Защо се случва за отхвърляне на зъбни имплантите и как да се подобри тяхното оцеляване?

Преди да разбера, защо и поради какви причини възниква чувство на отхвърляне на импланта, следва да се изясни един въпрос: за какво изобщо са нужни, а още по-рано – какво е това?

Алвеолата (или имплантант) е изкуствен зъб, инсталиране монтированием в дебелината на челюстната кост, с помощта на изкуствено същия корен. В устата стои корона, изработена от материал, имитирующего на външен вид естествен зъб, в десну също се въвежда конструкция (надстройката), по своите свойства не отличимая от качествата на този корен (изработени от титан).

Дентальная имплантирането се случва на няколко етапа, с прекъсвания, необходими за заживания венците след всеки етап на протезиране, по-рядко – в един етап.

Този метод за протезиране е съобразена, както с анатомията, така и физиологични особености на живия зъб, максимално възможно копиране на живата природа.

Но с оглед на необходимостта от монтиране на изкуствени конструкции в жива тъкан понякога все пак се случва за отхвърляне на зъбни имплантите.

Като се има предвид, че венците и челюстта тясно контакт само с изкуствен титанов щанга с протеза на корена, трябва да се говори за отторжении точно тази подробност цялата конструкция.

Колко дълго оцелява феята на алвеолата в нормални условия?

За пълно заздравяване на тъканите след всички извършени интервенции са необходими срокове, които пряко зависят от региона

протезиране: за долната челюст този период е от 2 до 4 месеца, за горната част – около 6.

На скоростта и качеството на преживяемост на зъбни имплантите влияят на начина, физиологични особености (по-добро кръвоснабдяване на нижнечелюстной кости, близостта гайморовой синусите на горната челюст), така и физически свойства на материала на продукта и неговите технически характеристики, зависещи от целостта на конкретен производител.

Нормално травмирующее въздействие върху кост и мека структура на челюстта оставя последици под формата на:

 • подуване на венците (отчасти с преминаването на бузата);
 • зачервяване на венците;
 • местната болезненост, не доходящей до извънредна.

В продължение на 3-4 (максимум 6-7) дни означенные симптоми трябва постепенно да изчезне. Краен срок – не повече от 14 дни.

Всички болезнени промени, не претерпевшие обратно развитие в рамките на тези груба срокове, трябва да бъдат оценени производившим протези имплантологом с оглед на това, че в алвеолата не разбрах.

Комплекс от фактори-провокатори

Причините, които предизвикват отвращение зъбни имплантите, могат да се разделят на няколко групи:

 • лекарски грешки и неправилно подбран метод за протезиране;
 • неправилно поведението си (грешките) на пациента в следоперативния период;
 • нестандартни материали;
 • общи заболявания;
 • други фактори.
READ  Спукани зъб вертикално: какво да правя? Научете методи за премахване на пукнатини на зъбите от нашата статия!

Строго погледнато, за отторжении на импланта трябва да се говори само в случай на отрицателно възприемане от организма материали, използвани при протезирането, т.е. за тяхното отхвърляне (чак до «отблъскване»). При рядко видимата форма на алергия към титан да се прилага продукт на базата на циркониев диоксид.

Въпрос на ниско качество на продукта в съвременната стоматология почти не си струва, – това е възможно само при работа с имплантами недобросъвестни производители, които са специално заместват материали са по-евтини, или в стремежа си намали цената на своите продукти нарушават производствени технологии.

Този момент следва да се вземат предвид купувача (на пациента), така и рекомендующему продукт зъболекар.

Е за предпочитане да се ползват продуктите на доказани фирми, но това вече е въпрос на цена, решаваща пациента самостоятелно.

За съзнателно нарушаване на технологията лекар реч изобщо не може да бъде, трябва да се говори само, за да не професионализма на зъболекар, който не може да се вземат предвид особености на организма и структурата на костната тъкан на пациента и други нюанси, в процеса на имплантирования.

В първия случай става дума за недооценке заболявания, които в голям процент от случаите ще доведе до отделяне на:

 • ХИВ-СПИН;
 • инсулинозависим захарен диабет;
 • не е разпознат онкологичен процес.

Вторият момент – това е качеството на изпълнение на намеса поради невнимание към обстановка в операционната поле (незамеченное увреждане на импланта или челюстната кост, или нещо друго).

За опасностите от пациента за себе си говорят и не се налага – той просто не помышляет за промяна на обичайното си живот, или не се налага за това възможности, или решимост.

Поради наличието на вредни навици и невнимание към здравето си трябва да се говори не за грешките в поведението на пациента, както и за игнорировании им на препоръките на лекаря и липса на отговорност за собственото послеоперационное състояние.

Към категорията на «други фактори» трябва да се дължи на недостатъчното съвършенство метода на протезиране и липсата на общ протокол, който да позволи прилагане на стандартен набор от процедури за всеки отделен пациент.

Как изглежда и се усеща?

Отличителен симптом на отхвърляне на импланта от обичайните следоперативен период служи за увеличаване на възпалително-нагноительных явления с преминаването в некротический процес, както и развитието на общия възпалителен процес.

Това е най-често остра болка, придружени подвижност (шатанием) предприе дизайн. В продължение на следоперативен период се случва растежа на означенных явления с развитието на признаци на локално възпаление на:

 • зачервяване;
 • подуване.
READ  Отстраняване на зъбен нерв: ефекти и етапи на операцията

В случай на игнориране на настъпили промени, те се усложняват от появата на неприятна миризма вследствие на развитие на гнойного, а след това и некротического на процеса със съответните секрети от гнездата на импланта: сукровичными, гнойными или гнойно-сукровичными. Секрет могат да дойдат и от близката десневой тъкан.

Достатъчно е типично за периимплантита е болезненост при натиск на алвеолата или засилване на болка, на вече съществуващата.

Поради различния праг на възприятие на болката, трябва да се вземе предвид и това, колко дълго оцелява феята на алвеолата в обичайните нормални условия, а в случай на значително превишаване на тези срокове да звъни и да тичам на лекар.

Оцени правилно норма или патология течения следоперативен период може само лекар, първата проверка които трябва да се проведе не по-късно от 2-3 дни след намеса.

Ако процесът вече започна…

При наличие на поне един от симптомите, който показва отхвърляне на импланта, трябва незабавно да се яви за консултация към оперировавшему специалист.

Пренебрегването на симптомите на възпаление, а по-некроза, изпълнен с необратими разрушаването на костната тъкан на челюстта с невъзможността за прилагане на повторно имплантиране и ще изисква по-значителни по обем оперативни участие с прилагането на остеопластики.

При възникване на проблеми в етапа на присаждане имплантати, понякога е достатъчно да го очисти след выкручивания мъничета (формирователя на венците) или аутопсия на венците, за почистване на рани от гной. В случай на изрично началото на отхвърляне е необходимо незабавно премахване на проекти.

Как да се подобри шансовете за успех?

Въпреки, че сравнително малък процент от случаите на отхвърляне на зъбни имплантите, пациентите, въпреки това, трябва да се предпазят от вероятността това да се случи.

Преди да вземе решение за протезиране, трябва внимателно да се вземат предвид възможностите на вашето тяло (с оглед на съществуващите заболявания, алергични реакции към различни вещества) и да разкажа за тях на своя бъдещ лечащему лекар, не ако си мълчат за причиняване на страх или съмнение факти.

След като го препоръки за подготовка за процеса, незабавно да ги реализират в живота. В случай на негативни навици е предприела всички мерки за това, за да се отървете от тях.

Към избора на модели на импланта трябва да се подходи с максимална вдумчивостью – въз основа само на ниска цена на изделия, може да не е този резултат, който се очаква

Точно по същия начин трябва да бъде и подходът към избора на клиника и специалист. За възможностите на клиники и специалисти-имплантологов може да се съди по коментарите на клиентите си в интернет, където негативни моменти със сигурност стават достояние на публичността.

READ  Как да премахнете зъбобол в домашни условия: средствата от зъбобол и методи за обезболяване на зъбите - над 10 на най-добрите рецепти

И винаги трябва да се помни: отговорност за полученият резултат не по-малко от половината, е в интерес на пациента, а не само на произведшем операция дантисте.

На въпрос-отговорът, или какво още трябва да се знае и помни пациента

Най-популярните въпроси по темата и отговор на нашия специалист по тях.

Какъв е (средно) процентът на случаите на отхвърляне на импланта и модели на кои производители е за предпочитане?

Процентът на такива случаи не надвишава 3-5%. За предпочитане изделия европейски (немски или швейцарски) фирми, в това време, като азия и близкия изток на пазара (Израел) доставя по-евтини продукти, които са с 95% гаранция.

Възможно ли е да се имплантиране при недостиг на костна тъкан?

На въпроса: необходима ли е предварителна остеопластика или на наличната кост е достатъчно за производството на намеса? – отговаря лекарят-специалист, след като прекара визуален контрол и клинични изследвания. Решението е взето въз основа на конкретния случай.

Вярно ли е, че при пушачи случаи на отхвърляне се срещат много по-често?

Вярно. И тя е свързана с скудностью притока на кръв към тъканите на устната кухина, което води до ниски показатели на нивото на неговото здраве.

Как да бъде пушачите?

Еднозначно да се откажете от вреден навик и да направи имплантиране на зъби, без последствия.

Отговарят ли гаранционни обещания фирми-производители действителност?

Фирма със световна известност гарантира дълготрайност на продукта, въз основа на своите среднестатистических изследвания. Истинският му живот зависи от правилността на избора и инсталирането на условията за експлоатация на изделия и други фактори, които са предмет на гаранционни документи.

В случай на повреда, реална ли реимплантация?

Това зависи от много фактори, които може да се оцени само специалист. В повечето възможности за реална.

Като се има предвид малката вероятност за реакция на отхвърляне на импланта, добри практически резултати и продължаващите проучвания в тази посока, този метод трябва да се признае най-прогресивен в този момент от време, който може да бъде предложен за масово приложение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00120 sec