Защо след изваждане на зъба мъдрост болки в гърлото, оток на венците и «удари» температура?

Изваждане на зъби мъдрост — това е изключително неприятен и болезнен процес, който много често води до различни усложнения.

Тези зъби са 4 корена, които започват своя растеж по време на формиране на челюстта. Корените на «осмици» имат своя функция и се различава от корените на обикновените зъбите факта, че те имат искривленную форма и растат в различни посоки.

Всъщност, тези разлики корени и правят операция за изваждане на зъба мъдрост е доста трудна и малоприятной. Допълнително провеждането на операции затруднява разположение на корените, тъй като обикновено те са изключително дълбоко, в непосредствена близост до троичным нервом.

Процедурата е разделена на етапи, често на зъболекар, което трябва да се десну и пробиване на кости. Ако в процеса на отстраняване на зъба мъдрост боли троичный нерв, това увеличава шанса от появата на болки и отоци в гърлото, бузите и на други области на главата, повишаване на температурата и други неприятни симптоми.

Какви усложнения настъпват след премахване на «8-к»?

Почти веднага след изваждането на зъба мъдрост висока температура, оток на венците и бузите, възникват болезнени усещания, които могат да се появят от елементарни движения с устата си, например по време на пиене или хранене.

След като действието на замразяване се прекратява, травмированная венците често започва да отекать, болни и воспаляться.

Обикновено болката започва да гасне, на третия ден след отстраняване, но ако това не се случи, а пациентът се повиши температурата, увеличава оток, трябва незабавно да посетите вашия лекар, който извършва операцията. Проблеми могат да бъдат причинени от попадение в дупка малки частици от храна. В такъв случай е необходима нейната спешна прочищение, тази процедура се извършва от зъболекар.

Други вероятните последици, които могат да възникнат след екстракцията на мъдростта:

 • болки в гърлото;
 • повишена температура;
 • подуване на бузите;
 • болка в гландах;
 • парестезия;
 • оток, болка и кървене на венците;
 • развитието на альвеолита;
 • развитието на невралгия на лицето нерв;
 • повишаване на температурата;
 • суха е дупката;
 • гной.

Болки в гърлото и гландах

Понякога пациентът го боли и се подува гърлото, след стоматологични манипулации и дори диагноза лека форма на ангина, че

сигнализира за това, че венците са в процес на премахване на мъдрец са силно увредено, вследствие на което са се увеличили и воспалились сливиците. В това време те се борят с патогенни бактерии, за да се избегне развитие на възпаление. Обикновено, в тази борба се печели имунитет.

Също така, болки в скръб може да бъде предизвикана от гематомой. В стоматологията понятието «хематом» е по-различен от обичайното разбиране.

Хематом след отстраняване на трето моляра се счита за често срещано явление. Това се случва, когато в меките тъкани е контузен сосудик. Не обвинявам в този зъболекар, тъй като той при всички желание, не ще може да се види къде точно се намира този съд.

READ  Флуороза на зъбите: лечение на лекарства и народни средства за защита

Ако корабът е повреден, в рамките на няколко дни върху кожата могат да се появят синини. Да се разбере, че има хематом, ще помогнат такива симптоми като повишена температура и подуване на бузите.

За лечение на натъртвания, се прилагат мерки за разрезанию венците на повредената участък, а също така определят дренаж, който ще осигури стекание гной.

Подуване на бузата

Подуване на бузата при отстраняване на зъба се отнасят към нормална реакция на организма и се наблюдава почти при всички пациенти.

Ако подуването е умерен, не се увеличава в размер, не е остра болка и лош дъх, причини за притеснение няма.

В противен случай, трябва да посетите лекар.

Повишаване на температурата

Температурата, която се покачва след екстракцията на мъдростта – това е естествено явление. В първите дни, в късния следобед, тя се издига до около 37 градуса. Ако човек е силно пречи, той може да се употребява антипиретичен средство.

Ако температурата продължава да се задържи в продължение на дълго време, то това е сигнал за наличие на инфекция.

В такъв случай, трябва да се консултирате със специалист.

Липсата на чувствителност

Парестезия се характеризира с изтръпване, поради увреждане на нервите, долната част на лицето, по-специално брадичката и устните, това се случва при отстраняването на мъдреците, които са разположени в непосредствена близост до лицевым нервите.

Това неприятно усложнение е изключително рядко и напълно се провежда в продължение на 1-2 седмици. Въпреки това, ако вредата е твърде сериозно, парестезия може да се превърне в постоянна.

Развитието на невралгия на лицевите нерви

Развитието на невралгия на лицето нерв се случва при принудително непредумишлено инфицировании рани и при алергична реакция към обезболяващи лекарства. При това засяга всички или отделни клонове тройничного нерв.

След сложна екстракция в никакъв случай не може да се supercool, тъй като това може да предизвика развитие на невралгия. Заболяването може да се разпознае по следните характеристики:

 • наблюдавани болки в областта на венците и на мястото на зъбите;
 • изтръпване на лицето;
 • подуване на лицето;
 • нарушение на двигателната функция.

Ако човек забелязва у себе си подобни симптоми, трябва незабавно да се консултирате със специалист, който ще постави точна диагноза и ще определи подходящото лечение.

Развитието на альвеолита

Причини за появата на такива усложнения, като альвеолит могат да бъдат няколко. Към него може да доведе наличието на хроничен пародонтит, а

също така е суха е дупката. Още един фактор за появата на такива усложнения може да действа раздробят на зъба, който остана в околозубных тъканите.

READ  Особености и цели на приложение Мирамистина жени в периода на бременност

Всички тези причини допринасят за замърсяване на кладенци, и в по-нататъшното развитие на сериозен възпалителен процес.

Болката се открива в рамките на първите 3 дни, след това се появява неприятна миризма от устата. С течение на времето, всички по-горе симптоми, само ще се засили. Е дупката ще бъде заплатена от едно докосване, да се храни и да говори ще бъде невъзможно, тъй непоносима, нарастващата болка.

При развитието на альвеолита самолечение е строго забранено, тъй като усложнение може да се развие в по-сериозно заболяване, например — периостит. Затова при първите признаци, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Кървене на дупки

Ако кръвта тече от дупката веднага след операцията – това е напълно нормално явление, защото по време на екстракцията на мъдростта е задължително да е контузен кърпа и се разкъсва кръвоносни съдове, но има случаи, когато кървенето се отваря по-късно известно време след процедурата.

Пациентът може да спре това кървене от себе си, е достатъчно да се приложи към раната памучен тампон или марля тампон и леко стисна зъби. След около 15 минути кръвта ще спре. Ако това не се случи в продължение на дълго време, трябва да се обърнете към зъболекар.

Суха е дупката

За да зарастването на мина успешно, в дупката трябва да присъства на кръвен съсирек, защото тя ще служи за защита на кости и нервни възли. Така че категорично не се препоръчва да изплакнат устата си поне през първите дни след процедурата, както и да се яде топла храна,

защото това допринася за резорбция кръвен съсирек.

Но има случаи, при които съсирек не е оформена и се появи усложнение, което се нарича – суха дупката.

Суха е дупката се появява вследствие на сложна операция, при която много ранени тъкани на устната кухина. Липсата на необходимото куп води до силно главоболие, при което на пациента изглежда, че те се раздават и в ухото.

Често усложнение придружено с горчив вкус в устата ми. В бъдеще всичко това може да доведе до нагноению на венците и альвеолиту.

Следователно, при поява на болки в гнездото на зъба си струва веднага да се консултирате с лекар. Специалист било гнездо на памучен тампон, напоен със специален антифлогистическим гел, което ще предотврати възпаление. Гел се използва до началото на заздравяване на тъканите.

Гной във венците и ликвидация

Нагноение на венците и най-рани след вырывания на зъба се формира в резултат на инфекция. Възможна причина за заразяване може да бъде неспазване на хигиена на устата, препоръчана от зъболекар.

Повишава се риска от възникване на гнойного процес, след трудна екстракция. Лечението струва да се направи веднага. Ако своевременно не се лекува нагноение, а по-късно на венеца могат да се образуват свищ и дори киста.

READ  Избелващи ленти Crest 3D White

Общи препоръки за свеждане до минимум на рисковете

За да се лекува по-бързо рани, купировать възпалителен процес, премахване на отока и болката, трябва да се спазват следните препоръки след екстракцията на мъдростта:

 • за да се предотврати инфекция на кладенци, в никакъв случай не трябва да се докосват с ръце и други различни предмети към раната и деснам;
 • изключи горещи вани, парни бани, сауна;
 • за да се избегне нараняване раната, трябва за няколко дни да се откаже от почистване на зъбите;
 • при изплакване на устната кухина не се препоръчва да се прилагат твърде интензивно движение.

Изпълнението на тези прости правила ще ви помогнат не само за облекчаване на неприятни усещания, но и да се избегне замърсяване на кладенци.

При нарастващите болки могат да се приемат и анестетични средства. За успокояване на увредената тъкан на устната кухина следва да се прилагат антисептични ваната.

Можете да закупите в аптеката специални разтвори и ги дръжте в устата по няколко минути 3-4 пъти дневно. Както бе споменато по-рано, изплакнете устната кухина, не може, следователно трябва само да задържи разтвор, предварително след като се грижи за това, той да е със стайна температура.

Трябва да се обърне специално внимание на храненето. В първите 3 дни трябва да се изключват твърди храни, за да не се допусне попадане на малки частици в дупката. Най-добрият вариант ще бъде каши и супи крем. След всеки прием на храна трябва да се държат в устата средство за изплакване на устата, за почистване на рани от частици от храна и не предизвика заразяване.

Често мъдреците могат да доставят човек много проблеми и неудобства. Те могат почти никога не проявяват себе си за определен период от време. Но това се случва, че идва момент, когато е просто невъзможно да се игнорира, и човек трябва да се прибегне до тяхната екстракция.

Следва с особено внимание да се подхожда към избора на зъболекар за такава трудна процедура. Тази операция не приема грешки, а действията са неграмотни на лекаря може да доведе до плачевно резултати, тъй като болката в гърлото — това далеч не е най-опасно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec