Възпаление на венците при деца

Ротовая кухина и венците, в частност, са много уязвима част от детския организъм, тъй като са постоянно изложени на физиологичните промени.

Към тях се отнасят начални зъби, хормонални колебания, смяна на млечни към постоянни.

Нормално венците при деца са с бледо розов цвят, те са много нежни и лесно пострадали, но при това отразява състоянието на целия организъм. Ако се появи проблем с венците, а след това, може би си струва да се търси развитие на патология в други органи.

Възможни заболявания на венците при деца

Заболявания, които най-често засягат устната кухина на детето, се разделят на две групи:

 • с възпалителен характер;
 • дистрофические.

Възпалителни заболявания на устната кухина

Към тази група заболявания, срещани в детска възраст, включват следните:

 1. Гингивит – възпаление на венците. За него е характерно кървене по време на хранене или миене на зъбите, визуално ще забележите зачервяване и подуване на десневых папили. Не изисква лечение в ранен стадий, в противен случай може да се превърне в по-сериозна патология.
 2. Пародонтит. Възпалително заболяване на околозубных на тъканите, които обграждат и се държат зъб в челюстта. Между венеца и корена на зъба се формира джоб, в който се натрупва плака и микроби. Това води до възпаление на венците и разхлабване на зъбите. За пародонтит се характеризира с преминаване в хронична форма, а това намалява значително шансовете за пълно възстановяване.
 3. Гингивостоматит се отнасят към възпалителни заболявания на инфекциозен характер. Причината се превръща в развитието в устната кухина на инфлуенца микрофлора. Към венците се образуват язви, те кървят, се повишава температурата на тялото, увеличаване на болезнените усещания.
 4. Пародонтит е възпалително заболяване, което засяга прикорневую обвивка на зъба и съединителната тъкан, околната му. Може да е заразно или се развива в резултат на травма.

Дистрофические болест

Към това ниво са такива заболявания:

 1. Атрофия десневой тъкан. Възниква поради образуването на неправилно привеждане в съответствие хапят, изтласкване на зъбите, получаване на някакъв вид травма, неправилно лечение на други проблеми на устната кухина. Болезнени усещания, обикновено не, но атрофичен явления стават причина за оголения корен и шийката на зъба, което води до развитие на свръхчувствителност.
 2. Пародонтоза – атрофия на всички пародонталните тъкани чак до резорбция на костите. Тази патология се среща изключително рядко и само при деца с тежки съпътстващи диагнозами, бери-бери и потиснат имунитет. Този процес е необратима. Лечението се състои в отстраняване на засегнатия зъб.

Причини за развитието на възпалителен процес

Да доведе до развитие на болести на венците при деца може да се маса от фактори, които традиционно се споделя по своя характер действия на местни и общи.

Местни фактори

Към тях се отнасят:

 1. Основната причина е натрупването на микроорганизми. Това се случва вследствие на неправилно или недостатъчно почистване на зъбите, неспазване на хигиена на устната кухина. В резултат на това се натрупва мека плака, която с времето се превръща в зъбен камък. Последният и става причина за развитие на гингивитов при деца.
 2. Също провокират подобни проблеми могат да вредата десневой тъкан: драскотини, изгаряния, порязвания, влияние на химикали.

 3. Причината калцификати и възпалителни заболявания на венците при деца може да бъде и начални зъбите, тъй като този процес често води до гингивиту.
 4. Да задейства механизъм за развитието на тези заболявания може и бавен дъвчене, дълбоката, анатомично къс пътеки и език, и устни, навик да дъвчат храната си само в една посока.

Често срещани причини

Към тази група причини включват заболяване на всички органи и системи:

 • дихателната;
 • стомашно-чревния тракт;
 • сърдечно-съдовата;
 • имунната
 • хормонални корекция;
 • дълбоко хипо — или-бери;
 • заболяването са автоимунни или алергичен характер.

Основните симптоми на развитие на възпаление на

При възникване на всякакви заболявания на венците на бебето да се притеснява от следните симптоми:

 • парене и сърбеж на венците;
 • лош дъх;
 • оток, подуване, зачервяване десневых на тъканите, техните кървене;
 • болка в зъбите, жълта плака, повишена чувствителност към студено или горещо дразнители;
 • наличието на кисти на челюстите;
 • повишена хлабината на тъканите на венците;
 • зачервяване или атрофия папили;
 • гол на шийката или корен на зъб.

Ако е налице поне един от горните симптоми, с посещение на зъболекар по-добре да не отлага. Навременното откриване на някаква патология ще ви помогне да се отървете от него и ще предотврати нежелани последствия.

Методи на терапия — как да се облекчи състоянието на бебето?

Когато избягване на възпалителни заболявания на венците не успя, си струва да се пристъпи към незабавно лечение. За справяне с този проблем е възможно чрез прилагане на комплекс от терапевтични дейности. Ще ви се наложи задължително да се отървете от плаката, да мине курс на приемане на противовъзпалителни лекарства.

Премахването на зъбната плака

Отлагането на плака върху зъбите може да се наблюдава при неспазване на правилата за хигиена на устната кухина или недостатъчно почистване.

Първоначално той е мек, но с течение на времето минерализуется и се превръща в твърдо. Такава плака обикновена четка за зъби, вече е невъзможно да премахнете.

Но да се направи това е необходимо, тъй като той може да стане причина за развитие на възпалителен процес в десневых тъканите.

Да се подложи на тази процедура е възможно при зъболекар. Отстранява плаката с помощта на полировочных за зъби със специален ултразвуков апарат. Безболезнена манипулация. Да я заслужава не само при проблеми с венците, но и като профилактика. След това на здравето на устната кухина ще бъде гарантирана.

Противовоспалительная терапия

За да се избавите от симптоми като болка, кървене на венците, гиперемия, подпухналост, които са от значение при стоматит при децата, трябва да се назначи прием на противовъзпалителни лекарства. Най-често използваните апликации и изплакване на устата с антисептични разтвори.

От последните най-честите и ефективни са:

 1. Мирамистин. Използването му е разрешено на децата с три години. Извършва изплакване трябва поне 3-4 пъти на ден, продължителност на всеки един не по-малко от 30 секунди.

 2. Водни настойки и отвари от билки, които оказват противовъзпалително действие. Например, лайка, евкалипт, градински чай.
 3. Хлорхексидин. Прилага гаргара с този разтвор трябва сутрин и вечер, продължителността на процедурата е продължение на половин минута. Това средство може да се използва на децата от всяка възраст. Разбира се, не трябва да надвишава 10 дни.

Добре ще бъде, ако след изплакване можете да закачите резултат противовъзпалителни мехлеми или гел. Ги нанася върху десну или я папили. Ето няколко от тях:

 1. Метрагил Дента. Нанася се върху засегнатите участъци на венците два пъти на ден. След като го използва в продължение на 2 часа не трябва да се приема храна, е позволено да се пие. Прилагането на лекарството е показано за деца на възраст над 6 години.
 2. Холисал – гел за венци с противовъзпалителен и обезболяващ ефект. Това действие се дължи на холин салицилатом и цеталкония хлоридом, които влизат в състава на лекарството. Тази особеност позволява да се прилага не само при възпалителни процеси на устната кухина, а при прорезывании на зъбите. Ограничения на възраст лекарството не е. Използват гел два пъти дневно след обработка на устната кухина антисептици. В продължение На 2 часа след прилагане на забранени изплакване и прием на храна.

Народни методи на лечение

Да се отървете от възпаление на устната кухина с помощта на:

 1. Етерични масла. Те са добре укрепват венците, освежава дъха. Имате нужда от парче марля или бинт, да го сгънете в няколко слоя и пропитайте масло мура, праскова или морски зърнастец. След това тази кърпа се прикрепя към венеца на 10 минути. Направи тази процедура трябва половина седмици.
 2. Липа и добре облекчава симптомите на възпаление на венците при деца. Трябва да се смесват цветята си с кора от дъб и вода в съотношение 2:1:5. Получената смес се вари в продължение на час, след това се поставя в тъмно място, за да се охлади. Полученият бульон се използват за гаргара всяка сутрин и вечер.

 3. Възпалителни процеси с гнойными проявления може да се елиминира чрез естествен тъмен мед. 1 чаена лъжица трябва да се дъвчат около 10 минути.

Характеристики на лечение на деца до 1 година

Малките деца често се взема в устата с пръсти, играчки и други предмети, намиращи се в заобикалящата ги среда. Това може да предизвика проникване на микроорганизми и развитие на възпаление на венците. На възраст 1 година, най-често възпаление на венците и гингиво-стоматити.

За да се отървете от този проблем трябва първо да се осигури чистотата на околните обекти.

Храната, която се храни бебето, трябва да бъде топло, не е кисела и да не е солена. След всяко хранене устата трябва да се справи с антисептични разтвори:

 • Фурацилин (1т. на 0,5 чаша вода);
 • Хлорхексидин (0,05% воден разтвор);
 • сода решение (1з.л. на чаша вода).

По предписание на лекар се прилагат специални противовъзпалителни кремове или гелове. В тежките случаи се назначават от физиотерапевтични процедури.

Да помним и да спазваме, за да не пострада

Да се предотврати развитието на възпалителни заболявания на венците винаги е по-лесно, отколкото да се избавят от тях.

За подобни проблеми не са се докоснали вашето дете, следвайте прости превантивни мерки, които се състоят от санирования устната кухина, обучение на правилата за лична хигиена и правилно хранене.

Санация на устната кухина

Тази процедура е в рутинни разглеждане на устната кухина стоматолог. Тя позволява да се идентифицират възможни проблеми в по-ранните етапи и веднага се започнете лечение.

Санация се счита за завършена, ако всички зъби, засегнати от кариес, запломбированы и липсват някакви възпалителни заболявания.

Имат здраво бебе доста се проведе тази процедура веднъж годишно. Ако са налице някакви отклонения, режим на посещение при зъболекар се назначава индивидуално от лекуващия лекар.

Обучение на детето си правилата за хигиена на

Този етап е един от най-важните. Научи бебето редовно да си миете зъбите трябва от самото никнене на млечни първия зъб.

Важно е да тренирате я, как правилно да притежават четка за зъби. Прекарват процедура сутрин и вечер.

За почистване на зъбите доставляла дете удоволствие, четка трябва да му се харесат, а пастата за зъби – да имат приятен вкус.

За най-малките да изберем четка за зъби с четка в два реда и с дълга дръжка, корона трябва да бъде тясна.

Не забравяйте: да си миете зъбите на детето може само в присъствието на възрастен. Когато детето започне самостоятелно да се извършва тази процедура, той трябва да придобие четка с глава с малък размер и насипни дръжка.

Препоръки за хранене

Правилното хранене се отразява на здравето на устната кухина. За предотвратяване на възпалителни заболявания тренираш деца не лека закуска между основните хранения. Освен това, трябва да се ограничи употребата на сладки газирани напитки. Можете да ги дава на детето само след хранене, а след това трябва да се почиства зъбите.

Децата до 1 година не си струва да предлага през нощта и за заспиване бутилка със сладък компот, сок или смес. Това може да доведе до развитие на кариес, възпаление на венците, неправилно изработени привеждане в съответствие хапят.

READ  Когато може да се яде и да пие, след екстракция на зъба

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00098 sec