Антибиотик Клацид: описание на наркотици и показания

Ефективен полусинтетический антибиотик Клацид ново поколение от група макролидни.

Лекарството подтиска растежа и размножаването на повечето известни бактерии, но не може да се справи с бактерии, които не метаболизируют непоносимост към лактозата.

Произведени антибиотик Клацид под формата на:

 • таблетки;
 • прах за приготвяне на суспензия с различни плодови вкусове;
 • лиофилизата за приготвянето на разтвора.

Назначава Клацид при:

 • инфекции на дихателните пътища: ангина, ларингит, фарингит;
 • синусите;
 • бронхит, пневмония, магарешка кашлица, скарлатине;
 • отите;
 • фолликулите, ожулвания, акне;
 • за профилактика и лечение на язвена болест на червата и стомаха.

Ние антибиотик Клацид сходни с други представители на макролидни противопоказания и странични ефекти.

Клацид е противопоказан:

 • при нарушения в работата на черния дроб, тъй като активната съставка на антибиотика Клацида и други макролидни се отделя от организма при участието на този орган, което може да влоши състоянието му, като се обадите на хепатит;
 • при бъбречна недостатъчност, тъй като при нарушение на работата на бъбреците и антибиотици не се извеждат от организма, а се натрупват, което води до интоксикация;
 • при сърдечна недостатъчност, тъй като Клацид и други антибиотици предизвикват прилив на адреналин, което може да доведе до аритмия;
 • съвместно с някои противоаллергическими средства, статин, нейролептиками и лекарства за лечение на заболявания на стомаха и червата, тъй като е възможно развитие на аритмии и пороци на сърцето.

Страничните ефекти се проявяват в нарушение на работата на стомашно-чревния тракт. Алергични реакции се срещат рядко, затова се назначават макролиди, преди всичко, тези, които в миналото са алергични към лекарства пенициллинового редица.

Потребителите на интернет, които приемат този антибиотик, отбелязват такъв страничен ефект, като нарушение на работата на ЦНС, който се проявява под формата на повишена възбудимост, раздразнителност, плаксивости. Причината за това е, вероятно, в выбросе адреналин. Въпреки това официално нито инструкция за употреба, няма лекари, информация за въздействието на антибиотика Клацида върху психиката не се потвърди.

Възможно е промяна в цвета на езика и на зъбите, развитие на стоматит.

Клацид при болки в гърлото: начин на приложение и дозировка

Лекарството се назначава в случаите, когато с бактериална инфекция не могат да се справят антибиотици пенициллинового редица, цефалоспорины или фторхинолоны.

READ  Витаон: инструкция за употреба на наркотици на децата

Антибиотиците не могат да се приемат до поставяне на диагноза от лекар, тъй като тяхното неправилно прилагане предизвиква устойчивост на микроорганизмите към медикамента.

Антибиотиците не лекуват вирусните инфекции.

Установено е, че терапия с антибиотици за профилактика на развитие на бактериална инфекция в период на лечение от вируси, повишава риска от развитие на вторична инфекция.

Всеки вид антибиотик се приема с определена закономерност. Нарушаване на инструкциите за прилагане води до намаляване на ефективността на действието на лекарството.

След три дни прием на лекарства лекарят определя колко антибиотик справя ефективно с инфекциите. Ако ефективност е ниска, лекарството се заменя.

При поява на странични ефекти, не винаги се изисква пълен отказ за прием на медикамент, понякога е достатъчно да коригира неговата доза.

Занижени доза на лекарствения продукт не по-малко опасно от предозиране, тъй като голяма е вероятността «пристрастяване» на бактерии към антибиотику.

Честотата на прием на антибиотик да не се нарушава, за да концентрацията на активното вещество в организма намалява.

Трябва стриктно да спазвате посочените лекар условия за прием на лекарства: преди ядене, по време на или след това.

Функция макролидни, включително и Клацида, при болки в гърлото, в това, че те действат малко по-бавно, тъй като не убиват микроорганизми, а само им пречат да се размножава и растеж. Но Клацида има предимство — той е по-рядко причинява алергия.

На вниманието на

До макролидам и Клациду бактериите може бързо да се развие резистентност, затова курсът на лечение данни лекарства не може да се повтаря по-рано от 3 месеца.

Курс на лечение Клацидом по предписание на лекаря може да бъде до 14 дни, но зависи от вида на заболяването и тежестта на здравословното състояние на пациента. Прием на Клацида от болки в гърлото, трябва да продължи 10 дни, а при други инфекции — от 5 дни.

Обикновено се назначава прием на таблетки от лекарството в доза 250 мг на всеки 12 часа или 500 мг веднъж на ден. В тежки случаи се препоръчва прием на пълна доза: 500 mg два пъти на ден.

READ  Мирамистин при тонзиллите: фармакологично действие е антисептично средство

Децата се назначава Клацид от изчисляване на теглото: 15-30 мг/кг При тегло на детето по-малко от 8 кг — 7,5 мг/кг.

Въпреки това дозата се назначава само от лекар!

Клацид може да се пие вода, сок или мляко.

За приготвяне на суспензия се използва прах и флакон, в който предварително разреждане с вода се получава 60 мл. На един прием се използва 20 ml суспензия. Обикновено лекарите предписват лекарства в мг, така че не е излишно да се знае, че 5 мл суспензия Клацида = 125 мг наркотик. Бебета на възраст до 2 години дават по ½ чаена лъжичка, два пъти на ден.

Готов за употреба суспензия може да се съхранява при стайна температура и до 14 дни. Преди приложение разтворът трябва да се разклаща за равномерно разпределение на антибиотик.

Приемат се Клацид при грип и други бактериални инфекции, независимо от приема на храна, но е важно да се спазва честотата на прием: 12 часа между отделните дози антибиотик.

Ако пациентът не може да преглъщат таблетки или суспензия по причина на състоянието на здравето, назначава капково въвеждане на Клацида.

На вниманието на

Клацид не може да се прилага интравенозно и интрамускулно струйно, така че да се инжектира в продължение на един час капкомер и само в болницата под наблюдението на медицинския персонал. Струя въведение води до възпаление на вените.

След подобряване на състоянието на лекар назначава прием на препарата във вид на таблетки форма.

Прилагането на Клацида от болки в гърлото или за лечение на други бактериални инфекции не винаги е оправдано, тъй като си заслужава да се използват само тогава, когато с болест не се справят, като например Пеницилин, Азитромицин, Амоксицилин.

Клацид е мощен наркотик, така че решението дали прилагането му трябва да се вземат на лекар.

Особено внимателно трябва да се предписват на деца, тъй като имунната им система още не е достатъчно силна, така че тялото може да се възприемат като мощно лекарство. Обикновено педиатрите предписват на деца Клацид при грип с усложнения, скарлатине и магарешка кашлица.

READ  Какво е възпаление на гърлото и от това е опасно

Предозирането на Клацида може да доведе до нарушения на работата на ЦНС: психични нарушения, които се проявяват в плаксивости при децата, прекомерно възбуждане, безсъние, параноидальному синдром.

В никакъв случай не може да се предпише Клацид при бременност, тъй като въздействието му върху плода при хора не испытывалось, така че лекарството се назначава само при опасност за живота на майката. Известно е, че действащото вещество е кларитромицин прониква през стените на плацентата и може да предизвика патология на развитието на плода.

Клацид или Сумамед: сравнителна характеристика на висота

И двата препарата — макролиди, обаче да се каже еднозначно кое лекарство е по-добре, Клацид или Сумамед, не може.

От Сумамеда активно вещество е азитромицин, че Клацида — кларитромицин. Странични ефекти Сумамеда по-често влияят на черния дроб, Клацида — върху психиката.

Има разлика и в механизма на действие Клацида и Сумамеда. Действие Сумамеда пролонгировано: концентрация на активното вещество се постига много бързо и не пада дълго време, при това лекарство не трябва да се приема заедно с храната, тъй като в този случай ефективността на антибиотици намалява. Клацид действа по различен начин, ето защо е необходимо поддържането на концентрацията на всеки 12 часа и на този медикамент може да се приема дори с мляко.

Има няколко антибиотици-аналози Клацида по механизъм на действие Кларитромицин, Фромилид, Клабакс. Прилагат аналози трябва с голямо внимание, тъй като всеки медикамент си има показания и противопоказания. Определяне на антибиотика — това не е просто избор между Клацидом или Сумамедом, Клабаксом или Кларитромицином.

Клацид вносни струва от 800 до 1000 рубли за опаковане, така че често пациентите предпочитат да се замени Клацид Сумамедом, Кларбактом, Бинокларом, Рулидом и други лекарства, които струват по-евтино. Обаче се взема решение за замяна на антибиотик без консултация с лекуващия лекар е невъзможно.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00146 sec