Аквамарис за новородени: описание, лечебен ефект

Обучение на родителите на важност за поддържане на чистотата на носа на бебето — полезна, но е трудна задача. Много въздух минава през носа на всеки ден, а при бебета на носното дишане е особено важно. Когато суче на гърдата на майката или на бутилката със смес, след което дишане само с носа си. Също новородени и бебета се нуждаят чиста носна кухина, за спокоен сън и общ комфорт.

Много от възрастните използват за новородени Аквамарис, което е ефективно и безопасно средство за почистване на носа на бебето. Лекарството може да се прилага преди изчистване на носа с помощта на высасывателя соплей (спрей за нос, аспиратора), тъй като помага да се направи на слуз в носа е по-течна и глоба, тя по-лесно излиза от носа. Измиване на носните ходове с Аквамарисом помага за намаляване на развитието на различни инфекции.

Аквамарис за новородени производство на хърватската компания Ядран се предлага под формата на капки, а също и под формата на спрей. Той представлява прозрачна и нищо не миришещи течност. Капки Аквамарис се предлагат във флакони по 10 и 15 мл. Първите са предназначени за малки носове, докато в Аквамарисе 15 мл се използва апликатора повече.

Също така се предлагат капки и спрей Аквамарис с пантенолом. Те са ефективни за омекване на гъста слуз в носа, с образуването на множество корички, а така също и при силно изсушаване и жжении в носа.

Освен спрейове и капки Ядран пуска устройството Аквамарис за промиване на носа. Идва заедно с 30 торби на прах сол на Адриатическо море.

Ето какви съставки са включени в състава на препарата:

В сто миллилитрах разтвор съдържа 30 мл вода на Адриатическо море. Останалите 70 мл — пречистена вода. Консерванти в състава няма.

Полезни микроелементи и минерали:

 • Натрий — най-малко 2,50 мг/мл.
 • Калций — най-малко 0,08 мг/мл.
 • Магнезий — най-малко 0,35 мг/мл.
 • Хлор — най-малко 5,50 мг/мл.
 • Сулфати — най-малко 0,60 мг/мл.
 • Гидрокарбонаты — най-малко 0,03 мг/мл.

Лечебните свойства на Аквамариса за новородени са предизвикани от наличието в състава на средства за вода на Адриатическо море. Тя е богата на минерали и микроелементи, а съставът му отговаря на физиологичните течности на човешкия организъм. Адриатическо море се оценява от Европейската агенция за околната среда като едно от най-чистите морета в Европа и съдържа повече от 80 на основните минерали и олигоэлементов. В Аквамарисе съдържа елементи като магнезий, натрий, калций, калий, цинк, фосфор, йод и желязо.

Още Хипократ (460 — 375 г. пр. хр), бащата на медицината, е отбелязано благотворен ефект, който има морската вода върху наранена кожа на ръцете на рибарите. Друг известен лекар и философ на античния свят, който е забелязал и описал лечебен ефект на морската вода за човешката кожа е Гален (129-216 г крумовград). Гален препоръчва на своите пациенти, които са имали проблеми с дишането, на разходка по брега и вдишайте миризмата на вълни трясък на брега.

READ  Ендоскопска септопластика и на неговите основни разновидности

Фармакологично действие Аквамариса за новородени: има антисептични ефекти (антибактериално и антивирусно), стимулира местното кръвообращение, помага за регенериране на атрофированной на лигавицата на носа, поддържа нормалното физиологично състояние на лигавицата, а също има почистващо и успокояващо действие на назален мерцательный епител.

Освен това, физиологичен разтвор от морска вода подобрява система за почистване на носа, намаляване на сухота на лигавиците и пречи на образуването на коричка.

Този ефект се наблюдава, поради факта, че морската вода съдържа много активни съставки с благотворно въздействие върху лигавицата на носа. Тя съдържа минерали (магнезий), които дават енергия за цилиарных клетки и сол (натриев хлорид, магнезиев хлорид), които имат секретолитическую активност и допринасят за нормализиране функцията лигавиците.

Инструкция Аквамарис: показания за употреба

Лекарствени средства Аквамарис класически, както и Аквамарис Плюс с декспантенолом препоръчва за прилагането на:

 • Хората, които страдат от вирусна настинка или грип, или от алергични реакции.
 • Хората със заболявания на лигавицата на носа и на тези, които страдат от сухота на лигавицата на носа (обикновено възрастни хора).
 • Хората, които живеят и работят в климатизирани помещения или пространства с включено централно парно отопление, както и за тези, които пътуват често.
 • Хора, които са били изложени на изсъхване на лигавицата на дихателните органи (например, пушачите, певци, професионални шофьори и т.н.).
 • За ежедневна хигиена на носа.
 • Преди кърменето или от шише.
 • В случай на инфекция на ухото, в подкрепа на предписаната терапия от лекар.
 • Преди използване на аспиратора.

Инструкция Аквамарис малко по-различно при използване на капки с лечебна и превантивна цел.

Лечение с помощта на капки Аквамарис може да се извършва новородени, по две капки във всяка ноздра, четири пъти на ден.

Спрей Аквамарис се назначава на деца с една година живот, преди седем години в дозировка по 2 впрыскивания във всяка ноздра четири пъти на ден. При деца от 7 до 16-годишна възраст дозировката е същата, както и честотата на впрыскиваний се увеличава до шест пъти на ден.

За възрастни честота впрыскиваний може да достигне до осем на ден.

Курс на лечение при новородени, деца и възрастни е от една до четири седмици (по преценка на лекар).

Според инструкциите Аквамарис на капки за профилактика се назначава на деца от първия ден на живота си два пъти на ден по една капка във всяка ноздра.

Спрей за нос Аквамарис се назначава на деца с г. до 7 години по един впрыскиванию във всяка ноздра три пъти на ден. От 7 до 16 години, броят на впрыскиваний се увеличава до два, а броят на прилагането на спрей — до четири пъти.

READ  Комфортна стайна температура за кърмачета и новородени

Възрастни за профилактика на спрей за лице се назначава по два впрыскивания във всяка ноздра, до шест пъти на ден.

Инструкция Аквамарис за споделяне с аспиратором (за пример ще се използва механичен аспиратор):

 • Измийте ръцете си преди и след употреба на аспиратора.
 • Проверка на усвояването, поставяйки върха на пръста си и пин стартирайте процеса на засмукване с помощта на накрайника. Една и съща сила на засмукване ще се прилага при почистване на носа на бебето.
 • Ако слуз в носа на бебето гъста, физиологичен разтвор, капки, като Аквамарис, са жизнено важни за изтъняване на слуз за нейното ефективно отсасывания.
 • Капните няколко капки в носа на детето. Най-добре е това да се направи, докато детето е в изправено положение. Изчакайте няколко минути, преди да отсосать сополи аспиратором.
 • Сложете детето на ръката си така, че главата му лежи на средата на ръцете. По-големите деца могат да бъдат настанени в скута си с лицето нагоре. Или просто поставете бебето си в едно легло.
 • Поставете дюза в ноздра на бебето, обърнете накрайника в устата си и правете сосательные движение на апликатора за уста. Уверете се, че върха на дюзата е насочена към задната част на врата на детето, а не нагоре (по посока на очите на бебето)! Слузта ще се събират в прозрачен камерата соплеотсоса и няма да попаднат в устата на родител.
 • Повторете всички манипулации с другата ноздра.
 • Извадете от носа на бебето аспиратор и измийте си ръцете.

Защо Аквамарис повече за предпочитане в сравнение с други капки? За да се използва като помощ при лечение на обикновена настинка, на морската вода е необходимо да бъдат адаптирани, изотонизирована и стерилна, за да си богатство от полезни вещества, е запазена. Изотоническая морската вода има антисептично, антибактериално и антивирусно действие. Освен това, тя намалява секрецията на слуз и възстановява лигавицата.

Аквамарис може да се използва за лечение за неограничен период от време и по няколко пъти на ден, включително при бременност и в периода на кърмене. Важно е да се отбележи, че той може да се използва в комбинация с всички перорално приложение вводимыми медикаментозными средства или медикаменти, вводимыми локално върху лигавицата на носа.

Ежедневна спрей за нос Аквамарис съдържа естествени минерали и микроелементи за меко почистване на носните проходи и е подходящ за продължителна грижа за раздразнена и суха носа. Това е оптималното решение за ежедневно почистване и овлажняване на носните проходи. Спрей има антисептично действие и безопасно регенерира и защитава нос секреция уплътнение.

Отделно трябва да спомена Аквамарис Сенс е под формата на спрей. Неговия основен активен компонент — не морска вода, а эктоин, получен от микроорганизми Halomonas Elongata, които живеят в екстремни условия на сол апартаменти и солени пустини. Това вещество образува защитна обвивка около клетките. Аквамарис Сенс не се препоръчва за деца под две години. Препоръчва за профилактика на дихателните алергична реакция.

READ  Температура 38 - 38,9 при бременност в началото и края на времето

Тъй като Аквамарис без консерванти, той може да бъде използван и за деца и за възрастни и е подходящ за употреба по време на бременност. Обаче спрей не е подходящ за новородени деца по няколко причини: може да се случи спазъм, вероятно предозиране, под въздействие на струята от спорта инфекциозен процес може да се премести в долния отдел на носоглътката.

Капки Аквамарис за новородени и Аквамарис за гърлото: техните противопоказания, странични ефекти и аналози

До противопоказаниям Аквамариса включват индивидуална чувствителност към компонентите на капки или спрей, а също и възрастта на дете до една година (за спрей).

За случаи на предозиране не е известно.

От странични ефекти капки Аквамарис за новородени в някои от коментарите се споменават алергични реакции.

Освен капки Аквамарис има и спрей Аквамарис за гърлото. Той се прилага в комплексно лечение на ОРИ, ларингита, тонзилит, аденоидита и фарингит, както и за предотвратяване на изсушаване на задната стена на фаринкса при пушачите, певци, шофьори, коментаторите и тези, които трябва много да говорят и (или) да работи в много сухи или прашни помещения.

Противопоказания и странични ефекти Аквамариса за гърлото, след като от капки Аквамарис за новородени. Това се дължи на факта, че спрей и капки от един и същ състав.

Цена капки Аквамарис е от 158 до 200 рубли, в зависимост от маржовете аптека.

Цената на спрей Аквамарис — от 259 до 310 лв.

До всички колеги капки Аквамарис са Маример и Аквалор Бебето.

Към колеги Аквамарис спрей включват:

 • Квикс.
 • Аквалор Бебето.
 • Аквалор Форте.
 • Д-р Тайсс алергол.
 • Маример.
 • Мореназал.
 • Физиомер.

Ако се сравни аналози, то не може еднозначно да се отговори на въпроса: Квикс или Аквамарис че е по-добре, да се вземат ли Аквалор бебето или Аквамарис и т.н. Състава на тези средства в класическия вариант на един и същ. Обаче ние спрей Аквамарис има версия Силна, с високо съдържание на морска вода, а Квикса — с алое и эвкалиптом. Затова реши, кое средство с добавки по-добре може само емпирично, т.е. закупуване, използване и оценка на резултатите.

Капки Аквамарис за новородени и Аквамарис за гърлото своята ефективност и сигурност заслужават много положителни отзиви. Ги хвалят за удобство на приложение, липсата на добавки и консерванти в състава, бързо действие, възможност за продължителна употреба и най-малко противопоказания.

От недостатъците на потребителите отбелязват висока цена спрей и капки.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00110 sec