Антибиотик Ципрофлоксацин: описание, показания и лечебни свойства на препарата

Група флуорохинолони, към която се отнася и антибиотик Ципрофлоксацин, се появява сравнително наскоро. Първото лекарство от този тип започна да се прилага само в 1980 година. По-рано антибактериални средства този клас предписват само при инфекции на пикочните пътища. Но сега, благодарение на своята широка противомикробной активност фторхинолоны, включително и антибиотик Ципрофлоксацин, се предписват при бактериални патологиях, трудно лечим, или при невыявленном возбудителе.

Механизъм бактерицидного действието на това лекарство се основава на проникването през клетъчната мембрана патогенни патогени и въздействието върху процесите на размножаване.

Фторхинолоны инхибира синтеза на бактериални ензими, които определят усукване на нишки ДНК около ядрена РНК, това топоизомераза I тип грам-отрицателни бактерии и топоизомеразу IV клас от грам положителни.

Антибиотик Ципрофлоксацин е активен срещу широк спектър от бактерии, които са устойчиви на действието на повечето противомикробных лекарства (Амоксициллину и по-ефективното аналогу Амоксиклаву, Доксициклину, Тетрациклину, Цефподоксиму и други).

Както е посочено в указанията за употреба, за действие Ципрофлоксацина такива чувствителни щамове на бактерии:

 • златист и сапрофитный стафилокок;
 • причинител на антракс;
 • streptococcus;
 • legionella бактерии;
 • менингококк;
 • иерсиния;
 • гонококк;
 • гемофильная пръчка;
 • моракселла.

Умерена чувствителност има чревна пръчица, энтерококки, пневмококки и някои видове протея. Са устойчиви на антибиотик Ципрофлоксацин микоплазма и уреаплазмы, листерии и други, не много често срещани бактерии.

Лекарството се отнася към фторхинолонам второ поколение, докато неговият колега на същата тази група, не по-общ Левофлоксацин принадлежи към трето поколение и повече се прилага за лечение на заболявания респираторно тракт.

Предимство на антибиотик Ципрофлоксацин е богат избор на форми на освобождаване. Така, за лечение на бактериални инфекции на очите, за намаляване на риска от системни странични ефекти лекарство е предписано в формата на очни капки. При тежки състояния са необходими ваксини Ципрофлоксацина, а по — точно- инфузия, стандартна доза — 100 мг — 200 мг/100 мл. След нормализиране на състоянието на болния пациент превеждат на хапчета (те са на разположение, с концентрация на активна съставка 250 и 500 мг). Съответно е различно и цената на лекарството.

Основната съставка на лекарства е ципрофлоксацин, като спомагателни вещества зависи от конкретната форма на издаване на антибиотик. В разтвор за инфузия е пречистена вода, натриев хлорид, в очните капки — различни разтворители и стабилизатори, във вид на таблетки — талк, силициев диоксид, целулоза.

Антибиотик Ципрофлоксацин се предписва на децата с 5 години и възрастни за лечение на заболявания:

 • лезия на долния отдел на дихателните пътища, включително пневмония, причинена от чувствителни към фторхинолонам флора;
 • инфекция на УНГ — органи, включително възпалено гърло, отиты, синузит;
 • заболявания на пикочо-половата система, като цистит, пиелонефрит, уретрит, гонорея, бактериален простатит, аднексити;
 • разнообразни чревни инфекции (шигеллез, салмонелоза, коремен тиф, холера, ентерит, колит);
 • сепсис, перитонит;
 • инфекции, засягащи кожата воалите, меките тъкани, костите и хрущялите, бактериални усложнения след изгаряния;
 • антракс;
 • бруцелоза;
 • иерсиниоз;
 • боррелиоз;
 • туберкулоза (в състава на комплексната терапия);
 • специфичната профилактика на бактериална инфекция при пациенти с иммунодефицитом на фона на ХИВ или Спин или прилагането на цитостатиков.
READ  Силен сух и мокър кашлица през нощта детето: какво да правя

Под формата на капки за очи с антибиотик Ципрофлоксацин се предписват при инфекции на лигавицата на органите на зрението. Според мнението на специалисти, случаи на развитие на резистентност бактериалната флора на действие на лекарства, към днешна дата не е разкрити. Но фторхинолоны се отнасят до опасни средства, така че те не се разглеждат като препарати от първа линия за лечение на неусложнена бактериални инфекции.

Ципрофлоксацин интрамускулно и под формата на очни капки и таблетки

При поглъщане антибиотик се абсорбира много бързо, най-вече тези процеси се случват в долните отдели на храносмилателния тракт. Максимална концентрация се постига след час и половина, след приложение на таблетки Ципрофлоксацина. Общи бионаличността на лекарството е висока и е около 80% (точни цифри концентрация на активната съставка в организма зависят от приетата доза).

На абсорбцията на антибиотика засяга само млечни продукти, така че по време на лечението, за да ги съветват да се изключи от диетата. В останалата част на хранене няколко забавя процесите на усвояване на Ципрофлоксацина, но при този спектакъл се на бионаличността не се променят.

С плазмените протеини на активния компонент на препарата се свързва само с 15-20%. В основата на антибиотик се концентрира в органите на малкия таз и коремната кухина, слюнката, лимфоидната тъкан на носоглътката, на белите дробове. И Ципрофлоксацин откриват в синовиалната течност, костната и на хрущялната тъкан.

В гръбначния канал лекарството попада в малко количество, така че почти не се предписва при поражение на централната нервна система. Около една трета част от общата доза Ципрофлоксацина се метаболизира в черния дроб, а останалата част се елиминира чрез бъбреците в непроменен вид. Период полувыведения е 3-4 часа.

Точното количество код, зададен от лекарства, както и продължителността на лечението зависи от много фактори. Преди всичко, това е състояние на пациента. Стандартни препоръки по отношение на прилагането на всички антибактериални средства — продължи прием на най-малко три дни след нормализиране на температурата. Това се отнася както за перорални форми, така и използването на Ципрофлоксацина интрамускулно.

За възрастни дозата на лекарствата, е по 500 mg два пъти на ден независимо от приема на храна.

В анотацията към лекарството е посочена средна продължителност на лечението:

 • при заболявания на органите на респираторно тракт — до две седмици;
 • при поражения на храносмилателната система, от 2 до 7 дни в зависимост от выраженности клиничната картина и причинителя на инфекцията;
 • при заболявания на пикочо-половата система, най-дълго продължава терапия на простатит — до 28 дни, за отстраняване на гонорея достатъчно еднократно приемане, при цистит и пиелонефрит лечението да продължи до 14 дни;
 • при инфекции на кожата и меките тъкани — средно на две седмици;
 • при бактериални лезии на костите и ставите, продължителността на терапията се определя от лекар и може да продължи до 3 месеца.

Важно

Тежко рамките на инфекция е индикация за увеличаване на дневната доза за възрастен човек до 1,5 г.

За деца от 5 години препоръчителният дневното количество на ципрофлоксацина таблетки се изчислява в съотношение 10-15 mg за всеки килограм от теглото на детето, го разделя на два приема.

READ  Вазомоторный алергичен ринит: причини, клинични картина и методи за идентифициране на

Важно

Максималната дневна дозировка на препарата в детската възраст не трябва да надвишава 1,5 грама на ден.

Ciprofloxacin не се прилага интрамускулно. Разтвор на антибиотици прилага само интравенозно. При това си действие се развива много по-бързо от тези на таблетки. Максималната концентрация в плазмата на кръвта се постига след 30 минути. Бионаличността при разтвор на Ципрофлоксацина и по-горе. При интравенозни инжекции той почти напълно се екскретира в непроменено формата на пъпки, в продължение на 3-5 часа.

За разлика от хапчетата при много раждане без усложнения бактериални заболявания достатъчно за една инфузия Ципрофлоксацина. При това дневната доза за възрастни е 200 mg или две инжекции в рамките на деня. Детето си необходимото количество от препарата се определят в съотношение 7,5-10 мг/кг на ден (но не повече от 800 mg на ден).

Готов разтвор за инфузия се издават не по-малки ампули, а във флакони с обем 100 ml, концентрация на активното вещество е 100 или 200 мг. Лекарството може да се прилага веднага, той не се нуждае от по-нататъшно развъждане.

Капки за очи с ципрофлоксацином са предназначени за лечение на различни инфекциозни поражения на очите (конъюнктивитов, блефаритов, кератозов и язви), причинени от чувствителни на флора. Лекарството се предписва за предотвратяване на следоперативни и има пост-травматичен усложнения.

Общият обем на бутилката с капки — 5 мл, при това в 1 мл от разтвора съдържа 3 mg активна ципрофлоксацина. При умерено изразени симптоми на заболяването и профилактично лекарство е предписано по 1-2 капки във всяко око на всеки четири часа. При сложни инфекции многообразието на използване увеличават — процедурата се повтаря на всеки два часа.

Офлоксацин или Ципрофлоксацин: че е по-добре, други аналози на лекарството, ограничения за прилагане на

Прилагането на препарата е категорично противопоказан по време на бременност и кърмене. Освен това, Ципрофлоксацин се отразява на формирането на структурата на костната и хрущялната тъкан, така че децата до 18 години той се прилага само при строг медицински показания.

И противопоказания за прием на лекарства е повишена чувствителност не само към Ципрофлоксацину, но и на другите лекарствата от групата на флуорохинолони.

Прилагането на антибиотика трябва да се извършва под строг медицински контрол при нарушаване на отделителната функция на бъбреците, тежки заболявания на централната нервна система. Ако използването на Ципрофлоксацина стартира след провеждане на операции под обща анестезия, следят показатели на пулса и кръвното налягане.

За разлика от други, по-безопасни антибактериални лекарства от този клас, като пенициллинов, риска от възникване на нежелани реакции на фона на терапия Ципрофлоксацином висока.

На Пациента са предупредени за тези възможни нежелани реакции:

 • нарушение на резолюция точка и цветовосприятия;
 • появата на вторична гъбична инфекция;
 • нарушения в храносмилането, придружени от повръщане, гадене, киселини, диария, много рядко се развиват възпалителни лезии на лигавицата на червата;
 • виене на свят, главоболие, нарушения в съня, тревожност и други нарушения на емоционална състояние, понякога гърчове;
 • влошаването на слуха;
 • автомобилът може да ускори сърдечната честота, аритмии, на фона на ниска кръвното налягане;
 • недостиг на въздух, нарушаване на работата на белите дробове;
 • нарушения на кръвообразуване;
 • влошаване на функцията на бъбреците и черния дроб;
 • обриви, сърбеж, подуване.
READ  Средства за кашлица при бременност и одобрени лекарства

Ципрофлоксацин влиза в състава на много лекарства.

Така, вместо лекарства лекарят може да предпише на пациента такива лекарства:

 • Ципролет (разтвор за инфузия, капки, таблетки по 250 и 500 mg);
 • Бетаципрол (капки за очи);
 • Квинтор (хапчета и инфузионный разтвор);
 • Ципринол (освен на разтвор за инжекции и обикновени таблетки, капсули с пролонгированным действие);
 • Ципродокс (хапчета с доза 250, 500 и 750 mg).

Ако говорим за аналогах този антибиотик, трябва да се спомене и за други антибактериални средства от групата на флуорохинолони. Така, пациентите често се интересуват от лекар, Офлоксацин или Ципрофлоксацин, че е по-добре? Както може да се замени с по-модерни Норфлоксацин или Моксифлоксацин?

Факт е, че показания за всички изброени средства са едни и същи. Като Ципрофлоксацин, те са добре «работят» по отношение на основните патогени, цистит, пневмония, простатит и други инфекции. Но д-р подчертават, че колкото «старите» поколение фторхинолона, толкова повече активност по отношение на инфлуенца флора. Но заедно с това се увеличава и риска от силни странични реакции.

Така че въпросът Офлоксацин или Ципрофлоксацин, че по-добре да не е съвсем корректен. Предписват антибиотик трябва да се единствено на база на выявленного на причинителя и на общото състояние на пациента. С други думи, ако лекарят вижда, че Ципрофлоксацин доста изпълни, например, пиелонефритом, то няма нужда от назначаването на по-силния, но по-малко безопасно Норфлоксацина или Ломефлоксацина.

Що се отнася до цената на антибиотик, тя до голяма степен зависи от фирмата-производител и чистота използвана за производството на лекарството субстанция. Така, местни капки за очи с Ципрофлоксацином струват от 20 до 30 лв. Опаковка от 10 таблетки на доза от 500 мг струва 120-150 лева. Цената на един флакон разтвор за инфузия е в диапазона 25-35 лева.

Наталия, на 50 години

«Ципрофлоксацин е назначен за лечение на възпаление на бъбреците. Преди това выписывали и други, по-слаби антибиотици, но помогна само с това лекарство. Първите няколко дни трябваше да се капкомер, след това се прехвърлят на хапчета. Също така е доволен ниска цената на лекарства.»

С оглед на високия риск от възникване на опасни странични реакции, да вземат решение, че е по-добре Левофлоксацин или Ципрофлоксацин, трябва само лекарят. Препарати са доста токсични, така че допълнително препоръчват се явя на биохимични и клинични изследвания на кръв и урина, за да предотврати евентуални усложнения терапия.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec