Всичко за структурата на зъбите на човека — ясно и достъпно

Зъбите са важни костными образувания, намиращи се в устната кухина на човека. Те изпълняват функция на първична механична обработка на храната, а също така помагат при изговаряне на звуци и превръща в реч.

Зъбите са правилно разположени в долната и горната челюстях в зъбния ред, те имат определена форма и структура. Са в състояние да се захранват за сметка на намиращи се вътре в кръвоносните съдове, а чрез него – да възприемат болката и други раздразнения.

В продължение На целия живот на човек само веднъж се случва подмяна на временни чупливи зъби (млечни) на здрави постоянни.

Всеки зубу своето име и място в устата

В зависимост от местоположението и функционална роля, всички зъби могат да бъдат разделени на четири подгрупи:

 • централните и странични резци;
 • кучешките зъби;
 • малки дъвчене или премоляры;
 • големи дъвчене или моляры (включително и на мъдреците).

Горна и долна челюст имат симетрична структура и включва в себе си се нарежда с равен брой зъби от всяка подгрупа.

Функционално натоварване при тях, както следва:

 1. Зъбите, които се намират в предната част, се нарича резцами. Тяхното общо има осем – четири отдолу и отгоре. Най-големи са двете най кътър. Всички зъби на тази подгрупа са приплюснутый вид, с остри ръбове и по форма приличат на длето. Основното им предназначение — гризане на хранене и разделянето й на фрагменти.
 2. От двете страни на ножовете се намира по един клыку. Това име е получено от наличния анатомични прилики със зъбите на хищни животни. Зъби в процеса на приемане на храната помагат разделя си я на малки парчета. Основната задача на дъвчащи зъби е задълбочено перетирание храна.
 3. Премоляры имат выпуклую коронку във формата на призма. В горната част са разположени две една къртичина, между които минава бразда. А най-големите зъби се считат за моляры. Тяхното дъвчене повърхност с формата на четырехугольника с изпъкнали напред се покрива очертани области на фиссурой. Само човек по осем моляров и премоляров.
READ  Какво е коффердам и какви методи се случва налагане на латекс, воали

На възраст от 16 до 26 години при млади хора може да прорезаться осми зъб в редицата. Също се отнасят към молярам, както популярно наричат мъдреците. Има случаи, когато поради липса на достатъчно място на челюстната дъга прорезаются погрешно и да заемат неестествено положение на своя ред.

Анатомическое структура

От гледна точка на анатомията, човек зъб условно се разделя на три части:

 1. Корона се счита за видимата част на зъба, намираща се над венеца.
 2. С помощта на корена на зъба качествено се провежда в альвеоле – уникален челюстном задълбочаване. Корените могат да имат един и повече издънки, в зависимост от вида на зъбите.
 3. Между корона и корен на е корен на зъб. Тя се откроява свиват форма и от всички страни е затворена ръбове на венците.

Вътрешната част на зъба има кухина. В част корони той напълно повтаря формата, както и в основата, продължава под формата на канала и се озовава на върха на дупка. Стената на кухината на зъба се нарича простора, а кухина в началото на коренови канали – с главата надолу.

Трайни нервните влакна скрепляют на зъбния корен и шийката с костната челюстната кърпа. Около шийката те са разположени почти хоризонтално. Това им дава възможност заедно с венеца и надкостницей от всички страни се заключва зъб и да се скрият корен от външната среда.

Освен за определяне на связочный апарат се възлага ролята на своеобразен амортисьор. В края на краищата в процеса на дъвчене на храната върху зъбите се оказва значителна тежест, която без съединителните влакна може да доведе до нараняване на дъното на паста за кладенци.

Гистологическое структура

В състава на зъба се състои от няколко вида тъкани, обаче дентина – това е основната му съставка. Отгоре дентина в главната част на зъба е покрит с тънък слой от цимент, а корони – емайл.

Емайла представлява повърхностно покритие на зъба, с висока устойчивост на износване. Тя служи на «калъф», защищающим открита част от зъба от въздействието на външни фактори.

READ  Вздулась венци - защо се случва това и какво да правя?

Това покритие се счита за най-твърдото вещество в организма на човека. Това се дължи на съдържанието в него на големи количества минерални вещества.

Много често за здравина на зъбния емайл водят в сравнение с диаманта. Но, въпреки това, покритие е достатъчно деликатен и в течение на времето може да стереться.

Причини за изтъняване на емайла могат да бъдат:

 • недостигът на минерали в организма (калций и фосфор);
 • редовната консумация на сладки храни и газирани напитки;
 • механично въздействие (раскалывание ядки, отваряне на зъбите бутылочных капаци и други подобни)
 • почистване на зъбите твърди четки.

Увреждане често се нарича и бактерии в устната кухина, което води до развитието на такова заболяване, като на кариес.

Цялостна феята на емайла не позволява на човек да се почувствате дискомфорт или болка в процеса на консумация на храна.

Дентина е в основата на зъба. По своя състав тя има сходство с костными материи, но има по-голяма трайност благодарение на високото съдържание на неорганични вещества. Плат дентина пълен с много фини канали. Благодарение на това в него интензивно се провеждат метаболитни процеси, осигуряващи поминък и развитието на зъбите.

Хранене на зъба се възлага на мека пульпу, находящ се в цялата му кухина. По своята форма тя е напълно идентична на външен вид зъб и представлява плат с много кръвоносни и лимфни съдове, нерви и клетки одонтобластов, израстъци, които са свързани с тънки канали на дентина.

В зависимост от своето местоположение, целулоза може да бъде главната или коронковой.

Основните функции на тази мека тъкан са:

 • формирането на дентина;
 • осигуряване на дентина на хранителни вещества;
 • прехвърляне на информация за болка раздражителях чрез сетивни нерви;
 • елиминирането на мъртвите клетки и унищожаване на чужди микроорганизми.

Шийка и корен на зъб се покрива от един вид материя, която по своя състав прилича на костната, и носи името на цимент. Благодарение на него се случва връзка зъб с связочным апарат. Освен това, цимент е необходим за:

 • защита на зъбен корен от външни фактори;
 • защита на дентина от проникване на микроорганизми, които провокират кариес;
 • гъста определяне на зъба в альвеоле.
READ  Как да спрем кървене след изваждане на зъб

Наличието на зъбни лимфните съдове дава възможност за прилагане на изтичане на лимфа чрез намиращите се в близост лимфни възли. Някои от тях се поддават на палпация и, следователно, тяхното разглеждане може да се посочи наличието на възпалителни процеси.

Как са устроени човешките зъби:

Декорация на млечни и постоянни зъби

На възраст 6 – 9 месеца, бебетата започват да се появяват първите млечни зъби. Обикновено целият зъбната редица се формира на три години. Общият брой на временните зъби още 20.

Към 5 – 6 години започва загубата на млякото и млечните продукти, а на тяхно място се появяват постоянни зъби. Временни и коренните зъби са сходни по своя структура, обаче има няколко съществени разлики:

 1. Размер на коронки от първите значително по-малко.
 2. Емайла е по-тънък, а дентина съдържа малко количество минерални вещества. По тази причина, децата доста често се развива кариес.
 3. Ножове са по-изпъкнали. А корените на малки и по-силни. Така че в детството смяна на зъбите се счита за почти безболезнен процес.

Въпреки достатъчна здравина, зъби на човека, се считат за една и система в организма, която лесно може да бъде загуба на пълна или частична функционалност под въздействието на различни фактори.

Освен това, зъбите не са в състояние да регенерира, затова се нуждаят от грижи и грижи отношения през целия живот, като се започне от най-ранна възраст.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00108 sec