Зъб реагира на студено и горещо — причини и лечение

Защо зъб реагира на студено и горещо?

Скъпи читатели, приветстваме ви на нашия сайт. Днес ще ви разкажа за една интересна тема. Много хора забелязват, че зъб реагира на студено и горещо, но не могат да се разберат причините за появата на такива симптоми. Ние ще ви кажем, защо може да възникне, температурни реакции, колко са опасни такива прояви и какво да правя, ако имате.

За пример, вие ядете сладолед, но хапе го със зъби не е в състояние. При всеки опит да възникне дискомфорт, болка, отдающая «някъде в главата». Какво е това проблемът е такава и защо засяга далеч не всички? По подобен начин могат да реагират зъби и топла супа, чай, други храни и напитки. Болката бързо се появява при въздействие, но също толкова бързо минава, след като елиминира източника. Каква е загадката? Нека се опитаме да разберем въпроса по поръчка.

Реакция на студено

Основните причини за реакция на зъбите на студено:

 • наскоро инсталирана пломбата;
 • увреждане на зъбната емайл;
 • чувствителност на дентина.

Ако зъбът не е депульпирован, често нерв може малко воспаляться след загряване с помощта на лампи и в резултат на други въздействия върху околните пульпу тъкан. В случаите, когато запломбированный зъб реагира на студена и топла една седмица по-късно-след инсталиране на друга пломби, това се казва, че процедурата е изпълнена с допущение грешки. Най-вероятно, зъб ще трябва да изложи и перелечивать. Голяма е вероятността, че ще трябва да изтриете нерв.

Често се случва, че лекар не може да се определи степента на поражение на дентина кариозным процес. Тъй като бактериите продължават да унищожават зъб вече под пломбой. Вторичен кариес почти винаги завършва с пулпит. Сред първите му симптоми има и температурна чувствителност.

Следващият вариант – дентинная чувствителност. Част от зъб, намиращ се в поддесенной област, която не е защитена със слой от емайла. Защото тя активно реагира на всякакви температурни въздействия. Ако този участък на зъба оголяется се дължи на проблеми с венците, това определено ще води до появата на подобен дискомфорт. Дентинные канальцы съдържат миниатюрни нервни влакна, свързани с пулпа. Защото на зъбния нерв се сервират някакви сигнали за промяна на температурата. Реакцията може да се появи не само за студени течности, сладолед и други храни, но и на вдыхаемый студен въздух. Това е напълно възможно, че имате нужда от помощ дори пародонтолога.

Болезненост на зъбите често може да бъде признак за увреждане на горните слоеве на зъбния емайл. Много хора имат парцели demineralize и дори ерозия. Причината за появата им могат да бъдат травма, както механични, така и химични, използването на прекалено твърди четки и абразивни пасти, прах, на базата на сода, лимонена киселина, водороден прекис. Ако болката кратковременно, голяма е вероятността, че случаят е именно в повредената емайл.

В случаите, когато болезненост продължава прекалено дълго, трябва да се провери при зъболекар. Това е напълно възможно, че имате воспалилась целулоза.

Пукнатини върху емайла има милиони хора. Сега има специализирани средства, които да помогнат на ги бързо и ефективно да се отстранят.

READ  Преглед на ефективни и полезни техники за масажиране на венците

Реакция на горещо

Една от честите причини за появата на болезнени усещания – разлагане на вътрешните тъкани на зъба. В процеса вътре се произвежда газ метан. Как само на него въздействие на висока температура, започва процесът на разширяване и налягане на нерв. При поява на такива симптоми трябва задължително да се обърнете към зъболекар, за да се избегнат тежки усложнения.

Както и в случая с реакция на студеното, проблемът може да бъде в повредената емайл. В течение на живота на всеки човек не е път удари в зъбите лъжици, чаши, получава удари в лицето, пада. Всички микротравмы, получени от нас в продължение на много години, постепенно водят до появата на различни дефекти на емайла.

Гиперестезия — какво е това?

Статистика нобеловият лауреат. До 2017 г. повишена чувствителност на зъбите – гиперестезией — страда една трета от населението на земното кълбо. Имам този проблем няма да се свързва с възрастта, социалното положението на човека. Тя засяга деца и възрастни, богати и бедни, на хора, които се хранят с «правилно» и всеки, който яде, че трябва и когато трябва.

Повечето от нас са убедени, че за защита на зъбите е достатъчно редовно да се мият зъбите. В същото време, дори и този процес може да доведе до повишена чувствителност. Внимателно си паста за зъби. Какъв коефициент на абразивно стои на опаковката? Този параметър се нарича ПДП и варира от 5-25 до 200 единици. За чувствителни зъби по-добре да изберете варианти, при които количеството не по-висока от 25. – Малко- също няма смисъл. Защото в този случай няма да успее пълноценно за премахване на плаката от повърхността на зъбите, той постепенно ще се превърне в зъбен камък и ще се превърне в причина за множество проблеми.

Интересен факт – гиперестезия по-често при жените, а не мъжете.

Причините за това явление са проучени достатъчно добре. Жена от 30 до 60 години е постоянно изложена на стрес. Работа, ежедневие, личен живот – всичко това води до вълнения, които, от своя страна, негативно влияят на състоянието на СЧ. Променя се киселинността в устата си и започва процесът на разграждане на зъбния емайл. Един от неговите симптоми – повишена чувствителност. Външно здрави зъба реагира на студено и горещо, а вие не можете да разберем причините за случващото се.

READ  Цели и характеристики на провеждане на плазмолифтинга в стоматологията

Подобни проблеми има в юношеските си години се дължи на хормонални промени или при ендокринни нарушения. Също така и чувствителността може да свидетелства за появата на организма от различни инфекции. Отделно внимание заслужава такава тема, тъй като чувствителността на зъбите, което настъпва след стоматологични процедури.

В хода на лечение на зъби се използват методи за химично, термично и механично въздействие. Ако тези манипулации са били изпълнени достатъчно точно и професионално, могат да възникнат споменати по-горе симптоми. Такива процедури са:

 • почистване, полиране и избелване на зъбите;
 • ецване на емайла киселина;
 • фотополимеризация пломби с помощта на специални лампи;

Един от най-популярните начини за почистване на зъбите – Air Flow. Смисълът на процедурата е проста – по зъбите се сервира смес от вода и сода под налягане. Абразивен ефект позволява премахване на зъбния налеп. Но в продължение на няколко дни след такова почистване пациентът изпитва дискомфорт, свързан с факта, че зъбите му реагират на студено и горещо. По подобен начин действат средства, които използват водороден пероксид.

Всяко избелване изисква възстановителни процедури, за нормализиране на минералния състав на емайла.

При използване на лампи за лечение на запълващи и адгезивных материали зъб се нагрява и може да възникне възпаление на маса. Колкото по-дълго нерв е изложена на лампи и колкото по-силен е бил, толкова по-висока вероятност за проява на нежелани ефекти.

При провеждане на различни процедури вътре в кухината на зъба е необходимо да се използват специални средства за защита на маса. В противен случай различни агресивни вещества проникват чрез дентинные канальцы и да доведе до възпаление на нерва. Ако нищо не се предприеме, това ще доведе първо до пульпиту, а след това — до увреждане на околните тъкани. Разрушаясь и на изгниване, зъбния нерв разпространява около себе си бактериално заразяване. Чувствителност на зъба изглежда глупост в сравнение с това, което може да доведе ситуация.

READ  Гексаспрей при бременност: състав, ефективността и ефикасността на схемата за прием

Видове и степен гиперестезии

Форма:

 • локализиран е изумени само няколко зъба. При изследването обикновено се откриват или увреждане на емайла, или v дефекти и други проблеми;
 • генерализованная – чувствителност се появява при всички или повечето зъби.

Степен:

 • I степен – реакция на топла и студена;
 • II степен – се появяват болки при консумация на солена и кисела храна;
 • III степен на чувствителност при механично, химично и термално въздействие.

Как да се справим с повишена чувствителност на зъбите?

Има няколко прости битови препоръки, които помагат за предотвратяването на гиперестезии и позволяват да се намалят чувствителността, ако вече сте изправени пред този проблем.

Помнете израза «ти си това, което ядеш»? Ето че е време да си спомня. Тъй като голяма част от здравословните проблеми при всеки човек е свързан с диетата.

Коригират диетата си, опитвайки се да се консумират възможно по-малко солено, кисело, остър и сладък. Също така внимавайте за температура на храна и напитки. Ако сте свикнали да пият почти нито стръмни вряща вода, трябва да отвыкать в името на здравето на вашите зъби. При спазване на тези най-простите предпазни ще забележите, че досадните симптоми е значително отслабена.

Второ – получи специализирана паста. Тя се нарича десенсибилизирующая. Освен намаляване реакции на горещо и студено, те предпазват емайла и венците, освежава дъха. С помощта на такива средства може да се извършва профилактика и лечение на това често срещаните стоматологични проблеми. Въпреки това е препоръчително да се купуват подобни паста само по предписание на лекаря.

 1. Научете се да си миете зъбите.
 2. Използвайте специализирани гелове и други средства.
 3. Използват изпитани народни средства, като хоросан три капки масло от чаено дърво в чаша топла вода.
 4. Ако нищо не помага, непременно се консултирайте с лекар.

В медицината се прилагат различни методики, които позволяват да се намали чувствителността на зъбите. Една от най-ефективните е електрофореза. Течения специална честота оказват лечебно въздействие върху зъбите. В някои случаи запечатываются дентинные canaliculus. Също така се използва лазер.

Видео — Как зъбите реагират на студено и горещо

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec