Защо се използва шейпър на венците при протезирането и имплантиране

Шейпър за венците, представлява солидна метална подробност, която е необходима за правилното формиране на меките тъкани, венците около имплантируемого на зъба.

Този компонент се прилага преди инсталирането на зъбната корона или протеза. Той се завинтва в рамките на импланта (изкуствен корен на зъб) и помага прилепва плътно протезу към венеца и изглежда по-естетичен.

Инсталиране на формирователя на венците – междинно звено по време на протезиране на зъбите. Основната му цел — подготовка на място за инсталиране на коронки и формирането на естествения контур на краищата на венците, на околната имплант. Инсталация на този дизайн помага на меки тъкани закупите необходимия обем и пълнота за създаване на природната форма.

Инсталиране на формирователя на венците е особено важно при имплантиране на предните зъби, които добре се виждат при усмивка или разговор.

Външен вид

Горната част на продукта е цилиндър, който съответства на размера протезируемого на зъба. С помощта на конец шейпър вкручивается в определения корен на импланта и надеждно се фиксира.

Размери и форма на проекти внимателно са подбрани в съответствие с бъдещите зубным протеза (корона). Дърворезба нарязан на много плътно, което осигурява допълнителна здравина и устойчивост на сместа. На външен вид прилича на метален болт, който повтаря своята форма на естествения контур.

Материали за производство на

Произведен продуктът от висококачествени и особено трайни материали. Най-често срещаните и традиционните метал за това е титан. Предимството му се състои в изключителна здравина и устойчивост на корозия, също така и на титан има лекота, която ви позволява да изключат излишната тежест върху тъканите на венците и главната протеза.

Недостатък, значително ограничаване на използването му, е просвечивание титан формирователя през десну, че не изглежда много красиво и разваля външния вид, особено на предните зъби. Също формирователи са изработени от цирконий. Използват се и по-евтини материали, дава сила, например, керамика и пластмаса.

За разлика от абатмента

Шейпър венците често се бърка с абатментом, въпреки че, като цяло, те са и е. Този продукт се свързва с главната протеза с изкуствен зъб. То се монтира, когато формата на венците вече оформени и придава по-голяма трайност на цялата конструкция на протезата.

Горната част на детайли е различна и адаптира индивидуално под коронку. Тя може да бъде стандартен или временна. Прилагането на формирователя предхожда създаването на абатмента.

READ  Комбинирано средство Гексализ: инструкция, мнения

Материал, използван за производството на изделия от титан, цирконий, керамика или пластмаса, както и комбинации от тях.

Всеки според възможностите

Изработват се различни видове и форми на продуктите. Всички формирователи може да бъде разделена на три класа:

 • икономика (произведени в Израел, Корея);
 • бизнес (изработен в Германия, Израел);
 • премия (произведени в Швейцария, Швеция).

Ясно е, че тази класификация е съставена на принципа на съотношение на цената и качеството. Всички продукти се различават по своя състав, изходния материал. Имат фазную форма и вид threading, както и технология на производство.

Е в търсенето на продукти от следните производители: NSK (Япония); Alpha Bio, Adin (Израел); Bicon, Nobel Biocare (САЩ); Astra Tesh (Швеция); Semandos, Nico, Impro (Германия).

Процесът на инсталация

Инсталиране на формирователя се счита за микрооперацией. Процедурата не е сложна, особено за опитен професионален специалист.

При коренови имплантати съвременни модели има специално гнездо за вкручивания формирователя на венците. Това може да се установи по два начина. Едновременно, т.е. веднага след определяне на корен на импланта в него вкручивается и самият шейпър. Обикновено това се прави след известно време, когато главната протеза обрастет с мека кърпа и се вкореняват в челюстната кост.

Обикновено формиращо продукт за венците се вмъква няколко месеца по-късно (3-6) след вживления импланта. Операцията продължава дълго и включва последователни стъпки:

 • локална анестезия (упойка убождане в тъканите на венците);
 • малки разрези на тъканите на венците, в областта на обрастване на възможности за определяне на формирователя на имплантате;
 • съкращаване на излишните тъкани повърхността на венците;
 • теглене мъничета с корен на протезата;
 • инсталиране на формирователя на импланта (вкручивание);
 • зашиване, за да се стегне на рани и за ускоряване на оздравителния процес.

Времетраенето на процедурата е около час.

За любознателните: инсталирането на формирователя на венците и целия процес на имплантация стъпка по стъпка може да се види на снимка и видео материали:

Болезненост процедури и възможни усложнения

Благодарение на това местно наркозу болка почти не се усеща. След края на анестезията може да възникне дискомфорт и болка, че е в норма, ако тяхната продължителност не повече от една седмица. Всичко зависи от адаптация на организма и за скоростта на зарастване на тъканите на венците. Може да се наблюдава кървене на венците.

READ  Лечение на флюс в домашни условия

Ако болката не преминава дълго време или започва да расте, това е доказателство за наличието на усложнения. След инсталиране на формирователя тъкани могат да растат неравномерно, като неправилни очертания на повърхността. В този случай е необходимо допълнително дисекция на венците с многократно зашиванием.

Основни усложнения, които могат да се развият след инсталиране на формирователя на венците. се считат:

 • продължително кървене на венците и шевове;

 • появата на подпухналостта в района на венците, която не стихва дълго време;
 • обидни алергична реакция на организма, което настъпва обикновено от анестезия;
 • продължителна болка и появата на тумори в областта на корена на протезата, гърлото и шията;
 • затруднено преглъщане, изтръпване на езика, устните или бузите при травми на нервните окончания;
 • възможно отхвърляне на импланта (той се тресе).

При всички усложнения специалист трябва да се установи причината и да назначи лечение.

По-нататъшни етапи на протезиране

Възстановяването и зарастването на тъканите на венците протича постепенно. Процесът отнема около 7 – 10 дни. В главната протезе шейпър се намира до пълното зарастване на тъкани, образованието и формиране на единна горните ръбове на венците.

Конкретни срокове за намиране на формирователя на имплантате определя зъболекар, в зависимост от развитието на процеса на заздравяване и обрастване.

След това шейпър внимателно выкручивается и в замяна се определя надстройката, на който директно закрепени коронката (изкуствен зъб).

Възможни грешки

Качествено провеждане на вкручивания и фиксирането на формирователя пряко влияе на успеха на по-нататъшно протезиране.

Инсталирана детайл външно прилича на метална капачка, която се издига над венеца на няколко милиметра. Ако той е инсталиран правилно, странични ефекти под формата на дискомфорт, дразнене, възпаление и алергии ще отсъства.

Определяне на проведено неправилно, ако се случи следното:

 • тъканите на венците частично или напълно затворени десневой капачка, това може да се случи поради грешно изписване на големината на детайлите;
 • продукти свилоточене, или пада, причина – хлабава прилепване към главната имплантату;
 • неправилно подбрани височина детайли, в този случай най-дългата конструкция пречи прикусу и жеванию.

Коригиране на грешки трябва да е зъболекар. Той подкрутит или замени шейпър. Детайл може да бъде инсталирана от привеждане в съответствие. Важно е, че главната имплант е инсталирана правилно, а ъглов надстройката отстрани неточността. Ако се случи да се ускоряват зарастването на формирователя венеца, излишни тъкани откъснати оперативно. Важното е да не се смесват гиперплазию с подуване на венците.

READ  Аугментация — процедура за възстановяване на костната тъкан на челюстта

Ако шейпър падна, той трябва да винт назад, за да не обрасли с място на свързване на венеца. В такъв случай е важно да се обърнете към зъболекар възможно най-бързо. Загубата може да се случи по причина неплотного вкручивания при инсталиране.

Грижа и хигиена след прекарана инсталация

След проведената операция за възстановяване процес зависи до голяма степен от спазването на правилата за хигиена на устната кухина. В първите дни след процедура е желателно да има топла, пюре храна, нито пушат, нито пият кафе и газирани напитки.

Изплакнете устата е необходимо след всеки прием на храна. Струва си да се ограничи в най-скоро време на физическа активност. Ако са назначени лекарства, а след това да ги вземе, трябва да е строго по схемата целия определен период от време. Ежедневна хигиена на устната кухина предвижда:

 • щадящую миене на зъбите с помощта на мека четка, два пъти на ден;
 • подбор на специална лечебна паста за зъби;
 • изплакване на устната кухина с билки или специални ополаскивателями.

Прилагането на лекарствени билки притежават антисептични и противовъзпалителни свойства, ускорява процеса на зарастване. За изплакване използват отвари от лайка, невен, градински чай. Може назначен лекарства: антисептични, противовъзпалителни, заживляющие.

Цена на монтаж

Общата стойност на инсталиране на формирователя, като правило, включва цена дизайн и разходите за извършване на самата операция.

Цената зависи от класа на изделия (икономика, премиум или бизнес).

Също и разликата в стойността на обуславя фирма – производител, цена изходния материал, размери детайли.

Крайната цена зависи от степента на сложност и обем на извършваните процедури. Най-ниска цена изделия при израелски производители. Обща цена с монтаж от 1500 – 1100 рубли. Цената на самите формирователей от 15$ и нагоре.

Използването на формирователя не бива да се подценяват, в резултат на висотата на очакванията, човек трябва да мине през всеки един етап на имплантиране.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00075 sec