Зъбен камък — какво е това, причини за възникване и последици

Зъбният камък носи много неудобства. Освен това, той разваля външния вид на зъбите, той също така е имал за тях разрушителен ефект. Всъщност камък формира от мека зъбна плака, в която се натрупват бактерии. Минерализация тъкан в пародонтальных джобовете си не винаги е видима с невъоръжено око.

Почистване на трудно достъпните места обикновена четка за зъби също не винаги успява. Най-много се натрупва в долната и горната молярам, въпреки че в някои случаи на зъбен камък може да се образува в межзубных пространства на предните зъби.

По същество — това е кальциевидные натрупвания – концентрация на калций в състава на зъбен камък може да достигне до 90%. Към органични компоненти твърдо плака може да се дължи на:

 • протеини;

 • епителна клетка;
 • полизахариди;
 • микроорганизми.

Цвят на камъка може да варира от бледо жълто до кафяво. Среща сив и черен налеп, който по-често се наблюдават при пушачи.

Процес на обучение

Появата на зъбен камък предхожда мека плака. Кристализация на зъбната плака се случва на 10 ден при липса на добра хигиена. Напълно зъбния камък се формира в рамките на шест месеца. Плътност на камъка е висока, затова да го премахнете себе си е почти невъзможно. Без използване на специални стоматологични средства могат да се свалят плаката в началните етапи на минерализацията.

Единични образование, като цяло, са редки. Плаката се образува или от вътрешната страна на долния зъбната редица, или в двойка пародонтальных джобовете си. Ускорява образуването на плака употребата на кофеин, алкохол, тютюн.

Дори и качествена хигиена на устната кухина зъбната плака остава. Обикновено той се формира в тази част на зъба, който е трудно да се очисти себе си дори чрез използване на еликсири и зъбни конци.

Минерализованный плака затруднява лечението на зъбите и ги пломбирование. Според статистиката, камък по зъбите разполага с повече от 60% от възрастното население.

Стоматолозите посочват, че в редиците на нещастни притежателите на зъбен камък все по-често се допълва млади хора и тийнейджъри, което е свързано с неправилен начин на живот, рано тютюнопушенето и ниско качество на хигиена на устната кухина.

В процеса на минерализация на плаката проникване на микроорганизми, намиращи се в състава му, в повърхността на емайла. Това обяснява плътно прилепване камък на зубу и невъзможност за самостоятелно отстраняване.

Разрастването на зъбен камък води до изместване на тъканите на венците, което води до тяхното възпаление. Плаката се формира не само на себе си зъбите, но и на коронках. След като прониква под коронку, бактерии продължават да унищожават зъб.

Известно е, че зъбният камък може да се развие не само на повърхността на венците, но и в дълбочина, давам чак до корена на зъба.

Зъбните отлагания — какви са те има?

Почистването на зъбния камък се предлагат в следните видове:

 1. Наддесневые – лесно се откриват при проверка. По-често се намират в близост до протоками на слюнчените жлези (от вътрешната страна на предните долни зъби, външната повърхност на големите моляров). Притежават повишена крехки, което позволява безболезнено премахване кальциевидные натрупвания с помощта на специални инструменти. Могат да се формират на зъбни протези и при липса на зъб-антагонист.

 2. Поддесневые – се образуват в пародонтальных джобовете си, са с тъмно оцветяване. Притежават повишена твърдост вследствие на попадане на компоненти на серума на кръвта от кръвоносните съдове на венците. Понякога поддесневые зъбните отлагания се наричат сывороточными. Локализация на зъбен камък в този случай не е свързана с отделяне на слюнка – този вид натрупвания може да се формира към всяко зъба или зъбите.

Наддесневые натрупвания по-лесно се поддават на лечение и не изискват предварителна подготовка. За премахване на подвенечите образувания се използват съвременни стоматологични методи – ултразвуково почистване и лазер.

За омекване на кальциевидных натрупвания се използват специални химични съединения на основата на киселини.

Зъболекарите не препоръчват да се прилагат такива средства в домашни условия. Высококислотные разтвори могат да окажат негативно въздействие върху емайла и да доведе до унищожаване на зъба.

В редки случаи се използват механично вдигане на зъбен камък. Към него прибягват за отстраняване на единични плаки, разположени върху открита повърхност. Този метод се характеризира с висока болезненностью и потенциално опасна, за здрави тъкани на зъбите, вследствие на което зъболекари се отказват от механично почистване в полза на съвременна хардуерна терапия.

Премахване на подвенечите натрупвания се предшества от наблюдение, с помощта на които определят местонахождението и размера на зъбни отлагания.

Какво провокира образуването на камъни

Към основните причини за образуването на зъбен камък са:

 • Липсата на хигиена – ненавременно отстраняване на меки мазнини, остатъци от храна и инфлуенца микрофлора води до минерализация на плака. Невъзможността на качествена хигиена в труднодостъпни райони води до образуването на кальциевидных образувания, да открият които при обикновен преглед не винаги успява.
 • Неправилното хранене е пиенето на мека и вискозни храни провокира образуването на зъбна плака. Естествено премахване на зъбните отлагания се случва по време на дъвчене груб и достатъчно твърда храна.

 • Промяна на свойствата на слюнката – подобряване на вискозитета слюнной на течности и промяна нейният химически състав, в следствие на неправилно хранене или при наличие на различни по вид заболявания, може да доведе до образуването на зъбни отлагания.
 • Изкривяване на зъбите – при различни дефекти на зъбната редица възможности за качествено почистване на устната кухина значително намалява. За ненормален и неправилно оформени зъбите минерализация на утайката се случва по-бързо.
 • Пришеечный кариес – плака, се задържа на засегнатите участъци и доста бързо отвердевает.

Отбелязано е, че хората злоупотребляющие алкохол и тютюн, страдат от натрупването на зъбен камък по-често. Вредни навици изостряне на заболяването, промяна на химическия състав на слюнката и да усложнява хигиена на устната кухина.

Генетично предразположение също играе роля в образуването на зъбните отлагания. Това се дължи на особеностите на водно-физиологичен баланс и конкретен състав слюнной течност.

До незначителни причини образуването на зъбен камък са:

 • имунни заболявания;
 • наличието на хронични огнища на инфекция;
 • възпаление на венците.

Възможни последици

Защо е важно незабавно премахване на зъбния камък? Твърди отлагания представляват благоприятна среда за размножаване на бактерии. Поддесневые образование водят до възпаление на пародонта и развитието на пародонтит.

Сред другите усложнения:

 • Възпаление на венците – засилва по време на хранене и при натиск върху десну.
 • Дъх – по-често се появява при наличието на поддесневого на зъбен камък. Невъзможност за самостоятелно почистване и бързото развитие на възпалителен процес води до постоянно неприятному миризма от устата.
 • Кухина — зъбен камък често е придружено от кариес, форсируя развитието му. От една страна, пришеечный кариес е един от провокиращи фактори образование минерализирана натрупвания. От друга – зъбните отлагания, подобряват кариозные прояви и пречи на лечението на кариес.
 • Патология на десневого джоба си – зъбния камък оттесняет десну, насърчаване на оголению на зъба. При липса на своевременно лечение в придесневой областта се формира патологична кухина, неспособная за възстановяване, дори и след отстраняване на камъни.
 • Абсцес на меките тъкани – възпаление на тъканите на устната кухина се случва при наличието на бактериална инфекция.
 • Флегмона бузите – тежко усложнение, което се характеризира с гиперемией тъкани и силна отечностью.
 • Подчелюстной лимфаденит, причинена от – възниква при наличието на съпътстващи заболявания на фона на ниска имунитет.

Невылеченный зъбния камък може да доведе до по-тежки последици не стоматологично характер. По-специално, се увеличава вероятността от развитие на ревматоиден артрит, гломерулонефрит и миокардита.

От какво се появява зъбен камък и колкото е опасна тя ще каже на лекар, зъболекар:

Методи за терапия и профилактика

Лечението е процес на отстраняване на наноси и почистване на повърхността на зъба. За постигане на най-упорит резултат обелени хардуера или механично повърхността на зъба ошлифовывают и покриват фторсодержащими составами.

След провеждане на процедурите трябва да се въздържат от ядене на храни, в състава на които се намират бои, а също и от пушенето и алкохола.

За това как протича процесът на отстраняване на отлагания вижте този филм:

Превантивни мерки:

 1. Качествена хигиена – ако почистване на устната кухина с помощта на четка за зъби не може, трябва да използвате конец за зъби и специални ополаскивателями, компоненти, които се разтварят и отстраняват меки зъбни отлагания. За профилактика на зъбната плака се препоръчва да се използват абразивни пасти за зъби, които добре са отстранени меките седименти и слабоминерализованные плака.
 2. Правилното хранене – естествената форма на прочистване на устната кухина служи употребата на такива продукти, като ябълки и моркови.

 3. Професионално почистване – на хората, които са в риск, изисква професионална стоматологична помощ. Ултразвуково въздействие ще се превърне в отлична профилактика на отлагания по зъбите.
 4. На рутинна проверка – поддесневые образование не са видими с просто око, а защото често се диагностицира твърде късно. Навременното откриване на минерализирана тъкани в началото на формирането им ще позволи да се избегнат неприятните последици и усложнения на зъбен камък.
 5. Профилактика на възпалителни заболявания – образуването на зъбен камък се ускорява при наличието на възпалителни заболявания на венците. Антисептични промивки се намали вероятността от появата на зъбен камък и ще успокои възпалени венци.
READ  Антибиотици при пародонтите - имена на лекарства, прилагането и разходите

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00097 sec