Зъбите моляры — това е какво? Подробно описание + правила за грижа за зъбите

Зъбите моляры — това е какво?

Колко зъби при човека, лесно ще отговори дори на един ученик. Долната и горната челюст, всеки от които с по 16 на зъбите. Общо – 32. В идеалния случай. Но в различни сегменти на човешкия живот количества много по-различно. И не става въпрос за възраст и млечните зъби. Въпросът – в молярах.

Къде са моляры

С изключение на зъби и резци, които на слуха, има много неизследвани премоляры и моляры, които са най-важни за функционалност – с тяхна помощ човек дъвче храната си.

Ако се обърнем към математиката и да направи наблюдения, от 32 зъбите резцами е 8, кучешки зъби има 4, 8 зъбите, се наричат премоляры. Моляров в устата на цели 12. Те са разположени в дълбочина на челюстите – по три от всяка страна на горната и долната част. Но най-последните в редица моляры, които се наричат мъдреците, прорезываются не всички напълно и това се случва в различни възрасти. Така че зъбите при всеки човек не винаги 32.

Обичайно име моляров – коренните зъби. Ако по – големи местни, докато премоляры са малки. Благодарение на молярам човек, перетирая от тях храна, за да изпълнява дъвчеше функция.

Между другото. В случай на частична липса на моляров с изпълнението на дъвченето функции могат да се справят премоляры, но не на сто процента, за структурата те се различават от «големи братя».

Преди молярами

Тъй като функционално премоляры са сходни с молярами, има смисъл първо да се запознаят с тях. По чифт от всяка страна на горната и долната челюст – осем премоляров се различават не само от моляров, но и един от друг.

Горните

По-големи по-ниски по размер, може да достигне 25 мм. Форма на призма. Дъвченето на повърхността представлява две една къртичина, между които се намира задълбочаване. За разлика от тях е, че първи в серия от два корена, а втората – един.

Долните

Първият е по-скоро като кучета, но врязва в повърхността също се намират, само предни изразени по-ярка задна. И В двата има само един по един по лозата. Премоляры – това вече коренните зъби. Те растат в диапазона от 10 до 13 години и не се променят.

Описание големите местни зъбите

И така, последните в зъбния ред отляво и отдясно, отгоре и отдолу – се наричат моляры. Можете да ги наричаме задните зъби (по аналогия с предните резцами). Ако вземете перфектно изпълнен с зъбите, устата, моляров в него ще бъде на 12.

Между другото. Много рядко, при около 1-2% от хората расте с някакъв страна четвърта моляр. Той е рудиментарен, почти винаги недоразвит и обикновено веднага подлежи на премахване.

Каква функция моляров.

 1. Те – най-големите от всички зъби.
 2. Имат най-широко дъвченето на повърхността.
 3. Притежават ярко изразени напред се покрива с дълбока groove в центъра.
 4. Имат силна эмалевое покритие.
 5. Могат да издържат на натиск тегло 75 кг.

Горните

Малко по-долните, почти сходен размер. Обвивка на дъвченето на повърхността, не два, а четири. Оттук способност да смила храната. Дъвченето на площ от 6,5 до 9 мм. Корена на тези зъби три. Вторият по ред моляр може да има четири корена, то се среща при 10% от пациентите.

READ  Как да избелите зъбите си с помощта на сода за хляб - най-ефективни рецепти

Третият – зъб мъдрост, последен в реда и не е толкова важен за процеса на дъвчене, като първият и вторият. Размер на него, ако не се вземат при изчисляване срещани аномалии, много по-малко.

Между другото. Около 15% от хората тези зъби не поникват изобщо. Аномалия това не е, според най-новите изследвания в процеса на еволюцията на човека тези зъби са загубили актуалност, тъй като храната, в сравнение с праисторически времена консумация на сурово и лошо прожаренного месо, става по-мека.

При третия моляра три корена и три дъвчащи бум. Функция корени в това, че каналите им деформирани и почти непроходими. Лечението на тези зъби в повечето случаи не са.

Между другото. Зъб мъдрост е това име, именно защото физиологично, нищо не се отразява. Това е по-скоро «духовен» орган, показваща зрелостта на ума на човека (смята се, че след 20 е много по-умни, отколкото в детството).

Долните

Строежът на първото и второто подобно. Първият е бугристую повърхност, върху която са разположени до шест туберкули. На втория бабуни стандартно четири.

И двете с две корени. Други пък, като най-изостанали. При голям брой хора, почти половината, прорезаются само частично, и остават затворени венеца. Имат само един, но огромен корен, канал, които също искривлен, така че да се лекува трудно.

Мъдреците

За трети молярах информация обикновено не много. Рудиментарный елемент, който често липсва в зъбния ред. Но факт е, че дори липсата на мъдреците създава проблеми.

Когато прорезаются трети моляры, усещането не е от най-приятните, а понякога и доста болезнени.

 1. Първо, те са за дълго. При този венците се намира в имате на трескави състояние, всичко това може да бъде придружено от температура, болки, подуване на челюстта, тумори, тъкани и други усложнения.
 2. На второ място, ако прорезаются не до края, те пречат разположен в непосредствена близост до зъби, и отново дават възпалението и болката е почти постоянна.
 3. На трето място, те не могат да прорезаться като цяло. Но при това да доведе до сериозни увреждания на корените или на нервите на съседните зъби. В този случай е необходимо спешно отстраняване на непрорезавшегося на зъба, което е сериозна хирургична операция.
 4. На четвърто място, местоположение третия моляра – най-недостъпни, в дълбочина на челюстите рядко някой получава четка за зъби, така че този рудимент служи като инкубатор на инфекции.
 5. На пето място, поради слабата достъпност трудно се лекува и пломбировать, а криви канали е почти невъзможно да се изчисти.

Оказва се, че третият моляр човек не е необходимо и дори е вредно? Не всичко е толкова просто. Има теория, че «мъдрост» в името на този моляра е свързано не с наличието на «броя на ума», а с това как човек може да се ползват. Някои медицинско-социологически изследвания показват връзката на състоянието на зъбите на мъдростта със способността на човек да планират живота си и да вземат решения, допринасящи за неговото подобряване. При социално успешни, ясно, представляващи живота си хора, като правило, начални мъдреците преминава по-малко болезнено и не е придружен от усложнения.

READ  Какво е перфорация на зъба и от опасно дупка в областта на корена и короната

Между другото. С този зъб свързани много вярвания и легенди. Славяните начални четири мъдреците свидетелства за духовна зрялост и за това, че човек се намира под закрилата на висшите сили и предци. Ако зъбите не са се увеличили, а след това на защита на предците да не разчита.

Ако се подходи към въпроса по-реалистично, а след това да изтриете без показания на мъдреците също не си струва. Понякога именно те са спасение за протезиста и с пациента си, когато не остава друга възможност да затегнете мост или протеза, трети моляр може да е много полезен.

Изтриване на мъдреците е разрешено при следните показания:

 • грешен място, хоризонтален ъгъл на растежа;
 • наличието на лицевата невралгия;
 • киста на венците;
 • полупрорезывание, с травмированием венците;
 • кариозное поражението;
 • поражението на маса или на пародонта;
 • врастване на корен в гайморову сакото си.

Видео — Премахване на зъб мъдрост и перикоронарит

За млечни и постоянни зъби

При деца моляров осем. Първите се появяват след година и окончателно прорезываются до 19 месеца. Втори растат от 23 до 32 месеца. Те представляват по — * копие на постоянни моляров, но са сменяеми (млечни).

Когато зъбите идва време да се променя, корените им резорбцируются, насърчаване на загуба на зъба и освобождаване на място за голям местното.

Първите постоянни започват да се появяват с шест години. Вторите двойки прорезываются от 12 до 13 години. Трети може изобщо да не прорезаться, а ако започнат да растат, тогава на възраст не по-рано от 21 години.

Много родители мислят, че времето, зъби, не може да се оправи, където млечни продукти, а когато непрекъснато. Какво се лекува? Кога да отидете на лекар?

Има признаци, по които е лесно да се различи млечни задните зъби от постоянни.

 1. На смяна винаги по-малки по размер.
 2. Цвят на млечни – различно- те са синьо и бяло, колкото и да са прозрачни, а като постоянни бяло-жълти.
 3. Корените на временни кратък, но е по-широк.
 4. Кариес се появява в различни места на зъба: млечни – с двете страни, а от постоянните удари дъвченето на повърхността.
 5. При млечните, ще бъдат изтрити тепетата.
 6. Когато идва време да се променя, млечни започват да залитат и да падат.

Таблица. Начални временни зъби

Заглавие Възраст (в месеци)
Долните резци от центъра 6-10
Горните резци от центъра 8-12
Долните резци и от двете страни 10-16
Горните резци и от двете страни 9-13
Моляры първите отдолу 13-18
Моляры първите отгоре 14-19
Долните зъби 17-23
Горните кучешки зъби 16-22
Моляры втори отдолу 23-32
Моляры вторите отгоре 23-31

Таблица. Начални постоянни зъби

Заглавие Възраст (в години)
Моляры първите отдолу 6-8
Моляры първите отгоре 5-7
Централни резци долу 6-7
Централни резци отгоре 7-8
Резачки странични отдолу 7-8
Резачки странични отгоре 8-9
Долните зъби 9-10
Горните кучешки зъби 10-11
Първите долните премоляры 10-12
Първите горни премоляры 10-11
Втори премоляры отдолу 11-12
Втори премоляры отгоре 10-12
Втори моляры отдолу 12-13
Втори моляры отгоре 11-13
Трети моляры отдолу 16-25
Трети моляры отгоре 17-25
READ  Дентина-прах за временно запечатване кухина на зъб

Характеристики на лечение

Познаване на структурата на тялото е показател за медицинска култура на човека и на грижата за здравето. Познаването на особеностите на моляров ще ви помогне да се запознаете със спецификата на лечението им. Когато се консултирате с вашия лекар, ако имате проблеми с молярами?

 1. В бороздках постоянни моляров, които наричат фиссурами, при деца и юноши, които имат слаб, не е достатъчно минерализованный слой на емайла, е направено запечатване. Това помага да се предотврати развитието на началото на кариес.

 2. Дълбок кариес в долните молярах често е придружено от процес на поражение на маса. Този вид пульпит може да се лекува без депульпирования (биологично).

 3. Ако без отстраняване на маса да мине няма да успее, пациентите ще трябва да прекарат в зъболекарски стол продължително време. Процедурата включва почистване на канали, която при възрастни се случва с прилагането на файлове (тънки, дълги, гъвкави игли). Эндодонтическая почистване – най-трудната в стоматологията процедура. При лечението на зъбите на децата файлове не могат да се използват, има вероятност от увреждане на внутричелюстного зачатка на зъба, така че при тях процедурата минава по-бързо.

 4. Третият моляр, наречен карта осмица, подлежат на премахване в повечето случаи. Често той ретинирован, и за да стигнем до зъба, трябва да бъдат нарязани на лигавицата. След това в костната тъкан сверлится дупка, през която се отстранява короночная и кореновата част. Ето защо мъдреците – болезнена и сложна процедура.

Моляры, макар и да се считат за задните, не са «невидимками». Те, при определена, структурата на челюстта, участват в създаването на усмивки. Освен естетиката, загуба на моляра в ранна възраст заплашва промяна на привеждане в съответствие хапят. Ами и най-важното – дъвка функция, която подкрепи премоляры, но тя все пак-слаба, в сравнение с използването на големи местни зъбите.

Профилактика

Възможно ли е по някакъв начин да се предотврати изтриване на местните постоянни зъби, които са лесна мишена за кариесов и пульпитов? Парадоксално е, че защитава американските зъби да успее, ако се грижим добре за временни, запазва ги здрави до самата смяна.

Съществува мнение, че по хигиена и лечение на млечни зъби – процедурата не е задължително, казват те, все още ще падне, защо за тях се грижи и лечение. Но млечните зъби се нуждаят от не по-малко от внимателни грижи, който трябва да започне, след като бебето навърши две години, а три се превърне в пълноправен навик. Разбира се, трябва да се ползват специални детски пастами и четки, а самата четка извършва под контрола на възрастни. Само грижите както трябва за млечни зъби може да се създаде основа за образуването на здрави постоянни зъби.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00123 sec