Вторичен кариес — защо възникват рецидивные лезии под пломбой?

Лечение на кариозен огнища метод пломбирования не винаги гарантира окончателно да се отървем от проблема. Често на кариес се проявява вече по-късно известно време (най-често през 2-4 години) и след стоматологична намеса.

Тъй като възпалителен процес се случва под пломбой, да разкрие по време на началните етапи доста трудно и често човек се обърне към лекар, когато вторичен кариес се проявява ярки симптоми.

Средно VS рецидивный — късно в терминологията

Под вторичен кариес разбират образуването на нови огнища на кариозен под по-рано запломбированным зъбите, които са били провокирани от бактерии, проникшими през пукнатини между твърда тъкан на зъба и пломбой. И под този термин се подразбира разпространението на огнището на поражение на здравословна емайл, в непосредствена близост до пломбой.

Ако говорим за рецидивирующем кариесе, той представлява възобновяване на кариозного на процеса в мястото на лечение. Обикновено причините за патология е да се злоупотреби, зъболекар:

 • засегнатата кухината на зъба не е до края на обработват (се намират останките на распавшегося дентина);
 • не са били използвани антисептични средства (инфекция се усеща дори и при наличието на най-малката бактерия).

Въпреки това, не е безопасно да бъдат идентифицирани причина за повторната поява на кариозного процес: от това дали това е грешка на лекаря при обработка на засегнатата кухина, или кариес е следствие от свиване пломбировочного материал. В повечето случаи, тези процеси се проявяват еднакво често.

Освен това, и вторичен, и рецидивный на кариес могат да се развиват едновременно.

Механизъм на развитие

Вторичен кариозное поражението засяга здрави и твърди тъкани на зъба, които се намират в близост до инсталираната пломби. Заболяване

напредва на етапи, както следва:

 • на първия етап се случва образование микрощелей между пломбировочным материал и зъбната тъкан;
 • на втория етап, образувани пукнатини проникнат бактерии и други патогени;
 • на третия етап се наблюдава активно размножаване на бактерии, които в процеса на своята жизнена дейност произвеждат киселина, негативно сказывающиеся в състояние на емайла и пломби, в резултат на композитни започва да отторгаться от зъба.

Бактериите се връщат възобнови «гнило» дело

Основна причина за образуване на кариес под ранното инсталирана пломбой е първоначално неправилно проведено лечение на повреден зъб:

 1. При почистване на кариозной кухина не са се отстраняват всички засегнати тъкани.
 2. Подготовка на външната повърхност на зъба преди пломбированием е изпълнена не е правилно. В резултат на това тъкан на зъба, в близост до пломбе, с течение на времето започват да се рушат. На място, формирани пукнатини възникнат нови лезии.
 3. Характеристики на свиване на пломби. В някои случаи запълващ материал може да потъва, провокира влошаване на рециклирани разрушаването на вече засегнатите кухина. Подобен дефект се среща при светополимерных модели, чийто размер може да се променя при излагане на светлина. В резултат, между материал и зубными тъкани се появяват пукнатини, през които проникват различни патогени.
READ  Тиранти маркиз от Ортопедия Technology: предимства и наличност

На износоустойчивост оказват влияние следните фактори:

 • едновременното въздействие върху зъбния емайл ниски и високи температури, — подобно явление е възможно при консумация на топли ястия и напитки с лед;
 • злоупотребата с твърда храна;
 • патология на структурата на челюстта (неправилно смыкание, проблеми привеждане в съответствие хапят);
 • бруксизъм — скърцане, постукивание и стискивание зъби допринася за активното триенето и изтъняване на зъбния емайл;
 • пренебрегването на правилата за хигиена, забавата за почистване на зъбите, липса на грижа за устната хигиена на устната зъбни конци позволява баланси на храна се събират между зъбите, което създава благоприятни условия за образуване на бактериална плака.

Методи за диагностика

Разкриват наличната патология зъбни тъкани помага за стандартна проверка. В някои случаи обаче поставяне на диагноза изисква използването на визиографа.

Визиография е сравнително нов диагностично-метод, който позволява да се даде пълна оценка на състоянието на зъбите и венците и вземете съответния комплекс лечение. Индикация за подобна диагноза служи осложненный кариес, периодонтит и пульпит.

Също така този метод за изследване се прилага при инспекцията на зъбите с предварително установените пломбами. Сред предимствата на този вид диагностика може да се отбележи следното:

 1. Бързина. Снимка се прави за кратък период от време.
 2. Сигурност. В сравнение с класически рентгеном, доза облъчване по-малко 10-15 пъти.
 3. Яснота и описателния снимки. Изображение идва в монитора на компютъра, което позволява разгледа всички налични огнища на възпаление в устната кухина.

Използването на визиографии подходящо не само за диагностика, но също така и в процеса на лечение на вторични огнища на кариозен, което позволява да се оцени ефективността на възстановяване на повреден зъб.

Особености на клиничната картина

За вторичен кариес характерни следните симптоми:

 • болка в зъбите и челюстта, усиливающаяся при допир;

 • кървене на венците;
 • възпалителни процеси и подуване под пломбой;
 • неприятен гнил дъх;
 • зачервяване на лигавицата на устата;
 • образуването на черни точки върху емайла на здрави зъби;
 • нестабилността на пломби;
 • чувствителността на емайла на зъбите;
 • промяната на цветовете пломбированного материал.
READ  Паста за зъби за чувствителни зъби — как да направите разумен избор?

Коварность кариес, който се развива под пломбой, е да го първоначално бессимптомном протекании. Остра болка възниква вече при напреднал патология, за лечение на която често са необходими радикални стоматологични процедури.

Оказване на стоматологична помощ

Лечението зависи от степента и тежестта на вторичен кариес. След пълно диагностициране на зъболекар избира конкретен метод за лечение, или напълно премахва зъб, ако са били изумени от най-дълбоките си слоеве, заедно с корена.

Повторно пломбирование

Процедура за повторно пломбирования се извършва в няколко етапа:

 • рассверливают повредената част на зъба;
 • премахване на увредената или мъртви четка за кърпа и остатъците пломби;
 • почистват емайла и дентина;
 • лекуван с кухината на зъба антисептици;
 • лежеше изолирующую уплътнение;
 • определят нова пломбу.

За да сте сигурни в ефективността на проведената процедура, кариозные парцели обагрени в специален разтвор. Според резултатите реакция става ясно, успя ли да изтриете всички повредени тъкани.

Адгезивная реставрация

Този метод на лечение е алтернатива за инсталиране на зъбни коронки. Основното предимство на адгезивной реставрация е минимално въздействие върху зъбния емайл, като същевременно се постига висока целостта на самия зъб.

Процедурата е максимално проста. Изготвен зъб се обработват адгезивным полимер, основната задача на които се свежда до възстановяване на разрушен емайл и намалява неговата чувствителност към различни температурному изложени на риск. Начин за лечение на надеждни и трайни, както и в резултат на това пациентът получава привлекателна усмивка.

Микропротезирование

Към днешна дата микропротезирование общоприето е прогресивен и ефективен начин за лечение на засегнатия кариес на зъба, дори и при малките пациенти.

Технологията предполага инсталирането на специални керамични или от други материали), раздела-протези. Прави гласове на зъба, засегнати кариес, край обработват и изпращат в лаборатория за създаване на подходящите раздели.

Конструкция напълно съответства на форма, размер и цвят на зъба, което прави присъствието й незабележима за околните. Освен това, благодарение на гъста определяне на подобен раздел не се усеща инородным тяло в устата си. При невъзможност за провеждане на процедура за възстановяване на зъб се използва повторно инсталиране на корони.

Инсталиране на коронки

Коронку определят при условие, че невъзможността за провеждане на пломбирования, разширения и други методи на лечение. Въпреки това, инсталиране на корони възможно при липса на щети зъбен корен.

READ  Зъбни протези: класификация, технология на монтаж и избор на

За изготвяне на коронки се използва сплави от медицинска стомана (поради своя неэстетичного външен вид, подобен метод се използва при лечение на дълги зъби), металлокерамику (различни издръжливост и атрактивен външен вид) и керамика (максимално сходна с естествени зъби, но неспособна да се справи с много силни).

Подготовка за процедурата включва премахване на омертвевшего зъб или му refacing и след шлифовку. След това се прави гипсовый гласове, на основата на който ще послужи за създаване на бъдещата корона. Ако коронката е направен дълго време, пациентите определят поддържаща пластмасовата конструкция, която предпазва с предварително обточване зъб.

Първоначално коронката се определя на временен циментов разтвор, така че да може да се проследи поведението на болния зъб по отношение на съседните здрави зъби. В случай, че не е забелязал на отрицателното въздействие, продукт е определен за постоянен цимент.

Възможни последици

Ненавременно лечение изпълнен развитие на редица усложнения:

 • поражението на костната тъкан чак до нейните дълбоки слоеве;
 • разрушаването на канала и корена на зъба;
 • развитието на болестта в съседните здрави зъби;
 • пълното унищожаване на зъба.

При вторичния кариесе особено опасно е, възпалителни процеси в целулоза и нейните последваща некроза, което може да се дължи на травматични препарированием, употреба на дразнещи вещества при обработката на кухината на зъба, токсични въздействия на пломбирующего материал.

Превантивни мерки

Като превантивни мерки препоръчително е да не се пренебрегва ежедневна хигиена на устната кухина. За тази цел трябва да се използват сертифицирани пасти за зъби, антисептични ополаскиватели, зъбния конец.

Също така е важно да запомните, навременни посещения на лекар. В идеалния случай, на посещение в зъболекарски кабинет трябва да се извършва два пъти годишно, особено при наличието на по-рано инсталиран пломби или зъбни корони.

Това ще ви позволи да открият проява на кариес в началото на времето и да се предотврати напредъка на болестта.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00103 sec