Защо стават черни зъби при възрастни? Разгледайте изчерпателен отговор тук!

Защо стават черни зъби при възрастни

Човек с директен и открит, светъл цвят, бели картофи усмивка разполага за себе си и изглежда успешен. Много хора искат да станат притежатели, но дори и от природата светъл емайл възрастен човек с течение на времето става тъмна и дори покрита с черни петна. Причините за това са няколко. Да знаят, защо потъмняват зъбите, можете да намерите оптимален вариант за предотвратяване на това явление или начин за избелване на емайла, който ще бъде най-ефективен.

Хигиена и липсата на

За това, че зъбите трябва да се почистват, знаят в съвременното общество дори малки деца. Въпреки това, най-масова причина за това е, че при възрастни стават черни зъби, е липсата на хигиена. Неспазването на пръв поглед елементарни правила за миене на зъбите води до натрупването на зъбния налеп, който се състои от вредни и полезни бактерии, живеещи в останки от храна.

Ако плаката не е внимателно от восък, тя образува все по-плътен слой, който първо е мек и мръсно-сиво, но след това е уплътнена, отвердевает и потъмнява, превръщайки се в отлагания на зъбен камък.

Важно! Слой плака прави повърхността на зъба визуално много по-тъмна, ако закрием оригиналния цвят на емайла. Зъбите изглеждат неприятно мръсни и скучна. Под разцвет и натрупвания на зъбен камък натрупват бактерии, които допринасят за появата на кариес, увреждащата не само в емайла, но и четка за плат, и дори корени.

Кариес и потъмняване на зъбите

Честа и важна причина за това е, че при възрастни стават черни зъби, е кариес. От своя страна, той – вследствие на незадоволителна хигиена или прекомерна злоупотреба с продукти, съдържащи захар. След началото на кариозного процес, който първо удари слой на емайла, за пробиване в него «пробив», размягчая покритие и тъкани на зъба, се случва деминерализация на зъбите.

Се променя оптичната плътност на зъбни тъкани. В началния етап На това почти не се забелязва – емайл покрива светли омекотяване на петна. Но след това петна потъмняват и стават черни, хванете и удря все по-голяма област.

Между другото. Кариес може да се развие не само по повърхността на зъба, но и вътре, под пломбой. В този случай тъканта на зъба кора се превръща черно отвътре и отвън, той целият се превръща в синьо-черно,

Как да се избегне кариозен потемнений на зъбите? Лекува кариозное поражение в началния етап, докато петна не се помрачи, и зъб не започна да реагира на термични дразнители или да се разболеят при механично въздействие.

Черни зъбите при пушачи

Една от причините, които стават черни, или по-скоро, първо пожълтяват, после стават тъмно-кафяв цвят, зъби при възрастни, може да се нарече пушенето. Без значение, човек пуши цигари, пури, или дори дъвча тютюн. В тютюневите изделия се намират на смола, които са в състава на оцветяване пигмент. Смолисти вещества също влизат в състава на зъбен камък, защото курящим хората често не е достатъчно стандартни хигиенни процедури, и трябва да се ползват специални зубными пастами. Но освен това, смолата образуват плътни и тежки натрупвания на емайла, който можете напълно да изтриете само в клинични условия.

Хранително потъмняване

Вероятно е трудно да се намери човек, който на всички съществуващи напитки предпочита само чиста вода, никога не пие кафе, чай, сок или вино. Продукти, съдържащи сильнодействующий оцветяване пигмент много. Да ги избегне, е почти невъзможно.

READ  Възпаление на венците под корона, как да се лекува - ефективни лекарства и народни средства за защита!

Към тях се отнасят:

 • кафе;
 • някои билкови чайове;
 • черен чай;
 • сокове от плодове и горски плодове син (лилав) цвят;
 • червено вино;
 • напитки и храни, които съдържат синтетични оцветители.

В идеалния случай, за феята на емайла не затъмнени под въздействието на оцветяване пигмент, трябва да се откажат от употребата на продукти, в които той има. Но много от тях, особено плодове и зеленчуци, както и кафе с чай, съдържа полезни вещества, необходими за здравето на тялото, включително на зъбите.

Между другото. Не само червено вино, но и всички алкохолни напитки се променят микрофлору в устата. След тяхната употреба се увеличава киселинността. Кисела среда допринася за бързото разпространението на болестотворни бактерии. Те образуват плаката, поради което кора се превръща черно, паста за емайл.

Неправилно лечение

Стоматологично лечение, проведено не по правилата, също може да стане причина за промяна на цвета на зъба е по-тъмен. Оттенък се променя под влияние на вещества, които има и в състава на някои запълващи материали. Ако запломбировать тези материали коренови канали, цялото тяло на зъба, ще стане тъмно и скучно, и не избелване не ще го облекчи.

Днес все по-малко лекари се радва на такива пломбами, но тези, които са свикнали да работят на този материал, могат да заложат на пациентите пигментирующие пломби, тъй като материалът за тях продължава да се произвежда и днес.

Между другото. Метални пломби, включително сребърен амальгаму, са все още широко се използват зъболекарите в Америка, Израел и някои други страни.

Травми и некроза на зъбни тъкани

Понякога причина за това е, че зъб почернел, се превръща в травма. Механично увреждане на зъба води до увреждане на нервите и кръвоносните съдове. В кухината на зъба попадне кръв, която е боядисана хемоглобина. Цвят на емайла се променя веднага. След това той потъмнява още повече, тъй като увредените тъкани са подложени на некрозу и разпад. Почерневший отвътре в резултат на нараняване на зъбите, по показанията на зъболекар, често се отстраняват хирургично, заменяйки я с протеза или корона, ако е повреден само на зъбната тъкан и корени подлежат на възстановяване.

Черни зъби от лекарства

Прокрасить в тъмен цвят отвътре четка за плат в състояние на някои лекарства. По-специално, потъмняване на зъбите спомага за тетрациклин. Вярно е, че възрастните зъбите, той не е вредно, тъй като влияе само на детски зъби в процес на тяхното образуване. Въпреки това, макар и този антибиотик и не окрасит в черен цвят на зъбите на възрастен човек, не си заслужава да се вземат от бременни. Детето, чиято майка по време на бременност е домакин на тетрациклин, когато той ще се увеличи, могат да се образуват тъмни постоянни зъби.

При възрастни емайл може да потъмнее също и при продължително приемане на лекарства, желязо.

Заболяване, което променя цвета на емайла

Има заболявания, които карат на емайла става тъмна доста бързо. Едно от най-честите – флуороза. Те страдат жителите на регионите, в питейната вода, които съдържат твърде голямо количество флуор. Флуороза, могат да бъдат закупени също така, ако се пие постоянно фторированную бутилирана вода и да се насладите на почистването с паста с високо съдържание на това вещество.

READ  Тиранти spirit mb: характеристика, описание и цена

В случай флюороза избелване няма да има желания ефект. Да, за възстановяване на белотата на емайла, да премине серия от терапевтични процедури или да се обърнат за помощ при ортопед за инсталиране на wipeout накладки.

И някои наследствени и хронични заболявания могат да служат като причина за потъмняване на зъбите в зряла възраст.

Зъбите потъмняват отвътре, когато:

 • заболявания на бъбреците;
 • гастрит;
 • диабет;
 • заболявания на далака;
 • заболявания на черния дроб;
 • абсцессах;
 • напредва анемия;
 • вирусни инфекции.

При наличието на данни за заболявания в организма забави обмяната на веществата, а това се отразява върху зъбите, което води до потъмняване на емайла.

Генетика

Цвят на зъбите – това е генетичен признак. При хора от различни раси и националности, които живеят в различни места на планетата, той ще бъде различен. Но също така той ще се различава дори от двама представители на една и съща раса, ако родителите на едно по «наследство» от техните предци са получавали бели зъби, а другия – тъмен. С това също нищо не може да се направи, освен инсталиране накладки-фасети.

Между другото. Естетическо протезиране е показано, ако цветът на зъбите наистина е твърде тъмен, толкова, че пречи на човека да живеят нормално в обществото.

За пластинчатых протези, които са монтирани вижда фронтално на повърхността на зъба, предварително спиленную, се използват от порцелан и керамика са материали, които могат да се дадат желаната степен на белота.

Възраст и цвят на емайла

С напредване на възрастта се засилва пигментация не само на кожата, но и зъбния емайл. Тя потъмнява, дори и ако през целия си живот сте добре за нея да се грижат и да съблюдават за запазване на нейната белота.

Хората, които са в твърдо възраст искат да запазят за по-бели зъби, съвременната стоматология може да предложи само естетическо протезиране. Както и в случая с генетични потемнением, процесът не се обърнем, и зъбите на едно клинично отбеливанию изложи няма смисъл.

Лошо работа

Хората, които работят на стоманодобивни предприятия, фабрики, включени в групата на тежката промишленост, дори и при пълно спазване на всички водопроводни норми, се случва постоянно непряк контакт с тежки метали. Техните примеси са във въздуха, те се отлагат под формата на конденз върху всички повърхности. Това постепенно петна на емайла в тъмен цвят.

Неправилно хранене

В магазини за продукти съдържат консерванти. Те, заедно с другите налични в тях синтетични вещества, които имат отрицателно въздействие върху метаболитните процеси, които протичат в черния дроб. Поради това се променя състава на слюнката и киселинно-алкален баланс. Променено качество на слюнка не ви позволява да контролирате смывание остатъци и допринася за разпространението на бактерии. Кисела среда създава благоприятни условия за образуване на черен налеп.

Но това е процес на постепенно и могат да бъдат планирани за контрол на заболяванията, за разлика от излишната употреба на храни, съдържащи захар. Любовта към сладките не е прерогатив на детството. Много възрастни всеки ден, в големи количества поглъщат сахаросодержащие продукти. Глюкозата се разгражда в устата и възниква окислительная реакция, която уврежда зъбния емайл. В нея се появяват пукнатини и пори, които обитават патогенни организми.

READ  Като свикне с подвижна зубным протезам: мнения и коментари

Между другото. За разграждане на въглехидрати, тялото ви трябва да съдържа достатъчно количество калций. Ако този елемент липсва, той е изваден от зъбната тъкан. Ето защо сладкиши не само допринасят за външния потъмняване на зъбите, но и ги разрушават отвътре.

Как да направим зъбите бели

Черни зъби не се харесват на никого. Всички искат да имат бели, или поне на по-леките зъбния емайл. Има много начини да премахнете тъмнината на зъбите. Решението на проблема зависи от причините за появата на пигментните петна.

Таблица. Причини за потъмняване на зъбите и начини за тяхното отстраняване

Причината Решение

Редовна двукратна почистване на зъбите не по-малко от три минути правилно подбрана четка и паста. Използването на ополаскивателей, изправяне на алкалното ниво на устната кухина.

За зъбите не са почернели от кариес, му е необходимо своевременно лечение, внимателно пломбируя лезията.

Да се откаже от източници на витамини не е необходимо. Просто, ако знаете, че вашите зъби са черни, защото се пият много кафе или обичаш гроздов сок, трябва да се полагат грижи за редовно почистване на емайла и я изсветляване, за да тъмен пигмент не се натрупват на повърхността на зъба и горните слоеве на эмалевого покритие.

Същото се отнася и за пушачи – трябва да използва подобрените хигиенни трикове и специални пасти.

При посещение на зъболекар, за да инсталирате пломби, попитайте какъв материал тя възнамерява да прилага, и не ще се отрази ли това на финалния цвят на зъба.

Ако нараняване на зъбите не може да избяга, веднага трябва да отида на зъболекар, направи рентгенова снимка на зъба, без да се чака, докато се превърне некротические процеси.

При съмнение за повишеният прием на флуор, може да се направи анализ на питейна вода. Трябва да се избягва прилагането на флуор пасти и препарати.

Тук терапевтични методи не помогнат, но при прекомерна патология може да се обърнете за протези и да реши проблема с ортопедичен начин.

Хората, работещи на вредни производства, се препоръчва да се използва избелваща дъвченето на гумена лента, като се използва полуабразивные пасти за зъби и има зеленчуци и плодове, за механично и химическо почистване на зъбния емайл утайки от тежки метали.

Ограничаване консумацията на захар не само благоприятно въздействие върху тялото и цялостното здраве, но ще намали вероятността от възникване на окислителни процеси, и да запази нормално съдържание на калций, поддържане на по-светъл цвят на зъбния емайл.

Процес на потъмняване на емайла може да се спре или поне да забави в повечето случаи. А след това да не се прилагат радикални методи и не вредят на здравето на зъбите заради техните бели картофи за красота и сияние, започвайте правилната грижа за зъбите си колкото се може по-рано, и периодично посещавайте зъболекар за провеждане на клинични почистване на плака и зъбен камък.

Видео — Защо потъмняват зъбите

MAXCACHE: 0.42MB/0.00145 sec