Защо ви е нужен и с какво е вреден лауретсульфат на натрий в пастите за зъби

Поддържа здрави зъбите до дълбока старост, не е възможно без подходящи грижи за тях. Сред разнообразието от видове ухаживающих средства на първо място стои паста. Тя освежава дъха и почиства зъбите от остатъците от храна.

В зависимост от вида, средство решава множество проблеми: кървене и възпаление на венците, плака и образуването на вредни микроорганизми.

Но въпреки всички предимства, средство може да причинят щети на здравето, поради съдържанието в нея на химически съединения, такива като натриев лаурил и лауретсульфат натрий. Знаейки, какви елементи в продуктите за грижа за зъбите трябва да се избягва, може да предпази организма от негативното въздействие.

Състава на пасти за зъби

Съдържанието на пасти варира в зависимост от производителя, цена и вид. Освен вода, основни компоненти на санитарно-хигиенните, лечебно-профилактични и специализирани средства са абразивни вещества (алюмосиликаты, силициев диоксид, калциев карбонат). Те изпълняват основна функция на всички зъби – почистване и полирование на зъбите.

Специализирани средства се делят на:

 1. Противокариесные. В техния състав влиза флуориди, ксилитол, глицерофосфат калций, фосфор, натриев бикарбонат.
 2. Паста за чувствителни зъби. Съдържат хлорид и калиев нитрат, силициев оксид, хлорид стронций.
 3. Противовъзпалителни. Могат да включват лактат алуминий, екстракти от билки, гексидитин, хлорхексидин, триклозан.
 4. Избелване. Произведени с каси силиций, пирофосфатами натрий и калий.
 5. Сорбционные. Активно вещество, което действа энтеросгель.

Повечето пасти включват вещества за придаване на вискозитет, оцветители и аромати. Последните са естествени (етерични масла, ментол, лимонин) и изкуствени.

Пяна създават повърхностно-активни вещества (SAW), използването на които в средствата за разрешено в размер на не повече от 2%. От тях производителите предпочитат лаурил — и лауретсулфатам натрий. Даде зъби хомогенност помагат на свързващи елементи (пектин, глицерин, декстран, целулоза).

Какво е натриев лаурил сулфат

Содиум лаурил натрий (Натриев Lauryl Sulfate — SLS) – това е анионное АННА (повърхностно-активно вещество), главните чиито имоти – разтваряне на мазнините, за изчистване, за да образуват пяна и да се поливат.

Почистваща функция лаурилсульфата е в способността към окисление, поради което след прилагане на козметични средства с SLS на кожата и слизестите мембрани остава фолио. Нейното въздействие се проявява такива симптоми:

 • обрив;
 • краснотой;
 • раздразнение;
 • шелушением;
 • алергични реакции.

Освен това, нарушен водно-мастния баланс на кожата, стимулира салообразование. През епидермиса лаурил лесно влиза във вътрешните органи, се натрупват в тях. Да пострада могат бъбреците, сърцето, черния дроб, мозъка и особено на очите. Химикал влияе на протеинови тъкан на органите на зрението, което провокира на катаракта.

Канцерогенность SLS не е доказано, но е известно, че влизащи в реакция с други вещества, той може да предизвика рак. При мъжете SLS може да доведе до намаляване на плодовитостта.

Какво е лауретсульфат натрий

Още един агресивен компонент на битова химия и козметика – содиум лауретсульфат натрий (Натриев Лаурет Sulfate — SLES). Особено ценена от производителите, тъй като е евтин, създава гъста пяна и илюзията за пестеливо spendable на продукта.

Лауретсульфат натрий дразни лигавицата на устата и епидермиса, особено при хора с чувствителна кожа и склонност към алергии.

Като SLS, той влиза в реакция с други съставки ухаживающих средства, формиране на диоксини и нитрати, и повишава риска от образуване на рак. Лауретсульфат, като му аналог, потиска имунната система и разгражда протеините на кожата.

На пръв поглед изглежда, че и двата вида сулфати имат еднакъв вредят на кожата, косата, устата и вътрешните органи. Но лауретсульфат (SLES) е по-малко агресивен и дразнещо за кожата излагане, макар и по-силно я изсушава. Страничен ефект върху тялото, той има по-ниски, отколкото при лаурилсульфата (SLS).

READ  Причина за образование и лечение пародонтальных джобове

Защо в пастах SLES и SLS?

SLES и SLS се отнасят до анионным повърхностно-активни вещества, молекулите на които един край се прикрепят към частиците на водата, а други – към частиците мазнини. Така че сулфати, натрий притежават отлични обезжиривающими и почистване на качества. Те нямат нито вкус, нито цвят и добре се разтварят във вода. Със соли от магнезий и калций създават лошо разтворими вещества, образуващи зъбната плака.

Натриев лаурил произвеждат от лауриловых киселини (мастни киселини, кокосови орехи) чрез реакция с калциев натрий и сярна киселина. Вместо естествени суровини често се използват синтетични на базата на продукти от преработка на петрол. Лауретсульфат (SLES) се получава чрез промяна на SLS.

Лаурил — и лауретсульфаты натрий е добавен в ухаживающие средства за силен образуването на пяна. Именно благодарение на тях малко паста в размер на грахово зърно създава уста, пълна с пяна. По време на прочистване на зъбите SLS и SLES проникват в кръвоносните съдове на устата и на него така достигат до отделните части на тялото. Това се дължи на повишена способността на тъканите на устната кухина до всасыванию.

Сулфати, натрий в устната кухина имат негативен ефект върху зъбите, а именно:

 • истончают на емайла;
 • изостряне на чувствителността на венците;
 • изсушава лигавицата на устата;
 • провокира стоматит.

В стомашно-чревния тракт, те попадат чрез поглъщане и предизвикват заболявания. Колко внимателно човек не полоскал устата след миене на зъби, малко количество средства, все още се усеща в стомаха. Това може да се случи и по време на провеждане на хигиена на устата. Според изследвания, в рамките на живота на хората проглатывают около 2,5 кг паста за зъби.

Където все още се прилага SLES и SLS

Първоначално сулфати, натрий, използвани в промишлени пречиствателни средства за машини и механизми, за обезмасляване на двигатели и различни повърхности.

В медицината вещества са намерили употреба като дразнители на кожата, за да се опита. По този начин учените са имали ефикасността на лекарства за облекчаване на раздразнения.

Най-разпространение на сулфати са достигнали в производството на битова химия, декоративни и ухаживающей козметика. Около 90% от всички шампоани съдържа лаурил — и лауретсульфаты натрий. Също и тези елементи се срещат често в гелях за душ и измиване на лицето, пенок за бръснене, течности за миене на съдове, демакияжа и интимна хигиена, перални прахове, течна мыле. Специален вреда нанасят сулфати в кремове и средства, които не се отмива от кожата.

Какво е парабени в пастах

Парабените се срещат почти във всички средства за грижа за зъбите. Те изпълняват функция на консерванти за удължаване срока на съхранение на продукта.

Върху опаковката На средства те са обозначени с имена:

 • метилпарабены;
 • пропилпарабены;
 • бутилпарабены;
 • этилпарабены.

В козметичните продукти е разрешено да ги добавяте в размер на не повече от четири десети от процента от общата маса на продукта. Учени е доказано участие на парабени до появата на рак на гърдата и на репродуктивните органи.

Това се дължи на факта, че натрупването им в организма предизвиква излишък на естрогени и се променя хормоналният фон. Също консерванти в продуктите за хигиена предизвикват алергии и разяждат кожата, пречат на структурата на ДНК, незабавно стареене.

READ  Какви услуги се предоставят лекар-periodontist и че тя лекува?

Като форми за камуфлаж опасни вещества

Често производителите на средства за хигиена умишлено изкривяване на името на вредни компоненти в състава и ги замени с други. Така, натриев лаурил, получена в процеса на рафиниране на петрол, често маскират под аналог, извлечени от кокосови орехи или кокосово масло (Натриев Coco Sulfate).

Надпис «Paraben free» (без парабени) върху етикета не винаги е вярна. Фирма-производител може да мамят купувачите, се посочва в състава на параоксибензоат бромид или параоксибензоат бромид. Но същността на това не се променя: тези вещества все още са парабенами, макар и думата «парабен» в заглавието не присъства.

Топ 8 най-вредните вещества в пастите за зъби

Освен SLS и SLES, в състава на паста съдържа още много вредни компоненти, за които също много е важно да се знае.

 1. Натриев лаурил сулфат (Натриев Lauryl Sulfate — SLS). Това анионное АННА (повърхностно-активно вещество), главните чиито имоти – разтваряне на мазнините, за изчистване, за да образуват пяна и да се поливат.

 2. Лауретсульфат натрий (Натриев Лаурет Sulfate — SLES). Още един агресивен компонент на битова химия и козметика. Особено ценена от производителите, тъй като е евтин, създава гъста пяна и илюзията за пестеливо spendable на продукта.
 3. Триклозан. Той се отнася към класа на синтетични антибиотици и се добавя в средство за борба с вредни бактерии. Ако често си миете зъбите антибактериални средства, може да пострада микрофлора на устата, тъй като, заедно с патогенните унищожават и полезните микроорганизми. Продължителното използване на средства с триклозаном провокира развитието на възпаление на сливиците, пародонтоза и други заболявания.
 4. Хлорхексидин. Това е антисептично вещество се поставя в паста за предотвратяване на зъбната плака и възпаление на устната кухина. Както и предишния елемент, Хлорхексидин унищожава като патогенную, така и необходимата микрофлору устата, а при поглъщане в храносмилателния тракт има там подобен ефект.
 5. Флуор. Той се използва в средства за грижа за зъбите с цел защита на емайла от унищожаване на бактерии и киселини. Обаче хигиена на устата средства с флуор води до предозиране на този елемент. Това се дължи на факта, че флуорид прониква в тялото от много други източници: чешмяна вода, храна, чай. Богати на флуор елда, ориз, овес, ябълки, цитрусови плодове, орехи, риба, морски дарове, картофи. Дневната норма на флуор за възрастни, – 2 mg, за деца от 4 години – 2 пъти по-малко. Превишаване на тези норми води до камъни в бъбреците, унищожаване на тъкани, костите и ставите, нарушена памет и мислене, патологиям на щитовидната жлеза.
 6. Формалдехид. Този токсичен елемент могат да се намерят почти във всички средства за унищожаване на микроби. Попадането му в организма може да окаже отрицателно въздействие върху зрението, кожата, черния дроб, бъбреците, белите дробове и дори ДНК.
 7. Лактат алуминий. Широко се използва в продуктите за облекчаване на възпаления и средства за чувствителни зъби. Намалява кървенето на венците, алуминиеви соли нанасят вреда на клетките на мозъка. Това се проявява в намаляване на умствените способности, паметта, нарушена координация, деменция. Натрупването на алуминий в организма пречи на усвояването на калций и фосфор, което се отразява на опорно-двигателната система.
 8. Пропилен гликол (PEG). Спира размножаването на бактерии в устната кухина. В организма на човека, той се бие за имунната и за дихателната системи, причинява дерматит, алергии, сухота на лигавиците.
READ  Одномоментная имплантирането: предимства и показания

Как да си изберем сигурна паста?

Закупуване на средство за хигиена, си струва да гледам по реда на местоположението на съставките в състава. Колкото по-висока е концентрацията на веществото в продукта, толкова по-близо до началото на списъка са изброени и обратното. Важно е, че всички съставки, а не само активни вещества, са посочени както на опаковката, така и в епруветка. Ако това не е така, може би, производител на безотговорен и нещо се крие от потребителите.

Ако има съмнения, да се вземат средство с флуор или без него, трябва да преразгледа своя режим на хранене и се изчисли приблизително дневния прием на микроелемента. Също така е важно да се вземат под внимание флуориране на водата от чешмата и степента на нейното филтриране. В някои градове на водата насищане на флуор в по-големи количества, тогава по-добре да се откаже от флуор пасти.

Процентното съдържание на флуор в средство е обозначен на опаковката абревиатура ppm и не трябва да надвишава 1500 пропромилле, т.е. 0,015% от общата маса. Ако такъв маркиране не, по-добре да се откаже от закупуване на продукта.

Твърде дълъг срок на съхранение също трябва да бъдат предупредени, тъй като той свидетелства за переизбытке в нея консерванти.

Също така си заслужава да се ориентирате в цвета на лентата в епруветка, определящ степента на неговата опасност.

 1. Черен. Лента означава, че в състава има съставки, усугубляющие пародонтоза.
 2. Червен. Тенията предупреждава за наличието на флуорид, сулфати или антибиотици.
 3. Син. Средство със синтетични елементи в състава.
 4. Зелен. Напълно натурален продукт.

Списък на пасти за зъби без SLES и SLS

Без значение колко трудно производителите набута сулфати във всички козметични продукти, средства и без тях все още съществуват. За пяната в тях отговаря на почти безобидна съставка лаурилсаркозинат натрий. Често опаковка без сулфати е маркиран знак «без SLS». Но все пак не пречи да прочетете състава и да се провери, че паста за зъби без наличието на лауретсульфата и лаурилсульфата натрий или техните латински имена (Натриев Лаурет Sulfate, Натриев Lauryl Sulfate).

Ето списък на сигурните пасти за зъби без SLS и SLES:

 • President Classic;
 • R. O. C. S. (стандартна, Bionica, Energy, кафе и тютюн, за деца);
 • Silca Мультикомплекс;
 • Natura Siberica Арктическая защита;
 • Biomed Superwhite;
 • Знак (биокальций, Sensitive, Морски Минерали, зелен чай, Органичен, Extreme White);
 • Рецептите на баба Агафьи;
 • Нов перли с калций;
 • Jason Natural Power smile, морска свежест.

Паста за зъби – важен компонент на хигиена на устната кухина. Нейната роля в живота на човека е невъзможно да се подценява. Въпреки това, ако вчитаться в състава, става ясно, че освен ползите, които тя носи и много щети. И дразнене на лигавицата на устата се оказва най-малката от зло, като се има предвид, че мутация на ДНК и развитието на раковите тумори също могат да бъдат следствие на почистване на зъбите. За щастие, всичко това може да се избегне, закупуване на средства, без описаните по-горе опасни вещества.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec