Възможни усложнения след екстракция на зъби: като се сведат до минимум рисковете?

За изваждане на зъба не си струва да се отнасяме лекомислено, защото след тази процедура има усложнения, като след всяка друга намеса.

Те могат да се наричат поведението на пациентите, а могат да се появят не по контрола от тях причини. Нека разгледаме основните причини за появата на усложнения по време и след екстракция на зъба, както и на характерни симптоми и начини на лечение.

Изваждане на зъби – това е сериозно

Всяко изтриване на зъбите не може да се счита за незначителна стоматологична процедура. Освен това, съвременната медицина с въвеждането на зубосберегающих технологии смята тази мярка -. Защото загубата дори на един зъб е за един човек е голямо предизвикателство.

Изваждането на зъбите се провежда само по медицински показания, когато е невъзможно по други начини, за да се предотврати развитието на заболяването. Такава процедура не се провежда по време на бременност.

Отделен проблем е премахването на третия местното зъб: поради особеностите на разпоредбите на тази процедура е най-честата причина за развитие на усложнения.

Лесно дърпа на зъбите се извършва с помощта на зъболекарски клещи. Лекарят прави специални движения, които помагат на извадите зъба от дупката.

Сложно отстраняване – това е ситуация, когато зъбът е невъзможно да се премахне само с помощта на форцепс. Лекарят първо се създава достъп до корена на зъба чрез рассекания на периоста. Ако зъбът е разположен косо или хоризонтално, а след това премахване се случва за части с помощта на специални инструменти.

Начин за отстраняване на зъба зависи от всеки конкретен случай. Само специалист може да определи тактиката на такава операция. Това е много сериозна процедура, която в някои случаи може да доведе до усложнения.

Какво предизвиква неприятни последици?

Обратен ефект и нетърпими болки след отстраняване на зъбите са свързани с редица причини. Въпреки че съвременното ниво на развитие на

стоматология намалява вероятността от усложнения до минимум.

Така, най-честата причина за кървене са патология съсирването на кръвта. Дори прием на ацетилсалицилова киселина дава сериозен риск от кървене.

Същото може да се каже по отношение на пациенти, страдащи от артериална хипертония. При стабилизиране на налягане при тези пациенти се запазва на риска от кървене.

Кървене на раните могат да възникнат и в резултат на тези причини:

 • особености на патологичния процес;
 • характеристики на местоположението на зъбите;
 • невнимателно отстраняване;
 • при неизпълнение на препоръките на лекаря.
READ  Профилактика на зъбния кариес: техники за деца и възрастни

Възпаление, след премахване на зъб – альвеолит или остеомиелит провоцируется се дължи на следните фактори:

 • съществуването на множествени огнища на възпаление с чести рецидиви;
 • травматично изтриване (при това възникват условия за проникване на инфлуенца микрофлора в плат);
 • липсата на кръвен съсирек в тъкан, образувана след отстраняване;
 • патологични промени в тялото по причина на стреса, както и пренесени на остри заболявания;
 • наличие на ендокринни заболявания в стадий на обостряне или декомпенсации;
 • изтощение.

Прободение челюстен синусите възниква по причини:

 • анатомични особености на структурата на зъба и разположението на корените му;
 • наличието на хронични огнища на възпаление;
 • неаккуратные действия на лекаря;
 • ако по време на процедурата пациентът страда от възпаление на челюстен назален синус.

Това са най-честите причини за развитие на усложнения след като изтръгнат зъб.

Тъй като съществуват рискове?

След изваждане на зъба на пациента могат да бъдат тези усложнения:

 • альвеолит;
 • кървене;
 • повишаване на температурата;
 • парестезия;
 • промяна на позицията на съседните зъби;
 • травма или непълно отстраняване на зъб;
 • флюс и нагноение венците.

Альвеолит — болезнено възпаление на дупката на зъба

Альвеолит – това е възпаление на дупки след изваждане на зъб. В някои случаи е дупката може да изглежда съвсем нормално, и диагноза «альвеолит» се поставя от лекар само след внимателно разглеждане. Въпреки това в повечето случаи е дупката се подува, от нея се появява неприятна миризма.

При визуална проверка е дупката празна, в нея има жълтеникав налеп, както и остатъци от храна. В отделни случаи в нея се открива гнойное съдържанието. Намираща се в непосредствена близост до венците отечна, в ярко червен цвят, на пипане са болезнени. В тежки случаи се открива гол костната тъкан.

В случай на нарушения се наблюдават болки от различен характер – остри или слабо изразени. Те често с главоболие.

При гнойни кръвен съсирек видна неприятна миризма. При това често се наблюдават симптоми на обща интоксикация на организма – слабост, неразположение, повишена телесна температура, умора.

При остро протичане на процеса към тези симптоми се добавят подуване на бузата или венците. Обикновено пациентът се чувства остра болка.

Лечение альвеолита се случва единствено при зъболекар. Самолечение от гледна точка на ефективност е безполезно.

Лекарят премахва кръвен съсирек под упойка. Се прави промивка на дупки антисептични разтвори. Къщата може да се наложи отделно шампоан дупка.

Кръвта от зъб — кап, кап, кап….

Кървенето често се появява, ако в процеса на отстраняване на зъба повредился голям съд. И тя се появява след няколко часа

READ  Waterpik – модерни напоителните системи за здравето на зъбите и устната кухина

след операция или дори през нощта.

При това не трябва да се очаква, че ще спре кръвта от себе си. В домашни условия може да се направи опъната марля тампон и нанесете я върху дупката.

На бузата в проекция на дупката трябва да се положат студ. Ако нямате възможност да посетите вашия лекар, това ще помогне на гемостатическая гъба, която може да се купи в аптеката. Облекчава състоянието на прием Дицинона.

При не-успеха на тези мерки трябва незабавно да се обърнете към стоматологична клиника или се обадя на бърза помощ.

За да се предотврати кървене, трябва да:

 • не приемайте топли водни процедури;
 • не прави резки мимически движения;
 • да не се пуши и не се консумира алкохол;
 • не правят физически труд.

Повишаване на температурата

След изваждането на зъба е естествено заздравяване на дупката, с възможно леко повишение на телесната температура. В някои случаи обаче има риск от появата на подпухналостта, зачервяване, болка.

Те говорят за това, че в дупката, удари микроорганизми и се развива възпалителен процес.

Затегнете с обръщане към лекар в такъв случай не е, както и да се отдадете на самолечение. В условия клиника на пациента се предоставя квалифицирана помощ, насочена към премахването на възпалението.

Образуването на хематом

Хематом обикновено се образува в тъканите на венците. Тя се развива в резултат на чупливост на капилярите или хипертония.

За появата на хематом показва увеличение на венците, зачервяване, повишена температура.

Лечение на натъртвания се провежда от стоматолог.

Парестезия — намаляване на чувствителността

При поражение на нервите се случва понижаване на чувствителността. Човек губи сетивна, болевую, температурную и вкусовую чувствителност. Често усещанията са сходни с тези, наблюдавани след прилагане на упойка.

Най-често парестезия преминава през няколко дни. Въпреки това пълното възстановяване на чувствителност може да заздравее за няколко месеца. За персистираща парестезия казват, ако тя продължава повече от шест месеца.

В случай на продължително парестезия на пациента се предписват комбинирани лекарства. Показани инжекции Дибазола, Галантамина или екстракт от алое.

Образование на флюс

След изваждане на зъба при възникване на инфекция на челюстта възниква флюс. Това гнойный огнището, образуван в тъканите на венците.

Сред отличителните черти на този усложнения трябва да се отбележи силната болка, отдающую в очите или уиски, подуване на бузите, зачервяване и подуване на лигавицата, повишаване на телесната температура.

READ  Боли зъб мъдрост при бременност: как да премахне болката

Лечение на флюс е в неговата ръка и промывании кухина антисептици. А лекарят е предписал антибиотици.

Травми и преместване на зъбите

След изваждане на зъба са възможни такива наранявания:

 1. Увреждане на съседни зъби. Те могат да бъдат разпокъсани, сломленными или отслабени.
 2. Пълното отстраняване се случва, ако зъбът е изваден парче по парче.
 3. Фрактура на челюстта възниква при пациенти с отслабена челюстными кости. Най-често това се случва след екстракцията на мъдростта.
 4. Отстраняване на част от алвеоларен гребен се случва най-често се дължи на непрофесионални и неаккуратных действие на лекар. Проблемът е решен с помощта на пластика.

Усложнения в процеса на процедура

Често по време на отстраняване на зъбите се случват множество усложнения. Те са разделени на общи и местни:

 1. Към общите усложнения включват колапс, шок, припадък, пристъп на гипертонического криза и др Помощ на пациента в такъв случай се предоставя незабавно.
 2. Най-често местните усложнение – това е фрактура на зъб или зъбен корен. Най-често това се случва при висока степен на неговото унищожение. Пациентът изпитва силна болка.

Лечение на фрактура зависи от тежестта на всеки конкретен случай.

При неправилен подбор на ютията може да бъде фрактура, луксация или премахване на съседния зъб. Често това се случва и при повърхности на извършване на операцията.

Луксация на челюстта се случва, когато твърде широк отварянето на устата. Лечение вывиха е да го вправлении.

Ако лекарят работи невнимателно, може да настъпи увреждане на меките тъкани на устата. Лечение на такива повреди в зависимост от степента на нараняване.

Други проблеми

В редица усложнения са включени и:

 • увреждане на пъпки постоянни зъби при деца;
 • проглатывание на зъб;
 • аспирация на зъба с последващо развитие на асфиксия;
 • прободение челюстен със синусите;
 • внезапно кървене.

Така че, изваждане на зъби не може да представлява безопасен и лесен намеса. Тя винаги е сериозна операция, която има някои противопоказания.

Обикновено внимателният подход на лекар и използването на модерната дентална апаратура намалява до минимум появата на различни видове усложнения.

При навременно лечение на евентуални усложнения настъпва оздравяване, а на челюстта функция се възстановяват.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00083 sec