Защо боли зъб след пломбирования и друго стоматологично лечение

Често след стоматологично лечение пациентите се оплакват от болка. Нормално или не, е трудно да се определи, тъй като всичко зависи от характеристиките на клиничен случай.

Но направи аналогия между случаи на поява на болка, след това на определен вид лечение все още е възможно. Помислете за най-типичните случаи от медицинската практика.

Поставили пломбу — надавили на зъб — боли

И така, защо най-често боли зъб след пломбирования канали, засегнати от кариес?

Пломбирование зъба, засегнати кариес – сложен процес:

 • отстраняват зъбни тъкани, които запленен от кариес;
 • подготвя почищенная кухината на зъба към инсталиране на пломби;
 • на дъното на третираната кухина се поставя специален уплътнител, за подобряване на формирането на дентина;
 • задаване пломбата;
 • произведени си пилинг.

Такова въздействие върху зъб може да доведе до появата на лека тъпа болка, която изцяло преминава в рамките на две седмици.

Когато появата на болезнени усещания е допустимо:

 1. Нормални се считат за малки болезнените усещания при натиск или накусывании на запломбированный зъб, ако той е повреден дълбок кариес. Дъното пречистена кухина, в такива случаи се намира в непосредствена близост до нервните окончания, и

  поставена пломбата влияе на пульпу. Неприятни усещания преминават, след като pulp выработает достатъчно дентина, формиращ защитна бариера. Продължителност на болката при натискане на пломбу варира в рамките от една седмица до няколко месеца, че зависи от конкретния клиничен случай.

 2. Понякога запломбированный зъб може да отговори на студено или горещо, че често се случва, ако пломбу поставили в пришеечную част. В някои случаи това може да бъде причинено от неправилна шлифовкой пломби: надвиснали над ръба на венеца може да се превърне в причина за появата на възпалителни процеси, за които оголяется корен на зъб. При откриване на такива проблеми трябва да се консултирате с лекар, който премахване «стъпало» шлифовкой, и болката ще се прекрати.

Остра болка след лечение на кариес, не е нормално. Ако тя възниква без никаква причина, това може да е сигнал за неправилно лечение или поява на усложнения. В такива случаи трябва отново да изглежда като зъболекар, който ще се проведе на диагностика и ще предприеме необходимите мерки.

Бърза помощ в домашни условия

Ако зъб болка и болки след пломбирования, тогава на помощ ще дойдат народни средства:

 • добре е в този случай използването на отвари от дъбова кора за промивка на устната кухина;
 • успокоява ноющий зъб и кубче лед от отвара от лайка, който трябва да се приложи към венеца и задръжте, докато той се разтопи.

Ако пациентът има ниска болка бариера, стоматолог може да препоръча на болкоуспокояващи лекарства. Сами злоупотребяват с медикаменти не е препоръчително.

Лечение на каналите на зъбите и болки

Ноющие леки болки след пломбирования канали са напълно нормални. Те често са предизвикани от механично дразнене на пародонта вследствие на неговата преработка.

Неприятните усещания могат да предизвикат химични съединения, които зъболекарите използват за промиване на каналите на зъба. Те са в минимално количество, може да попаднат през върха на корена до прилежащи тъкани, което води до дразнене. Такава болка при добре проведено лечение изчезва в продължение на три дни.

При поява на остра болка, поради което е невъзможно сомкнуть зъби, влошаване на благосъстоянието и повишаване на температурата трябва незабавно да се обърнете към зъболекар.

Често болезнените усещания при пломбировании канали се появяват по причина плътно затварящ пломби, което отваря микробам достъп до костна тъкан. Как да стигнем до корена на зъба, те предизвикват появата и бързото развитие на възпалителен процес, който не може да се пренебрегне. Напредва инфекция причинява образуването на кисти или грануломи.

Ако под пломбой боли зъб, зъболекари след оплаквания на пациента, премахване на по-рано инсталиран пломбу и се извършва повторна обработка на корените на зъба.

Нова пломбата се поставя само след рентгенография, която ще потвърди, че възпалителен процес излекуван. Ако инфекцията продължава да се развива, пациентът може да определяни на лечение с антибиотици.

Причина за появата на непоносимо остра болка след лечение на каналите на зъба е слаб имунитет на пациента.

Зъболекар преди да инсталирате пломби почиства канал и герметизирует му. Останалите микроби в основата на зъба често умират, и след лечението пациентът не изпитва неприятни симптоми. Но ако тялото се е отслабена, а след това на останалите в канала микроорганизми могат да предизвикат появата на възпалителен процес, при който се провежда допълнително лечение на зъба.

Народната медицина в помощ на

Несильные зъбни болки след пломбирования на корените може да се махне с помощта на народни средства за защита. Много е ефективен при този разтвор на сода за хляб, в който се добавя капка йод.

По същия начин трябва да изплакнете устната кухина след всеки прием на храна. Да се отървете от ноющей болка ще помогне и карамфилово масло, в което трябва да се овлажнява тампон и се прикрепя към венеца.

Депульпирование придружава болка и това е нормално

Веднага след отстраняване на нерв почти всички пациенти боли зъб при натискане, което е следствие от процеса на пломбирования, при която лекарят използва метални инструменти и антисептици за обработка на пречистен кухина на зъб.

Такова влияние, е дразнител за кореновата система, и може да стане причина за появата на болки.

Колко може да боли зъб след отстраняване на нерв?

Неприятни усещания след отстраняване на нервите често преминават през ден. При някои пациенти те могат да се проявят в продължение на един месец.

Ако след 8 седмици болката не премине, трябва да изглежда като зъболекар.

Повод за паника

Не се счита за норма появата на пациента след отстраняване на нервите остра болка, отдающей в уиски, която често се засилва през нощта. Това може да е сигнал за неправилно лечение на:

 • лошо прочищены канали;
 • отдалечен само част от нерви;
 • пломбата плътно прилепнала към стените;
 • използвани запълващи материали, които причиняват алергии на пациента.

При поява на остра болка, подуване на венците и лице в областта на запломбированного зъб, влошаване на здраве, трябва незабавно да се обърнете към стоматолог за провеждане на допълнително лечение. Лекарят ще определи причината за появата на неприятни усещания и да проведе правилното лечение.

Бързо самостоятелна помощ

При леки болки след депульпирования зъб на пациентите се препоръчва да се използва за отстраняването му народни средства:

 • налагане на десну около зъба с тънък слой прополис;
 • гаргара на устната кухина отвара от дъбова кора;
 • да се прикрепя към венеца тампон, потопен в валериановой настойке.

Ако народни методи за облекчаване на кашлицата от болката, може да се прибегне до използването на медикаменти, но прави това по-добре по препоръка на лекар.

Удали зъб, а той боли — фантомни болки?

Ако счупен зъб лекарите не могат да спасят пациента, тя се отстранява. Често след такава процедура се появяват болезнените усещания в областта на венците. Това е напълно нормално, тъй като по време на отстраняване на повредени тъкани, разположени около зъбен корен.

Продължителността на такива болки зависи от тежестта на клиничен случай:

 1. Ако зъбът е бил изтрит, без никакви усложнения, това болезнените усещания минават през 1-2 дни.
 2. При възникнали затруднения (чупка в горната част на зъба), доктор трябва да изтриете корени, причинявайки значителни щети на деснам. При този несильная болка може да присъства до една седмица.

Ако след изваждане на зъба болковият синдром се засилва, трябва да се обърнете към зъболекар. Болката може да бъде причина за прогресивното възпалителен процес, който се формира в раната. При този пациент се назначава допълнително лечение.

Болка след изваждане на зъбите за дълго време, не минава, ако в раната е останал къс. При откриване на проблем в такъв случай трябва незабавно да се обърнете към зъболекар, който отново да погледне раната и очисти го от останалите части на зъба.

За намаляване на болката, отвара от дъбова кора или жълтурчета. Тези средства също трябва да изплакнете устата си след хранене, да остатъци от храна не попадат в прясна рана.

Поверете миене на зъбите професионалисти

Срещат се случаи, когато след професионално почистване на зъбите, пациентите се оплакват от които са възникнали болка. Тя може да бъде причинена от неправилно проведената процедура.

Ако лекар, проявил небрежност, това може да доведе до увреждане на емайла, което от своя страна ще стане причина за появата на кариес. Поради увреждане на зъба може да реагира на натискане или температурни дразнители.

Разходите миене на зъбите, лекарят се притесняват, болезнени зъби, какво ги предизвиква повишена чувствителност. При това пациентът може известно време изпитва болки по време на хранене. Тези симптоми често изчезват след няколко дни на провеждане на процедурата.

Причина за местната болка, след това може да бъде кариес, който се активира използвани средства, оказываемыми силно въздействие върху емайла. Ако болката след процедурата не затихва, струва изглежда като зъболекар, който се установи причината за нея и ще се проведе подходящо лечение.

Минимизируем рискове

След лечение на зъби стоматолозите дават на своите пациенти подробни препоръки за грижа за устната кухина. От спазването им зависи до голяма степен успеха на проведеното лечение.

По-специално, на пациентите не се препоръчва:

 • яжте много гореща или студена храна;
 • да ограничи себе си в пушене;
 • не се зареди запломбированные зъби и се опита да дъвче здрави;
 • не се консумират много твърди продукти.

Спазвайте препоръките трябва в продължение на две седмици, докато пломбата няма да свикне. Ако се наблюдава несильная болки в запломбированном зъба, трябва да следвате съветите на вашия лекар до пълното си изчезване.

Зъбобол след посещение на зъболекар – това явление не е от приятните. Но не трябва да забравяме, че най-тежките проблеми са вече зад гърба ни и скоро вашите зъби ще бъдат в пълен ред.

READ  Аномалии в големината и формата на зъбите микродентия и макродентия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00081 sec