Защо детето не растат зъби — основни причини и какво да направя

Защо детето не растат зъби

Зарубова Юлия Kirillovna

Лекарят Стоматолог-ортодонт

Статия на д-р проверенна

Младите родители винаги с нетърпение очакват появата на първите зъби на бебето. Но понякога заветната бял бум на венеца не се формира в продължение на много дълго време, и това започва да притеснява родителите. Възниква въпросът – защо детето не растат зъби? Забавено никнене на млечни някои зъби може да бъде не само в първите години от живота на бебето, но и по-късно, в по-високо възраст. В тази статия ще ви помогне да разберете какви могат да бъдат причините за забавяне на появата на зъбите и какво да правя с нея.

Няколко факти за прорезывании на зъби при хората

Начални зъби – тя е динамична и трудно разположени физиологичен процес, който продължава в продължение на няколко години. В това време се случва узряването на зъбните пъпки или фоликули и ги миграцията вътре в челюстта, докато най-накрая не прорежутся в устната кухина и не вземат положенную функционална позиция в зъбния ред.

Начални включва постепенното преминаване от един привеждане в съответствие хапят към друг: временен или млечен захапка се сменя постоянно. Този процес е много тясно свързан с костна развитието на бебето, особено, с правилния растеж на костите на черепа. При това се наблюдава едновременното формиране на костни структури, на меките тъкани около зъба, и рассасывание на корените на млечните зъби за освобождаване на място на постоянни зъби. Скорост на никнене на млечни зависи от времето на завършване на образуването на зъбни фоликули от двете страни на зъбната дъга.

Първият етап на развитие на зъбите започват в своя ембрионален стадий, завършва този процес прорезыванием трети моляров (мъдреците) на възраст от 20 години. Непосредствен механизъм начални все още не са напълно изследвани, учените изказват някои догадки, но нито един от тях не е доказано на практика.

Когато обикновено се появяват първите зъби?

Зъбите на бебето в момента на раждането се намират в състояние на пубертета вътре в челюстните кости. Има пълен комплект млечни зъби на различни етапи на растеж и втвърдяване (минерализация). Размерът / видът на предните зъби се формират по-рано от останалите и започват да излизат в устната кухина, прорезаясь чрез венците, вече при достигане на дете на възраст шест месеца. При нормално и правилно развитие на детето зъбите продължават да прорезаться навреме и по двойки – по един от всяка страна, а пълният комплект от двадесет млечни зъби се появи до три години.

Как да се определи, че начални зъбите, се забави?

Ако детето навърши 18 месеца, но той все още няма нито един зъб, това е причина да се обърнат към детето на зъболекар. Нормалните срокове за появата на първите зъби в устната кухина – на възраст от 4 до 15 месеца, следващите зъби обикновено се появяват постепенно и в срок след първото. Постоянните зъби започват да се прорезываться по-близо до 6-7 години. Малко отклонение от установените срокове не трябва да предизвиква силно безпокойство, за разлика от пълната липса на зъби при детето.

READ  Циркониеви фасети: предимства и недостатъци, монтаж ред на зъби

Таблица. Примерни срокове за появата на зъбите.

Възрастта на детето, месеци Брой на зъбите Наименование на групите на зъбите
11 4 Предните резци
15 8 Размерът / видът на предните + странични резци
19 12 Всички ножове + първите дъвчене зъбите
23 16 Всички ножове, първите дъвчащи зъби + кучешки зъби
27 20 Ножове, първите дъвчащи зъби, зъби + втори дъвчене зъбите

Какви са различните разновидности на забавено никнене на млечни?

Най-често закъснение появата на зъбите се случва в сменяема цветна украса прикусе и клинично не се проявява. Отхождение от среднестатистических времето на никнене на млечни млечни зъби повече от половин година се счита за закъснение. Постоянни зъби трябва да прорезаться не по-късно от една година от средни срокове.

Има два отделни подвида късно никнене на млечни зъби.

 1. Ассоциированное по-късно узряване на фоликула. В този случай координацията между развитието на зъбите и появата му в устата наблюдавана, но и двата процеса се случват по-бавно от обичайното.
 2. По-късно начални. В такава ситуация зъб се формира и узрява напълно, той расте на корен, обаче физическо препятствие не дава зубу да излезе на повърхността. По този начин, напълно оформени зъби се намират затворниците в костите, или ретинированными. Те могат да бъдат напълно скрити венеца или да изляза от него частично – един-два буграми.

Въпреки това, преди да говорим за забавено никнене на млечни, трябва да се уверите, че зачаток на зъб изобщо не присъства в костите. За това е необходимо да се направи панорамна снимка на зъбите, който дава възможност да се разграничат частична първоначална адентию (зъбни фоликул не е бил поставен в челюстта първоначално) от забавяне на формирането на зъбите.

Какво причинява задържане на никнене на млечни зъби при децата?

Нарушения времето на никнене на млечни зъби при деца могат да се дължат на редица причини. В някои случаи основна роля играе наследствен фактор. Ако родителите зъби прорезывались по-късно, отколкото при другите деца, най-вероятно, на един и същи симптом ще се наблюдава и при децата им.

Друга причина за разсрочено начални е недоносено на белите или ниско тегло на бебето при раждане. В същата тази група причини може да се дължи на заболяване на майката по време на бременност, заболяване на детето в първите месеци от живота, травми при раждането. Всички тези фактори най-силно влияние върху времето на никнене на млечни, както и за качеството на формиране на зъбите. Именно изброените по-горе фактори служат като основни причини за образуването на неполноценной на емайла и дентина, които се проявяват на крехки зъби, странна форма и необичаен вид (петна, бразди и промяна на цвета на повърхността на емайла).

READ  Окклюзионные криви на Шпее, като един от ключовите фактори за нормалното бр

Към групата на външни обстоятелства, които пряко засягат времето на никнене на млечни, включват нарушения в храненето на детето, липса на отделни групи от витамини и минерали в храната, хипотиреоидизъм. В отделна категория, е за предоставяне на витамин Д-резистентный рахит и последствията от него.

Начални става ненавременно при такива заболявания, като синдром на Даун, пангипопитуитаризм и други подобни дефекти на развитието.

Трябва също да се помни, че момичетата растат по-бързо от момчетата, а оттам и зъби, те се появяват по-рано.

От какво зависи времето на появата на зъбите?

Възраст на формиране на временни и постоянни зъби при децата има относителни отклонения, които могат да се съпоставят с някои явления.

 1. На пода. Всички зъби, с изключение на най-горния първия дъвченето, прорезываются при момичетата по-рано, отколкото при момчетата.
 2. Растеж. В литературата се съобщава за специално съотношение на дължината на тялото на бебето и от време на никнене на млечни зъби. При маломерен на децата, родени от зъбите се появяват малко по-късно.

 3. Челюстта. Начални зъбите на долната челюст е по-бързо, отколкото в горната.
 4. Разположение на зъбите. Последните зъби във всяка група (трети моляры, а вторите премоляры) по-често са изложени на забавено никнене на млечни.
 5. Захапка. Във временното прикусе забавено никнене на млечни случва значително по-рядко, отколкото в постоянен.

 6. Популация. Бяха разпределени на различни срокове появата на зъбите при хората, живеещи в различни страни. Например, сред европейците забавено никнене на млечни – сравнително често явление.
 7. Климат. В топъл климат зъби при деца прорезываются по-бързо, отколкото на хладно.
 8. Социално-икономически условия. Децата, отгледани в лоши условия, по-често страдат от несвоевременного никнене на млечни зъби.

 9. Ниво на урбанизация. В градски условия зъби при деца се образуват по-бързо, отколкото в селските райони.
 10. Филогенетическая еволюция. Съвременната популация на хора по-често има проблеми с прорезыванием мъдреците и кучешки зъби на горната челюст. Учените свързват това явление с еволюцията на човека като вид и с липсата на места в челюстта поради намаляване на нейните общи размери.
 11. Реда на раждането на детето. Бебетата, родени по-късно братята и сестрите си, често има забавяне на никнене на млечни зъби.

Опасно ли е по-късно начални зъбите?

Като такива, тъй като по-късно начални зъбите не е проблем, ако това не служи като сигнал за по-сериозни нарушения в организма на детето. Въпреки това, преждевременно външния вид на зъбите може да стане причина за проблеми със зъбите и в бъдеще. Беше проведено изследване, в хода на което стана ясно, че хората с наследствена късно прорезыванием зъбите са с 35% по-голям шанс за необходимостта от ортодонтско лечение на тридесет години. Всичко останало, трябва да се помни за това, че наличието на необходимия брой зъби помага на децата да се хранят правилно и да получите необходимите за растежа вещества от храната.

Освен това, вярно разположени млечни зъби помагат постоянно на зъбите прорезаться в поставен места в устната кухина, което е ключов момент при формирането на здрави привеждане в съответствие хапят.

Какво да се предприеме при забавено никнене на млечни зъби?

Промяна в нормалния начин на никнене на млечни някои постоянни зъби, поради недостатъчния брой места в зъбния ред и преждевременно вадене на зъби предизвика преместване на наличните зъби. При поява на подобни проблеми, се появява необходимостта от редовни посещения при зъболекар, за прецизното проследяване на процеса на формиране на привеждане в съответствие хапят на всички етапи. Брой негативни последици максимално ще намалее, ако корекция ще бъде извършена своевременно.

С помощта на определяне на обхвата снимка зъболекар ще определи пътя на никнене на млечни зъби, техния размер и наклон, брой фоликули, етап на образуването им, обемът на свободното пространство в зъбния ред. Радиография позволява да се оцени риска от потенциални проблеми със захапка на детето и да се предположи, какво лечение ще ви помогне да оправя нещата в по-добра посока.

Специалист може да предложи няколко варианта: выжидание никнене на млечни, вытяжение зъб, хирургическа корекция, имплантиране. Често може да помогне дори най-простото отстраняване на млечни зъби, твърде дълго задерживавшихся в устната кухина.

Ако вашето малко дете има най-различни здраве и повече или по-малко коректно развитие, той рано или късно прорежутся първите зъби. Така или иначе, ако родителите се появи повод да се съмнява в верността на времето на никнене на млечни зъби при детето им, най-доброто решение ще бъде да се обърнат към детето на зъболекар. Компетентен специалист ще изпълни необходимите изследвания и рентгенови снимки, което ще помогне да се установи причината и да се очертае план за по-нататъшно лечение.

Видео — Първите зъби при деца: какво трябва да направя?

MAXCACHE: 0.41MB/0.00123 sec