Възможно ли е лечение на зъбите по време на бременност

За никого не е тайна, че при бременните жени често имат проблеми със зъбите. Всичко поради промени в организма на бъдещата майка на ниво на минералния обмен, грешка в храненето и общо намаляване на имунитета.

В края на краищата, болестта в областта на стоматологията възникват по вина на пресловутых на болестотворните бактерии, които се активират своята жизненост с отслабването на имунната система.

Здравето на зъбите е важен фактор

Неслучайно гинеколог периодично изпраща своите пациенток, намиращи се в положение на профилактични прегледи при лекар-стоматолог. Защото е важно навреме да се открие и за отстраняване на проблеми със зъбите и венците, и ето по какви причини:

 • кариес – това е източник на инфекция, която може да нанесе вреда на протичаща бременност;
 • стартирани увреждане на зъбите водят до гнойни воспалениям, който незамедлительной терапия с антибиотици, която отново е опасна за детето;
 • кървенето на венците може да бъде симптом за напреднал пародонтит, често се изисква отстраняване на няколко зъбите;
 • зъбобол влияе негативно върху емоционалното състояние на жената;
 • блъскането на зъбите да изглежда приятна в естетически план.

Как да оказват помощ на бременната жена?

Има много ограничения, причинени от състоянието на жената.

Анестезия — фактори за и против

За щастие, днес стоматологични процедури не са прекалено болезнени. И всичко това, благодарение на съвременната анестезия. Но възможно ли е да се прилагат болкоуспокояващи лекарства за бременни? Разбира се, да, при условие че не на тях алергии.

Опитен лекар лесно е изберат безопасно средство за локално облекчаване на болката и да определят правилната дозировка. Най-безопасни се считат за изпълнението на същата и убистезин.

Тази упойка няма да се отрази на майката на притока на кръв и не ще преодолее плацентарного защитна бариера и, следователно, няма да окаже отрицателно въздействие върху плода.

Не трябва да се страхуват и самите инжекции. Игли, използвани за местна анестезия, са толкова тънки, че убождане минава почти безболезнено. Освен това действа лекарства започват много бързо, затова не трябва да губим време, чакайки в коридора ефект «замразяване».

И така, какви стоматологични процедури могат да се провеждат бъдещи майки?

Пломбирование на зъбите

До този метод се прибягва, когато развитието на кариес. Ако навреме не запломбировать зъб, а след това към момента на раждането, болестта може да бъде сложно пулпит или периоститом (флюсом). Освен това, зъб може да се разруши толкова много, че последващото му възстановяване ще се окаже невъзможно.

Ако ви боли зъб, доктор, при необходимост, ще премахне нерв, не се прилагат арсен.

И в липсата на гнойно-възпалителен процес запломбирует прочищенные канали на зъба безопасни материали. При това, достатъчно ще бъде едно и също посещение, защото днес рядко се прилага «временни» пломби.

READ  Лигатурные тиранти – доказани през годините класика по-достъпна цена

Изваждане на зъби

Бременна, грабна зъб може само в най-краен случай. Обикновено лекарите оттягивают тази процедура, колкото е възможно, защото той е изпълнен с неприятни последици.

Въпреки това има определени показания, когато хирургическа намеса няма да се избегне, защото тя ще се отърве от проблеми в бъдеще.

Това е:

 • стрес зъбите при пародонтит;

 • изразено пульпит;
 • прекалено разрушен зъб;
 • киста или тумор на върха на зъба.

При изваждане на зъби – винаги силен стрес, изключително нежелан по време на бременност.

Лечение на пародонтоза

Многобройни проучвания показват, че пародонтит, това е възпаление на тъканите около зъба, може да стане причина за преждевременно раждане. Следователно, жените в деликатно положение пародонтоза трябва да се лекува, без да се провалят. Дейности за борба с болест включват:

 • премахване на зъбните отлагания;

 • изплакване на устната кухина антисептици и отвари от билки;
 • прилагане на противовъзпалителни средства (гел Холисал, Метрогил Дента).

Избелване на зъби

Тъй като при провеждането на тази процедура се използват различни химични вещества, бременни жени не се препоръчва. Освен това, има риск от поява на странични ефекти след избелване на зъбите, като дразнене и дискомфорт в устната кухина.

Друго нещо професионално почистване на зъбите от стоматолог в резултат на което ще бъде отстранен зъбният камък и зъбната плака, а самите зъби ще изглежда с 1-2 тона по-светла.

Рентгенова снимка — да или не?

При провеждане на лечение, понякога се налага да се направи рентгенова снимка на болния зъб. Разбирайки за това, бъдещата майка започва да се паникьосва. В края на краищата, за опасностите от рентгенови лъчи е известно на всеки.

Но не трябва да се тревожи твърде много, в момента стоматология оборудвани с модерни визиографами. Това са апарати, които при минимален местния облъчени създават триизмерно изображение, предаде на монитора на компютъра. Тази процедура е по-информативна и безопасно.

Освен това рентгенов лъч се насочва точно към нездравословен начин на зъб, както и гърдите и, най-важното е, коремът на пациентката прикрывается специална предпазна престилка.

За имплантах по-добре да забравите преди раждането

Процедурата по инсталация на имплантите на жените, които чакат да бъдат настанени на детето, не се извършва. Това е дълъг процес, включващ в себе си многократни посещения на клиники и задължителната антибиотично терапия за избягване на нежелани реакции.

Освен това, поради непрекъснатото хормонална корекция на тялото на бременна съществува риск, че зъбните импланти не се вкореняват. С една дума, възстановяване на красивата усмивка трябва да отлагаме за по-добри времена.

От обезболить зъбобол при бременност ще научите в тази статия.
Причините за кървене на венците и методи за борба с нея по време на бременност тук.
Може ли да се зъби по време на бременност? Прочетете линка http://dentazone.ru/detskaya-stomatologiya/beremennost/udalyat-zuby.html

Благоприятни периоди за лечение

На какъв период от време е по-добре лечение на зъбите и до колко време трябва да реши всички въпроси с вашия стоматолог, ако не става дума за остра болка?

1 триместър

В ранна отива полагане на всички системи и органи на плода, се развиват неговите крайници. Но в това важно време на плацентата не е достатъчно развита, за да може в пълна степен защитава бебето от въздействието на лекарствата, използвани за облекчаване на болката. Да, и на цялостното здраве на жените не може да се нарече добър.

Гадене, виене на свят, слабост, промени в настроението – всичко това може да усугубиться от лекарски интервенции. Следователно, решаване на проблемите със зъбите в 1 триместър на бременността все още не се препоръчва.

2 триместър

По време на второто тримесечие, т.е след 12 седмици на чакане на дете една жена обикновено се чувства много по-добре. Хормонален фон и емоционално състояние ще се стабилизира. Към 16 седмица завършва с образуването на защитни функции на плацентата.

Округлившийся корема още не е твърде голям и не създава особен натиск върху вътрешните органи. Така че по време на стоматологични процедури бъдещата майка се чувства доста комфортно. И, следователно, лечение на устната кухина е напълно възможно да се планира точно на 2 триместър.

3 триместър

Този период от време също не може да се обозначи като успешен за провеждане на лечебни мероприятия. По-близо до доставката на товара върху тялото на жената е минимизиран. Появяват се отоци, задух, високо кръвно налягане, болки в гърба. В по-късните срокове достига своя връх нервно напрежение.

Въпреки това до раждането на детето все пак си струва да се лекува всички кариозные зъби, въпреки че това трябва да е с повишено внимание. Иначе всеки целувка, подарен на дете, ще бъде богат огромно количество вредни микроорганизми.

Отговори на основни въпроси за лечението на зъбите по време на бременност:

Какво да направя, ако боли или болка на зъб?

Зъбобол по време на чакане на дете е в състояние да засенчи живота на всяка жена.

Освен че силният стрес е вреден дете, медиатори на възпалението, които се открояват в зоната на болен зъб са в състояние да проникне през плацентата бариера и дори да предизвика преждевременно раждане.

Разбира се, ако боли или болка на зъб, трябва колкото се може по-скоро да се кача на prem на зъболекар.

Ако това не е възможно, а зъбобол трябва да се успокои, може да се използва безопасни аналгетични препарати: Парацетамол и Нурофен. Последното не се използват в 3 триместър.

И няколко облекчаване на болката могат изплакване:

 • сода за хляб (1 чаена лъжичка на 0,5 чаша вода);
 • отвари от билки (лайка и градински чай);
 • антисептици (Хлорхексидин, Мирамистин).

В кабинета На д-р не забравяйте да се каже, че очаква дете. Това ще позволи на зъболекар да избере най-безопасна и ефективна тактика.

Какво да направя, ако ме боли зъб мъдрост

Местоположение на зъба мъдрост често усложнява процеса на неговото лечение. Факт е, че често мъдреците ретинированы, т.е. неправилно разположени в челюстта: под ъгъл или перпендикулярно на другите зъби.

Понякога за тях просто няма място в устата и те са напълно или частично растат в тъканта на венците, което води до възпаление. Единственото решение в този случай става премахването на «осмици».

Ако зъбът се намира нормално, това се опитват до последно да го спаси. В края на краищата, изваждане на зъби мъдрост често заплашва усложнения под формата на оток, възпаление и повишаване на температурата.

Как да запазим зъбите си?

Още на етапа на планиране на майчинството трябва да премахне всички проблеми на част стоматология. А през бременността е важно внимание на хигиената на устната кухина:

 1. Например, по-добре да си меки четки за зъби с много плавниците. Те не травмируют венците, но при това отлично почистват зъбния емайл.
 2. За пълното отстраняване на остатъците от храна от межзубных периоди трябва да се използва четка за конци и специални ершики.
 3. Паста за зъби трябва да е с интегрирана защита или на базата на екстракти от растения. Те ще позволят да се намали появата на кървене на венците и добре ще се предпази от кариес, при условие редовна употреба.

Огромна роля за опазване на красива усмивка играе правилното хранене. В диетата задължително трябва да присъстват продукти, богати на калций: ядки, мляко, сирене, извара, риба и яйца.

Не е необходимо да се откаже и от прием на синтетичен витамин минерални комплекси.

Ами и най-важното условие за това е да не остане без зъби след бременността и раждането – това е тяхното своевременно лечение. Ако не се отложи посещение на дентална клиника, поради неоправдано страх от болезнени усещания, нито един проблем няма да се окаже работеща.

Освен това евентуални щети от лечение никакъв начин не може да се сравни с опасността, която носят на детето лоши зъби на майка си.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00076 sec