Защо в устата се появяват язви и как да се излекува раната?

Язви в устата — честата болест, която засяга най-вече младите хора, а така също и тези, които имат психологически проблеми и редовно е в нервно напрежение или стрес.

Известно е, че с този проблем всяка година трябва да отговарят на почти 1/3 от населението на земята.

Доста често хората не обръщат на рани в устата никакво внимание и не се занимават с тяхното лечение, защото често те се лекуват за кратък период от време. Този процес се дължи на бързото регенераций клетки на слизестата обвивка на устата.

В някои случаи подобни рани могат да станат причина за дискомфорт и болезнени усещания. В тези случаи е необходима незабавна медицинска помощ. Тъй като в противен случай може да се прояви и на други съпътстващи заболявания, които от своя страна ще влоши здравето на човека.

Заради което се появяват рани в устната кухина

Сред разнообразието от причини, които провокират появата на язви в устата, особено внимание трябва да се обърне на следните групи фактори.

Местните заболявания на устната кухина

Много често язва, могат да възникнат вследствие на протичането на друго заболяване. В този случай тя ще представлява придружаващи симптом, който в никакъв случай не трябва да се игнорира.

Заболявания, които провокират появата на рани в устната кухина:

 1. Сифилис винаги протича с образуване на язви. В първоначалните етапи на болест, рани, които не представляват дискомфорт и

  изглежда във форма на малък кръг с червено дъно. Рани, които се проявяват по време на сифилис, могат да се лекуват в продължение на от 3 до 12 седмици. Освен това, след тяхното изтегляне в лигавицата остава белег. При протекании висше сифилис, язви започват да кровить и имат ярко изразен вид и цвят на цвят. Подобни рани могат да се лекува няколко месеца. Най-добре е да провеждат лечение за сифилис в специален венерологическом отделение.

 2. Туберкулоза на устната кухина. Протичането на тази болест се характеризира с проява на язва образувания, които на свой ред удари на челюстите, езика и цялата устната кухина. Такива рани не причиняват болка на пациента и с течение на времето може да се увеличи значително в своите размери. Язви по време на туберкулоза не е дълбока, но е достатъчно хлабав. Много често те могат да кървят и да има назъбени ръбове. Лечение на такава симптоматика трябва да се извършва само в болнични условия под строг контрол на специалисти.
 3. Гингивостоматит некротического характер. Може да се развие тази болест се дължи на слаба имунна система, наранявания на устната кухина, при недостатъчно количество витамини, наличието на алергични пародонтит и переохлаждении. В хода на протичане на заболяването язва може да се образува по бузите, венците, небцето, езика, сливиците и дори дужках. При този рани могат да бъдат покрити жълт или зелен филм, който от своя страна ще стане причина за появата на лош дъх. Раната на плитки и са с назъбени ръбове. Много често подобни лезии предизвика малки кръвоизливи. Лечението се провежда в болнични условия с помощта на медикаментозна терапия.
 4. Стоматит герпетиформного характер. Язви при това заболяване много често са подобни на херпес. Обикновено те се локализират върху езика и на дъното на устната кухина. Обикновено изчезват след няколко дни. Но когато рани не се лекуват сами, трябва да се потърси медицинска помощ.
 5. Стоматит рецидивирующий. Язви в тази ситуация покриват езика, бузите, небцето и областта около устните. По време на употребата на храна, те причиняват болка и чувство за дискомфорт. За избягване на възможните усложнения, лечението трябва да започне при проява на първите неспецифични симптоми.
 6. Периаденит некротического характер. В началните етапи може би появата на малки уплътнения, които след известно време преминават в язви. Рани от удари на езика, бузите и устните. Те пречат на човек да се консумират храна и дори да говори.

Травматичен фактор

Наличието на язви в устната кухина може да бъде предизвикана от следните травматическими на компонентите и контрол:

 • почистване на зъбите се извършва не по правилата;
 • пукнатини на меките тъкани след ухапване;
 • неправилно санация на устната кухина;
 • неграмотно определени протези, коронки или тиранти.

Други причини за образуване на рани

Рани могат да се появят така и за употребата на различни медикаментозных лекарства, основи, киселини или храна, която на свой ред може да предизвика дразнене на лигавицата на устата.

Затова е много важно внимателно да се отнасят към избора на лекарствата, храните, а така също и хигиенни средства (пасти за зъби, ополаскиватели).

Симптоматика на заболяването

Съвременната медицина не е установила специфични симптоми на проявление на язви в устната кухина. Известен остава само факта, че ако не се ангажират с лечението на подобен вид нарушения, тогава раната ще се появят отново и отново, и всеки път да се справят с проявляющимися си признаци ще бъде много по-трудно.

Специално внимание се обръща на факта ранкам, които по-късно 3-4 седмици след появата на не преминават себе си.

Клинична картина най-често сходни с признаците на съпътстващи заболявания и има следните характеристики:

 • рязко повишаване на телесната температура;

 • чувство на дискомфорт в устната ивици;
 • парене и рези в лигавицата и гърлото;
 • появата на кръв в устата си;
 • болковият синдром;
 • често главоболие;
 • намаляване на апетита;
 • влошаване на общото състояние.

Как да се отървем от рани

Целта на лечението е да се премахне първоначалните причини, които провокират образуването на язви в устата. Ако рани в устата са се появили поради развитие на друга болест, се провежда лечение на основното заболяване, което от своя страна ще доведе до намаляване на образувания рани по лигавицата на устата.

Повечето специалисти твърдят, че специално лечение не съществува. На страдащия човек и на всички здрави съветват все повече време отделят хигиената на устната кухина и спазването на здравословен хранителен режим.

Трябва да се даде предимство на тези продукти, които в състава си съдържат много витамин В12, фосфор и желязо. Тези хора, които са подложени на чест стрес и нервно перенапряжениям, се наложи да се предпазят от този вид негативизъм.

Професионални методи

Да се отървете от раните в устата с помощта на следните средства:

 1. Лечебни мехлеми. Много добре си се Бензокаин. Тази маз има противовъзпалителен ефект и затова

  достатъчно бързо премахва възпалителния процес. Компоненти лекарства имат болкоуспокояващо действие. Да се използва мехлем се изисква в съответствие с препоръките на специалист. За малки деца е най-добре да се използват други медикаментозные средства, тъй като Бензокаин може да предизвика алергична реакция. Така също може да се използва и мехлем Камистад.

 2. Ксикаин гел 2%. Помага за намаляване на проявена болка, облекчава възпалението и унищожава болестотворни бактерии и микроби. Категорично е забранено за лечение на малки деца, тъй като в състава си съдържа отровни съставки.
 3. Толкова положителен е ефектът от миро Солкосерил.
 4. Антибиотици. Най-често се предписват при тежко протекании заболявания. Вид на лекарство и продължителността на лечението се определя индивидуално за всеки отделен случай.
 5. На обезболяващи инжекции. Единственото им предимство е, че те доста бързо се елиминират болковият синдром при язви. Но, за съжаление, този вид на инжекции, не ви помогне да се отървете от причините, които предизвикват заболяването.

Помощ в домашни условия

За лечение на появили язви в устната кухина, в домашни условия най-често прибягват до помощта на специални разтвори за изплакване. Най-лесният и познат е разтвор на основата на сол и сода за хляб.

Той се подготвя по такъв рецепта:

 1. На няколко чаши вряла вода се разрежда 5 таблетки Frc.
 2. След това до съдържанието трябва да се добавят по една чаена лъжичка сол и сода за хляб.
 3. Изплакнете такава течност се провежда в продължение на 30 секунди. След което разтворът може да се плюе, а процедурата се повтаря още няколко пъти.
 4. Изплакването се извършва през деня, с малки интервали.

Положителен ефект имат лечебни билки.

За лечение на рани може да се използва, като растения:

 • кората на дъб;
 • лайка;
 • евкалипт;
 • мащерка;
 • невен.

За да помогне за по-бързото зарастване на рани и язви може да се използва обичайното зехтин. В отделни случаи помага за отстраняване на проблема оксалиновая миро.

Ако рани са се появили в резултат на протичането на херпес, тогава е необходимо лечение с помощта на такива лекарства:

 • Ацикловир;
 • Фамцикловир;
 • Валацикловир.

Преди да използвате лечебни мехлеми трябва внимателно изплакнете устата със специални антисептични разтвори или отвари на базата на билки.

Могат да се използват и препарати, насочени към укрепване на имунната система на човека.

Прижигаем рани себе си

Да се отървете от язви и рани може да се използват специални медикаментозные лекарства. Към тях се отнасят Хлорхексидин, водороден прекис или разтвор, на базата на frc.

Прижигать рани е необходимо, както следва:

 • предварително полощется ротовая кухина;
 • на стерилен памук се нанася малко на карбамид или на други средства, а след това прикладывается до най-ранке;
 • ватка се пази в продължение на 5 минути;
 • през деня подобна процедура може да се извърши по няколко пъти.

Прижигать язви могат да бъдат с помощта на йод или зелена неща. Но трябва да разберат, че тази процедура ще бъде много болезнена и опасна.

Когато трябва да отидеш на лекар?

Да се потърси медицинска помощ трябва да е случай, когато раната се в устната кухина не се провежда самостоятелно в продължение на 3-4 седмици.

При това много важно е да се обърнат за консултация към специалист, който ще ви помогне да грамотен диагноза и да се назначи ефективно лечение.

На първо място е важно да се изключи развитието на злокачествени образувания в устната кухина.

Възможни усложнения

Пренебрегването или ненавременно лечение на раните в устната кухина може да доведе до следните усложнения:

 • отрицателно въздействие върху имунната система, което от своя страна може да предизвика други заболявания;
 • силен възпалителен процес на лигавицата на устата, в тежки случаи на възпаление, може да се разпространи и на половите органи;
 • рязко повишаване на телесната температура, което води до отслабване на целия организъм;
 • преминаване на заболяването в хронична форма;
 • развитие на рак на устната кухина.

Превантивни дейности

За превенция е важно да се спазват следните правила за грижа за устната кухина:

 • не се допуска увреждане на устната кухина;

 • правилно почистване на зъбите;
 • навреме да посещават зъболекар;
 • не яде много гореща или прекалено студена храна;
 • избягвайте стреса и нервното пренапрежение;
 • яде все повече пресни зеленчуци и плодове.

Лечение на язви е отговорен процес. В края на краищата, от това колко правилно ще бъдат избрани методи на лечение, зависи по-нататъшното здраве на човека.

За да рани в устата не стават ежедневно проблем е важно да отделят време за собственото си здраве и да не пренебрегват тревожни симптоми, които ни изпраща организмът.

READ  Лептотрихоз — защо област на орофаринкса атакуват лептотрихии и какво може да се направи?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00098 sec