Аминокапроновая киселина в носа на децата: лечебно действие и правила за ползване

За лечение на настинки и хрема се предлагат десетки различни лекарства. Съвременната фармацевтична индустрия продължава да произвежда нови лекарствени средства, подобряване на формулата за лекарствата. Въпреки това, заедно с напредъка в областта на създаване на лекарства, расте и цената на медикаментозные средства. В период на финансови затруднения е полезно да си спомня за доказани, ефективни и евтини препарати, например, за аминокапроновой киселина.

Аминокапроновая киселина с успех се прилага за профилактика и лечение на настинки. Тя влияе положително върху лигавицата на носа и намалява прекомерното образуването на слуз. В рамките на тези цели се прилага разтвор на лекарството. Заравя аминокапроновая киселина в носа на деца и възрастни, така също, както и други назални капки. Тя добра поносимост и практически няма странични ефекти.

Състав и лечебно въздействие

Лечебен разтвор съдържа 5% аминокапроновой киселина. Основното му свойство — гемостатическое. Ето защо навсякъде се използва в хирургията при оперативни вмешательствах на сърцето, мозъка, съдовете и други органи, в гинекологията.

Въпреки факта, че лекарството не е предназначен за лечение на обикновена настинка, благодарение на своите свойства, и едно клинично опит от използването в УНГ-практиката, той се препоръчва от лекарите за лечение на ринитов и синузити. Факт е, че аминокапроновая киселина има още две полезни за лечение на носа свойства. Тя намалява проницателност съдови стени (сосудоукрепляющее собственост) и успокоява инфекциите иммунопатологический процес (антиалергичен имот).

Как действа аминокапроновая киселина при хрема:

 • укрепва съдовите стени на капилярите, намиращи се в носа;
 • премахва подпухналостта на лигавицата на носа;
 • намалява образуването на слуз и гной в носната кухина;
 • премахва алергични реакции (третира алергичен ринит).

Още един интересен имот аминокапроновой киселина е нейната способност да се свързва с клетките и ги защитава от вредното въздействие на вирусни агенти.

Тя не позволява на вируса да си взаимодействат с клетката и така инфекциозен агент не може да създаде специфичен белтък, който осигурява дейността му. По този начин се постига антивирусен ефект.

Показания за употреба в УНГ-практиката:

 • ринит алергичен генезиса;
 • остър ринит инфекциозна етиология;
 • кръвотечение от носа;
 • възпаление на синусите (фронтит, синузит, этмоидит);
 • грип и остри респираторни заболявания;
 • инфекция на гърлото (ангина, фарингит и др);
 • трахеит и бронхит.

Лекарството се използва за лечение на деца до една година. Закапывая аминокапроновую киселина в носа на децата, помнете, че това лекарство може да се прилага само в комплексната терапия на бактериални инфекции. Ако се откаже от антибактериални лекарства, болестта бързо ще премине в хронична форма. Като се има предвид всички характеристики на аминокапроновой киселина, може да се нарече отлична превантивна мярка срещу настинки и грип в период на неактивния сезон. За разлика от много назални капки, тя не оказва сосудосуживающего свойства и не предизвиква сухота на лигавицата.

READ  Терафлю прах: описание и съвместимост с антибиотици

Как да се прилагат

За лечение на инфекции на носа се прилага 5% разтвор. Аминокапроновую киселина, закопават се в носа деца по 1-2 капки във всяка ноздра до пет пъти на ден. Лечението се осъществява в продължение на една седмица. При възрастни дозата 3-4 капки на прием.

С цел профилактика на броя процедури на ден намалява до две, три, продължителност на терапията — седем дни. Аминокапроновая киселина в носа на децата често се назначава и при увеличаване на носоглоточной сливиците. Това лекарство ще бъде ефективен, ако аденоиди са първата степен на развитие. Продължителността на лечението в този случай трябва да се обсъди с лекуващия лекар.

Аминокапроновая киселина: форма на продукта и странични ефекти

Разтвор на киселина, използван за приложение в носа, продава се в херметически затворени флакони. За да не се допусне попадането на микроорганизми вътре, не трябва да се отваря бутилка.

Средство трябва да се извлича с помощта на еднократна спринцовка. За това трябва да се пробива гумена шапка игла на спринцовка и набиране на необходимия за денонощието количество наркотик. Разтворът може да се съхранява при стайна температура.

Какво още се случва аминокапроновая киселина, форма на продукта и къде се прилага:

 • Разтвор за инфузия 5% по 100, 250 и 500 ml се прилага предимно в стационар зала, при провеждане на операции или преливане на кръв. Хоросан така също придобиват за домашно лечение на: всели в носа, измиват раните, полоскают гърлото или правят инхалации.
 • Прах за перорална употреба — 1 грам в чантата, опаковани в кутия по 10 броя.
 • Таблетки за орално приемане поставени в клетъчната контура опаковка по 12 броя (по 1-2 опаковани в картонена кутия).

Аминокапроновая киселина форми на освобождаване за перорално приемане се назначава при патологиях, възникнали в резултат на повишена активност фибринолиза, по-специално:

 • при изгаряния;
 • гипофибриногенемии;
 • заболявания на панкреаса и черния дроб, при които в кръвта попадат протеолитические ензими;
 • болести на вътрешните органи, с повишен риск за кървене;
 • иммунопатологические процеси (геморрагическом васкулите, алергичен рините).

Противопоказания и странични ефекти

Аминокапроновая киселина не е подходящ за всички, тъй като има редица противопоказания. Я не се предписва при тежки заболявания на черния дроб, промяна на функциите на бъбреците, нарушение на съсирването на кръвта, при инсультах, исхемични атаки, а така също и при повишена чувствителност към каб.

READ  Разпенващ свали слухови тръби Политцеру и в домашни условия

Лечението на деца до 12 месеца следва да се извършва единствено и само по препоръка и под наблюдение от педиатър. Тъй като лекарството се прилага основно в хирургия, а след това и страничните ефекти, описани в плана за системата на въздействието на киселини в тялото. При лечение на дихателните пътища медикамент се прилага локално, така че повечето от тях не трябва да се страхуват.

Ако пациентът е с индивидуална непоносимост към аминокапроновой киселина, то тя ще се появи, дори и на местно използване. В този случай могат да се наблюдават такива явления, като усилване на подпухналостта на лигавицата на носа, чувство на сърбеж и парене в носа, появата на обриви. В този случай на носа трябва да се изплакнат с преварена вода или физраствором.

По-сериозни явления се характеризират с гадене, диария, виене на свят, развитието на бъбречна недостатъчност, неконтролиран контракции на мускулите, намаляване на налягането. Такива странични ефекти могат да се наблюдават при инжектиране на наркотици интравенозно или когато се приема перорално.

Аминокапроновая киселина за небулайзера: правила инхалации и аналози на лекарството

Инхалации за лечение на заболявания на горните дихателни органи в хроничен стадии — един от най-ценните и ефективни методи на терапия. Дълго болестно състояние на лигавиците води до тяхното изчерпване, а кръвоносните съдове стават по-крехки и чупливи. Засилване на съдовите стени ще се подобри кръвоснабдяването и храненето на тъканите, а съответно и на тяхното състояние.

Ето защо аминокапроновая киселина се препоръчва за провеждане на инхалация. Благодарение на антивирусни свойства, тя се прилага и в остър период вирусни инфекции. В това време всяка помощ е от полза на организма, но тъй като заболяването е в остра придружени от висока температура, а след това парни инхалации правят невъзможно. В този случай на вдишване може да се извършва само с помощта на небулайзера — специален инструмент, който има функция на разсейването на спрей лекарствени частици.

Аминокапроновая киселина небулайзера за идеален оптимален начин. Тя не съдържа взвесей или по-големи частици, така че може да се използва уред от всякакъв тип. Вдишване небулайзером могат да се правят бебета от самото раждане. При минимална доза на лекарството на такова лечение има максимален ефект.

Като се направи инхалация

Аминокапроновую киселина за небулайзера такса в размер на 2 мл, толкова трябва да се добави без съдържание. Готов officinalis разтвор се поставя в небулайзер, а на детето носи маска, необходима за процедурата. Време на вдишване — пет минути. За лечение на деца достатъчна една процедура на ден, възрастните могат да се правят инхалации сутрин и вечер. Продължителността на лечението е от три до пет дни.

READ  Маз Бактробан: инструкция за лекарственному средство

Правила за провеждане на инхалация за деца:

 • не прекарвайте вдишване веднага след хранене, след вдишване, така също не е препоръчително да ядат в продължение на един час;
 • хоросан аминокапроновой киселина е най-добре да наемат шприцом, отварянето на флакона;
 • правилно носете маска, за да е здраво прилегала лице с лице;
 • преди процедурата спокойно на детето, плаче и излишни действия намаляват качеството на лечение;
 • инхалация трябва да продължи не по-малко от пет минути;
 • след всяка процедура измийте всички контактни части на небулайзера (чашка, маска).

Вдишване небулайзером с аминокапроновой киселина могат да се правят не само за да се улесни носового на дишането, но и за облекчаване на пристъпите на суха кашлица.

По механизма на въздействие върху организма, аналози на аминокапроновой киселина са:

 • Транексам (транексамовая киселина). Лекарството спира кървенето, успокоява инфекциите алергични процеси и има противовъзпалителни свойства. Предлага се под формата на таблетки и разтвор за интравенозна инфузия.
 • Амбен (аминометилбензойная киселина). Близък по структура и действие до аминокапроновой киселина, потиска фибринолиз, спира кървенето. Предлага се във вид на таблетки и разтвори за инжектиране.
 • Троксаминат. Е структурно аналог Транексама. Има подобно фармакологично действие.
 • Циклокапрон. В основата на лекарството транексамовая киселина. Предлага се под формата на таблетки.

Цената на аминокапроновую киселина:

 • разтвор на 5% 100 мл — 40 лева;
 • разтвор на 5% 200 мл — 60 лева;
 • прах (1г в чантата) 10 пакети — 480 лева;
 • таблетки по 20 парчета — 120 рубли.

Коментари

Сред мнения на пациенти за аминокапроновой киселина преобладават положителни. По думите на родители, които са провеждали своите деца инхалации с наркотици или заравят носа, подобрение се забелязва още на втория или третия ден на лечението. Пациентите хвалят киселина на достъпна цена и желания ефект.

Отрицателни коментари са насочени към това, че лекарството не премахва оток на лигавицата като вазоконстриктор лекарства и затова се счита за ефективна. Обаче аминокапроновая киселина и не е предназначена за това. Ако се прилагат изцяло, може да се постигнат добри резултати в лечението и не вредят на здравето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00118 sec