Всичко за метални скоби: инсталиране, предимства, препоръки

Съвременната стоматология предлага за ортодонтско лечение на несъемные ортодонтски апарати, сред които особено популярни са брекет–система.

Да ги изпълняват от различни материали, в това число и метал. Тази конструкция се състои от специална дъга и замочков, с помощта на които се криви зъби се движат в правилната посока.

За производството им се използват различни материали, но най-често никел-титанови сплави. Също така правят метални скоби от злато.

Разновидности на метални конструкции

В зависимост от това от коя страна са монтирани, железни скоби са:

 1. Вестибулярные, ги прикрепен на външната страна на зъбите, те са видими за любопитни очи и изглеждат не особено естетичен. Въпреки че днес направени скоби малки размери, които не са толкова силно хващат окото.

 2. Лингвална, ги записва на вътрешната повърхност на зъбите, и те са невидими за околните. Това е идеалният вариант за корекция на дълбоки привеждане в съответствие хапят и е подходящ за пациенти, които са малки зъби.

В зависимост от конструкцията на метални скоби са:

 1. Лигатурные, те са преместени на зъбната редица с помощта на еластични гумени ленти — лигатура.
 2. Безлигатурные, дъга в такива апарати се определя с помощта на малки замочков или клипси. Този дизайн е по-эстетичная и удобна.

Предимствата и недостатъците на решения

От предимствата на метални брекет-системи, може да се отбележи следното:

 1. Здравината на конструкцията, което намалява вероятността за случайно счупване.
 2. Такива проекти са добре коригиране на захапката, и ги носи за да не е толкова дълго, колкото, например, сапфировые. Средно продължителността на лечение е 1-2 години, но времето за носене се определя от лекар.
 3. Стоманени лигатурные проекти дават възможност за премахване дори на много сериозни патология привеждане в съответствие хапят.
 4. Месечна процедура за замяна дъг минава почти безболезнено.
 5. Лигатурные метални скоби не променят цвета си от напитки, за разлика, например, от керамични конструкции.
 6. Цената на метални системи е значително по-ниска, отколкото в естетически модели.

Облечен като тиранти могат възрастни и деца. Удостоверението може да инсталирате лигатурные проекти, както и за да не комплексовали, специалист може да ви посъветва да използвате разноцветни гумички за триене. Възрастен може да ви посъветва безлигатурные на системата, които са по-малко видими.

От недостатъците на метални скоби може да се отбележи неэстетичный външен вид, особено вестибуллярных и лигатурных проекти, и точно те може да нарани лигавицата на устната кухина.

Кой е добър?

Индикация за инсталиране на жп брекет-системи са за лечение на различни дефекти на челюстите и на зъбната редица.
Всички дефекти, могат да бъдат разделени на две групи:

 • естетически, в този случай се наблюдава само нарушаване на външния вид на човека;
 • функционални дефекти, при такива пациенти се наблюдават физически усложнения.

Ако при естетични дефекти несъвършенство на зъбен серия може да се премахне без носене на скоби, а след това при функционални нарушения, без да инсталирате този дизайн не може да направи.

В противен случай могат да се развият различни усложнения, например, разрушаване на зъбите, възпаление на венците, заболявания на височно-челюстного стави, които много трудно се сервират лечение. Реши да инсталирате или не тиранти, може само лекар-ортодонт.

Подготовка за инсталиране

Преди инсталиране на скоби, лекар-ортодонт събира пълна анамнеза, назначава серия от тестове за откриване на вътрешни болести, различни хормонални отклонения, лекува кариозные на зъбите и възпаление на венците, прави панорамна снимка на зъбите.

На този етап се идентифицират ограничения за инсталиране на брекет-система. До абсолютен противопоказаниям включват:

 • злокачествени заболявания и на редица онкологични заболявания;
 • проблеми с имунната система;
 • тежка патология на сърцето и кръвоносните съдове;
 • сериозни заболявания на кръвта като левкемия;
 • загубата на голям брой на зъбите;
 • туберкулоза;
 • ендокринни нарушения;
 • ХИВ, ПОЛОВО ПРЕДАВАНИ БОЛЕСТИ;
 • психически отклонения, алкохолизъм, злоупотреба с наркотици;
 • заболявания на костите като остеопороза.

Към относително противопоказаниям включват:

 • наличието на кариозен кухини;

 • проблеми с венците;
 • рак на устната кухина;
 • болестта височно-челюстного ставата;
 • скърцане със зъби;
 • свръхчувствителност към метала, от който е направено скоби.

След като проблемът ще бъде отстранен, можете да преминете към инсталацията на системата.

Целият процес на инсталация е от «А до я»

Как е метална брекет система стъпка по стъпка:

 1. В устата се вкарва специален роторасширитель, с помощта на които се превръща в добре се вижда целият зъбната редица. Повърхността на зъбите са полирани, на 30 секунди се нанася регенериращ състав, който след това напълно чисти, зъбите се изсушава. По време на всичко това отнема не повече от 10 минути. След което пристъпи към инсталиране на ортодонтски конструкции.
 2. Запис на конструкция от специално лепило, което се нанася върху подготвената повърхност на зъба, а в него прикрепен самата конструкция. На всеки замочек, от своя страна, са ортодонтический цимент, който се изсушава UV-лъчи. След като тиранти бъдат инсталирани на зъболекар в случай на необходимост, премахва излишния материал.
 3. След това скоби се свързват дъги, които са прикрепени с помощта на лигатура или в безлигатурных системи с помощта на минизамочков.
 4. Безлигатурные вестибулярные тиранти по време поставят най-бързо. Техните клеят на външната повърхност на зъбите, дъга присоединяют към конструкцията с помощта на миниатюрни замочков. Голяма част от времето се хваля за прецизно нанасяне на лепило, тъй като тук не може да сгреши защото компенсира дори и от 0.5 мм изпълнен с неправилно разпределение на тягата.
 5. Лингвална система са поставени по-дълго, тъй като лекар, ще трябва да инсталирате дизайна на вътрешната страна на зъбите в условията на лоша видимост.

Характеристики:

 • независимо от сорта система, първо, те са поставени в горната част, а след това на долната челюст;
 • след инсталация ще трябва периодично да посещавате зъболекаря си за смяна на дъга;
 • облекчаване на всеки елемент от зъбите със специални пинсети.

Болезнен ли е този процес?

В момент на закрепване на конструкцията на болката отсъства напълно. Факт е, че основните елементи на скоби се придържат към всеки зубу от специално лепило, както и всички останали детайли са вече на тях.

Може да е малък дискомфорт при инсталиране на дъга в канали, свързани с необходимото механично налягане.

Като цяло, на цялата процедура, която трае 1,5—2 часа минава безболезнено. След инсталация болковият синдром може да се наблюдава в рамките на два дни.

При някои пациенти болката след монтаж на метални скоби може да продължи до две седмици, а в някои случаи, вашият лекар може дори да напиша анальгезирующие лекарства. Всичко зависи от прага на болка на пациента.

Грижа за метална конструкция

Грижи за устната кухина с установените брекетами се различава от обичайното. Провеждане на хигиена на устната кухина след още трябва

прием на храна. Иначе между зъбите брекетами ще се образува плака.

Остатъци от храна ще се натрупат под жици и замочками и, ако своевременно не ги изтриете, след което ще се появи не само лош дъх, но и ще развиете кариес или възпаление на венците.

За това напълно да се премахне плаката и парчета храна, е необходимо да се прилагат допълнителни средства за хигиена: ершики, специални четки за тиранти, напоителните системи. Също така трябва от време на време да се упражнява професионално почистване в стоматкабинете. За безлигатурными проекти, да се грижат по-лесно.

По време на носенето на ортодонтски конструкции трябва да се изключат от хранителния прием на твърда храна. Макар и машини от метал, най-трайни, но те също могат да навредят на ядки, кириешками или ирисками.

Най-популярните марки метални системи

Въз основа на коментарите на потребителите и за анализ на пазара може да се заключи, че най-популярни метални скоби следните модели:

 1. Ormco. Този модел е с висока якост. Брекет има, доп форма и надеждно монтирани на зъбите, ел. дъга

  равномерно разпределя натоварването, което позволява значително намаляване на времето за носене на апарата.

 2. Victory. Те са малки размери и цветни лигатура имат по-естетичен външен вид от останалите модели на вестибуларния системи.
 3. Marquis. Детайли на конструкцията са произведени без използване на заваряване, което увеличава здравината и надеждността на цялата конструкция.
 4. Система За Спринт. Освен че презрамките на тази марка са произведени без заваряване, те все още и гипоаллергены, тъй като не съдържат никел. А тиранти Mini Sprint още и малък размер и по-красиви изглеждат на зъбите.
 5. Alexander. Техните са изработени от сплав на няколко метали, което придава им здравина, както черта на дизайна позволява да се контролира процесите на движение на зъбната редица. Освен това, те се отличават с малки размери.
 6. Damon. Това безлигитурные брекет система, за тях е по-лесно да се грижи и не се налага често да посещават стоматкабинет. Тези апарати позволяват да се намали времето за лечение за няколко месеца.
 7. Master. Различава ергономична форма, която улеснява процеса на хигиена на устната кухина. А освен това, притежават висока ефективност и изравнява тена на зъбната редица за кратко време.
 8. Пилот. Презрамките се характеризира с голяма здравина и ниска цена. Но те са видими на зъбите и не гарантира пълното изправяне на зъбите.

За цената

Цената на коригиращи системи от метал зависи от това какъв материал е изработена конструкция, в момента бюджетен вариант се считат за вестибулярные метални брекет-системи, а най-скъпи лингвална дизайн.

Ценовият Диапазон варира от 8 до 50 хиляди, това без оглед на инсталацията и лечение.

Но при избора на проекти трябва да се съсредоточи не само върху стойността на първоначалното инсталиране на системата, както и на пълния курс на лечение.

По-евтино ще струва общо лечение лигатурными метални брекетами, а по-скъпо само лингвальными системи. Средната цена е за лечение на вестибулярными системи.

Препоръчва се на проучване на мненията на пациентите

Потребителското мнение за метални скоби ще бъде полезно за изучаване на всеки, който се впуска в важна стъпка.

Метални скоби ме накара да носят на мама. Аз, съпротива, колкото можеше, тъй като много комплексовала в края на краищата, метална конструкция се вижда на зъбите. Проносила аз ги две години. За да ги инсталирате съвсем не боли, не е много неприятно, но като цяло са толерантни.

Боли вече след инсталацията, лекар ми предписа болкоуспокояващо. Болката премина само две седмици по-късно, след инсталацията. На първо време, трудно е да се грижи за тях, и всеки път аз съм на 30 минути вычищала ги от остатъците от храна, но с течение на времето приноровилась, и време за почистване на значително се скъсява. Благодарение на железен брекетам имам сега идеално прави зъби и красива усмивка.

Наталия, Казан

Винаги стеснялась носи тиранти, се е научила да се усмихва по-малко, за да не показват своите криви зъби. Научила за съществуването на лингвальных системи. Много скоро, че ги е създала, тъй като вече месец ги носят вече имаше видим резултат.

Светлана, Сокол

Метални скоби, ето вече повече от дузина години, помагат за изравняване на зъбната редица, те имат висока граница на безопасност, помагат за премахване дори на най-сериозните нарушения на привеждане в съответствие хапят и да се създаде «голливудскую усмивка».

READ  Седация в стоматологията за деца: видове, характеристики, провеждане на

MAXCACHE: 0.41MB/0.00113 sec