Защо език се появяват язви и как да се лекува рани

Рани са в състояние да причинят дискомфорт и да наруши функционирането на езика: нарушават вкусовите усещания, попречи на приемането на храна и почивка дикцию.

Причини за появата на болести на езика доста, така че е важно да се знае от рани се различават един от друг и какъв метод на лечение да се прилага.

Което може да стане причина за болестта?

Поражението на езика може да има различни причини, условно те могат да бъдат разделени на три групи:

 • заболявания на устната кухина;
 • нараняване;
 • общи заболявания.

Стоматит — фактор №1

Болячка най-често се появяват при стоматитах различни вида:

 1. Са афтозен стоматит може да има хронична форма, така че афты ще станат постоянен спътник през целия живот

  в зависимост от стадия на заболяването. Болячка при обостряне може да скочи само на едно място, или на език, се появи цяло сборище от раните. Афты може да се научи по-силно изразени граници, възпалява по краищата, те са силно болезненностью, пречат яде и говори. За среден период на зарастване на рани при афтозном стоматит – седмица, при продължителен курс на лечение на нейно място може да остане белег.

 2. При герпетическом стоматит първоначално се появява голяма концентрация на водянистых мехурчета, които бързо се спука и се превръщат в рани. Те са размазани граници, могат да имат в центъра сивкав налеп. По-често херпес скача върху долната повърхност на езика и лекува 7-10 дни, оставяйки след себе си белези.
 3. При прост и кандидозном стоматитах могат да се появят малки рани, от една до няколко парчета, но това се случва при продължителна форма на заболяване. В първия случай централна язвочка е покрит с жълтеникаво-сиво покритие, във втория – бял творожистым.
 4. Афтоз Сеттона или рецидивирующий некротический периаденит също е придружено от появата на язви на езика, както и вътрешната страна на бузите и устните. При това заболяване рани са предимно встрани. Първо, под слизестата обвивка на езика се усеща уплътнение, което в последствие прераства в плътни язви с вдигнати краища. Вътре в тях е възпалителна инфилтрация, състоящ се от лимфата, кръвта и клетъчните кичури. Язви при афтозе Сеттона много болезнени, трудно се поддават на лечение и често не минават няколко месеца.
 5. Афты Беднар са характерни за децата. Рани са покрити с светло-жълт разцвет, локализированы на върха на езика. Те се появяват поради неспазване на хигиена на устната кухина. При лечение на болестта минава бързо, видими следи след него не остава.

Травматичен фактор

Рани, причинени от травми, свързани с външно въздействие, например:

 • при прикусывании език;
 • при използване на твърда четка за зъби;
 • поради съкращения, получени в процеса на стоматологично лечение;
 • при царапании език сколотым зъб или остра пломбой, а също и безуспешно изработени протези и брекетами;
 • при дразнене на езика храна или лекарства.

Рани след травма не са болезнени. Обикновено неприятни усещания възникват само при въздействие върху тях дразнещи под формата на пикантни, солени, кисели, топла храна. Ако фактор, спровоцировавший появата на увреждане на лигавицата, разсеяна, зарастване ще мине бързо.

При наличие на хроничен афтозного стоматит травма може да доведе до силни обриви.

Рани, като симптом на заболявания, свързани

Третата група причини, защо в езика се появяват язви, свързани с общи заболявания. Към тях се отнасят:

 1. Некротический гингивостоматит се проявява в появата раните по лигавицата на устната кухина, в частност, на езика. Причината за развитие на заболяването служат за вирусна инфекция, намаляване на имунитета, алергични стоматиты, преохлаждане. Освен образувания на езика на заболяването е съпроводено от неприятен мирис от устата, обилно слюноотделением, повишена

  температура, жълто-сиво покритие на венците. Рани, причинени от гингивостоматитом, имат неравни, размазани ръбове, зеленикав налеп. Те често кървят, отколкото дават силни болезнени усещания.

 2. При туберкулоза на белите дробове бактерии често попадат в устната кухина, защо патологично въздействат на езика. В началния етап На лигавицата покриват малки пъпки, които впоследствие се превръщат в малки рани, бързо увеличаване на размера. На заболявания, както при туберкулоза на сто и плитки, често кървят, им край неравномерно. Допълнителни симптоми на заболяването е повишена температура и общо неразположение.
 3. Бледа трепонема причинява сифилис, както и при контакт на лигавицата на повърхността на езика, при първична инфекция води до образуване на твърди шанкра. Последната най-често се намира в задната част на езика, в редки случаи – на върха му или отстрани. Рани абсолютно безболезнено, имат плътна структура. С течение на времето се увеличават поднижнечелюстные лимфни възли. Диаметър на шанкров е 5-10 мм, но са като малки, около 1 мм, така и големи, над 2 см, язви. При първична инфекция на срока на лечебния процес е 1 месец, ако сифилома е проява на вторичния сифилис, срока на лечебния процес – дълготраен, до 4-5 месеца. След излекуване на място раните остават белези във формата на звездички.
 4. В 30% от случаите на ХИВ е придружено от появата на язви в устната кухина. В по-голяма степен на проблема локализиран на венците, но се срещат заболявания, както и на езика, устните, небцето, бузите.
 5. Злокачествени на образованието от клетки на плосък епител, в по-голяма степен са характерни за мъжете. При тях те се появяват през 7 пъти по-често, отколкото при жените. Причина за това са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, хронична механични травми на език, вирусите на херпес симплекс и папиломи.

Има три форми на заболяването:

 1. Папиллярная— в този случай се появяват язви върху слизестата обвивка на езика.
 2. Язвена е придружено от появата на кровоточащих рани с назъбени ръбове.
 3. Инфильтративная форма се проявява болевым синдром. В езика възниква плътен, неравен инфилтрация, осезаем при палпация. Често ракът засяга страничните стени на езика, в редки случаи се среща на гърба на облегалката, долната повърхност или в основата. Допълнителни симптоми в начален стадий е дискомфорт в устната кухина. Впоследствие се появяват сърбеж, парене, неприятен мирис, подуване на лицето и шията. В по-късните етапи на пациента е трудно да се говори и поглъщат храната, езикът започва да кърви.

Характеристики на местоположението

В зависимост от причината на заболяването рани се локализират на различни места и имат специфичен вид:

 1. Така, на върха на езика, те често произтичат от прикусывания. Язвочка в този случай един и предизвиква неприятни усещания само при прякото въздействие върху нея.
 2. Подобна симптоматика, но в страничните части на езика се характеризират при сколах моляров е грешно направено, или се разби пломбе, грешки при инсталиране на протези и ортодонтски конструкции.
 3. Отстрани, а също така и по останалата част на езика могат да бъдат поставени рани при злокачествени образувания. При вирусни и инфекциозни заболявания заболявания най-често са разположени в основата на езика близо до гърлото, така че те нарушават общото състояние на здравето, причиняват дискомфорт в процеса на разговора и, особено, на приема на храна.
 4. Язви по езика са при герпетическом стоматит. Да се разграничат от възможно за неговото натрупване на няколко мехурчета на едно място. Горна повърхност на езика увреждат рани, причинени от всяка форма на стоматит, най-често това се проявява при молочнице, която покрива широко пространство на лигавицата на устната кухина.

Методи на терапия

При откриване на повреда на лигавицата, не е необходимо да се включат до самолечение, тъй като това може да доведе до сериозни усложнения.

Трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да го назначи съответния курс. Се прилага локална терапия, насочено действаща към облекчаване на болката и ускоряване зарастването на раните, а също и на общ подход, премахва причината.

Посещение на специалист и е необходимо, защото по този въпрос лекарят се придържа към индивидуално лечение, като се позовава на възрастта на пациента, етап на заболяване, наличие на противопоказания и ограничения.

При лечение на язви на езика в различни случаи прибягват до:

 • антибиотици;
 • антивирусни медикаменти;
 • иммуностимуляторам;
 • анти средства;
 • противовъзпалително мазям;
 • антисептикам;
 • анестетикам.

При наличие на рани на езика е задължително да се справят с болката и антибактериални средства, които се отделят в спреях, течности за изплакване и леденцах.

— Популярните в тази група са Мирамистин, Хлорхексидин, Хепилор, Ротокан, Фурацилин, Стрепсилс, Хлорфиллипт, Риванол, Гивалекс, Орасепт, Ангилекс.

В зависимост от провоцирующего фактор предписват такива лекарства:

 1. Кандидозный стоматит причинен от разпространението на плесен, така че за лечение са необходими противогъбични средства. Към тях се отнасят Леворин, Нистатин.
 2. За борба с вируси, по-специално, при наличието на герпетических раните, предписват Виферон, Маз. Гелове се нанасят директно върху огнището на инфекция, тъй като вътре мехурчета се наблюдава огромно натрупване на патогени, клетки. В по-тежки случаи, когато болестта е свързана с дейността на бактерии, придружени от повишена температура и продължителен характер, предписват антибиотици: Ципролет, Амоксицилин, Азитромицин.
 3. Гингивостоматит също се лекува с антибиотици, но в хода на терапията се добавят антиалергичен лекарства. Задължително се предписват витамини, высококалорийная диета. Лечение придружено с премахването под местна упойка некротични тъкани. Повреден площи третирани с антисептици.
 4. Лечение на раните, причинени от травма, обикновено не се изисква специфична терапия, с изключение на местната обработка на антисептици и при необходимост анестетиками. Като обезболяващи лекарства се предписват стероидни противовъзпалителни средства. Те

  приемат се вътре в съответствие с инструкциите на производителя. Най-популярни са Лорноксикам, Кетопрофен, Вольтарен. За локално облекчаване на болката са добри Холисал-гел, Камистад, Лидокаин и Стрепсилс плюс. За да се засили имунитета предписват Иммунал, както и комплекси от витамини.

 5. При туберкулоза език се назначава специфична химиотерапия рифампицином, изониазидом, пиразинамидом. Лечение на инфекциозни заболявания: туберкулоза, сифилис и ХИВ, подложени под медицинско наблюдение в клиниката. Терапия обикновено е дълга, предполага интегриран подход.

Злокачествени образования опасни бързото разпространение на метастази, така че лечението трябва да се извършва своевременно. След комплекса анализи и химиотерапия, рани хирургически метод се премахват. Впоследствие трябва редовно да се проведе цялостно проучване за своевременно откриване на останалите огнища на рак.

Народни средства за облекчаване на състоянието

Рецепти от народната медицина, предназначени за облекчаване на състоянието, но не са в състояние да замени медикаментозно лечение. Повечето от съветите помагат обезболить лезии, да се спре разпространението на бактерии и вируси, както и ускоряване на регенерацията.

Да се облекчи състоянието ви помогнат следните рецепти:

 1. Добри антисептици смятат, лайка, градински чай, бял равнец, жълт кантарион, плодове от калина. За приготвяне на бульон, една супена лъжица суха билка се добавя в 250 мл вода, която се загрява до кипене, и се влива в топло място за 2-3 часа.

 2. Заздравяването на раните действие е присъщо на сок от алое и каланхое, календуле, масла от морски зърнастец и шипка. Концентриран сок и олио се нанася директно върху рани.
 3. Универсално средство за обработка на раните е разтвор на основата на сол, сода и йод. Средство притежава антивирусно, заздравяването на раните и обезболяващи свойства. Приготвя се от лъжичка сол, лъжичка сода за хляб и три капки йод в чаша варено вода. Този разтвор, изплакнете устната кухина или правят с него на езерото. По-малко ефективни, но са достатъчно популярни и се счита за водороден прекис. Тя се третира директно лезията язвочками.

Профилактика на заболявания

Профилактично трябва да се спазват редица правила:

 • спазва хигиена на устната кухина;

 • мине преглед при зъболекар и санацию на устната кухина два пъти годишно;
 • редовно се провеждат проучване на флюорографе;
 • да се откажат от вредни навици;
 • да се хранят балансирано;
 • приемате витамини и минерали;
 • укрепва имунната система.

От появата на раните на езика не е застрахован никой, но при постоянно поддържане на имунитета на високо равнище, както и при спазване на правилата за хигиена на устната кухина, може да се избегне този проблем.

READ  Зубосохраняющая операция гемисекция: показания, етапи, мнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00142 sec