Защо зъбите стават прозрачни — причини и ефективни техники!

Защо зъбите стават прозрачни

С този феномен, като прозрачни зъби, трябва да се изправят много хора, особено в по-зряла възраст. Голяма част от тях, забележи необичайна за прозрачност, незабавно да изпадат в паника, въпреки, че зъболекарите не се отнасят към патологиям подобни отклонения. Освен това една малка прозрачност се счита за норма. Прозрачни могат да станат не само пациенти, но напълно здрави зъби, не подвергавшиеся лечение преди това. Така че, защо зъбите стават прозрачни и как да се справят с такова нарушение?

Защо възниква прозрачност

Основната причина за това е в сериозно намаляване на дебелината на емайла, което възниква в резултат на недостиг на калций в организма на човека. Прозрачност, най-вероятно, могат да бъдат отнесени към категорията на козметични дефекти, от зъбите, но от това проблемът не става по-безопасна за организма. Изтъняване на зъбния емайл води до това, че зъбите на пациента стават изключително крехки. Като резултат, те могат да се напука или да се счупят, дори и при незначителни механични уведомяване. Също така прозрачни зъби са по-склонни към появата на кариес.

Ако зъбът беше прозрачен, това може да се говори за още една беда, а именно за по-висока чувствителност към топли и студени храни, към кислому и сладкиши. При лечение на пациенти с повишена чувствителност могат да възникнат определени проблеми, защото дори и елементарна стоматологична процедура, придружени от силни болевыми усещания. Така по какви причини зъбите могат да станат по-прозрачни?

Към основните фактори, способни да доведат до намаляване на дебелината на зъбния емайл и като резултат, провокира появата на прозрачност на зъба, се дължи на:

 • наличието на лоши навици, особено тютюнопушенето;
 • наличието на плака по повърхността на зъбите, която пречи на насищане с кислород;
 • проблеми с слюноотделением, сухота в устата;
 • негативно влияние на екологията;
 • наличието на заболявания на стомаха, като гастрит;
 • прекомерната употреба на мощни антибиотици. Същото се отнася и за лекарства, в състава на които влиза киселина;

 • небалансирано хранене. Честата консумация на газирани напитки, бонбони и сладък сок силно отрицателно въздействие върху зъбния емайл, който постоянно е изложен на атаката на силни киселини;
 • прилагането на народните избелващи средства. Ако изведнъж реши да избелите зъбите си в домашни условия, в този случай задължително трябва да се спазват инструкциите. Редовната употреба на абразивни вещества допринася за намаляване на дебелината на зъбния емайл, в резултат на което тя става много крехка;
 • неспазване на правилата за хигиена на устната кухина. Пренебрегването на паста за зъби и четка със сигурност ще доведе до разрушаването на емайла. Също така тя може да повредиться при използване на четка за зъби с прекалено твърда четка;
 • наследствен фактор;
 • развитието на стоматологични заболявания като пародонтит, пародонтит, кариес и други.

Феята на емайла достатъчно здрав, но при излагане на определени фактори на състоянието може значително да се влоши. За да се предотврати това, е необходимо непрекъснато да следят здравето на зъбите.

Методи за възстановяване

При възникване на евентуални стоматологични проблеми не трябва да се самолечение. В такива случаи задължително трябва да посетите кабинета на зъболекаря. Това се отнася и за прозрачност на зъбите. Че е по-добре да се направи в такъв случай – ще каже специалист. Като цяло, лекарите предлагат на пациентите такива процедури, като флуориране, реминерализацию и имплантиране на емайла. Да разгледаме всяка от тях поотделно.

Флуориране

Тази процедура се извършва с помощта на специална лъжичка, в която се добавя фторосодержащее вещество. С помощта на този инструмент, лекар обработва повърхността на зъбите със специална смес, а след това премахва си. Продължителността на процедурата е не повече от 20 минути. Заслужава да се отбележи, че тази процедура не се препоръчва да се повтаря по-често от 15 пъти подред. В противен случай може да навреди на зъбите, а не да ги лекува, тъй като това е било планирано по-рано.

Реминерализация

Тази процедура се прилага и в стоматологичната практика в тези случаи, когато зъбите стават прозрачни или да губят своята сила. Тя е доста популярна в много страни по света, което е свързано с висока ефективност на процедурата. По своята технология реминерализация малко прилича на флуориране, но използвано средство съдържа в себе си не флуор, а богатият витаминен комплекс и минерали. С помощта на една реминерализираща може не само да подобри здравината на зъбите на пациента, но и да ги предпази от кариес.

Съвременната стоматология предвижда два метода за изпълнение на процедурата, една реминерализираща. Един от тях е работа на повърхността на восстанавливаемого на зъба със специални стоматологическим състава, а другият – в носенето на устата охрана, която е предварително пълнят със специален препарат. Първият метод се смята за по-комфортно за пациента, но при използване на капы той може да я застреля, ако е необходимо. Това определено е голям плюс.

Че използват стоматолози за извършване на една реминерализираща зъби:

 • стоматологичен на прах;
 • скали гел;
 • фторосодержащие дискове;
 • специален лак;
 • паста за зъби.

Забележка! Скали гелове – това са специални вещества, в състава на които влиза фосфор, калций, магнезий и различни микроелементи, така необходими за възстановяване на зъбите. Тъй като реминерализация безвреден за организма на пациента, често се предписва също и за бременни жени.

Имплантиране на емайла

Начин е да се възстанови целия зъб или част от него, която е била разрушена. Лекарите препоръчват да се прибегне до имплантиране на емайла само в тези случаи, когато трябва да се поднови защитния слой на емайла на по-големи участъци. Изпълнението на процедурата включва обработка на зъбите със специален средство, което по химически състав е много подобен на истинска зъбния емайл.

Правилното изпълнение на имплантация позволява възстановяване на зъбния емайл, промяна на нейната форма и цвят. Ако пациентът страда от повишена чувствителност на зъбите, тази имплантиране на най-добре, тъй като с нейна помощ може да предпази зъбите. По-долу е представен стъпка по стъпка инструкции извършване на имплантиране на емайла в условията на стоматологична клиника.

Таблица. Имплантиране на зъбния емайл, в клиниката.

Стъпки, снимка Описание действия

Първоначално лекарят внимателно почиства повърхността на восстанавливаемого зъб или зъби. Това се прави на няколко етапа. Първият етап е да се използва специален инструмент, а вторият – в почистване на зъбите паста за зъби.

След това, след като чистя на зъбния емайл се нанася хлорхексидин или водороден прекис. През 20 секунди лекар нанася протравочный гел. След 15-20 секунди, зъбите измити и высушиваются. Сега те са готови за следващата фаза.

На всеки зъб се нанася по една капка на специални вещества, съдържащи голямо количество витамини и минерали. За да е по-удобно, лекарят може да се канюлей. Ако има необходимост, депозирани капка трябва да се разпредели равномерно по повърхността на зъба на пациента.

Сега на всеки зъб се нанася специално средство – Наногап. Също по 1 капка на всеки зъб. Трябва да изчакате 4-5 минути, за да отстрани успя добре да кисне в зъбния емайл. Да се измие не му е необходимо.

Цялата работа трябва да се извършва от квалифициран специалист, защото много от използваните препарати трябва да се смесват в определени пропорции. Дори незначителни нарушения могат да доведат до неприятни последици. След претърпени от последния слой пациентът ще може да напусне кабинета на зъболекаря с нова възстановената усмивка.

Начини за домашно възстановяване

За възстановяване на зъбния емайл може да се използват специални пасти за зъби съдържанието на флуор и други минерални вещества. След миене на зъбите с такива средства трябва да се оставят на емайла около 2-3 минути. Също така лекарите препоръчват да се извършва масаж на венците, който подобрява кръвообращението. Като резултат, зъби се голямо количество хранителни вещества. Да изпълнява масажа трябва да бъде редовно.

Освен специалните средства или на масажа, трябва да се помисли хранителния си режим, като включва в него повече витаминосодержащих продукти. В този случай акцентът трябва да бъде поставен на храни, които съдържат калций. Става въпрос за различни хляб, пресни сокове, броколи, зеле и така нататък. Специално внимание следва да се обърне кисломолочным продуктите, защото всички те съдържат много калций – това се знае от всички. Затова трябва редовно да се консумират сирене и извара, мляко и други продукти.

Превантивни мерки

Здрава и блестяща усмивка – е, може би, мечтата на всеки човек. За да запазите зъбите и предотвратяване на процеса на разрушаване на емайла, е необходимо да се спазват някои препоръки. Извършване на една само миене на зъбите два пъти на ден, не защититесь напълно от тази беда, като прозрачност на зъбите.

За тази цел служат прости правила, спазването на които призовават опитните зъболекари.

 1. Всеки път след приключване на приема на храна е необходимо изплакване на устната кухина или да си миете зъбите. Ако не разполагате с време или възможност за такава процедура, за премахване натрупали остатъци по повърхността на зъбите може да се използва дъвка.

 2. Прегледайте вашата диета и ако е необходимо, добавете в него малко твърда храна. По-добре добавете твърди плодове и зеленчуци за укрепване на зъбния емайл. Освен това тези продукти съдържат полезни минерали и витамини.
 3. За никого не е тайна, че захарта и сахаросодержащие храни, са вредни за зъбите, така че за спестяванията на зъбния емайл трябва да се намали количеството на използваните сладкиши.
 4. Насмотревшись реклама, много хора в преследване на една чисто бели усмивка придобиват различни избелващи пасти. Но не всички знаят, че редовната им употреба влияят зле на зъбния емайл, така че ако искате да спестите зъбите си, тогава по-добре да се откажат от тези средства или да се прилагат избелващи пасти е изключително рядко. Оптималното количество е 1 курс на всеки 6 месеца.

 5. Не по-малко важен фактор се счита за правилно подбрани четка за зъби. Тя не трябва да бъде прекалено стегнат, за да може в процеса на миене на зъбите не се повреди емайла на пациента. Но в същото време четка за зъби не трябва да бъде много мека, в противен случай няма да може да премахване на плаката от повърхността на зъбите. Трябва да изберете средата между мекота и твърдост. За щастие, на пазара има и четки за зъби с четка със средна твърдост. Експертите силно препоръчват да се сменят периодично четка, повече от 4 пъти в годината. Същото се отнася и паста, която периодично трябва да се актуализира. Не можете да си миете зъбите една паста прекалено дълго, в противен случай организмът започва да свикне с нея активни компоненти.

 6. Дъвченето на дъвка, въпреки цялата си полезност, също може да повлияе отрицателно върху състоянието на зъбите. Често производителите добавят в нея захар, което води до унищожаване на пломби. Не е желателно да го използвате по-дълго от 3-4 минути, в противен случай в стомаха могат да попаднат частици дъвка, а това до нищо добро няма да доведе.

Как може да сте сигурни, следвайте горните указания лесно. Но ако дори се подчинява на всички правила, това още не означава, че не е необходимо да посетите кабинет на зъболекар за профилактични прегледи. Редовни прегледи при лекар ще откриете разреши проблема още на начален стадий и да се вземат съответните мерки за неговото безопасно закрепване.

Видео — Флуориране на зъбите в домашни условия

READ  Ремотерапия — превантивно на насищане на зъбния емайл йони на калций и флуор

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00119 sec