Ацикловир: инструкция за приложение и лекарствени форми

Герпетические лезия на устните и половите органи се появяват в резултат от дейността на вируса на херпес, с който може да се справи само лекарства антивирусно дестинация. Първата болест причинява HPV-1, а вторият — HPV-2.

И в този, и в другия случай да се отървете от вирусни агенти ще помогне на лекарството Ацикловир. Той проявява своето терапевтично действие в случай на заболявания, причинени от цитомегаловирусом, вируси Емфизема Барел и варицела.

Лечебно средство е било разработено през осемдесетте години на миналия век.

За основа на разработката са взели), влизащи в състава на карибите гъба. Тези вещества са способни да потискат синтеза на ДНК вирусни агенти.

Активната съставка на лекарството е синтезиран по същия начин, така че в началните етапи на развитие на херпес напълно елиминира антивирусна активност, а на по-късен етап допринася за по-бързо възстановяване и зарастване на увредените тъкани.

В какви форми се предлага Ацикловир?

Действащия компонент на антивирусно лечение е ацикловир. Указания за употреба описва четири лекарствени форми на препарата, в които активното вещество и на допълнителни компоненти са подходящи пропорции. В зависимост от това къде локализуется инфекцията и тежестта на проявите на заболяването, терапия се извършва на хапчета, лиофилизатом, крем или мехлем.

 1. Лиофилизат съдържа 250, 500 mg или 1 гр. от активната съставка. Спомагателно вещество, което действа на натриев хидроксид. Бяло-кремав прах расфасован в стъклени флакони и е опакован в картонени опаковки.
 2. В състава на мехлем, 30 мг (за лечение на заболявания на очите) или 50 мг на ацикловира в един грам от лекарства, помощни вещества переставлены емулгатор, непозолом, липокомом С, напагином, пречистена вода, полиэтиленоксидом 400. Лекарство, опаковани в тубы от 5 или 10 грама и картонени опаковки.
 3. Крем съдържа 50 mg антивирусно вещество в един грам лекарствена форма. Допълнителни компоненти — минерално масло, пречистена вода, вазелин, полоксамер, dimethicone, цетостеариловый алкохол. Крем се продават в алуминиеви тюбиках от по 2 или 5 гр, опаковани в картонени опаковки.
 4. Таблетките се предлагат в две дози — по триста или четиристотин милиграма антивирусен компонент. Допълнителни вещества, представени мляко със захар, стеариновокислым калций, аэросилом, поливинилпирролидоном и картофено нишесте. Таблетките се предлагат по десет броя в ячеистые опаковки, както и за една или две опаковки — картонени опаковки.

За да е вярно изберете една или друга форма на лекарството Ацикловир, указания за употреба до тях съдържа отличителен информация. Лиофилизат се назначава като лечение на пациенти с изразена имунна недостатъчност, а мехлем или крем се прилага за лечение на кератита, варицела или герпесвируса на първия и втория видове («простуда» на устните и прыщиках на половите органи).

След като активно вещество попадне в кръвта, тя прониква в клетките, засегнати от вирусен агент. Герпесвирусы произвеждат специално вещество — тимидинкиназу, която им осигурява поминък. С участието си в биохимична реакция с този ензим, ацикловир се преобразува моно-, ди — тиофосфат. Последният има възможност за вграден в ДНК на вируса и да предизвика увреждане, предотвратяване на по-нататъшно репликация на патогени.

По-подробно биохимични реакции, описани в инструкциите за употребата на Ацикловира. В резултат на действията на ацикловира, разпространение герпетическое обриви спира, болка и сърбеж намаляват, а имунната система укрепва. Ефект се постига, като при местна терапия, така и когато се приема перорално и внутривенном въвеждане. Това се дължи на действието на активен компонент, който оказва влияние върху ДНК вируси.

Ацикловир таблетки: как да приемате възрастни, при бременност и деца

Когато се приема перорално, се случва системно въздействие върху организма, така че обикновено предписват хапчета ако пристъпите херпес се случват често.

Такава ситуация може да се дължи на значително намаление в нивото на имунитета. В този случай Ацикловир таблетки могат да определяни като превенция вана образувания по кожата и мукозните мембрани.

Когато предписват хапчета:

 • при недостатъчност на имунната система на човека, причинено от човешкия имунодефицитен вирус;
 • при имунна недостатъчност, предизвикана в резултат на трансплантация на костен мозък;
 • по време на пристъпите и първични герпетических лезии на дермата и лигавиците герпесвирусом на първия и втория видове при пациенти с нормално ниво на имунитет;
 • при ветрянке и опоясывающем планус (рецидиви и първично заразяване).
READ  Пихтовое масло при хрема – лечебни свойства

Таблетките се приемат директно, заедно с храна или веднага след хранене. Лекарството трябва да се поглъщат и се измива с вода. Как да приемате Ацикловир (лекарствена доза и продължителността на лечение) зависи от вида на вируса и причините за прием на лекарството: за лечение или профилактика. Лекарството трябва да се пие през равен интервал от време. Обикновено той е четири или шест часа през деня и осем часа през нощта.

 • С превантивна цел, анти-HPV -1 и HPV-2 от хора, които имат достатъчно ниво на имунитет, пият хапчета, за да шестстотин, осемстотин милиграма в денонощието, като ги разделите на два, три или четири дози от четиристотин или двеста милиграма съответно. Продължителността на приема на таблетки лекарят определя индивидуално, тъй като тя зависи от вероятността за инфекция.
 • За профилактика HPV-1 и HPV-2 при ХИВ-инфектирани пациенти се предписват по двеста милиграма четири пъти на ден. Дозата може да бъде увеличена до четиристотин милиграма за един прием до пет пъти на ден.
 • Лечение на варицела се извършва в продължение на седем до десет дни. Ацикловир таблетки се приемат по осемстотин мг, пет пъти на ден.
 • Лечение на вируса на херпес първите два вида се осъществява пет дни по двеста милиграма по пет пъти на ден. При тежко протичане на заболяването продължителността на лечение може да бъде увеличена до десет дни.
 • Херпес зостер лекуват пет дни по осемстотин мг четири пъти на ден.

Както и при възрастни, при деца схема на лечение зависи от вида на инфекцията и състоянието на имунитета. Дозировка таблетки Ацикловир за деца се изчислява въз основа на двадесет милиграма на един килограм телесна маса. Обичайната доза хапчета след три години — по четиристотин милиграма, след шест години — по осемстотин милиграма.

 • Херпес първите два вида (включително герпетический стоматит) и се лекува в продължение на пет дни, лекарството се четири пъти на ден.
 • При варицела хапчета пият пет дни четыржды на ден.
 • Херпес зостер при деца с три години третират като възрастни: по осемстотин мг четири пъти на ден. Терапията се извършва на пет дни.

При варицела, която протича в лека форма, можете да получите средства с местно значение. За тази възможност трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

Антивирусно лекарство по време на бременност в никакъв случай не може да приеме без разрешение на лекаря. Д-р внимателно да се оценява полза за жените и да навреди на плода, и ще вземе съответните решения. Ако херпес се яви за първи път, това е много опасно за здравето на развитието на детето, тъй като вирус може да се преодолеят плацентата бариера и удари тялото му. В този случай жената може да бъде назначен Ацикловир на таблетки или крем. Най-често бременните жени се предписва лекарството Ацикловир, дозата на който не надвишава четиристотин грама за един прием три пъти или четири пъти на ден. Курс на терапия е максимум десет дни.

В този период бъдещите майки трябва да се пие повече вода, отколкото обикновено. Пероральную форма на наркотици с активната съставка ацикловиром можете да си купите под формата на таблетки Валацикловир. Пациентите често се интересуват от въпросите за това, защо се продават различни препарати с еднакви показания: Валацикловир и Ацикловир, каква е разликата?

Факт е, че поради високата много селективни активен компонент, бионаличността му в организма е много ниска, което затруднява лечението на тежки форми на патология. Валацикловир — противовирусное средство, създадено на базата на Ацикловира, но по нова формула, която осигурява бионаличността, в 3-5 пъти повече от същия показател за неговия предшественик. Лекарство помага за намаляване на дозата на прием на таблетки. Лекарят предписва или Ацикловир или Валацикловир, в зависимост от тежестта на патология.

READ  Температурата след апендицит е причината и какво да направя

Ацикловир крем и крем: с какво се различават и как да се прилагат бесцветную мехлем от варицела

В продължение На много десетилетия ветрянку при деца се лекуват, размазвайки пузырьковые образование зелена боя. От това кожата на бебето изглежда на петна дълго време, тъй като зелена неща трудно изчисти. В момента диаманти билки може лесно да се замени с бесцветную мехлем от варицела Ацикловир. Тя не само облекчава възпалението и подсушивает кожата, но и се бори с основната причина за заболяване, което възпрепятства разпространението на вируси.

Много от пациентите се интересуват от въпроса за това, че е по-добре да изберете — мехлем или крем Ацикловир? И двете форми имат еднаква активна съставка и се различават само помощни компоненти, които изграждат фармакологическую основа. Инертная вещество е необходимо за правилното разпределение и усвояването на активни вещества. Крем-лесно прониква в засегнатите органи и действа по-бързо. Ако говоря за мазила, ацикловир се абсорбира по-бавно, но действа по-дълго.

От засегнатата повърхност също зависи от предпочитанията на избор. Крем, за разлика от мазила, не оставя мазни следи върху дрехите. Въпреки това, безцветен крем от варицела по-добре ще се справят с болестта, тъй като освен за борба с вирусите, тя овлажнява кожата и предпазва от увреждане на заживающие тъкан. Миро равномерно се разпределя по повърхността и оказва дълготраен терапевтичен ефект.

Ацикловир крем се използва за анти-вирусни агенти, локализующихся върху кожата: при опоясывающем планус, херпес на дермата, варицела. Наркотици на местно значение лечение герпический кератит и други инфекции на очите, които са причинени от герпесвирусом.

За терапия на кожни инфекции се използва 5% маз или крем Ациловир. Пациенти, независимо от възрастта, се препоръчва да се прилага лекарство пет пъти на ден, на всеки четири часа. Терапия извършват пет дни. Лечението може да бъде удължено, но с не повече от десет дни. Преди и след прилагането на мехлем ръцете трябва да се измиват със сапун и вода. Мехлем от варицела се нанася върху пъпки на тънък слой.

Трябва да се отбележи, че дебел слой от лекарството по никакъв начин няма да гарантира най-добър ефект. Дермата е в състояние засмукване само на определен брой мазила, така че излишната просто сотрутся дрехи. Лечение на заболявания на очите се провежда 3% мехлем Ацикловир.

Една малка ивица на мехлем, на около един сантиметър, лежеше вътре конъюнктивальных мешочков пет пъти дневно, през равни интервали. Лечението се извършва до изчезването на симптомите на болестта и още три дни след това. Ацикловир под формата на лекарства местно значение, е безопасна и може да се жените, които очакват дете. Мехлем или крем Ацикловир може да се купи в аптеките без рецепта.

Ацикловир от херпес под формата на лиофилизата: как да се прилагат и дозата на лекарството

Лиофилизат Ацикловир се използва за лечение на пациенти, които пристигат в болницата. Прах предварително отгледани в стерилна вода или физрастворе. Инжекционен разтвор се подготвя в размер на 250 мг на ацикловира в 10 ml стерилна вода и в съответните пропорции: 50 mg/20 ml, 1 гр/40 мл. разтвор За инфузия се приготвя в следните пропорции: 250 mg/50 ml, 500 мг/100 мл или 1 гр/200 мл.

Показания за употреба:

 • Лиофилизат се предписват за лечение на тежки форми на заболяване, причинено от HPV-1 или HPV-2 (включително генитален или ректална херпес).
 • С цел предотвратяване на Ацикловир от херпес интравенозно се прилага в случай, че при пациента се наблюдава имунна недостатъчност, включително и при имунодефицитен вирус на човека.
 • За защита на организма от увреждане цитомегаловирусом след трансплантация на костен мозък.

Ацикловир от херпес се инжектира венозно или капково (инфузия) в продължение на час. Дозировката и количеството на инфузия се определят въз основа на тежестта на патология.

 • При лечение на инфекции, причинени от герпесвирусом на първия и втория видове, се инжектира разтвор размер на 5 мг на един килограм телесно тегло три пъти на ден.
 • Герпетический менингоэнцефалит лекуват от 10 мг в един килограм от теглото на пациента по три пъти на ден.
 • Развитието на цитомегаловирусной инфекция не позволяват въвеждането на 500 мг антивирусно средство три пъти на ден в продължение на пет дни.
 • В състава на комплексната терапия на ХИВ-инфекция разтвор се инжектира венозно в продължение на един месец при максимална доза от 30 мг в един килограм телесна маса.
READ  Антилейкотриеновые и антихистаминови лекарства за лечение на бронхиална астма

С три месеца на възраст до дванадесет години Ацикловир от херпес се въвежда в половин доза от дозировката, предназначена за възрастни. По този начин, лечение на инфекции се извършва в размер от 250 mg три пъти на ден. При герпетическом менингоэнцефалите или предотвратяване на цитомегаловирусной инфекция доза ваксини се издига до 500 мг. Продължителността на лечение се определя индивидуално.

Ацикловир: противопоказания, аналози на наркотици и цени

Въпреки факта, че лекарството действа избирателно върху ДНК вирусни агенти и се смята за безопасна, той има редица противопоказания и ограничения в прилагането.

Ацикловир не може да се прилага, ако:

 • една жена, която кърми;
 • има индивидуална непоносимост към активната съставка;
 • хапчета не се предписва на деца под три години.

Лекарство под формата на таблетки или лиофилизата се предписва с повишено внимание:

 • бременни жени;
 • пациенти в напреднала възраст;
 • лица, при които се наблюдава дисфункция на бъбреците.

Странични ефекти са по-изразени при внутривенном въвеждането на лекарството или се приема перорално. Препарати за местно значение почти не оказват негативно влияние. За да се избегнат страничните ефекти от приема на лекарството Ацикловир, противопоказания, трябва да бъдат взети под внимание, а дозата се спазват в съответствие с препоръките на вашия лекар.

 • Лиофилизат може да доведе до бъбречно недостатъчност, възпаление на вените в областта на прилагане на лекарството, повръщане или гадене.
 • Мехлем, който се използва за лечение на очите, в по-редки случаи води до жжению в очите, блефариту, конъюктивиту или кератопатии.
 • Хапчета са в състояние да предизвика болки в корема, диспепсические явления, които се изразяват в гадене, диария или повръщане. Могат да се наблюдават кожни обриви, главоболие, безсъние и световъртеж.
 • Мехлем или крем, който се използва за лечение на кожни инфекции, понякога предизвикват крапивницу, лющене, зачервяване или сърбеж на кожата.

Колеги. Ако се лекува лекарството Ацикловир, не може, тъй като има противопоказания или странични ефекти, а след това лекар е предписал друго антивирусно лекарство. Сред известните лекарствени средства, помага при херпес, може да отмени Каламин, Фукорцин, Маз, Герпевир, Кагоцел и Панавир.

Цената на различни форми на Ацикловира:

 • унгвент 5%, 10 гр — 20 лева;
 • крем 5%, 5 гр — 30 лева;
 • унгвент 3% (очна), 5 гр — 105).
 • таблетки декар 200 mg, 20 бр — 53 рублата;
 • таблетки 400 mg, 20 бр — 176).
 • таблетки (Валациклолвир) 500 mg, 10 бр — 372 рублата;
 • лиофилизата 250 мг — 195 лв.

Мнения.

 • Ирина 34 години. Синът на заразени в градината на варицела. Лекарят е написал му Ацикловир таблетки и мазила. Излекува болестта си за пет дни. Цялото семейство пиеше хапчета за профилактика, никой не се ангажира. Странични ефекти не е имало. Вярвам, че лекарството е много добро и евтино.
 • Николай е на 27 години. Ацикловир в продължение на много години е в моята аптечка. При първите признаци на простуда на устните, рисуват мехлем на мястото на възпалението и заболяване не се развива. Препоръчвам на всички този чудесен лекарство. Не забравяйте да смажете устните мехлем при първите признаци на херпес.
 • Алена 22 години. Съм написал Ацикловир за лечение на опоясывающего жълтеница. Само след три дни прием на хапчета и смазване на кожата, обрив започна да мине. В резултат много доволен.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00127 sec