Защо се появяват червени петна и точки на небето и на други, на лигавицата в устата си?

Ако човек, внезапно една почувствовавшего неразположение, в устата му се появиха червени петна (в небето, устните, венците и други, на лигавицата), може да се окаже, че това не е причина за паника, а само намек за това, че трябва да се обърнем към най-близката стоматологию.

Защото в името на тази професия първата част на думата: «стома» означава не само зъбите, но и устата като цяло, само думата зъболекар – специалист по болести на устата. Включително и онези, които са придружени с появата в него на петна и обриви от всякакъв цвят.

Причините за появата и на механизма на

Появата на петна червен цвят в устната кухина и в съседни с него зони може да се дължи на различни причини.

Например, съдова реакция вследствие на:

 • мозъчна или съдови бедствие;
 • остро отравяне;
 • попадане в организма острозаразного инфекциозен началото (вирус) или засилване на собствената хронична флора (микробни, гъбични, микоплазменной или протозойной инфекция на гърлото).

Втората категория причини за появата на петна в рамките на устната кухина са случаи на алергии.

За трети включва нараняване на лигавиците с промяна на цвета им на повърхностните слоеве. Както в случая с действието на твърде висока или твърде ниска температура, така и в други подобни ситуации.

Строго погледнато, всички епизоди на промяна на боядисване на тъкани в подведомственной зъболекар зона, се възприемат като появата на червени петна и точки в устата си, обусловени от съдови нарушения в нея, идващите с различна скорост.

Така, гиперемия при излагане на излишни висока температура се появява почти мигновено предвид вазомоторного пареза на капилярите, докато цианоза с багровым оттенък при действие се развива изключително ниска след известно време, необходимо за забавяне на притока на кръв или пълно стаза на кръв в увредената зона.

Червени петна по небцето по причина на остри инфекции на

Въпреки общност на механизъм за появата на червени петна по небето вследствие на травми, хронична интоксикация (пушачи) или по причина на остра инфекция в устата, техните характеристики ще се различават значително един от друг.

Ако петната на небето пушач са сходни със съдови звездички и не са придружени от клиниката на остър поражения на организма, при инфекциозен процес е характерна само за конкретна болест, обрив в комбинация с общеклиническими симптоми.

Така, при варицела обрив има вид на мехурчета в гиперемированном коническом база, разположен не само на небцето, бузите, езика и други, на лигавицата на устата, но и говорене на повърхността на цялото тяло.

Освен червени петна и полиморфной обриви в устата и около нея стоматит етиологията на херпес се проявява с:

 • регионарным лимфаденитом;
 • гипертермией;
 • симптоми на интоксикация под формата на главоболие, ломоты в тялото, разбитости и други подобни явления;
 • болевыми усещания в устата от приема на храна.

При гриппозном състояние да излезе на преден план токсични явления, но появата на акне и по-често.

За разлика от вирусни обриви при активиране на хронични микробни или гъбична инфекция петна ще имат по-внушителен вид. Ако вирусният обрив – като взрывающий мазен от вътрешността на вулкан, а след това обрив микробная и гъбична изглежда по-малко войнствено.

READ  Почистване на зъбни протези от плака и черноты - описание на процеса

Въпреки значително усещане за парене в места за локализация на болезнени точки и дискомфорт в процеса на приемане на храна, кандидоза протича не толкова бурно, като варицела. Отличителната му черта служи като типичен бял гнойна нападение на настоящите елементи на обриви.

Характерен облик на скарлатинозной (стрептококковой), акне — това е червен мелкоточечные петна не само в устата, но и около него, в заедных краища на устните и бузите, както и по кожата на тялото, с тенденция към сливане. Носогубный триъгълник от обрив е свободен.

Последователността на появата на обриви: лице, ръце, на върха на торса. Показателен кожен тест: при прилагане на по повърхността на твърд предмет остава бяла ивица, след това обриви се появяват отново, за да потвърди диагнозата, както и изразени симптоми на интоксикация.

Ако причината — отравяне

Класически пример за обриви при отравяне служи менингитная обрив.

При този инфекциозен по природа заболяването настъпва пареза на капилярите с появата на геморрагий с различни размери и форми (червени, черни, бели петна-точка) на различни части на тялото, включително и в устата.

Разлика геморрагий петна от различен характер е, че при прижатии или разтягане на засегнатото място на кожата или лигавицата те избледняват и изчезват, за да в края на експозиция се появи отново.

Знак алергии

Във връзка с разширяване на географията на пътуванията на гражданите в чужбина и наближаването на близост до потребителите ястия, източна азия и други екзотични ястия, както и на въвеждането в състава на храните на изкуствени и растителни хранителни добавки е възможно появата на обриви, които имат сложна етиологията.

Това са симптоми на отравяне под формата на болки и колики в стомаха, но с излизането на преден план на признаци на алергия: изразено на сърбеж на фона на повече или по-малко значителен оток на тъканите на крайниците, лицето и устата с выступанием на повърхността на елементите на акне с различна степен на зачервяване.

Достатъчно типичен произтичащите от проява на алергии е с различна категория на тежестта на задушаване и запушване на носа предвид

подуването на органите на дихателната система.

Появата на зачервяване (разлятото или под формата на червени петна и точки в устата и на устните), по вид, подобни на изгаряне, може би не само при хранителни алергии, но и при:

 • алергии на домакинството;
 • при ошибочном пиене на течности с неизвестен състав и в тези им ситуации, особено деца.

Червени точки и язви на венците и бузите

Най-честата причина за такава локализация красноты — гингивит, който не е задължително да бъдат вирусни, бактериални или микозной етиология.

Той може да бъде и следствие от забавяне на процесите на зарастване на микроповреждений в резултат на ослабляющих организма състояния:

 • туберкулоза;
 • Спин;
 • рак се грижат патология;
 • застаряването на населението.

Морфологията му прояви е разнообразен – от плоски петна до дълбоките тесни кладенци във венеца и раните с подрытыми остриета, оцветени в различни нюанси на червеното.

Червени възпалени участъци на лигавицата на бузите често са следствие от тяхната закусывания, която може да бъде случаен еднократен акт, така и по навик, тръгнала система.

READ  Перикоронарит зъб мъдрост - форми, симптоми и лечение

Свойственное децата дълго усукване за бузата, на различни теми, може да предизвика нараняване на лигавицата на бузите с всички признаци на нейното възпаление на: гиперемией, подуване, болезненностью тъкани.

За червените петна по езика и червено език

Червени петна, които се появяват на езика, може да е сигнал за нарушения в организма при:

 • алергични реакции;
 • употребата на храна, ранящей език физически и химически;
 • наличието на вредни навици;
 • недостатъчната хигиена на устната кухина;
 • стоматологични заболявания;
 • угнетении на организма, физическо или психическо.

Отделна категория причини представляват заболявания с промените на повърхността на езика.

При мононуклеозе това е появата в нея на точкови кръвоизливи, които съществуват също и в небето, меки и твърди. Заболяване са присъщи всички черти на инфекциозен процес: лимфаденит, причинена от назначава до 40°C, изразени симптоми на интоксикация.

Същата бурна симптоматика е присъща и экссудативной эритеме, заканчивающейся преобразуването на червени петна в пълни с серозна течност мехурчета, които след отваряне на които се образуват сливающиеся заедно язви. Процесът се развива с вовлечением на лигавицата на устните.

Промяна на цвят, така и на самия език са най-различни патологични процеси: при сифилисе това е малина твърди шанкр, при сарком на Капоши – умерена болезненост и наличието в областта на корена на езика не изпъкнали червени петна със синкав оттенък, при анемия в почти бяло език висок контраст се открояват червените петна, придружени от ясна бледностью на венците.

Поставяне на диагноза

Поради разнообразни причини, водещи до появата на червени точки, обриви и петна в устната кухина и съседни зони, е необходимо задълбочено разследване на случая с усърдни събирането в медицинската история в случаите, когато състоянието на пациента позволява. В случай на некомпетентни лица и деца е необходимо проучване на майката или на друго ухаживающего лице.

При съмнение за инфекциозен процес, освен физикального изследване възниква необходимостта от извършване на анализ на материал остъргване с лигавиците, засаждане на хранителни среди за идентификация на причинителя и определяне на чувствителността към антибактериални медикаменти.

Ще бъде полезно да участват в диагностични процеса на УНГ-лекар, ендокринолог, миколога, онколог, всеки от които ще предложи свой набор от изследвания за установяване на причините за възникване на синдром или болест.

При откриване на обриви в устата

Всеки случай на поява на обриви в устата, независимо от первичности или повторности явления, трябва да бъдат подложени на внимателен анализ на лекар-стоматолог, без дори застрашаващи живота симптоми. Тъй като гъделичкане в гърлото на един член на семейството може да се окаже

острозаразной болест, която уложит в леглото на цялото семейство.

При никакви обстоятелства не трябва да се бавя самостоятелно посещение на лекар, а при поява на хипертермия, нарастването на признаци на оток на дихателните пътища (дори и на леко смущение на функцията на дишането), а още повече, гадене, повръщане и други мозъчни явления повикване на «бърза помощ» трябва да стане непременно и веднага.

Пациентите в никакъв случай не трябва да вземат самостоятелно решение по отношение на състоянието си, а още повече да се предприемат опити за самолечению – всички диагностични и лечебни дейности с всички възможни средства трябва да бъдат хармонизирани с лекари-специалисти.

READ  Анальгин при зъбобол: механизъм на действие и начини на прилагане

Защото без болка и безобидно на вид образование в устата може да стане началото на рак се грижат патология.

Винаги ли нужда от лечение?

Общ подход към лечението зависи от причината-провокатора.

Ако във вариант с алергия към паста за зъби, е достатъчно да замени своята на друг, сарком на Капоши изисква радикално оперативно иссечения с последващо облъчване и провеждането на химиотерапия.

В случай, когато появата на червени петна е симптом на остро инфекциозно заболяване, провежда курс на терапия, насочена към унищожаване или потискане на предизвикало го патоген.

Като се има предвид, че микроорганизъм-причинител може да бъде представител на един от многото класове заболявания започва, провежда се терапия с използване на следните средства:

 • антимикробни;
 • антипротозойные;
 • антивирусните;
 • противогъбични.

Това означава, лекарството се подбират с оглед на анатомията и физиологията на причинителя и неговата чувствителност към една или друга категория на активните вещества и лекарствата.

Това могат да бъдат вещества от групата:

 • антибиотици;
 • % ;
 • нитрофуранов;
 • противотуберкулезного действия и други.

Като се има предвид, че промените, направени в организма, проникването на патогена, са големи и са разнообразни, с изключение на средства за потискане на причините за заболяването са необходими средства за действие:

 • че са;
 • аналгетик;
 • проотивоотечным;
 • противовъзпалително;
 • антипиретични или комплексен.

Отделна категория представляват средство за спешна помощ и реанимация, включващи прилагането на Эуфиллина, Преднизолона, Адреналин и други.

Най-често се прилага амбулаторно лечение с прилагането на комплекса средства разнонаправленного действия. В случаите, причинява липса на възможност за еднодневна терапия или представляващи диагностична трудност, пациентът госпитализируется в клон на съответния профил.

Състоянието, обуславливающие изчерпване на имунитета и на целия организъм като цяло, се лекуват с подходящи методи, като се започне с витаминотерапии и техники за детоксикация, включително имуномодулатори и средства за заместителна терапия, и завършва с закаливающими процедури и ФИЗКУЛТУРА, масаж и други подобни мерки за подобряване на цялостното здраве.

Хронично текущи болести изискват особено постоянни и методично лечение с прилагане на различни категории лекарства, включително и хормонални.

Превантивни мерки за предотвратяване на появата на петна и обриви в устната кухина и на свързаните с тях територии, и са насочени към максимално укрепване на здравето с детството и се предполага навременното и специални грижи за тази област на тялото, правилното, пълноценно и разнообразно хранене, изживание вредни зависимости, както и при наличие на хронични заболявания на всякакво естество тяхното лечение.

Посещение на не по-рядко от два пъти в годината лекар-стоматолог, знаещи какво да правят с лепенки на устата и извън него, трябва да се превърне в същия навик, като почистване на зъбите два пъти на ден.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00120 sec