Защо се развалят и чупят лесно зъбите и как да се избегне тяхното унищожаване

Красива широка усмивка и бели зъби е визитната картичка на един здрав човек, който без сянка на срам да влиза в разговор и се смее, не се страхува да покаже равен на зъбната редица.

Заедно с това общение с човека отсреща, които имат стоматологични проблеми (липса или криви зъби, възпаление на венците, лош дъх) едва ли ще бъдат конструктивни, защото такъв човек на подсъзнателно ниво предизвиква отвращение и нежелание да продължи визуален контакт.

Лоши зъби – това е естетически проблем, накладывающая отпечатък както върху вашия характер (трудности в общуването, търсенето на работа), така и върху здравето на човека.

Стоматологичен азбука

Зъб – отделен орган, който има специфична форма, снабдена с нервни окончания и кръвоносните съдове. Неговата мисия е да се надребняването на поступаемой отвън храна и участието в артикуляционном процес.

Зъбът се състои от:

 • анатомични корони, която действа от челюстната алвеолите и е покрита с емайл;
 • корен, скрити в зъбен альвеоле и прикачения към нея съединителна тъкан;
 • шийката, която е «на границата» между видимата част на зъба (корона) и корена.

Емайла представлява слой от твърди продълговати образувания, които, подобно на матрица, се простират по протежение на цялата повърхност на зъба.

Дебелината й в различни части на зъба варира в рамките на 0,01-1,5 мм. е покрита с Емайл специална прозрачна пеликулой, която е устойчива към въздействието на агресивни фактори (киселини, слюнка).

Под емайла се «крие» дентина, състоящ се от множество «залепени» на колагеновите нишки. Пространството между тези влакна запълнени с минерални соли (калций, магнезий, натрий).

За коронке се намира кухина (pulp), която е съединителната тъкан, пронизанную мрежа от кръвоносни съдове и нерви. Определяне на корена на зъба за зъбни отделение се осъществява чрез пародонта.

Как се случва кариес кариес

Най-често причина за кариесите е развитието на кариес, на патологичния процес, който води първоначално до demineralize эмалевого слой, а след това до появата на характерните кухини в дентине.

До симптоми на поражение на зъба са:

 • промяна на цвят на емайла, появата на меловидных петна;

 • откриване на нехарактерных грубост на зъбни коронке, «зацепок» и «хлътва», задерживающих хранителни остатъци;
 • изявление на неприятни усещания, свързани с употребата на гореща или студена храна;
 • появата на нощен ноющей болка;
 • видими «спадове» и кариозные празнота;
 • появата на изтриване на зъбната редица и промяна на привеждане в съответствие хапят.

Има такива видове кариес:

 • начален (стадий на петна), протича почти безсимптомно, се дължи на недостатък на соли Sa, води с течение на времето към дефекту тъкани в областта на петна;
 • повърхностен, при който кухината се намира в границите на емайла, се появяват оплаквания от повишена чувствителност към дразнители;
 • средно, когато в патологична разрушителен процес участва и дентина;
 • дълбоко, когато пациентът се отбелязва редовни болки в отговор на действието на механични или термични дразнители, при проверка се визуализира голяма кухина-дупка, пълна с омекотена дентином. В най-лошия вариант се присъединява пульпит или периодонтит.

Навреме пролеченный зъб запазва своите свойства и естетическа стойност.

Въпреки това при липсата на стоматологична помощ кариес води до влошаване и загуба на зъби и предизвиква множество проблеми: появата на гастрит, развитие на пиелонефрит и тонзилит (поради постоянно налични в организма на инфекция) и т.н.

Защо още се развалят зъбите

Разваляне на зъбите – това е резултат от въздействието на множество вредните фактори. Така, отделят външни стимули, които в крайна сметка водят до изтъняване на емайла и появата на кариес:

 • механични, водещи до деформация на зъбите и които нарушават нейната цялост (това удари, изтриване, надавливание);
 • химически (сладко, кисело), при продължително излагане на провокират «разхлабване» на емайла;
 • температурни, когато зъбът е подложен на стрессовому изложени на контрастни температури, че е изпълнен с появата на микротрещинок.

Съществуват и други причини за разрушаването на зъбите.

Хронични заболявания

Често се унищожават и се счупи зъбите в резултат на тези проблеми:

 1. Наличието в миналото на гастрит с повишена киселинност прави човека уязвим към развитието на кариес. Факт е, че

  химични вещества, влизащи в състава на стомашния секрет, пречат на усвояването от организма на калций и фосфор, необходими за поддържане на «зъбен на имунитета». В резултат на пивоварната изкуствен «голодомор», емайл истончается и губи своите защитни свойства.

 2. Хипертония – провоцирующий активизирането на кариес фактор. Пациенти, страдащи от повишен натиск, са принудени да приемат гипотензивные наркотици, които предизвикват гипофункцию (спад на активността) на слюнчените жлези. Това води до появата на сухота в устата, а недостатъчно «омывание» зъбни коронки води до факта, че микроорганизмите успешно прониква през пукнатините на емайла във вътрешността на зъба, когато и се развива кариес. Точно такова действие оказват хипнотици, антихистамини, успокоителни и антидепресанти.
 3. Нарушенный обмяната на веществата, свързани със заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет, климактерическим период при жените води до demineralize эмалевого слой на зъба.

Нерационалното хранене

В състояние на зъбите влияят хранителни предпочитания и баланс на храненето на човека. Скудность храна на минерали, особено на соли на калций и фосфор, неотвратимо ще доведе до кариес.

Така, в пълна готовност консумацията на продукти, богати на калций храни (сирене, сусам, трици, сирене, мляко, извара, сирене, магданоз, бобови култури) и фосфор (риба, извара, сирене, черен дроб от треска, скариди, калмари, цвекло, моркови), помага за «замразяване» на болестния процес на разрушаване на зъбите.

Едновременно превес в храната на продукти от бяло брашно (хляб, торти, сладкиши, протеинови продукти и обелени зърнени култури допринася за развитието на стоматологични проблеми.

Навик да се отървете от жажда чрез газирани напитки (с боя) и сокове само вреди на здравето на зъбите, докато потреблението на пречистена (не преварена) вода спомага за прочистване на устната кухина от плака и частици храна.

Неправилна хигиена

Недостатъчна или лоша хигиена на устната кухина води до развитие на кариес и други стоматологични заболявания, поради

които разграждат зъбите.

Така, капан между зъбите си от остатъците на храната се превръщат в «рай» за болестотворните микроби, което е в пъти увеличава шансовете за спешна среща със зъболекар.

Редовното почистване (два пъти дневно) с използването на качествени пасти и анатомично правилна четка за зъби ще помогне за намаляване на риска от развитие на кариес.

С тази четка се препоръчва редовно (веднъж на всеки 3 месеца) промяна, а вид паста за зъби да се редуват.

Процес на прочистване на зъбите трябва да прилича на помитане, от корена до върха и трае не по-малко от 3 минути. Не трябва да се пренебрегва използване на зъбен конец или клечки за зъби за почистване на зъбни джобове от остатъци от храна и плака.

Генетично предразположение

Съставът на слюнката, форма и размер на зъбите, с дебелина на емайла – всичко това е програмиран много преди раждането. Ако родителите страдат от стоматологични заболявания, предразположения към такива недугам не са застраховани и техните деца.

Въпреки това, генетичният фактор не се счита за основен, така че да се вземат превантивни мерки ще помогнат да се предотврати загуба на зъбите в най-ранна възраст.

Начин на живот и липса на микроелементи

Дефицит на калций и фосфор предизвикват понижаване на качеството на емайла. Напълване на запасите на тези и други микроелементи и витамини възможно чрез прием на витаминни комплекси или храни, богати на калций и фосфор.

Едновременно на калций се усвоява само при наличието на достатъчно количество витамин Д, който се произвежда под въздействието на пряка слънчева светлина.

Редовни дневни разходки, активни физически упражнения – всичко това има положително въздействие не само върху общото състояние на здравето на човека, но и на зъбите.

Захапка

Ако зъбната редица неравномерно, лошо затворен челюстта, това води до стачиванию емайла на зъбни коронки, подвергаемых прекомерно налягане. В резултат на това тя истончается, а зъбите се дължи на прекомерно натоварване просто да се счупят.

Вредните навици

Прекомерно пристрастен към алкохол напитки не е благоприятна за запазване на зъбите. Заедно с алкохола от организма се отделят и полезни вещества (калций, магнезий, натрий).

Редовното пушене води до образуването на повърхността на зъба «никотин» на филма, която се активно се размножават и да виреят микроби.

Трохи, фрагменти и прах, паста за…

Зъбите се рушат и чупят лесно, вследствие на:

 • механични травми (инсулти);
 • увреждащата въздействието на термични дразнители (появяват се пукнатини, през които инфекцията прониква вътре в костната тъкан, кариозный процес протича незабелязано);
 • при липса на необходимата хигиена и скудном хранене (недостиг на минерали става причина за омекотяване и изтъняване на емайла);
 • промяна на хормоналния статус (бременност, менопауза, юношеството);
 • развитието на някои заболявания (артрит, остеопороза, диабет);
 • некоригирано в детска възраст хапят и скърцане със зъби (нощен скърцане) провокират нарушаване на целостта на зъбни коронки.

В риск — деца

Днес се развива неблагоприятна тенденция, когато е само прорезавшиеся детето зъбите се рушат и директно в очите се развиват кариозные процеси.

Това се случва вследствие на:

 • въздействието на вредните фактори на етап на развитието на плода (силен токсикоз сте бременна, небалансирани или недостатъчно хранене на майката, прием на някои медпрепаратов);
 • провеждане на антибиотикотерапии в началото (до една година) възраст;

 • липсата на грижа за първите зъбки, когато бебето отказва да отворите ротик за провеждане на хигиенни процедури;
 • неправилно хранене, злоупотреба с нощни храненията с помощта на сладки напитки (компот, подсладено водички);
 • изкуствено хранене, защото в смеси, съдържащи по-голямо, отколкото в майчиното мляко в количество въглехидрати;
 • генетична предразположеност при неспазване на превантивни мерки за хигиена (близане на зърната или лъжички дете, липсата на индивидуални прибори за хранене).

Емайла и дентина на млечните зъби е по-ниска в сравнение с основните показатели на минерализация, което води до по-честа развитието на кариес.

При патологични процеси се развиват просто светкавично, поради факта, че pulp в млечните зъби е с по-голям обем. Това ускорява процеса на заразяване и провокира развитие на възпаления.

Защо се развалят зъбите по време на бременност

По време на бременността тялото на бъдещата майка изпитва огромен товар, свързани с необходимостта от осигуряване на нарастващото трохи необходими за растежа витамини и микроелементи.

Натрупаните в благоприятен период калций, фосфор, натрий и др идват главно към плода, което може да доведе до дефицит при бременни определени микроелементи. Това може да стане причина за появата на кариес на здрави зъби в периода на света плода.

Освен това, по това време се променя киселинния състав разпределени слюнка в посока на повишаване на киселинността, което създава допълнително натоварване на костни тъкани.

Предупреждение стоматологични проблеми

Проблемни зъби – това е проблем на много хора, в края на краищата да се отървем сами, без помощта на зъболекар, от кариес невъзможно.

Обаче има списък на дейности, които да ви помогнат да се предпазим от патологични процеси на зъбния кариес:

 • редовна хигиена на устната кухина, пречи на колонизация на скъпоценни единици патогенни бактерии;

 • хранене, богато на калциеви соли, магнезий, фосфор и т.н., предотвратява появата на дефицит на микроелементи, които поддържат зубное здраве;
 • зъби – неделима част от тялото, така че при лечение на хронични или отново придобити заболявания се препоръчва да не забравяме и посещението на зъболекар;
 • премахването на такива стоматологични проблеми, като нарушение на привеждане в съответствие хапят, възпаление на венците, пародонтоза, намалява вероятността от загуба на зъби;
 • прием на мултивитаминни комплекси с достатъчно съдържание на калций предупреждава изтъняване на емайла;
 • ежедневно многократно изплакване на устната кухина билкови отвари, готови ополаскивателями или просто чешмяна вода намалява риска от развитие на кариес;
 • изключение травматични коронку зъб за действие (редуване на студена и топла храна, отваряне на капачки, чрез зъбите) предотвратява появата на пукнатини с последващо развитие на кариозен кухини.

За разлика от други костни тъкани, зъби са лишени от възможности за самолечение и, съответно, са изложени на изнашиванию с течение на времето.

Повишено внимание и постоянни грижи ще ви помогнат да се предпазим от стоматологични проблеми и да запази красивата усмивка.

READ  Като кариес премахване: лечение в домашни условия и в стоматологията

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec