Зъбен камък: причини вреда на методите за контрол и профилактика на

На зъбен камък, по същество, е втвърдено покритие. Ако всеки ден не си мият зъбите, оставяйки мека натрупвания от емайла, те ще започнат да се втвърдява и образува зъбни камъни.

Защо възниква на зъбната плака

В устната кухина постоянно разрастването на микроорганизми, повишаване на мека микробный плака. Ако не се упражнява хигиена на устата, мека плака започва да отвердевать. Това се дължи на въздействие на минералните соли, които се съдържат в слюнката. За частична минерализация на зъбната плака се изисква средно 10-16 часа след прием на храна.

Зъбен камък с 10-30% на стойност от органични компоненти и на 70-90% от неорганични. Органична част включва микроорганизми, протеини, протеинови полизахариди, lactic, мъртвите клетки на епитела. В основата на неорганичната част са соли на калций (фосфат, калциев и др).

Видове зъбни камъни

Зъбни камъни се разделят на наддесневые и поддесневые. Наддесневой зъбния камък се вижда при разглеждане на зъбите, тъй като е над венците. Тези натрупвания са тъмни и жълтеникави, защото от тяхната локализация те лесно се поддават на отстраняване.

Поддесневые зъбни камъни са разположени под нивото на венеца, така че те не са гледани при разглеждане на зъбите. Признаците на този камък стават синюшность на венците, подуване и чести кръвотечения. Понякога се наблюдава нагноение периодонтално джоба.

Поддесневые зъбни камъни са симптом на пародонтит (възпаление на тъканите, които задържат зъба — пародонтоза). Патология се развива при нарушаване на закрепване на зъба с венеца и разрушаването на костната тъкан на около. При деформация на костта между зъбите и венците се формират пародонтални джобове, в които се събира плака и се появяват зъбни камъни.

Откриване на поддесневые почистването на зъбния камък може само зъболекар с помощта на специални инструменти. Най-често натрупвания намират при зондировании джобове или пародонтологических манипуляциях.

Изтриване на поддесневой зъбен камък нужда само от опитен лекар. Това се дължи на факта, че процедурата за търсене и теглене на такива камъни доста изморителна и дълга.

Защо възниква зъбен камък

След прием на храна в устната кухина остава много частици. Остатъци от храна е идеална среда за размножаване на бактерии. На първо място те използват смилаеми въглехидрати, които в изобилие се съдържат в сладките и тестени ястия. Микробный плака увеличава риска от развитие на възпаление на венците и пародонтит.

Да се ускори процесът на образуване на плака могат да фактори:

 • пушенето и пиенето на алкохолни напитки;
 • яденето на въглехидрати, сладки, газирани напитки;
 • прием на медикаменти (особено антибиотици);
 • злоупотребата с храна с оцветители;
 • ускорено отделяне на слюнка с нарушена микрофлора;
 • консумация на предимно мека храна;
 • заболявания, които провоцируются патогенни бактерии.

Единствената причина за образуване на зъбни камъни е липсата на хигиена на устната кухина. Човек трябва всеки ден да се ядат, така че да се предотврати образуването на мека плака невъзможно. Но редовно и пълно почистване на устата помага да премахвате мазнини и да ги отвердение.

READ  Коффердам (латексова завесата) - изолиране на предпочитания от вас при лечение на зъб

При недостатъчна хигиена на бактериална плака непрекъснато се увеличава, колония все по-силна блокировка с повърхността на зъбите. Когато омекнат натрупвания минерализируются соли, те се превръщат в твърд зъбен камък, които не могат да бъдат отстранени четка за зъби.

Механизмът на образуването на зъбни камъни

Без подходяща хигиена вече през ден бактериална плака сгъсти наполовина. Хранителни вещества от храната се нуждаят от бактерии, също и за производство на ензими ензими, които им помагат да се подсигурява на повърхността на зъбите.

Ако почистване на зъбите, не се прави, колонията от бактерии се сливат и образуват зъбната плака. В първо време тя все още меки седименти, които могат да бъдат отстранени с четка за зъби и флоссом.

По-нататък постепенно се случва минерализация на мека плака, който започва да се образува твърди зъбни камъни. Отвердение (минерализация) се случва по време на уреждане на соли и протеини от слюнка върху повърхността на бактериална плака. Опасност минерализация е в това, че тя се случва едновременно с наслоением на нови бактерии.

Зъбната плака постоянно отделя токсини и медиатори, които предизвикват възпаление на венците. При това възниква кървене, зачервяване или синюшность, болка, нагноение, подвижност на зъбите.

Възпалението на венците и зъбите плака – взаимосвързани явления. Възпаление трябва бактерии, поради причината, че на места прилепване на зъбите до деснам има зъбо-десневая бразда, където се откроява зъбо-десневая течност. Тя съдържа сол и протеини, необходими колониям бактерии да се размножават.

Възпаление повишава секрецията на зъбо-десневой течност, бактериите започват да получават повече белтъчини и соли, рязко повишаване на тяхната численост и дебелината на плака. Ето защо при поява на зъбни камъни почти винаги се развива възпаление на венците, което води до ускорено увеличаване и удебеляване на плака.

Методи за премахване на зъбни камъни

Зъбният камък не може да го изтрие обикновена четка, затова по-добре е всеки ден да си миете зъбите и предотвратява втвърдяване на натрупвания. Наддесневые и поддесневые почистването на зъбния камък може напълно да се премахне само на зъболекар (и само с помощта на специални уреди). Слаб пигментированный и бактериална плака може да се премахне в домашни условия.

Стоматологичен почистване на зъбни камъни

Само една професионална помощ гарантира пълното, качествено и безопасно обезвреждане на твърди отлагания. Най-ефективна към този момент е ултразвуков скалер.

Теглене на наддесневых камъни – лесна работа. За около час лекарят може да изчистите всички зъби. Премахване на поддесневые зъбните отлагания, по-трудно. За това се изисква съвременно оборудване, високата квалификация на лекаря и няколко процедури.

Препоръчително е да премахнете зъбния камък при periodontists, а не от зъболекари. Periodontist може да се оцени състоянието на венците и предписват лечение на пародонтит пациенти, които имат поддесневые камъни в пародонтальных джобовете си.

READ  Временни корони: съвременни материали и цени

При наличието на наддесневых зъбни камъни или пигментного плака можете да се обърнете към обикновен зъболекар. Отстраняване на зъбен камък струва средно 100 рубли за зъб (като полиране).

Обаче трябва да запомните, че след ултразвуковото почистване препоръчва се за полиране на зъбите с помощта на специални четки или на процедурата «AirFlow». Полиране «AirFlow» се извършва с помощта на водо-въздушна смес, която включва абразивни вещества.

Как да премахнете зъбния камък в домашни условия

Много народни рецепти, които обещават бързо отнемане на зъбни камъни, не само са неефективни, но дори е вредно за емайла и венците. Премахване на твърдите зъбни отлагания домашни средства е невъзможно.

Слабовыраженный пигментоза и частично минерализированный плака успява да свали с помощта на специалните средства за грижа за устната кухина. За тези цели се използват ултразвукови, електрически и избелване четки за зъби.

Опасност зъбни камъни

Зъбният камък е основната причина за лош дъх на устата. Бактерии постоянно се отделят токсини, които имат лоша миризма. Всеки знае, колко е неприятно да общува с човек, който е силен дъх.

Както бе споменато по-рано, натрупвания провокира гингивиты и пародонтиты – инфекциозно възпаление на венците. Почистването на зъбния камък непрекъснато произвеждат токсини, които поддържат възпалението. Първо се наблюдава подуване и зачервяване, по-късно възниква възпаление и кървене.

Пуснат на гингивит се разпространява на костната тъкан, унищожавайки зъбо-десневые на закрепване. Така се развива пародонтит, който провокира (освен симптомите на възпаление на венците) нагноение, атрофия на костни тъкани и оголение зъбни корени.

Зъбният камък повишава риска от развитие на кариес. Кариесогенные микроби, които се намират в зъбната плака, когато смилането на хранителните остатъци произвеждат солна киселина. Това вещество влияе негативно на емайла, създава бразди в места за контакт, които се заселват бактерии, и започва загниване на зъба.

Заболяване на лигавицата често се диагностицира при пациенти с зубными камъни. Микробная флора създава условия за възпаления на лигавицата на устата, което води до ерозия, язви и некрози.

Зреене на зъбната плака и е в състояние влоши протичането на хронични системни заболявания и заболявания на сърдечно-съдовата система. Токсините, излъчена от бактерии, се абсорбират в кръвния поток, разпръснати по кровотоку и отрицателно влияние върху функционирането на системите на тялото.

Профилактика на твърди зъбни отлагания

Единственият метод за предотвратяване на зъбен камък е редовното и пълно почистване на устната кухина. Не е достатъчно да се използват само четка за зъби, тъй като храната засяда между зъбите, където му е трудно да се получи.

Ежедневна хигиена на устната кухина включва:

 1. Почистване на зъбите след всяко хранене. Лекарите препоръчват да се използват различни пасти за зъби и сменя четката за зъби на всеки три месеца.
 2. Преди да използвате четки межзубные интервали се пречиства с помощта на флосса (конец за зъби). Дори и най-добрата четка за зъби не може ефективно да се премахнат остатъците от тези парцели.
 3. Желателно е също така почистване на езика и бузите.
 4. Задължително трябва да се използват омекотители. Гаргара на устната кухина е необходимо всеки път след хранене.
 5. Извън дома си, също така е необходимо да се извърши почистване на устата. Конец за зъби можете да ползвате навсякъде.
 6. Лекарите препоръчват да се хранят редовно с дъвченето на дъвка без захар.
READ  Щампован корони — средство за защита и възстановяване на зъби

Как да изберем четка за зъби

Стоматолозите препоръчват да се купуват малки четки, тъй като те са начини за достигане до всички зъби. Най-оптимално и ефективно е да се четка със средна твърдост с заобляне четина. Тя е безопасна, тъй като не травмирует венците.

Четка с гумени вложки засилват въздействието на емайла, така че те са по-подходящи пушачите и тези, които са склонни към ускорено образуване на плака. Също така има четки-масажисти. Те са гумени вложки-пръсти, които стимулират венците и подобряват циркулацията на кръвта в пародонте.

Според изследвания на електрически четки са способни да изтривате до 98% от зъбната плака, докато обикновените се снима само 48% мазнини. Обаче това е при условие, че почистване на зъбите електронна четка отнема две минути и е позициониран правилно.

За което е необходима конец за зъби

За ефективно почистване на межзубных периоди трябва да се използват конци. Клечки за зъби, които са неефективни, тъй като те премахват не всички остатъци от храна и често травмируют венци, оставяйки занозы.

Конец за зъби безопасно и напълно изчиства пространствата между зъбите. Ползват флоссом много просто: 45 см конци дърпат между средните пръсти на ръцете, оставяйки 2-3 см, и се преминава между зъбите. Около венците конец, сгънат в буквата «С» около зъба и затягат обръча.

Правилната паста за зъби

Профилактична паста за зъби е необходимо на човек за всеки ден. Вечер можете да използвате травную паста, която има противовъзпалителен ефект, а на сутринта средство с калций. Избелващи пасти често са опасни. Такива пасти много силно повишават чувствително на зъбите.

Ползи дъвченето на дъвка

Дъвченето на дъвка и изплакване – процедури, еднакви по ефективност. Много полезни дъвки с калций, ксилитолом и други подобни компоненти. Качествена дъвченето на дъвка без захар е в състояние дори и за укрепване на емайла.

Дъвка с калций и други полезни компоненти се препоръчва за употреба 2-3 пъти на ден по 10-15 минути. Допълнително предимство на дъвчене на дъвка е, че то усилва слюноотделяне. Слюнката също премахва голяма част от мека плака (при условие, че тя е естествен състав).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00100 sec