Възстановяване на зъбния емайл, в домашни условия и при професионалисти

Емайл човешки зъб представлява прозрачен филм, който се намира на повърхността на зъбите и ги предпазва от различни влияния отвън. 97% от емайла представляват минерални вещества, които включват също така фосфор, калций.

Здравето такъв минерално покритие на зъбите в по-голямата си част зависи от това, дали човек се храни, а също и от неговите възрастови особености.

Феята на емайла играе важна роля в жизнената дейност на човека, защото, първо, тя предотвратява развитието на кариеси и други заболявания на зъбите. Всяко увреждане на емайла може да доведе до негативни последици.

За съжаление, сами да се възстановява емайла, за разлика от други тъкани на тялото на човека, не може. Да се определи настоящата ситуация е възможно само чрез изкуствени методи.

Има много методи, които ви позволяват да възстановите естествения цвят на емайла. Някои от тях могат да се прилагат в домашни условия, или пък, за да се постигне желания резултат, трябва да се обърнат за помощ към квалифициран зъболекар.

Защо се случва разрушаване на емайла на зъбите,

Фактори, влияещи върху увреждане на зъбния емайл, тясно свързани с негативното влияние, което идва с околната среда и с хранителните, които човек използва за храна.

Към тях се отнасят следните:

 • редовната консумация на кисела храна, сладкиши и нерафинирана вода;

 • промени в работата на органите на стомашно-чревния тракт, което води до промяна в състава на слюнка;
 • прием на енергия и други напитки на основата на багрила;
 • прекомерната употреба на кафе, силен чай, алкохол и алкохолни напитки;
 • табакокурение;
 • почистване на устната кухина се провежда по двойки пъти на ден;
 • над съдържанието на флуор в емайла;
 • появата на плака и камък по зъбите.

Почти никой не знае за това, че огромни щети за емайла представлява сок от портокали. Киселина, която се съдържа в плодове бавно се разрушава най-горния слой на покритието. Ако, при това, в сок се добавя захар, а след това разрушителен процес се случва по-активни.

Защо това е важно за отстраняване на проблема своевременно

Емайл не се отнася до онези части, които са способни на самостоятелно възстановяване, тъй като се елиминира този проблем своевременно е много важно.

Ако проблемът остава без необходимото внимание, а след това върху повърхността на зъбите, с течение на времето се натрупва плака. В този случай е необходимо професионално почистване на устната кухина, ако навреме не трябва да се увеличава риска от образуване на зъбни камъни. Камъни – това е първият етап, който води до унищожаване на зъба.

READ  Ултразвуково почистване на зъбите: противопоказания пълен списък на

Тази част от емайла на зъба, която е била унищожаването, става напълно отворен за отрицателното влияние на болестотворните микроби и вируси. При това, човек започва болезнено да реагира на топла и студена храна или напитки.

Ако времето не се извърши възстановяване на зъбния емайл, това става причина за образуване на кариес и ерозия на зъбен покритие.

Възстановяване на емайла в домашни условия

Съществуващи средства, които възстановяват емайла, дават възможност не само за укрепване на зъб, но и да се върнете защитни свойства,

които се намираха до увреждане на зъбния черупка.

При правилното използване на средства за емайл ще ви позволи да прекарате независима реставрация на зъбите, без да излизате от дома си. Сред тях особено внимание е отделено на лечебно гелям, зубным пастам и растворам за изплакване на устната кухина.

Като допълнителен възстановяване можете да използвате методи от народната медицина.

Как може да се възстанови на зъбния емайл, в домашни условия:

 1. Пасти за зъби терапевтично действие. Те съдържат достатъчно количество флуор и калций, което от своя страна дава възможност за провеждане на ефективно и безопасно реставрирование на зъбите. Единственият недостатък на този метод е неговата продължителност.
 2. Пасти за зъби със съдържание на минерали. За постигане на желания резултат се наложи на няколко минути нанесете тази паста върху повърхността на зъбите. За този период всички полезни елементи могат да проникнат в зъбните тъкани и значително засилване на тяхната повърхност.
 3. Освен приложения за зъби, специално внимание се наложи да се обърне и деснам. За поддържане на нормалното кръвообращение в устната

  кухина, трябва да се извършва ежедневен масаж на венците.

 4. Редовната употреба на лекарствени средства за изплакване на устната кухина. Такива лекарства, които не само помагат за освежаване на дъха, но, както се предотврати образуването на плака и развитието на кариес.
 5. Съществено значение има хранителния режим на хранене на човека. За укрепване и поддържане на имунитета трябва да се използва в храни само здравословни и полезни храни. За здравето на зъбите особено предпочитание се дава на тези продукти, които са богати на калций, флуор, калий, магнезий и желязо. При възможности в дневната дажба трябва да се включат извара, мляко, пресни плодове и зеленчуци.

Използването на народни средства за защита

Особено популярни са народните методи за възстановяване на емайла. Те са не само ефективни, но и лесно достъпни за всички желаещи.

Преди да прибегне до помощта на народната медицина, трябва да се вземат предвид и факта, че на емайла на зъба, много лесно се повреждат. Именно поради тази причина при използване на народните средства не трябва да се бърза, в противен случай може само да навреди на собственото си здраве.

Най-лесни за използване се считат следните методи от народната медицина:

 1. Радикален начин за възстановяване на емайла е да се използва целулоза от лимонова кора. Такъв вариант за възстановяване наистина работи, но него не си струва да се злоупотребява. За това се наложи да се събере в бяла кожата с лимон и я дъвчете няколко минути. Можете също така просто да търка с нея повърхността на зъбите. Продължителност на такова възстановяване може да

  продължи в продължение на седмици. Резултатът ще зависи от това, колко силно е бил повреден емайл и процедури.

 2. Сода за хляб също може да помогне в восстановительном процес. Я препоръчват да се добавят в паста за зъби, или пък приключи в салфетка и зъбите. Прилагат сода, не струва често (веднъж на всеки 7 дни).
 3. Положителен ефект има и активен въглен. За да приготвите сместа се наложи да смажете няколко хапчета и хлъзгане ги с вода. Паста трябва да е воднисто. След това я използват за почистване на зъбите (на всеки 3 дни).
 4. Бензоил доста агресивно вещество, така че да го използвате трябва с голямо внимание. Тя може да се развежда, за изплакване на устата и изсушаване на повърхността на зъба.

 5. Нарязаните плодове (ягоди, диви ягоди) когато се прилага не за няколко минути на емайла допринасят за нейното възстановяване. След тази процедура трябва да се почиства зъбите лечебна паста.
 6. Ефективни в тази ситуация е и нормално мляко. Той се използва за изплакване на устната кухина. А чаено дърво в комбинация с вода ще премахнат възпалението и възпаление на венците.

Какво предлага съвременната стоматология

Съвременната стоматология предлага на пациентите си няколко вариант за възстановяване на зъбния емайл:

 • първият се основава на възстановяването на самата структура на зъба, като се върне в състава му на йони на калций, флуор и други полезни компоненти;
 • втората се състои в прилагането на изкуствени материали.

Най-популярните методи за професионално възстановяване на зъбния емайл:

 1. Процедура фторирования. След провеждане на зъбната емайл силен, че позволява да се предотврати негативното влияние отвън, а така също и намалява размножаването на болестотворните бактерии и микроби. Флуориране може да се извършва чрез нанасяне върху повърхността на зъбите със специално фторсодержащего вещества или здравно слепка, който на определено време, фиксирано на зъбния ред.
 2. Минерализация. Тази процедура дава възможност да се насити, и за укрепване на емайла чрез прилагането на полезните минерални компоненти. По-специално минерализация е насыщении структурата на зъбите с калций, флуор, фосфор. Този начин се препоръчва да се прилагат като профилактика на стоматологични заболявания.
 3. Стоматологичен пломбирование. С помощта на специални материали лекар извършва попълване на засегнатата емайл

  специален разтвор. Не го забелязва, така че не е много трудно да се досетите за това, че зъб поддавался някакво лечение.

 4. Зъбни плочи (фасети). Прилагането на плоча отнасят към крайни случаи. Фасети се препоръчват само в случай, че поражението на зъбите наистина е силен и не се поддава на никаква корекция. Фасети са направени от формата на зъбите и ги оттенку, така че притежателите им не могат да се притеснявате за външния си вид.
 5. Козметична трансплантация. Пересаживание емайла се провежда в крайни случаи. Процедурата е много трудна и изисква по-нататъшно контрол за хигиена на устната кухина. Пресаждането се извършва само в специализирани клиники под строг контрол на специалисти.

Препоръки и нюанси

За поддържане на емайла в нормално състояние, е важно да се придържат към тези правила за хигиена на:

 • след всяка консумация на храна трябва да бъде старателно изплакнете устата с топла вода;
 • за зъбите може естествено да изчистите, трябва да яде сурови зеленчуци и плодове;

 • намаляване на броя на консумация на сладки храни;
 • за почистване се наложи да си купите четка със средна твърдост, тя не е толкова силно ще увреди венците и емайла;
 • не се препоръчва да се използват пасти с избелващ ефект;
 • като профилактични дейности трябва да посети зъболекар поне два пъти за една година.

Възстановяване на емайла на зъбите и сложен процес. За да не се сблъска с такава процедура, е важно да се следи за състоянието на зъбите си, редовно да се обърнат за консултация към зъболекар и яжте само здравословна храна.

Ако все пак възникне необходимост от извършване на възстановяване, след предварително се наложи да се консултирате със специалист.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00088 sec