Захапката на зъбите правилно и неправилно: как трябва да се

Захапката на зъбите правилно и неправилно — каква трябва да бъде и как да се отстранят аномалиите

Радвам се да ви приветствам в този сайт и искам да предложа да се запознаете с малък преглед е много важен и неотложен проблем, който засяга солиден процент от човечеството. Тема на днешната статия е захапката на зъбите правилно и неправилно.

Кажете, при вас всички зъби растат е точно? Ако не е, защо не са взели никакви мерки, за да оправя нещата? Няма пари? Нямате време? Смятате, че и така може да се живее? Всеки от нас намира много извинения, за да не правят нищо. Въпреки това, има и изключения. Хората по различен начин възприемат това явление. За някой той е проблем, както някой съвсем не пречи в живота. Вижте актьори кино. Някой постави себе си фасети на всички зъби, а от някой друг, въпреки криви зъби, кариера се сгъва изключително хубаво. Нещо в личния доверие, харизма.

Но ако вие все още не е холивудска звезда, трябва да мислят за това, харесва ли ви вашата усмивка? Как ви възприемат околните? Пречи ли захапка на вашето общуване с хора, работа?

Отговорите на тези въпроси, ще разберем дали се нуждаете от корекция на привеждане в съответствие хапят. Въпреки че аз бих препоръчал да се консултирате със специалист, колко лично ви е необходима такава процедура.

Каква трябва да бъде захапка?

В сила най-различни причини правилната захапка при човека се срещат не толкова често. Идеално растящите зъби – по-скоро изключение. Защото има няколко вида привеждане в съответствие хапят, на които експерти са в нормални граници. Тоест, те не пречат да се дъвчат, не водят до стираемости коронки и доста благоприятни за правилното смилане на храната, необходими за здравето на храносмилателната система.

Според статистиката, на всеки сто души на около осемдесет имат повече или по-малко изразени дефекти на растежа на зъбите. Те могат да се дължат дори и генетични причини. Върху формирането на зъбите влияе храната, а по-точно, на това, колко е труден. Древният човек не яде кроасани с крем. Той нагризани кости, яде твърда месо, затоплена на клада. Защото челюстта му са били масивни, по-силни. Всеки зъб е на 100% функционални.

Съвременните хора ядат меки храни, челюстта те са станали по-малко, а зъбите все още 32. Защото, когато започва растеж на постоянните зъби, те дори може да не се побере в реда, подмятат помежду си, растат под различни ъгли. Изглежда това е неестествено, обикновено пречи.

 1. При правилно прикусе човешко лице получава симетричен.
 2. Нито на горния, нито на долните зъби не издатина. Челюст се развива равномерно.
 3. Също така, когато затворите устата, всички зъби трябва да се докосват.
 4. Ако се направи вертикална линия между предните първите резцами, тогава тя няма да бъде искривляться по линията на долните.

Сега вие знаете, как да се определи захапка. Ако трябва да се изяснят някои детайли, ви препоръчвам да отидете на специалист.

Видове неправилно привеждане в съответствие хапят

Има няколко вида привеждане в съответствие хапят, които лекарите не са до физиологичните.

 1. Дълбока захапка. В този случай корони на горните зъби затварят долните не с една трета, а много повече.
 2. Открит. Така се нарича вид привеждане в съответствие хапят, при който повечето зъби не е затворен, когато затворите устата.
 3. Мезиальный. Долната челюст е значително бутне напред.
 4. Кръстосан – недоразвита е само едната страна на зъбната редица (на долния или горния).
 5. Дистопия на зъбите. Те растат настрани, по-ниска или по-висока, отколкото трябва.
 6. Дистальный захапка – горна челюст развита значително по-силна в долната. Или нещо в недоразвитии дъното.

Проблеми, причинени от нарушения на привеждане в съответствие хапят

Всички дефекти водят до неравномерно разпределение на товара върху себе си зъби и на височно-нижнечелюстной ставата.

Това води до следните усложнения:

 • болки в челюстта;
 • главоболие;
 • стираемость на зъбите;
 • проблеми с дикция;
 • общо с хигиената на устната кухина. В следствие на кариес, гингивит, пародонтит;
 • лошо пережеванная храната води до нарушения в работата на СЧ;
 • нарушения в работата на дихателната система.

Понякога, поради нарушение на привеждане в съответствие хапят някои зъби не могат да се развиват в правилната посока или дори да излезе, тъй като те просто не разполагат с достатъчно пространство. Колкото по-рано се обърне внимание на проблема и да го реши, толкова по-малко проблеми със здравето. Това вече не говорим за комплекси, които може да получи едно дете или тийнейджър. Те няма да напуснат го с години. При значителни дефекти той може да изпитва трудност при общуването с връстниците си, за противоположния пол. Изпитвали мащабът на бедствието? Това, което мнозина изглежда незначително, това не е така.

Как да отстранят аномалиите привеждане в съответствие хапят детето

В ранна възраст и всеки дефект се махне много по-лесно. В края на краищата челюст се формира само и зъбната редица податлив за корекция.

Важно е навреме да се започне професионално лечение на неправилно привеждане в съответствие хапят деца. В ранна възраст се използват плочи за корекция. Те създават почвата за прилагане в юношеска възраст скоби и намаляват срока на носенето на последните.

 1. Система за корекция се подбират строго индивидуално. Нейния вид зависи от формата на зъбите, тяхната височина, изложение.
 2. Прилагането на скоби е допустимо от 11 години. Плочи/капы поставят в по-ранна възраст.
 3. Задължително трябва да се изчака, когато растат втори моляры.

Лекарят прави панорамна снимка, отливки на зъбите. Съвременните технологии позволяват дигитализиране на всяка информация, да направи триизмерен модел. Като я моделиране на специалист може да направи е точната структура, която ще се инсталира на зъбите на млад пациент.

Лечение на дефекти на растежа на зъбите на възрастни хора

Премахване на захапка при възрастните по-трудно, отколкото при млади пациенти, а и време ще отнеме значително повече. Защото така е важно да се направи всичко, което е необходимо, до 25 години. След това, особено по-близо до 30, когато растежа на челюстите е в застой, ще бъде много по-трудно да се постигне бърз резултат.

Освен описаните по-горе нарушения на растежа на зъбите, ортодонти премахване на твърде големи интервали между зъбите.

Диастемы. При много животни този период служи за долния кучешки зъб свободно да се влезе за най-горния, създавайки «капан», от който при укусе невъзможно да избяга. Също диастемы са характерни за коне, мишки и други бозайници, включително и човекоподобните маймуни. За човек, като такъв тип привеждане в съответствие хапят характерен е и се нуждае от корекция.

В стоматологията диастемой наричат обикновено разликата между горните две (по-рядко долните) централните резцами.

Премахване на диастему или трему (подобен дефект между останалите зъби в редицата) може не само да инсталиране на скоби. Стоматолозите могат да инсталирате на предните зъби, фасети. Те блокират цепка, чрез премахване на козметични дефекти. Въпреки това, има доста известни хора, които не са се коригира този проблем:

 • Ванеса Паради – актриса, певица, бивш съпруг Джони Дэппа;
 • Мадона. Мисля, че тази звезда за представяне, не се нуждае;
 • Кейт Мос е една от най-известните топ-модели;
 • Элайджа Ууд – изпълнител на ролята на Фродо в трилогията «Властелинът на пръстените»;
 • не можеше да се похвали с идеални зъби и сега покойник легендата на музикалния олимп Ейми Уайнхаус.

Друг момент – тези хора едва ли предизвика у някого желание да се посмеем над техните недостатъци. В края на краищата, те засенчи всички минуси на своите талант, харизма, каквито и да е постижения. Докато вие сте мениджър някъде във Витебск, продавачът женски ботуши в Нижни Новгород или confectioner от Града, по-добре помислете за това, как да направите вашата усмивка красива. А и много престижни компании са посрещнати не само на дрехи, бране на най — «презентабельных» на кандидатите за работа.

Възрастен пациентът е принуден да носят средства за корекция от 20 месеца до 3-4 години. След това, за фиксиране на резултата, трябва да се насладите на друго устройство – ретейнером. Той не ще е трудно да се върне на предишните си позиции.

История ортодонтия

Ако смятате, че по-рано при хора зъби растяха равномерно, а след това «изведнъж» спрял, това не е така. Както показват изследванията на тленните останки на нашите исторически предшественици, като се започне с кроманьонците и до последните времена, проблеми винаги са били.

Първата работа по корекция започна преди няколко хиляди години. Първите устройства, които може да се нарече ортодонтическими, изобретен от египтяните. Те са използвали специална табела, тел и нишки от злато. Ние не знаем, колко стоматология времето на фараоните се справи с подобни задачи, но последва примера им по-късните представители на човечеството. Като се започне от XIX век, в процеса на развитие значително се ускори. На нови технологии и материали, работим ставаше по-лесно.

Несъемные аналози на съвременните скоби са съществували в Европа от 18-ти век. Техният автор – Пиер Фошар. В 1728 г. той описва «изобретение» в писанията на по стоматология.

Това, което използват в момента, е измислил американец Едуард Енгъл през 1886 година. Той също е автор на научни трудове за вида на неправилно привеждане в съответствие хапят и ефективни начини за борба с този проблем. Т. н. «апарат Энгла» скоро се превърна в онези най-метални скоби, които носят хора до ден днешен.

А ето подвижни пластмасови устата охрана са дошли сравнително скоро – през 70-те години. Патент за изобретение принадлежи на учен Бергенсену.

Оттогава създадени много нови типове подобни приспособления. Работи не само върху повишаване на ефективността, но и за подобряване на естетиката. В края на краищата много хора много се притесняват скоби. Особено, ако това са стандартни метални система. Ако на вас или ваши близки са нарушения на привеждане в съответствие хапят, които създават физиологични неудобства или са причина за психологически проблеми, не забравяйте, че за да ги отстранят е възможно във всяка възраст.

Видео — Какво е правилно и неправилно захапка?

READ  Болезнена сухота в устата сутрин и нощи: причини и методи за борба

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec