Антибиотик Зиннат за деца: дозировка, показания и предпазни мерки при прилагането на

Антибиотик Зиннат за деца принадлежи към групата на цефалоспориновых антимикробни лекарства, неговият основен действащата съставка е цефуроксим. Това лекарство се назначава от много често за лечението на много заболявания, благодарение на по-широк спектър на действие.

Всички антибиотици група цефалоспорин условно се разделят на четири поколения, като всеки следващ «работи» по отношение на по-голямо количество на инфлуенца бактериална микрофлора. Антибиотик Зиннат за деца се отнася за второто поколение.

Той показва ефективността по отношение на тази микрофлора:

 1. Грамположительные кокки, които са основната причина за ангин, пневмонии и други заболявания на органите на дихателната система (златист стафилокок Staphylococcus aureus, бета-гемолитические и пневмококковые стрептококи долу pyogenes Streptococcus и S. pneumoniae).
 2. Грамотрицательные кокки:
  • Neisseria gonorrhoeae (гонококк), причинител на гонорея.
  • Neisseria meningitis или менингококк. В повечето случаи тази бактерия паразит в синусите, което води до чести назофарингиты, но тя също е и източник на менингит. Обаче Зиннат и други цефалоспорины второ поколение за лечение на тази болест не се прилага, тъй като почти не прониква през кръвно-мозъчната бариера в мозъка.
  • Moraxella catarrhalis, което причинява болки в гърлото, гаймориты и отиты.
 3. Грамотрицательные пръчки: чревна, гемофильная (Escherichia coli, Haemophilus influenzae), салмонела (Salmonella enteridis, S. typhi), Shigella dysenteriae, някои видове протея. Тази микрофлора служи като причина за инфекциозни заболявания на червата.
 4. Грамположительные пръчки (Clostridium botulinum и C. tetani).

Антибиотик за деца Зиннат има бактерициден ефект, той инхибира активността на ензима транспептидазы, която участва в образуването на клетъчната стена на бактериите. Повечето цефалоспорин свива под влияние на околната среда и на микрофлора на стомашно-чревния тракт, затова се въвеждат инъекционно.

Въпреки това, в състава на Зинната активен компонент е включена под формата на съединения цефуроксима аксетил, което позволява да приемат лекарства под формата на таблетки или суспензия. Бидоступность при энтеральном прием е около 50%.

След ензимни реакции в червата той се свързва с протеини в кръвната плазма под формата на цефуроксима, което осигурява бърз терапевтичен ефект. Отделя Зиннат чрез бъбреците в непроменена форма около 8 — 12 часа след прилагането. С това е свързан и режим на дозата на антибиотика му трябва да се пие два пъти дневно приблизително в едно и също време.

Причини за назначаване на антибиотик Зиннат за деца и хора в по-напреднала възраст са такива заболявания:

 • Инфекциозни заболявания на дихателната система: възпаление и абсцеси на белия дроб, усложнения след хирургични интервенции.
 • Заболявания на ЛОР органи: отиты, синузит, тонзилит, фарингит, синузит, ангина.
 • Инфекция на пикочно-половата система: пиелонефрит, бактериални поражението на пикочния мехур и уретрата, гонорея, цервицит, бактериурия неясна етиология, простатит.
 • Бактериални процеси на кожата: пиодермите, гнойничковая обрив, фурункулез.
 • Системни инфекции: сепсис, перитонит, клещевой боррелиоз в началото на деня.
READ  Болки в гърлото при преглъщане, без температура: причини, съпътстващи симптоми и възможни усложнения

Производител на наркотици Зиннат — британската компания Glaxosmithkline. Лекарството се предлага под формата на таблетки по 250 mg и 125 mg и пелети за производство на течен тор (размер на 125 мг от активната съставка в 5 мл).

В допълнение към бутилката с праха отива мерителна лъжичка с обем от 5 мл и чашка.

Що се отнася до странични ефекти, а след това парентеральное въведение цефалоспорин много често води до алергични реакции.

Въпреки това, при използване на антибиотик Зиннат този риск е налице.

А именно при повишена чувствителност към съединения, които са в състава на медикамент.

Противопоказания за неговото приемане са:

 • Заболявания на органите на храносмилателната система, особено ако те са придружени с кървене.
 • Бременност. Въпреки че на клинични проучвания относно влиянието на Зинната върху плода не е осъществена, лекарите се избягва прилагането на продукта в първия триместър по време на оформяне на вътрешните органи и системи на бебето.
 • Кърмене.
 • Възраст до 3 месеца.

Страничните ефекти на антибиотика Зиннат за деца се проявяват под формата на:

 • Диспепсических явления: киселини в стомаха, гадене, повръщане, разстройство на стола.
 • Промени в анализа на кръвта: намаляване на броя на белите кръвни клетки (още левкопения), тромбоцитите (тромбоцитопения), червените кръвни клетки (анемия), еозинофилите (эозинофилия).
 • Реакции централна нервна система: главоболие, виене на свят, много по — рядко- на спазми.
 • Алергични прояви: сърбеж, обриви по вид уртикария.

Важно

Зиннат причинява потискане на синтеза На витамин к, който е «отговорен» за съсирването на кръвта. Така че си трябва с повишено внимание да се прилага с антикоагуланти. Също така, като същевременно се използва с диуретиками увеличава риска нефротоксического действия.

Предписват лекарства и да се изчисли дозата трябва лекар. Самолечение изпълнен с развитието на устойчивост на бактериите към активен компонент лекарства. Антибиотик Зиннат за деца до 3 години се назначава само под формата на суспензия.

Това му е необходимо, както следва:

 1. Готви от 20 мл охладена до стайна температура преварена вода.
 2. Разклати бутилката с гранули.
 3. Да се излее водата във флакона, обърнете и енергично да се разклати за равномерно разпределение на прах (не по-малко от 15 секунди).

Важно

Да се съхранява на спирането Зиннат трябва да е в хладилник при температура 2-8 °С не повече от 10 дни. Непосредствено преди приложение на точното количество за еднократен прием, може да се разрежда със студено мляко или плодов сок. Преди всяко прилагане на флакона трябва да се разклаща.

READ  Каква и колко дни трае температура при грип

Антибиотик Зиннат за деца под формата на сироп не се предлага, тъй като топчета от активната съставка не се разтварят във вода. Вкусът суспензия приятен и сладникав, което има решаващо значение в педиатричната практика. В повечето случаи дозата на лекарството се изчислява по формулата 20 мг цефуроксима на 1 кг тегло на детето.

Съвпадение на възрастта броя на лекарства, приведени в таблицата:

Тегло и на приблизителна възраст Дневна доза Обем суспензия на един прием
4 — 6 кг (3 — 6 мес.) 80 — 120 мг 2,5 мл
6 — 12 кг (от 6 месеца. преди 2 години) 120 — 240 мг 2,5 — 5 мл
12 кг и повече (2 години и по-възрастни) До 250 мг 5 мл

 

При тежки бактериални инфекции на долните дихателни пътища и възпаление на средното ухо педиатър предписва голяма доза антибиотик Зиннат за деца — 30 мг/кг., Приема на лекарството трябва да по този начин:

Тегло и на приблизителна възраст Дневна доза Обем суспензия на един прием
4 — 6 кг (3 — 6 мес.) 120 — 180 mg 2,5 мл
6 — 12 кг (от 6 месеца. преди 2 години) 180 — 360 mg 2,5 — 7,5 мл
12 кг и повече (2 години и по-възрастни) До 500 мг 7,5 — 10 мл

 

На децата, които могат да се преглъщат капсулите, лекарство се назначава под формата на таблетки. В зависимост от тежестта на заболяването трябва да се вземат по 125 mg или 250 mg два пъти на ден.

За възрастни дозата Зинната по-горе:

 • За лечението не е сложно инфекция на дихателните пътища и пиелонефрит: по 250 мг два пъти на ден.
 • За лечение на заболявания на долните отдели на отделителната система: 125 мг два пъти на ден.
 • За лечение на гонорея: 1 г единоразово (4 капсули от 250 мг).
 • За лечение на тежки отита и заболявания на дихателната система: 500 мг два пъти на ден.

Антибиотик Зиннат за деца и възрастни трябва да се прилага по време на хранене с малко вода. Продължителността на терапията се определя от лекар, в средно е от 5 до 10 дни.

При лечение на пневмоний в болнични условия се прилага принципът степенна терапия.

В рамките на първите три дни назначава цефуроксим под формата на инжекция (Зинацеф) в доза 1,5 g два пъти на ден. След това за една седмица са предвидени Зиннат (500 mg два пъти дневно). За вендузи екзацербация на хроничен бронхит и в продължение на три дни правят ваксини Зинацефа (750 mg два пъти дневно), а после в 7 дни, назначен от Зиннат в доза от 2 250 mg капсула два пъти на ден.

READ  Бронхит при пушачи, неговите особености и лечение

Според коментарите на лекарите, когато родителите разбират за това, че лекарството се отнася към цефалоспоринам второ поколение, иска да назначи по-силно средство. Ако обаче е заболяване, причинено от чувствителни към антибиотику бактерии, това няма смисъл.

Лекарства, третото и четвъртото поколения имат сериозен ефект върху тялото. Зиннат като цяло е безопасна, странични ефекти при неговото приложение се появяват рядко и носят обратим характер.

В Русия са регистрирани няколко лекарства, основните от действащия компонент на които е цефуроксим.

Сравнително описание и цени аналози са дадени в таблицата:

Името на лекарства Компанията — производител Форма на продукта Цена
Цефуроксим Каби. Фрезениус Каби, Германия. Флакона с прах за приготвяне на инжекции от 750 мг. 1340 — 1380 лева за 10 флакона.
Зинацеф. Glaxosmithkline, Великобритания. Флакона с прах за приготвяне на инжекция 1500 мг.
Флакона с прах за приготвяне на инжекции от 750 мг.
170 — 200 рубли за 1 флакон.
125 — 150 рубли за 1 флакон.
Зиннат. Glaxosmithkline, Великобритания. Таблетки 125 mg по 10 бр.
Таблетки 250 mg по 10 бр.
Гранули за приготвяне на суспензия 125 mg/5 мл.

260 — 280 рубли.
420 — 450 рубли.
300 — 330 лв.

Ние антибиотик Зиннат за деца и възрастни има едно предимство в сравнение с останалите колеги — форма на продукта. Това дава възможност за провеждане на лечение в домашни условия, но не е задължително под контрола на педиатър), психически не се наранят детето уколами.

Д-р отбелязват ефективността на лекарството, бързото настъпление на резултата, добра поносимост. Пациентите казват, че за относително ниска цена на антибиотик в комбинация с отлично качество на лекарството. Отрицателна обратна връзка и липсата на достатъчно терапевтичен ефект са свързани с лондонския инструкции и срокове на лечение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00086 sec