Амброксол за инхалации: състав, форма на продукта и принцип на действие

Средства за лечение на бронхит и други заболявания на горните дихателни пътища, придружени от кашлица, силни болезнени усещания в гърлото, недомоганием и увеличаване на температурата, днес има много.

Лекарства се различават стойност, активни вещества, лекарствени форми и лечебни свойства. Един от най-ефикасни лекарства е Амброксол за инхалации. Това лекарство се предписва за лечение на различни заболявания на дихателната система, както за възрастни, така и за бебето.

От инструкциите за прилагане на медикамент е известно за преки муколитических, секретомоторных, отхаркивающих и противовъзпалителни на уведомяване.

Амброксол помага за намаляване на вискозитета на храчки, а също и отстраняване от нея на структури на бронхите. Въпреки това, при цялата мощ на лекарства, трябва да бъде максимално внимателен и бдителен. Не трябва да се прилага средство, без назначаването на квалифициран специалист. Самолечение поражда сериозни последици.

Действащия компонент е амброксола хидрохлорид. На фармацевтичния пазар за лечение на заболявания на ВДП е представена не само Амброксол за инхалации.

Този медикамент се прави в няколко форми:

 • хапчета, включително и за резорбция;
 • капсули с удължено действие;
 • стропа;
 • решения за вътрешно приложение, инхалации и инжекции;
 • капки.

За терапия на заболявания на ВДП доктори предписват прием както на хапчета, така и на сироп. Въпреки това по-често се назначава от прилагането на инхалации с Амброксолом. Освен активната компонента — амброксола хидрохлорид, медикамент е надарен с пречистена вода, хлоридом бензалкония, дигидратом натриев хлорид, лимонена киселина.

Че за хапчета, освен това активно вещество средство, снабдено с лактозой, нишесте царевично, стеаратом магнезий, коллоидным силикон. В състава на сиропа освен активната съставка влиза пречистена вода, винена киселина, малинов аромат, бензоена киселина, пропилен гликол, гидроксиэтилцеллюлоза, сорбитол, глицерол.

От анотации на Амброксола се знае за противовоспалительном, противоотечном, отхаркивающем, секретолитическом въздействие. Медикамент има многостранното въздействие на бронхолегочную система. Средство допринася за разжижению храчки и стимулиране на нейната изработка. Лечебен ефект след употреба идва обикновено, след половин час и трае в продължение на 7-12 часа.

Средство допринася за:

 • стимулиране на серозных клетки на жлезите на лигавицата на бронхите;
 • увеличаване на концентрацията на храчки и отделянето на сурфактанта в альвеолах;
 • нормализиране на съотношението на лигавицата и серозна компоненти на слуз.

Разтвор за инхалация бързо се разпределя в тъканите. Най-голяма концентрация се постига в белите дробове. Метаболизира в черния дроб, се екскретира чрез урината.

Предписват използването на Амброксола за инхалация може единствено от квалифициран специалист. Освен това, преди да се пристъпи към терапията, трябва задължително да се запознаят с инструкциите на производителя. По време на преминаването на лечение е противопоказано да се консумират алкохолни напитки.

READ  Инхалации при хрема небулайзером за деца: да го направите и рецепти

Амброксол: дозировка и указания за употреба

Предписва лекарство за лечение на различни заболявания на ВДП, но от лекуващия лекар. Д-р, след уточняване на диагнозата, пообдерет схема, брой на приемане, продължителност на курса на лекарството Амброксол. Дозата и концентрацията на разтвора варира в зависимост от възрастта. Начин на прилагане зависи от коефициентите на лекарственото средство.

Инхалации с амброксола гидрохлоридом ефективен при:

 • ларинготрахеите;
 • трахеити;
 • муковисцидозе;
 • бронхиектазии;
 • бронхиална астма;
 • Хронична обструктивна белодробна болест;
 • пневмония;
 • бронхит всякаква етиология.

Освен това, инхалации се предписва за лечение на синузити, гайморитов, ринитов, фарингит, ларингита. Назначи приложение и дозировка на Амброксола може единствено лекар. Нецелесообразное прилагането на препарата може да стане причина за възмутителните последици. Не се препоръчва да се прилагат Амброксол бременни, както и при кърменето.

Не може да се даде лекарство под формата на таблетки за децата, които все още не навърши шест години, капсули — деца под 12 години. Използвате състав за инхалации на децата до една година е противопоказано. Освен това, не трябва да се лекуват медикаментом на хората с наличието на сериозни нарушения на функционирането на бъбреците и черния дроб. Не може да се използва Амброксол във всяка доза и форма на хора, страдащи от суха кашлица.

Обикновено са страничните действия, по време на преминаване на терапевтичен курс, не се появяват. Въпреки това, при нецелесообразном прилагането на лекарства, превишаване на множеството прием (кандидатстване), както и при самостоятелна удължаване на курса е възможно появата на малоприятных прояви. За лечение донесе изключителна полза, дозата на Амброксола трябва да бъдат правилно подбрани.

Неправилно или твърде честото използване на препарата е изпълнен:

 • крапивницей;
 • кожни высыпаниями;
 • анафилактическим шок;
 • киселини;
 • болезненностью в епигастриума;
 • болки в главата;
 • недомоганием;
 • изтръпване на крайниците;
 • втрисане;
 • кратко увеличаване на температурата;
 • ксеростомией;
 • по-ниско АД;
 • учащением сърдечната честота;
 • отекъл.

Амброксол за инхалации в небулайзере: правилата за възрастни, деца и бременни

Доза, схемата на лечението и неговата продължителност зависи от заболяването и неговата тежест. Таблетките могат да се приемат деца над 12 години и възрастни.

Назначава прием на 30 мг, два пъти или триада на ден, за предпочитане след хранене. Че по отношение на капсули, а след това, като правило, се назначава прием на 75 mg веднъж на ден. Че по отношение на сироп, на децата до една година се назначава от употребата на 2.5 мг медикамент два пъти на ден, 2-6 години — 2.5 мг три пъти на ден, 6-12 години — 5 мл три пъти на ден.

READ  Ефективността на лечение на бронхит, народни средства за защита

Възрастен доза — 5 мл три пъти на ден. Амброксол за инхалации в небулайзере деца от 2-6 години се предписва два пъти на ден. Дозировка вещества — 7.5-15 мл. на Деца до шест годишна възраст имат право заявление до 30 мл. Деца от 12 години и възрастни вдишване трябва да се извършва два пъти на ден, като се използва за процедури до 45 мл вещества.

Ако кашлица, провокирани от бронхит или от остри респираторни вирусни инфекции, на продължителността на терапевтичния курс (прием на хапчета) — една седмица. Амброксол за инхалации в небулайзере предписват се прилага в продължение на пет-седем дни. Ако средство се назначава за терапия на хронични заболявания ВДП, тогава продължителността на терапевтичния курс може да бъде няколко месеца.

За провеждане на инхалация Амброксолом в небулайзере може да се използва като разтвор, така и капки, в състава на които не са на разположение, захар и аромати. Преди употреба разтвор се смесва с натриев хлоридом 0.9% и се загрява до температура 36 градуса. Дишане по време на процедурата трябва да бъдат измерени и спокоен. Дълбоки вдишвания да не препоръчват, е изпълнен с появата на силна кашлица.

Провеждане на процедура за предпочитане след хранене — след час. Неправилното използване на медикамент, включително и на Амброксола за инхалации в небулайзере, изпълнен с гадене, повръщане, разстройство на стола, гастралгией, предобморочными състояния, по-ниско налягане, недомоганием, обмороками.

При поява на такава симптоматика, трябва да се въздържат от прием на медикамент, изплакнете стомаха и да послабляющее средство. Медикамент е съвместим с антибактериални лекарства пенициллиновой и цефалоспориновой група, тъй като води до увеличаване на тяхната концентрация в skylight стая на бронхите.

Смесеният прием на Амброксола с противокашлевыми медикаменти не се препоръчва. Тази комбинация е изпълнен потисничество рефлекс откашливания слуз, я закъснение в структури на бронхите и подкрепа на възпалителния процес. Лекарите доста често предписват на Амброксол децата. В този случай, важното е строго да се спазва дозировката на средства. Не се препоръчва да се даде лекарство за новородени бебета.

Лекарство под формата на таблетки се назначава на деца от 12 години, сироп — деца от година, разтвор за инхалации — деца над духа на години. Че относно използването на Амброксола по време на света плода, след което му се предписва с повишено внимание през второто и третото тримесечие, и само в случай, ако очакваната полза надхвърля потенциалния риск. По време на кърмене употребата на лекарства е противопоказано.

Амброксол (антибиотик): колеги, условия на продажба и съхранение на

Много хора се чудят: «Амброксол — антибиотик?». Този инструмент не се отнася до антибактериално, но успява да се справи с увреждания също не е по-лошо.

READ  Народни средства за защита и тяхната ефективност при лечение на болки в гърлото

Закупуване на този муколитический лекарство е възможно във всяка аптека.

Средната цена на таблетки — 80 рубли, сироп — 50 рубли, разтвор — 100 рубли.

Да се съхранява Амброксол всяка форма е за предпочитане в сухо, недостъпно за деца място, при температура до 25 градуса. Срок на годност — две години. Муколитик Амброксол, антибиотик, антивирусно лекарство, също така, както и всеки друг медикамент — всички тези средства при нецелесообразном прилагане може да навреди.

Ето защо, преди да започнете лечение, трябва да се консултират с лекар. Лекарите съветват по време на терапевтични курс пийте повече топли течности — слаб чай, морз, компот. Това допринесе за засилване на действието на лекарството по-бързо отхождению храчки, отстраняване на кашлица и подобряване на благосъстоянието.

Увеличи курс себе си, така също и увеличаване на дозата не е препоръчително. Това може да направи само лекар. Хората с диабет могат да се предпише сироп Амброксол (5 мл средства в малка концентрация се съдържа захарин и сорбитол).

Да комбинирате прием на Амброксола с антибиотици е възможно. Действащ компонент увеличава концентрацията на антибактериални средства макролидного редица (Эритромицина), цефалоспоринового (Цефтриаксона) и пенициллинового (Ампициллина).

Дори Амброксол — не е антибиотик, да го прилага без знанието на лекар, не си струва. Самолечение изпълнен с катастрофални последици.

Има много аналози на Амброксола. При необходимост лекарят може да замени муколитик с лекарства: Флавамедом, Лазолваном, Амбро Гексалом, Амбробене.

Коментари

Хората, които са използвали средство за лечение на заболявания ВДП, говорят за едно лекарство положително.

Ирина, учител, 43 години. «Ми назначавали Амброксол за инхалации при бронхит. Спокойно мога да кажа, че това е едно от най-добрите средства, които в кратки срокове да се освобождава от всички прояви на заболяването. Освен това лекарство е достъпно.»

Наталия, фризьор. «Дъщеря ми, тя е на 8 години, през зимата силно простыла. Бавите с посещението на лекар, не стана, силно настораживал я кашлица. Както се оказа — бронхит. Д-р назначен Амброксол за инхалации. Вече три дни почти всички симптоми изчезнаха. А след още два дъщеря ми напълно выздоровела. Много ефективно лекарство.»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec