Задачи и методи на обтурации на коренови канали в съвременната стоматология

Обтурация – това е стегнат, до друго, попълване на зъбни коренови канали герметизирующей маса за изолация депульпированной ядро от периодонталните структури.

Се извършва операцията с цел да прекрати достъпа на вътрешната среда на зъба агресивни течности, които унищожават го меки тъкани (киселини в състава на слюнката, храна, определени микроорганизми, обитаващи устната кухина).

Същността на метода е въвеждането в централната област на устната корен закрепване от не подвергающегося окисление на материала, а остающееся свободното пространство се запълва пластичной, проникваща във всички клонове на корен, твердеющей маса.

Манипулация наподобява процеса на инсталиране на стълба: в приготвената яма полюс, а празнота между него и земята се запълва с бетон.

Двухкомпонентная паста – пластмасова маса за запълване на пространството между центъра на «стълб»-штифтом и стени на зъба се нарича силером.

Изисквания за качествен силеру: консистенция на състава трябва да осигури постоянен поток на проникването му в цялата мрежа на най-малките подразделения на кореновия канал, в посока към върха си, и латеральнее центрового стрежня, а размера да е достатъчна за попълване на цялата мрежа от каналчета на корена на зъба.

На въпрос за това, дали трябва да е част от мерки и теглилки продавиться в периапикальную зона, все още остава спорен: американската стоматологична школа вярва, че само така трябва да бъде, немска – каза грубейшим огрехом при изпълнение на операцията.

«Референтно стълб» дизайн

Материалът за направата на закрепване трябва да бъде:

  • минимално окисляемым и не разрушаемым телесни течности;
  • здрава и еластична;
  • не излагайте усадке;
  • биологически неутрални, както и силер.

В сегашно време да се говори сериозно за самостоятелно прилагане на пасти за обтурации, че не трябва, защото е достатъчно стегнат попълване на тях кухини невъзможно. Освен това, поради разтваряне на тъканната течност, те са податливи на усадке.

Но някои автори настояват за връщане на зъби с хлорфенол-камфорно-ментоловым състав в эндодонтии на млечните зъби.

Отказ от прилагането за обтурации сребърни пломбирующих материали дължи освен трудностите да се постигне висока точност припасовки в това, че при контакт с ексудат започва окисляване на метала и поради бавното разтваряне на корен на мерки и теглилки и появата на съобщения периапикальных материи от устната кухина на коренови канали неизменно реинфицируется.

Затова от сега използваните материали е най-подходящ гуттаперча.

Прилагането на гуттаперчи: методи и характеристики

Технология за използване на гуттаперчи може да бъде:

  • студена – химически пластифицирана или термопластифицированной;
  • предварително загрята.

Всеки вариант приложение има своите модификации.

При запечатване на корен каналчета стержнямя от гуттаперчи особено популярни методи:

  • с химически пластификацией;
  • с прилагането на термично меко материал;
  • с помощта на страничните кондензация;
  • стандартизованная.

В отделни клинични случаи, е уместно сочетанное прилагането на два или няколко начина за обтурации.

При подготовката на под обтурацию с помощта на закрепване на кореновата кухина се придава определена форма: тя равномерно конически се разширява нагоре и има ясно изразен апикальный акцент-на площадката.

Голяма заблуда е използването на гуттаперчи без прилагане на корен на мерки и теглилки – от изпарението на разтворителя тя губи адгезивность, което води до оставлению между стените на кореновия канал и закрепване на множество кухини. Затова използването на смола хлороформ или друг полимер материал като силера – задължително условие за прилагането на гуттаперчи.

Химически метод

В начина, по химически омекване попълване система корен кухини се извършва в основата на гуттаперчи, предварително обработена разтвори на хлороформ или друг подобен разтворител.

READ  От опасно дълбока захапка и как да го оправя

Подготовка включва избор и етикетирането на магистър-закрепване: диаметърът му е избран в размер на два-три размера по-диаметър препарирующего инструмент, с помощта на изградена апикальный на площадката), дължината от 2-3 мм по-малко дълбочина разработена област.

Потопен прът след провеждане на рентген контрол, обозначен върху равнище-ръководство на повърхността на зъба – дъвченето или на режущем неговите редици. Следващия маркер – ниво на потапяне на прът до постигането им апикального перваза.

За извличане на магистър-закрепване от каналчета на вътрешната повърхност на последното се извършва нанасяне на силера. Прът пластифицируется потапяне в разтвора на хлороформ, време на експозиция зависи от неговите размери. По-бързо въведена прът със силата на натиска в посока на апекса на зъба, докато втората етикета не съвпада с позоваване на повърхността на зъба, което е доказателство за точността на припасовки закрепване.

Последен етап – попълване на просторна устьевой зона допълнителни барабани, обмазанными силером с приключването на обтурации прилагането на начина на страничните кондензация.

Прилагането на мека и предварително загрята гуттаперчи

Метод за използване на размягченной гуттаперчи позволява да се постигне плътно запълване на кухината с надеждността си запечатване.

Въпреки простотата на изпълнение, техника има недостатъци: диффузию пломбирующего материал в периапикальную област и свиване на изпарението на хлороформ.

При обтурации термополиверифицированной (предварително загрята) гуттаперчей пластификация на материала се случва точно в пломбируемой кухина гореща инструмент-охладител.

Кореновата кухина се формира във формата на конус, с разширение в зоната на коронки са по-кратки, отколкото при обтурации по друг начин, защото отново затопляне и кондензация материал изисква свобода на влизане в канал твърд инструмент значителен диаметър.

Поради изразени периоди на устната майстор-болт се използва допълнителен (нестандартизованный), с окосена остър на върха, за да може при припасовке дължината му е 2-3 мм по-малко от дебелината на устната.

След извличане на «майстор» на повърхността на кухини в стените са силер (силно се препоръчва използването на цинк-оксидэвгенолового цимент). Отново въведен прът на границата на устието на канала се нарязват горещ инструмент и топло гуттаперча нагнетается студен плаггером към върха на зъба.

След това многократно се повтаря манипулация с бързото въвеждането в гуттаперчу на дълбочина 3-4 мм на охлаждащата течност, затопля в спиртовочном пламък, и също толкова скорым му изваждане, с нагнетанием загрятата материал в посока на апекса студен плаггером. Манипулация се счита за завършена по попълване на пломбируемой областта на дълбочина 5-6 мм.

Ако за уплътняване на един доста закрепване, пломбирование приключва при достигане на определена дълбочина, ако не – продължава с изготвянето на стените на корена на мерки и теглилки и на въвеждането в него фрагменти на други щифтове с дължина 3-4 мм и ги товарите и кондензация по вертикал, до пълното запълване на канала.

Предимство на използването на загрятата материал – по-пълна обтурация на цялата система канал, но при прилагането на техники често се случва отделянето на корен на мерки и теглилки за границите на апикального дупки.

Технология Thermafil

Техника обтурации ULTRAFIL (THERMAFIL) – това е отново затопляне гуттаперчи до състояние на течности (при температура близка до 160°С) с локализация областта на инжектиране на игла в зоната на пломбирования, на вътрешната повърхност, което вече е направено силер. Иглата се въвежда не по-плитка зона апикальной трета на кореновия канал и при бавно обратно на нейното извличане се извършва инъецирование течна гуттаперчи до състояние на пълно запълване на канальцевой система.

READ  Пародонтит: лечение в домашни условия - най-ефективните средства

За предотвратяване на свиване на загрятата материал попълни канал еднократно се препоръчва не повече от дълбочина 2-3 мм, с приложение към материала по време на охлаждане постоянна нагнетающей сила и с повторение на манипулация с всяка нова доза мерки и теглилки до пълно запълване на кухини.

Тази техника е полезна за запечатване воронковидных канали на зъбите, без да формира върха на корена, недостатъци има вероятност недопломбировки канал и мак уплътнител за границите на апикального отвори, за предотвратяване на което е способен модификация със заключване апикальной зона на канала не е омекотена майсторски род.

Промяна в методика, е термомеханическая кондензация, при които се прилага омекотяване на гуттаперчи вътре в канала топло, появляющимся в процеса на триене при работа дюзи. Въпреки, че за продажба се предлагат няколко използващи принципа на системи, методът не е завършен, се различава слаба степен на контрол, в резултат на прилагането му – чести фрактури инструменти.

Техника на страничните кондензация (компакции)

Технология предлага стягане на запълване на кореновата зона без омекване на герметизирующего материал по някакъв начин, което позволява да се предотврати свиване, на следващата за размягчением, и да се избегне назъбвания пломбирующего материал в заапикальное пространство.

Канал оформяме равномерно разширяване на конус, след това са подбрани по размер master-файл майстор-щифт се вкарва в канал пълна дълбочина с провеждането на рентген контрол припасовки пръчка.

Извършва маркировка на целите на повърхността на зъба и я изтръгнат. Нанасяне на силера, произведени или на вътрешната повърхност на корени, или на един болт, който след това и в двата случая се въвежда до апикального друго, без предварително да омекнат.

Въведеният щифт и с усилие придавливается спредером към страничната стена, като форма сектор вместившего му канал. В образувана пространство бързо се въвежда допълнителен не е омекотена габър, покрити с главния лепило до нивото на върховете на спредера (извлечени от канал).

Конденз на втория закрепване, обмазанного лепило, също така произвежда спредером, както и на всички последващи действия, докато кухина напълно не е пълна гуттаперчей.

За ограничаване на достъпа на широк устието на канала се използват пръчки и спредеры по-голям диаметър.

Характеристика на методи е използването на вещество, което не подвергавшегося омекване, защото е разнообразна красива пространствена устойчивост.

Трудност се появи при компакции в апикална зона на канала, нелеп прилагане на метод дава вероятността за попълване я само силером, че (при слаб разпадането на мерки и теглилки под влиянието на пародонтална течност) води до повреда печат на региона.

За стандартизирана техника

Метод дължи на своите появата на възможности за предоставяне на апикальному уступу форма на цилиндър за всички класове на зъбите и приемането на стандарти като техника за проучване на корен каналчета, така и на гуттаперчевые пръти.

Перфектна херметичност при обтурации един штифтом се осигурява точно съвпадение диаметъра диаметър на последния в редицата на инструмент за моделиране на апикална зона на канала – стандарт създаден канал и стандарт на пръчката съответстват един на друг, като форма на корк, закупоривающей бутилка, съответства на формата си врата.

Задължително условие за успех на прилагането на метода служи за използването на силера.

Технически метод включва подготовка на зъбната кухина със създаването на цилиндрична апикального едно крайно положение и подбор на магистър-закрепване в точното съответствие с диаметър на последния моделирующего фокусира инструмента.

Индикатор за правилността на припасовки – това е лесно заглушаване на пръта в канала, той трябва да се изтеглят с известно усилие, местоположението също му позволява да се види на рентген контрол. В края на същата припасовки той е обозначен със стандартен метод и отнема от каналчета.

READ  Хапчета Ларипронт: изчерпателна инструкция и истински препоръки

Главната мерки и теглилки или се инжектира вътре в главната кухина с обмазыванием я на стената, покрита със смола или им отново въведената пълна работна дълбочина не омекотена «магистър».

При невъзможност за въвеждане на до апикального перваза прът и се произвеждат почистване на стените на канала от дентинных стърготини инструмент За категория диаметър, равен на евентуални от капитана на пръта.

До началото на запечатване на устието на главната област на допълнителни барабани «магистър» трябва да е много точно, без да се прилагат за корекция вертикално или странично кондензация.

При гаранция за правилността на местоположението на магистър-закрепване на зъболекар въвежда и вдвигает по него спредер за определяне на местоположението на първия помощен пръчка. След това се извършва запечатване на широк парцела канал пломбирующим материал, обмазанными силером.

Добродетели, които са сравнителна простота на метода и неговата надеждност: малка е вероятността за извличане на материал в периапикальную област, висока гаранция за отдалечените резултати от прилагането, не е необходимо прилагането на агресивни методи (странично кондензация).

Към недостатъците може да се дължи на необходимостта в обширното разширяване на апикального на терена с цел оказване апикальному уступу форма на цилиндър, особено в резцах двете челюсти и премолярах горната.

Двухэтапная и «биологична» уреди

Във вариант с разклонения на кореновата система и в случай на вътрешна резорбция на корена е приложима двухэтапная техника с отделна обтурацией всяка кухина на техника, подходяща за случая.

След пломбирования първи канал на болт се нарязват горещ инструмент на височина от територията си, след това се извършва обработка на следващата апикального и общите канали традиционния метод.

При запечатване на зъбите с вътрешна коренова резорбцией първият етап става попълване на парцела канала по-горе резорбционной празнота. Дефинирането на разфасоването пръчка на височината на долния апикального граница празнота с последващо пломбировкой самото дефект и коронкового на парцела канал начин вертикалната кондензация.

В зъбите си не с което завършва образуването на апекса радиус на канала може да надвишава радиус най-дебела гуттаперчевого пръчка, че се изисква извършване на личен майстор-закрепване чрез производителите на две подходящи по размер.

Прилагането на техниката «биологична» обтурации – това е опит за затваряне на главната кухина вращиваемыми в него от пародонта твърди тъкани (стимулиране на растежа на които е постигната прилагането хидроксид карбонат), или съединителна тъкан, образувани при запълване на кухини състав от колаген-гел и биологично активни вещества.

Експериментално се постигне не само врастване в кухината на канал пародонтална тъкан, но и минерализация на неговите стени. Особено показателно експеримент с кораба образование на съединителната тъкан от протеини кръвен съсирек, формира при стимулация апикального кървене.

Съвременните методики на обтурации ви позволяват да се произвеждат корекция на състоянието на зъбите, независимо не само от броя и характеристиките на структурата на корените си, но и от възрастта и състоянието на организма на пациента.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00092 sec