Уникален запълващ материал на тройната втвърдяване Витремер

Витремер (Vitremer) – това е уникален хибрид пломбировочно-козметичен материал тройно втвърдяване, който се състои от прах и течност.

В стоматологията най-често се използва за пломбирования зъби и да им е естествен блясък.

Се прилага в естетичната стоматология за възстановяването на зъбната редица.

Състава и формата на издаване

В комплекта са включени стеклоиномерная течност, прах за даване на сенки, лак за постигане на естествен блясък и грунд.

Стеклоиномерная течност е представена под формата на а фоточувствителни воден разтвор на полиалкеновой киселина.

Оттеночный прах изявява флуор алюмосиликатное стъкло, което не пропуска слънчеви лъчи. Лак, който се използва за

придаване на блясък, се състои от TEGMA и BIS-GMA терени.

В малък набор от Витремер включва:

 • флакон с течност (2,5 мл);
 • флакон с прах (5 грама);
 • флакон с праймером (2 мл);
 • бележник за месене;
 • флакон лак за заключителна обработка (2 мл).

Три етапа на полимеризация

Витример притежава уникален трехкратным механизъм на полимеризация, в рамките на който един по един минава през три реакции на втвърдяване:

 1. Типичен стеклоиономерная. Продължителност на реакция е двадесет и четири часа. Реакция провокира отделянето на флуор и химическа адхезия.
 2. Химично отвердевание. Се осъществява благодарение на наличието на микрокапсул с каталитична система. В процеса на месене капсули раздавливаются, отлежава цимент и се активира катализатор, в резултат на което се появява възможност за упражняване на реставрацията, с помощта на смесена за един прием.
 3. Светлинна полимеризация. Осигурява добра здравина на цимент и завършва composite възстановяване за един прием.

Благодарение на тройному механизъм на полимеризация се осигурява гладко и правилно отвердение нанесени слоя материал от всякакъв обем.

Характеристики на материала

Основната функция на този материал е да се влага повърхности за качеството на сцепление с тъканите на зъба. Запълващ материал Витремер може да се инсталира химическа връзка с твърдите тъкани на зъба, успоредно отдавайки фтористые връзка.

Освен това, Vitremer има следните характеристики:

 • здравото сцепление с композитами и дентином;
 • адаптированность с цвета на зъба;
 • рентгеноконтрастность;
 • редукция кариозного процес, причинени от освобождаването на флуорид след втвърдяване;
 • устойчивост на киселини;
 • разтворимост в незначителна степен.

На първите етапи на втвърдяване стеклоиономерный цимент отсоединяется от йони на калций и алуминий. Всички компоненти компоненти са в състояние молекулярно се свързва с тъканите на зъба, като по този начин увеличава силата на прилепване пломби.

READ  Антибиотици при пародонтите - имена на лекарства, прилагането и разходите

Поради клон флуорид се случва повишаване на здравината на структурата на емайла и дентина. Този процес предотвратява рецидив на кариес и успокоява инфекциите на отрицателното въздействие на продуктите на жизнената дейност на бактерии върху тъканите на зъба.

Скрепление пломбировочного материал с емайл осигурява благодарение на хелатному негова помощ карбоксильных групи полимерна киселина с калций на твърдите тъкани на зъбите.

Област на приложение

Показания за употреба:

 • пломбировка кариозен кухини трети и четвърти клас;
 • пломбировка кариозен увреждане на корена на зъба;
 • временно пломбирование и протези;
 • в случаи, когато трябва да послойное нанасяне на съставните и стеклоиономерного цимент (сандвич-техника);
 • структурна протекция корони;
 • временно пломбирование счупени зъби;
 • пломбирование кухини първи и втори класове на млечни зъби;

 • пломбировка пришеечных кухини в случай на патологична стираемости на зъбите;
 • запълване на пукнатини и кухини, преди протезированием;
 • коригиране на перфорационных щети;
 • изпълнение на саниране на анестезия;
 • формирането на колонковой пън.

Противопоказания:

 • наличието на алергия към композитен материал или на елементи адгезивной система;
 • наличието на пациента стимулатор на сърдечния ритъм.

Указания за употреба

Натрупването на зъбната тъкан и козметична пломбировка с помощта на Витремер се извършва, както следва:

 1. Избор на цвят. За извършване на козметична пломбировки желания тон избира по оттеночной скалата, на която е завършен материал. В процеса на изграждане на зъбни тъкани най-често се прилага на прах син цвят.
 2. Изолация. За тези цели най-добре да прилагат коффердам.
 3. Подготовление на устата към пломбировочным работа. Подготвителен процес се състои в премахване на обекти, които са засегнати от кариес. Също така се извършва шлифоване на висящи краища на емайла, които са в контакт с венците. При липса на нужда от специална подготовка на кухини се извършва почистване на повърхността на пемзоводяным състав.
 4. Фиксиране на щифтове. Необходимостта инсталиране на които се случва при липсващи дъвчащи бабуни в процеса на изграждане на липсваща част на зъба.
 5. Покритие на маса. В случай на непълно оголения маса на уплътнението не се използва. Като цяло, Витремер не е предвиден за пряка защита на маса.
 6. Изграждането на матрица. В този случай се извършва монтаж матрица, която е подходяща за една или друга работа по пломбированию.
 7. Използването на праймера. Първоначално няколко капки праймера се добавя в резервоара за смесване. На следващо място, грунд се нанася с четка върху повърхността на дентина и емайла (в продължение на тридесет секунди). Ако са инсталирани пина, след това грунд трябва да се нанесе и върху тях. В подкрепа на влага повърхности материал могат да се прилагат отново.
 8. Высушивание праймера. Процеса на сушене се извършва с помощта на спринцовка и въздуха (в продължение на петнадесет секунди). След това се извършва светооблучение просушенных повърхности фотополимеризатором 3M ESPE. След извършване на определени манипулации обработени повърхности стават лъскави.
 9. Подбират необходимата доза прах и течност. Обичайната пропорцията на прах и течност е 2,5/1. При необходимост се получи по-гъста смес, трябва да се увеличи дозата на прах. Оптимално съотношение на компонентите за козметични пломбировки е 2/2. При подновяване на загубена част на зъба, се смесва четири лъжички прах и четири лъжички течност.

 10. Смесването. Прах се въвежда в течност с помощта на шпатула за цимент. Това трябва да е на стайна температура. Използването на стеклоиономера при високи температури съкращават го на работния период. Време за месене на прах не трябва да бъде повече от четиридесет и пет секунди. Готов стеклоиономер се поставя в разверсточную дюза, след което към нея се присъединява спринцовка-опаковка 3M ESPE.
 11. Нанасяне на материал. Готовия материал притиснат от спринцовка директно в кухината за пломбирования. След това с помощта на пластмасова матрица се извършва превръщане на пломби. За загустевания смес се използва одонтологический пинсети и памучни запушалки.
 12. Обработка. Повърхността на нанесените материал светооблучается фотополимеризатором 3M ESPE. Най-голямата дълбочина на материала, който се подлага на светлинната работа, е 2 мм.
 13. Шлифоване. Машинно пломбе придава контур с помощта на зъбите на въртене на инвентара с мастилено-водно остужением. За полиране се използва набор от дискове и метални ивици Sof-Lex от компанията 3M ESPE.
 14. Нанасяне на лак. Лак се използва, за да се осигури блясък на повърхността на пломби. За тази капка лак се нанася с четка на пломбу, след което се извършва светооблучение.
READ  Какво може да се направи, ако ви боли зъб мъдрост: как да се облекчи възпалението и болката?

Начинът на употреба на Сандвич-технология:

Специални указания

В състава на материал съдържа контактен алерген 2-гидроксиэтилметакрилат, който може да предизвика дразнене на очите. За намаляване на вероятността от появата на алергии трябва да се съкрати срока за контакт зъболекар и пациент с готовата смес.

При поглъщане, смеси или отделните му компоненти на кожата, трябва незабавно изплакнете я обилно количество вода и сапун.

Специални пациенти, на които провеждането на зъболечение може да бъде противопоказано, се считат лица възрастни хора и пациенти с вграден стимулатор на сърдечния ритъм.

Сред възможните странични ефекти се празнува на проява на алергични реакции. В редки случаи при попълване на особено дълбоки кухини се наблюдава дразнене на маса.

Мнения на специалисти

Препоръки на стоматолозите, които трябваше да работя с Витремером.

Аз вярвам, че този материал е по-ефективен за млечни зъби, тъй като там не се нуждаят от уплътнението. Като същите уплътнения той изобщо не е подходящ, и за тези цели, по-добре не го използвайте.

Аз се радваше на това стеклоиономером, и на опита си мога да кажа, че в работата на този материал е много сложен и постави правилно му е много трудно. За временни пломби Витример много скъп, а за редовни пломби не е много надежден.

Валерия Резервацията, зъболекар

Аз много години работи стоматолог, използвал този материал в своята практика не един път. Да работят с този материал е много удобно, особено когато трябва да се направи отворени «сандвичи». Резултатите ми са винаги доволни, тъй като пломби са много дълго време.

Юджийн, бивш зъболекар

Цената и аналози

Цената на материала зависи от количеството и дозата на компонентите, влизащи в състава на комплекта, например, определени Витремер малък А3 (5грамм) струва средно на 2160 лв. В състава се включва един флакон с прах (5g), флакон с течност (2,5 мл), флакон с праймером (2 мл),

READ  Очаговый пародонтит — локални удари местно значение

бележник за разбъркване и лак за заключителна обработка (2 мл).

Колеги Витремера, които притежават най-сходни свойства:

 • Fuji II ЛЦ (Япония) – запълващ цимент, застывающий на светлина;
 • Шелон-Фил (Германия) – стеклоиономерный полималеиновый запълващ материал;
 • Кетак-Моляр – radiopaque цимент;
 • Шелон-Сребърен стеклоиономер с химически и сребро.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00115 sec