Антибиотик при трахеити: показания и преглед на най-добрите лекарства

Доста често срещана патология воспалительной природа, характеризиращи се с увреждания на трахеята, се нарича трахеитом.

Заболяването може да се развива самостоятелно, а може да е последица от други заболявания на дихателната система, в частност ларингита — възпаление на гърлото, бронхит — възпалителен процес в бронхите, ринит — възпаление на лигавицата на носната кухина, фарингит, — на възпалителния процес в гърлото.

Болестта може да се развие както при възрастни, така и за бебето. Терапия на болестта трябва да бъде навременно и подходящо.

Назначи го може само квалифициран лекар. Игнорира прояви на патология не се препоръчва, това може да доведе до плачевно последици. Но и да се отдаде самостоятелно или да приемат антибиотик, при трахеити, препоръчва фармацевт или познати също не си струва.

Причина за развитието на това заболяване има в изобилие, възникването на патологии може да бъде предизвикана от:

 • чести переохлаждениями;
 • алергична реакция;
 • понижаване на защитните сили на организма;
 • наличието на чуждо тяло в трахеята;
 • наличието на вредни навици, особено тютюнопушенето и злоупотребата с алкохолни напитки;
 • замърсена околната среда;
 • заболявания на други органи и системи: емфизем на белите дробове, заболявания на ССС.

Трахеит може да бъде:

 • остър и хроничен;
 • първични и вторични;
 • инфекциозни и алергични;
 • бактериални, вирусни, гъбични, се смесва.

Често причинител на заболяването е стафилокок. Често развитието на патология провоцируется проникване в тялото стрептококка, гемофильной coli и други бактерии. Че по отношение на симптоматика, заболяване се характеризира с: появата на силна кашлица, първоначално суха, а след това с кабинета на храчка; болезнени усещания зад гръдната кост и в межлопаточной област, повишаване на телесната температура, втрисане, сънливост, умора, увеличаване на лимфни възли, болевыми усещане в гърлото, хрема; заложенностью носа.

При поява на посочените по-горе симптоматика задължително се регистрират на рецепцията към специалист. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-скоро ще выздоровеете, и толкова по-малък ще бъде рискът от развитие на усложнения. Често се назначава от прилагането на антибиотик при трахеити. Далеч не във всички случаи се предписва използването на антибиотици. Така ще бъде, като най-малко е неразумно да се прилагат подобни лекарства без знанието на вашия лекар.

Използването на антибактериални средства се назначава и в случай на:

 • подозрения за развитието на възпалителен процес в белите дробове;
 • продължителността на кашлицата в три и повече седмици;
 • постоянно повишаване на телесната температура;
 • появата на признаците на синузит, възпалено гърло, отита.

Трябва да се разбере, че игнориране на проявите на заболяването, изпълнен с преход остра форма на трахеита в хронична. Назначи прием на един или друг лекарства може единствено от квалифициран специалист. Освен това, само той може правилно да вземете дозата. Освен това, при назначаване на антибиотици при трахеити лекар задължително е съобразено с възрастта на пациента, симптомите на това, наличието или отсъствието на съпътстващи заболявания гама от въздействието на дадено средство, неговите странични ефекти и противопоказания.

READ  Алое от синузит: прилагане на

Дозировка антибактериални препарата се определя степен на тежестта на възпалението. Според медици, най-резултатни и ефективни антибактериални средства са пенициллины. Често се назначава от прилагането на Аугментина (Амоксициллина, Амоксиклава, Амоклавина, Клавоцина). Форма на продукта медикаменти — хапчета. Лекарство се предписва за лечение на трахеита при възрастни и деца над дванадесет години. Дозировката е една таблетка два пъти на ден. При тежка форма се назначава прием на една таблетка три пъти на ден.

Хората с наличието на ЧРЕВНИ заболявания, бъбречна недостатъчност, инфекциозен мононуклеоза, приема на лекарството трябва да става внимателно. Противопоказано използването на Аугментина бременни и кърмещи жени. В случай на непоносимост към болни пеницилин предписват прилагането на макролидни или цефалоспорин. При вирусни или бактериальном остър трахеити, назначен от прилагането на Цефалексина (Кефлекса, Оспексина), има антибактериални свойства. Доза за възрастни не трябва да надвишава четири грама лекарства на ден.

Средство се приема на всеки два часа. Продължителността на терапевтичния курс — две седмици. Главоболие, обриви, неразположение, холестатическая жълтеница, още левкопения — странични действия. Категорично не се препоръчва да се използва този медикамент при индивидуална непоносимост, бременност, кърмене. Не могат да се лекуват средство за деца до дванадесет години. Често за лечение на трахеита предписват антибиотици макролидного редица. Те се отнасят към най-слабо токсичен и средства от семейството на антибактериални лекарства.

Тази група допринася за унищожаването на грам положителни кокков, хламидия и микоплазма. Доста често се назначава прием на Азитромицина. Форма на продукта — таблетки, капсули, прах. Дневната доза е 0.5 грама на ден в продължение на три дни. Още един популярен и ефективен медикамент макролидного редица — Джозамицин. Предписват по половин грам от лекарството три пъти на ден. Странични ефекти — гадене, повръщане, болезнени усещания в областта на эпигастрия. Не се препоръчва приема на този антибиотик при трахеити на хората с наличието на индивидуална непоносимост и изразена дисфункция на черния дроб.

Още един ефективен медикамент при трахеити — Абактал. Това е антибиотик от групата на флуорохинолони. Форма на продукта — хапчета, ампули. Противопоказан при бременни, кърмещи жени и деца до дванадесет години. Често се прилагат антибиотици и за инхалации. Има и антибиотици под формата на таблетки за резорбция. Подходящото прилагане на медикаментозных препарати за отстраняване на кашлица (гнойного и лигавиците), за намаляване на температура и бързото възстановяване.

Антибиотици при трахеити при деца: заявление по възрасти за инхалация

При остър вирусен трахеити при децата терапия, обикновено е симптоматична. За борба с кашлица предпише мазила за триене, инхалации, горчичники и отвари. Ако хронично заболяване или има бактериална или инфекциозно естество, се предписват антибиотици.

Антибиотици при трахеити при деца се предписва също при развитието на усложнения. Най-често се предписват прилагането на антибактериални препарата от групата на пенициллинов — Аугментина. Популярни и макролидные лекарства: Азитромицин и Сумамед. При инфекции на лека и средна тежест предпише Аугментин в суспензия. Деца до една година — по два миллилитра три пъти на ден, преди шест години — по пет милилитра три пъти на ден, до дванадесет години — по десет милилитра три пъти на ден.

READ  Когато се предписва пункция при гайморите и какви са различните митове, свързани с изпълнението на тази процедура

Че по отношение на Азитромицина, деца предпише лекарство под формата на сироп. Доза — 10 мг на един килограм тегло веднъж на ден. Курс терапия — три дни. Сумамед — ефективен антибиотик за лечение на трахеита при деца. Предписва лекарство под формата на суспензия. Дозировка се подбират в зависимост от теглото на детето — 10 мг на килограм тегло три пъти на ден.

Продължителността на терапевтичния курс — три дни. Ефективен антибиотик при трахеити при новородени деца — Джозамицин. Дозировка се подбират размер на 40 мг на килограм тегло три пъти на ден. Этиологическая инхалации трахеита е доста ефективен, тъй като дава възможност за създаване на повишена концентрация на лекарството в самото огнище на възпалението.

Антибиотици при трахеити при деца под формата на инхалации много по-безопасно, отколкото под формата на таблетки и инжекции за вътрешно приложение. Най-често се назначава от прилагането на Флуимуцила и Биопарокса. Флуимуцил е антибиотик с широк спектър на действие. Прилагането му предписват не само за лечение на трахеита, но и тонзилит и фарингит. Се приготвя разтвор по следния начин: смесете прах Флуимуцила с физраствором — пет миллилитрами. За една процедура ще се нуждаят от половината от предварително приготвен разтвор — 2.5 мл. Процедурата се извършва два пъти на ден.

Деца под шест достатъчно за една процедура. Продължителност на терапевтичен курс на половин седмица. Не трябва да се приема средство заедно с друг антибиотик, тъй като може да откаже да го всасываемость. Че сравнително Биопарокса, то това е антибиотик местно действие. Деца се назначава от една инхалация (четири впрыскивания) два пъти на ден. Курс терапия — една седмица. Лекарството насърчава успокоению на лигавицата при силна суха кашлица, отстраняване на болезнени усещания. Да не се използва разглежда лекарства при алергични реакции.

Лечение на трахеита на антибиотиците при възрастни: при бременни жени и възрастни

Лечение на трахеита на антибиотиците при възрастни се назначава и в случай на прехвърляне на патология в хронична форма, а също и в случай на развитие на усложнения. Избора на лекарствено на лекарството и дозата може да се практикува само от квалифициран специалист.

Обикновено се назначава на приложение:

 • Абактала. Дневна доза от 800 мг на ден. Забранено е да се вземат при бременност и кърмене.
 • Цефтриаксона. Дневна доза — 2 грама на ден. Е Противопоказан за хора с индивидуална непоносимост.
 • Амоксиклава. Дневна доза — една таблетка три пъти на ден. Не се препоръчва да се използва при индивидуална непоносимост.
 • Кларитромицина. Дозировка — една таблетка три пъти на ден. Не трябва да се приема при нарушаване на функционирането на бъбреците.
READ  Ацикловир: инструкция за приложение и лекарствени форми

Не си струва да се отдадете на самолечение. Лечение на трахеита на антибиотиците при възрастни може да се прилага единствено специалист.

В някои случаи антибактериални лекарства може да навреди. Почти всички антибиотици са противопоказани при бременност. Това се дължи на факта, че активните вещества могат да причинят огромна вреда на плода, както и да стане причина за прекъсване на бременността.

Възлага прилагането на антибиотици може само в по-късните срокове на бременността. Към най-безвредни медикаменти включват: Вильпрафен или Джозамицин, Ceftriaxone. Дозата може да се вземат само от лекар. За лечение на трахеита при възрастните хора и рядко се използват антибиотици. Възлага прилагането им могат само в случай на специална необходимост: неефективност на терапията, развитието на усложнения.

Не забравяйте, лечение на трахеита антибактериални средства при възрастни, възрастни хора, бременни жени и възрастни може да се прилага само от медицински специалист, а именно от лекуващия лекар. Ако тази патология на дихателната система има вирусен характер, задръжте терапия без прилагане на медикаменти-антибиотици е напълно възможно.

Обикновено в такива случаи, назначени от следните лекарства:

 • Амброксол;
 • Лазолван;
 • Бронхопронт;
 • Флюанксола.

Подобни средства допринасят за гладка отхождению че е натрупан слуз в дихателната система. Възрастен предписват по една таблетка три пъти на ден. Децата предписват прилагането на сироп. Дозировка се подбират според възрастовата категория на малкия пациент. Към лекарствата, имащи изразен откашливающим излагане включват Бромгексин и неговите аналози — Солвин, Бронхостоп. Форма на продукта — хапчета, таблетки или сироп.

Дневната доза за възрастни е 10 mg три пъти на ден, за деца под две години — два милиграма три пъти на ден, от 2-6 години — 4 мг три пъти на ден, от 6-14 години — 8 мг три пъти на ден. Курс терапия — пет дни. Често за лечение на трахеита предписват използването на лекарства от лечебни растения.

Ефективни отвари на базата на женско биле, корени на бяла ружа и термопсиса. Полезни са също така и инхалации с борови пъпки, эвкалиптом и мащерка. Терапия трахеита — процесът е труден и продължителен. Прилагането на определени лекарства, спазването на всички препоръки и изпълнение на всички предписания на лекаря ще оздравее. Не забравяйте, лечение трахеит на антибиотиците при възрастни, деца или хора от напредването на възрастта, може само д-р.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00158 sec