Защо загниване на зъбите и какво може да се направи, за да ги спаси

Снежно бяла усмивка винаги привлича вниманието към себе си и разполага събеседник, а ето изгнили зъби предизвикват само отвращение.

Най-често срещано заболяване на устната кухина е кариес, който по своята същност се превръща в стимул за развитието на проблема.

Неспазване на хигиена на устната кухина, предизвикват разпространението на болестотворните бактерии, засягащи няколко зъбите. При несвоевременном обращение на зъболекар, повишена чувствителност, се появяват дупки, и започва процес на разрушаване на емайла.

Проблемите със зъбите са налице почти при всички хора, но само една малка част от населението на време посещава лекар за профилактичен преглед. Да се разбере причината, поради загниване на зъбите, е достатъчно трудно, но още по-трудно да се спре процеса.

Разрушени зъби стават пречка за нормален пълноценен живот, защото общуването с други хора е сведена до минимум.

Ако се образува гной под зъб, и се наблюдава поражение само на корена трябва да знаете, че патология е знак за сериозни нарушения в работата на целия организъм.

Какво причинява процеса на гниене… или кой?

Има няколко причини защо може да започне гноится зъб, и често виновник действа на самия човек:

 1. Пушенето влияе негативно на обменните процеси в устната кухина и се превръща в източник на възникване на черноты. Зъбите стават чувствителни и не са в състояние да се защитава тогава въздействието на бактерии. В цигарения дим се съдържат вещества, чупене зъбния емайл. Към всичко, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и наркотични вещества намаляват способността на организма бързо да се

  възстановяване.

 2. Непълноценно хранене се отразява върху състоянието на зъбите. Вредните храни не само лошо влияние върху всички системи и органи на човека, но и върху емайла. По-добре да се откаже от ядене на големи количества сладки продукти, кисели плодове.
 3. Грешен начин на живот и неспазване на правилата за хигиена на устната кухина води до намаляване на защитните свойства на организма. В резултат на това усмивката придобива нездравословен и болезнен вид.

Провокира развитието на гниене на зъбите може и други заболявания и проблеми:

 1. Поражението на пародонталните тъкани допринасят за появата на стоматологични проблеми. Това е заболяване на венците, гингивит, пародонтит и по-тежки болести, отрицателно въздействат върху зъбния емайл.
 2. Често стават причина за инфекции, заболявания на черния дроб, на храносмилателната система и лошо функциониране на щитовидната жлеза.
 3. Образование около корените на венеца под формата на кисти засяга не само прилежащите тъкани, но и зъбите. Подуване има плътни стени, без лечение в зъба се натрупва гной.
 4. Липса на витамини и минерални вещества провокира появата на стоматологични заболявания.

Които особено силно рискува?

Независимо от състоянието на устната кухина, повечето пациенти и не подозира, че те попадат в зоната на риска се сдобият с изгнили тухлые зъби:

 • неблагоприятната екологична обстановка, недостиг на флуор, и мръсен въздухът е силно отрицателно въздействие върху здравето на зъбите и целия организъм;
 • генетично предразположение често става провоцирующим фактор за появата на патология;
 • при полов узряване, бременност и кърмене хормонална система не успее, това се показва в цяло състояние на зъбите.

Съпътстваща симптоматика

Признаци на заболяването зависи от тежестта на протичането на заболяването:

 1. Първо, пациентите започват да се отбележи, лош дъх от време на време, но по-късно тя присъства постоянно. Това се случва

  поради големия кичури на болестотворните бактерии, намиращи се в зъбната плака.

 2. С течение на времето върху емайла се появяват петна и малки черни области, които разпространяват до корените. По-дълбоки засегнатата зона може да се открие само с помощта на рентген.
 3. На следващия етап на място черни парцели се образуват дупки. Неприятните усещания са заменени от остра болка, която при игнорировании почти не стихва. Симптоми оповещают за това, че зъбите вече гният отвътре и се случва тяхното дълбоко разрушение, точка до маса. Това заболяване поразява меките зъбни тъкани и се нарича пулпит.

Понякога зъбите гният отвътре, с корен, — в такъв случай зъб може да падне сам или трябва да се премахне от корен. При развитието на патология с коронковой област липсва болка поради смърт на нерв, но гниене се разпространява по-нататък.

В напредналите случаи, зъбната редица изкривени, бял цвят се променя в кафяво-жълт, а на емайла, покрита с черни петна. В резултат на всички по-горе симптоми, човек се развива комплекс и към всичко останало се добавя още и психологически проблеми.

Как да си върне здравето и красотата на зъбите?

Ако зъбът вече гние и на венеца можете да видите на гной, тогава първото нещо, трябва да се отървете от източника на инфекция. Огнището на възпаление, се отстранява от зъболекар чрез почистване на зъбни отлагания и пломбирования на коренови канали.

Прилагането на консервативни методи

Същността на процедурата е да се даде на канали, отстраняване на нерв и высверливании кариес. След обработка на стоматологическими инструменти, произведени изтичането на гной от засегнатия район.

След това лекарят провежда терапия с използване на антибактериални средства и антисептици. Ако почистване на огнището на гной напълно не успее, това се прави малък разрез на венеца. След отстраняване на гнойни остатъци и кариес канали пломбируются лечебно материал. В последния етап На обработка на зъбите се поставя коронката или пломбата.

Какво да правя, ако зъбите, гният и никакви лекарства и процедури не помагат? Тогава на помощ ще дойде хирург.

Хирургическа намеса

Оперативното лечение е необходимо след пломбирования канали, но само в случай, че процедурата е преминала задоволително, особено около върха на корена. В такъв случай често се възобновява от загниване на зъба, но това може да се излекува с помощта на резекция на корен върховете.

Процедурата представлява терени на гной от венците след изрязване на засегнатата област корен бормашиной.

Операция може да се направи само след премахване на възпаление, след премахване на вътрешните гной и прилагане на антибактериални терапия. Той се произвежда от 40 минути до един час.

Да не се е появил на нуждите на хирургични методи, трябва при никакви подозрения върху развитието на кариес да се обърнете към зъболекар.

Хората, които имат предразположение към образуване на плака и други заболявания, трябва внимателно да се провеждат хигиенни процедури на устната кухина, да се следи работата на храносмилателния тракт и имунната система.

Как да се предотврати гниене на зъбите?

Правилната грижа за устната кухина ще помогне да се предотврати появата на гной в зъбите.

В края на краищата много по-лесно да отделят време и превантивни мерки, отколкото после да стане постоянен пациент на стоматолога:

 1. Хигиенни процедури трябва да се извършват правилно, два пъти на ден, а в идеалния вариант – след всяко хранене. Освен на зъбите трябва да се грижи за езика и венците.
 2. Ако лекарят забелязал всякакви прояви на кариес, е необходимо веднага да го лекува. Това заболяване е първата причина на процеса на гниене.
 3. Гаранция здрава усмивка – посещение на стоматолог два пъти годишно за профилактичен преглед. Въпреки липсата на

  видими признаци на болести, гниене може да бъде на ранен етап и да го излекува, ще бъде много по-лесно.

 4. Повишаване на имунитета и отказ от вредните навици допринасят за намаляване на риска от откриване на патология.
 5. За укрепване на зъбния емайл ще ви помогне достатъчно пиенето на чиста вода и в храната, винаги трябва да присъства на твърди плодове и зеленчуци. Специалистите препоръчват да намалят количеството на прилаганите рафинирани захари.

Бактериална удар върху целия организъм

Гниене на зъбите, носи отрицателен характер, в края на краищата, освен разрушаване на емайла и коренови канали, бактерии попадат в организма и стават причина за множество заболявания. За предотвратяване на този процес може само зъболекар.

Изгнили зъби, намиращи се в устната кухина, изключително негативно влияние върху здравето на човека, — последствия за организма могат да бъдат много тежки:

 1. Намаляване на апетита, мигрена, сърдечни болки.
 2. Повечето специалисти потвърждават връзката между патологията и проблем с опорно-двигателната и костната система.
 3. С помощта на кръвоносната и нервната система патология засяга вътрешните органи на човека, които са засегнати от активното възпроизвеждане на стрептококи и стафилококи. Такива проблеми със зъбите провокира нарушение на слух, зрение и причиняват болести на кожната покривка.
 4. Гниене може да доведе до по-сериозни заболявания, като сърдечна и бъбречна недостатъчност, ревматизъм, заболявания на вътрешната секреция и частично оплешивяване. Учените са доказали, че при гниении малки местни зъбите на косата

  попада в слепоочията, а при големите – в задната част на главата.

 5. Честото виене на свят става спътник гнил процес, в основата на зъбите.
 6. Ендокардит Оспера става последствие несвоевременного лечение, когато вътрешната преграда на сърцето се влияе от стрептококком. Да се отървете от това ще ви помогне само оперативна намеса, след премахване на гной и лечение на засегнатите зъби.

Доказано е, че ако жената е в период, в света на детето има кариес, то тогава има риск от появата му при бъдещото потомство.

Красиви и бели зъби са доказателство за правилната грижа за устната кухина. Процесът на гниене отблъсква околните, защото произвежда неприятно впечатление. Проблемът не е само физически, но и психологически характер.

Ако не се обърнете своевременно към лечащему зъболекар, последствията могат да бъдат сериозни за целия организъм. Профилактика и правилната хигиена на устната кухина, помага да се предпази човек от патология.

READ  Как укрепване на зъбния емайл, в домашни условия: подробна информация

MAXCACHE: 0.4MB/0.00102 sec