Зъбите на Фурние: характеристики на развитието на патология и методи на лечение

Зъбите Фурние

Анормално развитие на размери и форма на зъбите в повечето случаи са свързани с феномена гипоплазии. Така се наричат патология, което показва, недоразвитии емайл. Обикновено това се случва с млечни зъби. В периода на растеж на млечните зъби разрушаването прониква в по-дълбоките тъкани на зъба, има риск от захващане на дентина. И ако навреме не се открие патология, четка за единица може да загубят.

Системна гипоплазия е представена от няколко разновидности, сред които са така наречените зъби Фурние. Но да, по-лесно е да си представим как се изразява това отклонение в развитието на зъбите, струва си да се опише и други патологични промени.

Форми на системна гипоплазии

Външни прояви на аномалии могат да бъдат различни. Всички те се отнасят до патологични случаи, всеки се отличава със собствена степента на проявление на дефекта.

Така, външни прояви на болестта взето обозначи определени условия.

Таблица. Разновидности на системна гипоплазии

Заглавие Описание Характеристики

«Шестици» при тази аномалия може да бъде конусовидна форма; прорезна краешек ще бъде по-малко, отколкото основата Има мнение, че причината за тази аномалия е инфекция от сифилис

Патологични промени засягат моляры, върху емайла се появяват тъмни петна, темнеющие с течение на времето Деформация на зъбите може да бъде представена буграми

Зъбните единици, се отличава с форма на трън Се дължи на аномалия на определени мутации генными

Патология засяга остриета: едни придобиват някаква форма бочкообразную Прорезна краешек на зъба е с формата на полумесец

Подобни на зъби Гетчинсона, но без режещ край на анормалните Причината патология неизвестен досега

Учените са съгласни, че много патология на структурата и формата на зъбите, свързани с нарушения на развитието, приходящимися още в ембрионален период. Проблемно вынашивание на детето – и има причина за повечето аномалии на зъбите характер.

Така, да повлияе на болестно структура на зъбите могат да:

 • тежка форма на токсикоза;

 • вирусни и инфекциозни заболявания, пренесени на бременната;
 • генетични мутации;
 • остра фаза на хронични заболявания по време на бременност;

 • — бери;
 • алкохол, наркотици и тютюнопушене по време на вынашивание на детето.

Не само самата бременност, но и проблеми на процеса на раждането, могат да повлияят на патология на зъбите. Например, преждевременно раждане или тежко раждане нараняване могат да станат причина за системна гипоплазии. Но не е толкова важен фактор, превърнал се в спусковым механизъм болестно развитие на зъби, тъй като навреме започната терапия.

Как може да се коригира зъбите Фурние и други форми на системна гипоплазии

Терапия, както и корекция на патология, определена стъпка заболявания. Ако болестта е открита в ранен стадий, това обикновено е достатъчно за няколко процедури една реминерализираща. Ако на един и същ процес вече стартира, ще отнеме многоэтапная терапия.

Начини за възстановяване на необичайно развити зъби:

 • пломбирование – трябва в случай достатъчно силен, за увреждане на емайла;

 • реминерализация — добро на етап, когато зъбите са бели петна и малки дефекти на емайла;

 • микропротезирование – това фасети, люминиры, както и компониры, фини снопчета, че специално лепило се определят на деформирани емайл.

Зъболекар ще реши кои терапевтични или ортопедични мерки са необходими в конкретния случай. При малки дефекти на емайла на няколко сесии на една реминерализираща ще бъде достатъчно.

Реминерализация на емайла и зъбите на Фурние

Системна гипоплазия, и тази му разновидност на зъбите Фурние, може да се лекува процедура една реминерализираща емайл. Това е възстановяване на баланса на минерални съединения в емайла, процедурата, която позволява на укрепване на тъканите на зъба. Добре реминерализация и като профилактично мероприятие, предупредителни стоматологични заболявания.

Възстановяване на емайла, е възможно по два начина – употребата на наркотици електрофореза и обработката на зъбите апликация на разтвори на минерализация.

Процедурата е една реминерализираща се състои от следните етапи:

 • зъбите се подлагат на процедурата професионално почистване, отстранява зъбните отлагания, плака;
 • нататък лекар подсушивает на емайла;
 • върху зъбите се наслагва апликация със специален разтвор, след изсъхване на апликация пуска нова;
 • след това върху зъбите се поставя на тампон, който е наситен с фторидом натрий.

Манипулация водят до това, че на емайла се насища с необходимите компоненти. Оказва се, че по зъбите се появява слой фтораппатитных съединения. Изисква няколко сесии – процедурата може да се извършва всеки ден или през ден. Лекарят ще оцени ситуацията и ще каже точно колко сеанса има нужда, обикновено брой процедури не по-малко от 5, но не повече от 20. Завършва лечение да се приложи специален лак на емайла. Лак този задължително съдържа флуор.

До какви последици може да доведе гипоплазия емайл

Ако терапия липсва напълно или тя минава с някакви нарушения, ненормално развити зъби да станат причина за появата на нови заболявания. Прогресиращо заболяване, се поставят под въпрос функция на емайла, главно отбранителни. Най-горния слой на зъба просто не успява да се справи със своите естествени задачи.

Възможни ефекти на системната гипоплазии:

 • повишена чувствителност на зъбите;
 • бързо изнашиваемость на емайла;
 • кариес;
 • образование болестно привеждане в съответствие хапят.

За съжаление, може да се случи и така, че зъбът трябва да се премахне, тъй като изумени вече на дълбоките тъкани паста за единица. Доведе ситуацията до загуба на зъба в никакъв случай не може.

Освен заплахата от загуба на един зъб, трябва да се отбележи, болест на емайла, така или иначе, влияят на работата на другите органи. Например, без да се за лечение на зъбите на едно лице може да закупи хронични ЧРЕВНИ заболявания.

Терапия на системна гипоплазии емайл при деца

Ако диагнозата зъби Фурние поставен на детето, лекарят оценява кое лечение е най-приемливо. Например, ако системата гипоплазия изрази петно, петно (в някои случаи) може да се подобрявам. Понякога предлагат да се направи професионално избелване, но може би е само при целостта на емайла.

В други случаи показва пломбировка. Задълбочаване и дефекти може да се скрие от специални композитни материали.

Провежда пломбировка в няколко етапа:

 • зъбите се почистват от меки и твърди отлагания;
 • нередности корони помага да се изравнят боровая наставка;
 • повърхността на зъба почистени, подготвена, след което тя гравиран;
 • след това лекарят нанася стоматологичен лепило, за да заключите композитен материал;
 • пломбировочным материал се възстановява цвета и формата на зъба;
 • след това феята единица се настъргват, пломбата се задвижва все още не е намерен.

Видео — Лечение на системната гипоплазии. Пломбирование

Ако зъбите нарушена структура се заменят с млечни зъби и лесен пломбировкой дефект не исправишь, може да се наложи маскиране патология винирами. Фасети – това е микрокоронки, много тънки плочи, фиксирующиеся само на предната страна на зъбите.

Ако болестта не е с тенденция към прогрессированию, и вътрешна, дефектная страна на зъба на околните не е необходимо, използването на фасети е напълно оправдано. Ако се отнасят към тези микропротезам внимателно, тяхната функционалност няма да предизвика съмнение, както и естетически параметри.

Как да се избегнат заболявания на структурата на зъбите на детето

Тъй като болестно формирането на зъбите – много на период от ембрионалното развитие на човека, повечето съвети за предотвратяване на такива проблеми се отнася до бременна жена. За да се избегне нарушаване на минералния обмен, бъдещата майка трябва да се спазват всички препоръки на лекаря, правилно и сбалансированно се хранят. Всеки officinalis лекарство по време на бременност трябва да бъде назначен от лекар.

А за патология не настигла вече постоянни зъби, трябва максимално да избягват наранявания. Децата могат да паднат с люлки, силно избутам и да се зъби. Това често води до дефекту, който остава с човека за цял живот. За съжаление, не всички патологични промени могат да се определят, ако не се потърси своевременно.

При всяка видима патология на зъбния е необходима консултация зъболекар. Колкото по-рано, толкова по-вероятно е максимално бързо и безболезнено да се коригира дефекта. Млечните зъби трябва да се лекува задължително! Тези родители, които смятат, че това е напразно процедура, рискуват напълно да развалят зъбите на децата, а това еднозначно ще се отрази на здравето на постоянни зъби.

Видео – Патология на зъбния емайл при деца

READ  Как да се прилагат Хлорофиллипт при стоматити: подробна инструкция

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec