Алергичната хрема: причини за възникване и възможните усложнения

Алергичен ринит — това е преди всичко заболяване на имунната система. В края на краищата, ако с имунитет на човека всичко е в ред, тогава той просто никога няма да страдат от алергии.

Ако в организма се появяват някакви алергични реакции, то това говори за това, че има проблеми с изработката на хистамин, който трябва да се открояват при контакт с алергена.

Не подценявайте ринит, причинен от алергии и халатно се отнасят до неговото лечение. Често са резултат от алергичен ринит може да бъде алергичен синузит, който възниква поради активното въздействие на алергените в лигавиците на носа.

Алергичен ринит — това е едно от най-честите отклонения в света му, изложени от 10 до 30 % от населението на различни страни. Алергичните пристъпи могат да бъдат причинени от абсолютно всички вещество, което се възприема от организма на човека като чужеродное и опасно. С други думи, алергията е реакция на организма към външни дразнители и сигнал за контакт на този вид.

Най-често аллергеноносителями са:

 • Прашец от цъфтящите растения;
 • Домашна или производствен прах;
 • Слънчевите лъчи;
 • Частици от кърлеж, който живее в килими, възглавници, обивке мека мебел и питающегося мъртви скали на човешката кожа;
 • Битова химия;
 • Медицински препарати;
 • Хранителни продукти;
 • Животински пърхот.

По-рано специалисти споделят алергичен ринит в две форми: сезонна (това е вид алергичен риносинусита се нарича и «сенна хрема») и целогодишна (т.е. постоянно). В този момент се прилага различна класификация, която може да се различи:

 • Периодичната форма на заболяване (интермиттирующую), тя отговаря на сезонни форма на една и съща класификация. Заболяването се проявява не повече от четири дни в седмицата и не повече от четири седмици в годината.
 • Постоянна форма на алергичен ринит (персистирующую), тя отговаря на целогодишна формата на по-старата класификация. Заболяването се проявява, съответно, повече от четири дни в седмицата и не повече от четири седмици в годината.

Заслужава да се отбележи

 

Налице е също така форма, която се нарича професионалист. Тя се развива най-често при хора, които имат постоянно повтарящ се контакт с алергена по време на работния ден. Тази форма често се среща при хлебарите, едър рогат добитък, строителни работници, медицински работници и хора, работещи в областта на дървообработването.

Алергичната хрема се споделя от по няколко степени на тежест:

 • Лека форма, при която няма промяна или нарушения на съня на пациента, както и хрема почти не се отразява на неговата работоспособност и общо състояние на здравето.
 • Среднетяжелая форма, при която се развиват нарушения на съня, се наблюдава намаляване на работната дейност, се появява силна слабост, проблеми със стреса и физически упражнения.
 • По-тежка форма, при която заболяването започва да се доставят на пациентите сериозно осезаем дискомфорт, смущения, които вече са се развили, да започнат да напредват. Активно проявление имат симптоми на заболяването, като постоянно запушване на носа, силно главоболие.
READ  Каква трябва да бъде температурата в устата – норма на възрастен и дете

Има редица предразполагащи фактори, които допринасят за развитието на алергии и появата на алергичен ринит. Сред тях, като например:

 • Нарушенный обмяната на веществата;
 • Проблеми на развитието на устната лигавица, нейната деформация;
 • Нарушения в работата на СЧ;
 • Хипотония;
 • Генетично предразположение;
 • Нарушения, от които кръвта се различава прекомерна плътност;
 • Често повтарящи се настинки.

Алергичната хрема може да прогресира и да доведе до редица усложнения, особено при неправилно подобранном лечение. След като забележите дете или възрастен симптоми на алергичен ринит, лечението трябва да започне незабавно. За начало спешно потърсете съвет от лекар.

Сред усложнения чрез:

 • Остра инфекция на синусите (синузит, фронтит) — възпаление на синусните кухини.
 • Отит — възпалителни процеси на ухото.
 • Полипи — разрастване на лигавицата на носа.
 • Засилване на симптоматиката — кървене от носа, главоболие, нарушения на обоняние, кашлица, възпалено гърло и дори повишаване на температурата на тялото.
 • Появата на реакции и към други алергени, с изключение на тези, които предизвикват заболяването.

Признаци и симптоми на алергичен ринит

Обикновено, първите симптоми на алергичен ринит стават видими в ранна детска или млада възраст.

Симптоми на алергичен ринит много приличат на симптоми на простудного на обикновена настинка, така че не е необходимо на регионалните консултация от специалист, ако хрема трудно се поддава на лечение и дълго време не настъпва облекчение.

И така, до симптоми включват такива прояви, като:

 • Обилни воднисти (безцветни) на секрет от устната носа.
 • Тежко дишане, и силна запушване на носа, която най-ярко се проявява през нощта.
 • Сърбеж и парене в областта на носа. Евентуално разпространение на раздразнения в областта около очите, ушите.
 • Повишена слезоточивость на клепачите, зачервяване.
 • Силно подуване на лицето.

Заслужава да се отбележи

Признаци на алергичен ринит се появяват много бързо след взаимодействието на пациента с алергена: период от време, обикновено е от няколко секунди до половин час. При остри изключително е важно да се установи тяхната зависимост от сезонността и контакт с алергени.

При откриване лесно проследена връзката между обилни секрети от носа и периоди на пряк контакт с животните, цъфтящи растения, а също и ако тази симптоматика се повтаря редовно, тогава може да се говори точно за алергичен хрема.

READ  Блог "Странна история на д-р Джекила и г-жа Хъдсън"

Методи за диагностициране на алергичен ринит

За диагностициране на алергичен ринит обикновено се вземат натривка от устната лигавица, а също така кръвен тест, който има за цел да идентифицира алергени в кръвта. Запис на зависимостта между симптомите на предполагаемия алергичен ринит и алергични промени в организма. При откриване на алергия започва проучване с цел определяне на алерген-патоген.

Към тези изследвания включват:

 • Кожни тестове. Най-информативен метод за изследване. Върху кожата на пациента се прави няколко драскотини, които се обработват състав, съдържащ специален алерген. Реакцията се оценява в рамките на 20-30 минути. Този метод не се използва в периоди на обостряне на заболяването, както и за диагностика при бременни жени и жени в период на кърмене. Възрастови ограничения, също са на разположение: провеждане на анализ е възможно само при хора от 4 до 50 години.
 • Специален анализ на кръвта. Този метод почти няма ограничения и противопоказания. Въпреки това, трябва да се отбележи високата цена на провеждане на данни от научни изследвания, което не е показател за качеството на този анализ, тъй като много често това е изследване на кръвта дава ложноположительный резултат. Впоследствие такава диагностика може да доведе до неправилно лечение, което поражда появата на сериозни и дори опасни усложнения.

Често описаните по-горе анализи не е достатъчно, за да се диагностицира точно алергична природа на обикновена настинка, така че се използват допълнителни методи за изследвания, например, рентгенова снимка на синусите, при който може да се открият симптомите на синузит при възрастни и дете.

Важно

При проява на симптоми на алергичен ринит във всеки случай, трябва да посетите лекар, тъй като е голяма вероятността от провеждане на неадекватно лечение. Дори ако приемате антихистамини, това не ще ви помогне да се отървете от болест, а пълно комплексно лечение на вас може да намери специалист.

Как сами да се различи алергичната хрема от простудного

Симптоми на алергичен ринит при възрастни не е изрично и лечение може да бъде осъден не е вярно при самостоятелна диагностика. Да се разграничат алергичен ринит от простудного доста трудно, особено в случаите, когато алергични прояви се провеждат на фона на увеличаване на температурата на тялото, като, например, на снимката.

Разбира се, най-добре с тази задача ще се справи специалист, които след провеждане на редица необходими изследвания са в състояние да разпознаят характера на появата на хрема.

READ  Може ли да се къпе детето при температура

Не винаги има възможност да се консултирате с лекар в най-кратки срокове. Така че, за да се различи алергичната хрема от простудного, да се съсредоточи върху следните признаци:

 • Висока телесна температура, кашлица, възпаления и неприятни усещания в гърлото, болки в тялото не са симптоми на алергичен ринит, тъй като при алергия най-често се наблюдават само прозрачни секрети от носната кухина и кихане.
 • Сърбеж и парене, прекомерно подуване на клепачите и сълзене на очите рядко се съпътстват настинки ринит, ако тя не причинена от сериозна инфекция. Така че, ако искате да се различи алергичната хрема от простудного, обърнете внимание на тези симптоми, тяхната поява най-вероятно при алергична реакция.
 • Началните симптоми на настинка възникват главно в сутрешното и вечерно време (сутрин се засилва, възпалено гърло, а вечер се покачва температурата на тялото). Например, на алергия към вълна и прах, може да се прояви и в дневните часове, особено ако контакт се извършва в домашни условия. При сенна хрема, кихане и слезоточивость могат да се проявят по време на разходка, също през деня или нощта. , За да се различи алергичната хрема от простудного, трябва да се обърне внимание на това, че след дъжд или в по-студено време симптоми на алергичен ринит значително отслабват, а в сухо и ветровито време, най-вероятно влошаване.
 • При адекватни и навременното лечение на настинки и хрема минава вече седмица, а хрема, с алергичен характер, не се отклони изобщо, ако не бъдат взети съответните мерки: изключване от контакт с алергени и активно лечение с помощта на антихистамини. За да се различи алергичната хрема от простудного трябва да се помни за това, че е алергия, обикновено започва да ескалира от средата на пролетта до средата на есента, а настинки преодолява нас най-често през есента и зимата.
 • Ако след прием на лекарства против алергия, не настъпва подобрение, това е доказателство за това, че хрема причинена от простудни заболявания. Тук трябва да се отбележи, че приемането на антихистамини винаги трябва да се съгласува с лекуващия лекар, тъй като те обикновено имат редица странични ефекти и сериозни противопоказания.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00089 sec