Възпаление на венците — причини, лечение, симптоми

Гингивит, пародонтит – за тези непонятни имена се крие опасна за зъбите заболяване, свързано с възпаление на венците, което, ако не се лекува, може да доведе до загуба на зъби.

Какви са причините за това заболяване и как правилно да се справят с него?

Днес от възпаление на венците страдат повече от половината от човечеството, и причините за това са най-различни – от неправилен начин на живот, до лоша наследственост или нарушения в работата на организма се дължи на хормонални перестроек.

При това възпалителните процеси могат да се различават по своя характер на възникване и методи на лечение. Правилно да се определи с лечението и да знаете какво да правите, трябва да се запознаете с всички възможни нюанси.

Причините за възпалителен процес

Причини за развитието на венците на възпалителни процеси, за да могат да се носят както на външен, така и вътрешен характер. Освен това, те се различават по обхват и въздействие. Точно правилно разкри причината за възпалението се превръща в залог на ефективно лечение.

Общи фактори

Проблеми с венците могат да бъдат резултат от:

 • тютюнопушенето;
 • недостиг в организма на витамини и минерали;
 • заболявания, ЧРЕВНИ и сърдечно-съдовата система;
 • захарен диабет;
 • хормонални смущения;
 • инфекциозни процеси;
 • употребата на някои лекарства (например, негативно влияние може да окаже антидепресанти, противозачатъчни средства или капки за нос);
 • намален имунитет.

Местни фактори

Към тях се отнасят:

 • начални зъбите;
 • травмата, термични или химични изгаряния на венците;
 • развитие на зъбен камък;
 • некачествена хигиена на устната кухина, задръстванията, отделящи токсини, микроорганизми;
 • неправилно протезиране или пломбировка, при който десну травмирует надвиснали край коронки или пломби (има място локализованное в рамките на един-два зъба възпаление).

Възпаление на венците — на противообществените прояви на това, ние ще преживеем

Тези фактори достатъчно често водят до развитие на венците такива опасни възпалителни процеси, като гингивит и пародонтит. При това се наблюдава генерализованный характер на възпалението, предполага поражението на цялата устната кухина.

Катарална делене възпаление на венците

Тази форма на възпаление се срещат най-често. Провокира заболяване могат общи и местни фактори.

За този вид на възпалителния процес са характерни следните симптоми:

 • незначително подуване, кървене и зачервяване на венците;
 • промяна на остра форма на десневых папили на куполообразную;
 • появата на неприятна миризма и вкус, усещания и сърбеж;
 • болезненост на венците при контакт с храни;
 • повишена температура, обща слабост;
 • формирането на богата плака (в началния етап).

Лека форма на заболяването (изумени само десневые папили) може сменяться средни и тежки форми с увреждания на свободната част на венците и целия им пространство, съответно.

На снимката е представен хроничен процес, за лечението на които изисква интегриран подход.

Улцерозен гингивит

В този случай възпалителните процеси засягат лигавицата на венците, което провокира развитие на некроза на тъканите в близост до десневого край и възпаление на регионалните лимфни възли.

Най-вероятната причина за този процес, заедно с переохлаждением, инфекциозни болести и ниски имунитет е лошата хигиена на устната кухина.

До симптоми, характерни за катарального възпаление на венците, се присъединяват:

 • наличието на върха на десневых папили мръсно-сива плака, премахването на които води до кървене на венците;
 • покачване на температурата с учащением на пулса, бледностью кожата покрива и загуба на апетит.

При развитието на тази форма на заболяването е важно своевременно да се започне лечение.

READ  Какви са зъбните импланти на зъби е по-добре: класация за производители на

На снимката по-тежка форма на заболяването, с гнойни възпаление, което изисква антибактериален и хирургично лечение.

Гипертрофический възпаление на венците

Характеристика на тази форма е вероятно разрастване на съединителна влакнеста тъкан и епителните базалните клетки, причинено от хронично възпаление на лигавицата на венците. Най-често тези нарушения са предизвикани от промени в работата на ендокринната система, недостиг на витамини и нарушение на обмяната на веществата.

При това се появяват следните симптоми:

 • удебеляване на епитела (при липса на лечение може да ороговение);
 • значително увеличение на венците в размери, промяна на цвета си в наситено червено (гранулирующее рамките на гипертрофического възпаление на венците);
 • силно уплътняване на тъканта на венците, появата на болезнени усещания при палпация (фиброзное развитие).

Възпалителни процеси в устната област

Освен генерализирано възпаление на цялата десневой повърхността, са възможни местни процеси на определени участъци, поради развитието на пародонтит, нараняване на венците корона, начални мъдреците.

Също така, обособено са възпалителни процеси на венците и бременни жени. За тези ситуации, ние ще говорим.

Пародонтит

Характерна особеност на пародонтит е формирането на върха на корена на засегнатия зъб кисти под формата на изпълнен с гной чувалчета, който и да е причината подпухналостта, подуване и болезненост на венците.

При това подуване е непостоянен характер, нещо ясно, нещо изчезване.

Причина за развитие на нередности, става стартирала кариес, разработен в пульпит, или некачествена пломбировка на коренови канали в процеса на лечение пульпита или в етап на обучение за протези.

Да се постави окончателна диагноза и да се посочи точно периодонтит позволява на рентгенова снимка, сопоставляемый лекар с резултатите от визуална инспекция. На снимката в такава ситуация, е ясно видима промяна на костната тъкан в областта на корена на зъба и лошо качество на пломбировки.

Възпалителен процес, по време на бременност

Промяна в състоянието на венците с развитието на кървене и подпухналостта много често се наблюдават по време на бременност.

Провоцирующим фактор, стоматолозите наричат — промяна в хормоналния фон на жената, която с влошаването на хигиена на устната кухина води до развитие на възпаление на венците.

Особено внимательной до състояние на устната кухина трябва да бъде във втория и третия триместър (представен на снимка гипертрофический процес, характерен за тези срокове).

При липса на своевременно лечение на възпаление може бързо да прогресира, не само увеличава общото състояние на бъдещите майки, но и предизвикване на преждевременно раждане и появата на светлина малки деца, които имат дефицит на телесна маса.

Протези и монтаж на коронки

Неправилно протезиране с инсталирането на коронки или протези, които имат надвиснали край, е причина за постоянно нараняване на венците, в която в крайна сметка се развива мащабно възпалителен процес.

В такава ситуация в межзубном интервала може да се формира пародонтальный джоба на доста голяма дълбочина, в което се развива възпаление.

Негативното влияние на мъдреците

Прорезание осмици – една от вероятните причини за възпаление на венците, които се подуе, и стават болезнени именно в областта на зъба.

Нормално се счита за наличието на малък оток, но ако възпалението придобива амбициозен характер, трябва спешно да се потърси медицинска помощ, поради риск от инфекция на раната.

Най-често срещаният вариант на възпаление на венците при прорезании мъдреците е перикоронарит, свързани с попадение на частици храна под покриващи моляр десневой качулка и развитието там патогенни микроорганизми.

READ  Колко служат фасети, увеличаване на срока на експлоатация на фасети

При това може да воспаляться не само венците около зъба, но и на съседните тъкани, което е изпълнено с гнойни абсцессом.

Да се справят с болест е възможно само при участието на специалист, който ще ви предпише подходяща терапия с използването на антисептични разтвори за измиване, изплакване или, при необходимост, иссечет създаващ проблеми на качулка или напълно ще премахне зъб мъдрост.

Интегриран подход за лечение на

Да се започне лечение на възпалителния процес, е необходимо от момента на откриване на първите симптоми. Насочена към премахване на възпалението терапия е достатъчно гъвкав, благодарение на което може да се спрете на най-подходящ метод за лечение.

Консултация и първичен преглед от специалист

Преди всичко, лекар-стоматолог визуално оценява състоянието на устната кухина и степента на възпалителния процес.

Една от първите дейности при такива оплаквания е пълна санация на устата, в която, обикновено следва отстраняване на натрупвания върху зъбите с помощта на специален ултразвуков инсталация.

Санация на устната кухина чрез лечение засегнати от кариес на зъбите, помага за премахване на остър възпалителен процес (в частност, да се облекчи състоянието при язва-некротическом гингивити). Също така, тази мярка е необходима за намаляване на риска от повторно развитие на възпаление.

Отстраняване на натрупвания от зъбите ви дава възможност да елиминира един от основните причини за развитие на възпаление – влияние на патогенни микроорганизми.

След ултразвуковото почистване на зъбите са полирани, образувайки гладка повърхност, на която не ще се събират на зъбната плака. Ако венците силно са възпалени и кървят, полировку се извършва, когато процесът става все по-остър.

Противовоспалительная терапия

Противовъзпалително лечение на възпаление на венците се извършва с помощта на различни лекарства: антисептични разтвори за измивания, от спринцовка, лечебни пародонтальных чалми и апликации.

В зависимост от причината за възпалителния процес, се прилагат следните терапии:

 1. Ако диагностицирани с катарална делене възпаление на венците, терапията може да се извършва в домашни условия, с помощта на Холисал-гел за апликации и разтвор на Хлорхексидин 0,05% концентрация, за да се изплакнете.

 2. Лечение на пародонтит има своите особености, тъй като се изисква намаляване на подвижността на зъбите, премахване на гнойни процеси. В рамките на цялостна терапия може да определяни на лечение с антибиотици, хирургична намеса или шиниране на групи зъби, които са на подвижността.
 3. При бременни прекарват същото лечение, както и при други пациенти, от избора на лекарства, позволени в една или друга триместър. За лечение на катарального възпаление на венците използват изплакване Хлорхексидин, отвари от билки от лайка или невен.

Ако е необходимо антибактериална терапия, лекарства избират от група макролидни (Сумамед, Азитромицин), цефалоспорин (Ефодокс, Цефазолин) и пеницилинов (Аугментин, Амоксиклав).

При развитието на гипертрофического на възпаление на венците може да се наложи хирургическа намеса по преценка на лекар, зъболекар.

Антибиотици (във вид на таблетки форма) предписва на всички пациенти с язва-некротическим гингивитом и при упорном продължение на остро възпаление на венците. Най-често се използват такива лекарства, като: Клиндамицин, Офлоксацин, Аугментин, Азитромицин, Линкомицин.

Курс антибиотикотерапии избира лекар индивидуално.

Освен антибиотици, за облекчаване на възпалението може да определяни напояване на устната кухина основен Пропосол, размазването на засегнатите райони дентальными мехлеми, тип Метрогила или Солкосерила. Използването на лекарства под формата на гел е за предпочитане, тъй като основата улеснява всасыванию на активното вещество в десну.

За засилване на имунитета лекар, могат да бъдат определени витамини – аскорбинова киселина или аскорутин. При желание може да се замени с екстракт от шипка.

READ  Антибиотици при поток: показания, приемане, преглед на лекарства

Тактика на действие в домашни условия, при възпаление и болезненост на венците, представена на схемата.

Лечение на възпаление, причинено от травма

Ако причината за възпалителния процес, е увреждане на венците нависающим ръба на пломби, на първо място, се извършва спиливание противообществените прояви на парцела или пълна подмяна на пломбирующего материал.

При неуспешен протезирането на първо може да бъде определена лекарствена терапия, подобна на лечение на възпаление на венците, след което, в зависимост от резултата, се разглежда необходимостта от смяна на корони за пълно излекуване.

Характеристики за избора на паста за зъби и четка

Възпаление на венците изисква интегриран подход към лечението, така че, заедно с правилно подбрана лекарствена терапия, трябва внимателно да се отнасяме към избора на четка за зъби и паста за зъби.

В състава на паста трябва да се представят:

 • противовъзпалителни компоненти (екстракти от женшен, градински чай, лайка, невен, жълт кантарион, карамфил);
 • антибактериални средства (ефрр действие на грамотрицательные и грамположительные бактерии триклозан, използвани в двойка с кополимером, пролонгирующим действие компонент);
 • регенериране на тъкани венците средства (маслени разтвори на витамини А и е, каротолин, някои ензими).

Трябва да се отбележи, че на пасти за зъби с антибактериални компоненти, които не са предназначени за ежедневна употреба, поради негативното влияние на микрофлору на устната кухина в случай на продължителна употреба. Такива паста е разрешено да използва не по-дълго от 3 седмици, след което трябва да се направи 5-6-седмична почивка.

Единственият вариант, който е подходящ за ежедневно приложение и осигурява не само на лечебен, но и превантивен ефект, има пасти за зъби с този природен компонент, като масло от чаено дърво.

Четка, подходяща за почистване на възпаление на устната кухина, трябва да бъде достатъчно мека, за да лигавица и венците не са имали прекомерен натиск. Ползват четка може да бъде не по-дълъг от един месец.

Не можете да ида на зъболекар? Всичко за лечение на гингивити в домашни условия в тази статия.
Повече за това, отколкото за изплакване на устата при възпаление на венците прочетете тук.
Предпочитате народната медицина? Лечение на възпаление на венците народни средства за защита на връзката: http://dentazone.ru/bolezni-desen/gingivit/lechenie-desen-narodnymi-sredstvami.html

Превантивни дейности

Запазване на венците и зъбите здрави ще ви помогне:

 1. Въведение в диетата богати на калций продукти – риба, листни зеленчуци, млечни продукти, ядки, които ще засилят костни тъкани и зъбите.

 2. Насищане на организма на витамин С, отговорен за намаляване на кървене на венците.
 3. Здравословен начин на живот, отказ от вредни навици (тютюнопушене, прекомерна употреба на кафе, чай).
 4. Цялостна и редовна хигиена на устната кухина с почистване на зъбите два пъти на ден и използването на зъбни конци след всяко хранене.

Възпаление на венците, особено в остър стадии, изисква дълго и сложно лечение, така че трябва да запомните за превантивни дейности, които ще позволят значително да намали риска от такова заболяване и не се отлага посещението при лекар при поява на тревожни симптоми.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00121 sec