Астматичен бронхит: симптоми и лечение, причини за възникване

Всеки път, когато вдишвате въздух прониква в носа и устата.

Той отива надолу по гърлото и в редица въздушни проходи под името на бронхите.

Тези коридори трябва да бъдат отворени за воздухаю.

Това ще му позволи да достигне до белите дробове, където кислородът се предава в кръвта и след това се доставя до тъканите на тялото.

Ако дихателните пътища са възпалени, въздуха е по-трудно да проникне в белите дробове.

Ако получите по-малко въздуха, а след това да се чувствате задух, хриптене и плащам в опит да премине повече кислород чрез възпаление на бронхите.

Причините, патогенезата и патоморфология астматично бронхит

Бронхит и астма — два възпалителни състояния на дихателните пътища. Бронхит е остър и хроничен.

Остър бронхит — възпаление на лигавицата на дихателните пътища, което се дължи на вирусна или бактериална инфекция. Хроничен бронхит протича длительнее от остър и може да бъде причинено от продължително излагане на околната среда на дразнители като цигарен дим, прах или химични вещества.

Астмата е възпалително състояние, основната характеристика на която е стесняване на лумена на бронхите. Когато астма и остър бронхит се появяват заедно, състоянието се нарича астматичен бронхит.

Астматичен бронхит се характеризира с обструкцией на дихателните органи в резултат на комбинация от фактори, като персистирующая астма и незалеченный остър бронхит, което води до хронично бронхиту.

Астма става толкова силна, че предизвиква хронична обструкцию на дихателните пътища, дори и след противоастматической терапия. Състоянието предизвиква възпаление на лигавицата на бронхите. Продължителното излагане на алергени и дразнещи вещества, като прах, спори на мухъл, цветен прашец, токсични газове, цигарен дим и т.н., обикновено влошава проблема.

Освен това, проблеми с дишането в детската възраст, слаба имунна система, както и чести вирусни и бактериални инфекции, които предизвикват хронично възпаление на дихателните пътища, повишават риска от развитие на това заболяване.

Основният механизъм на астматично бронхит — повишена чувствителност на бронхите към различни алергени. Не е ясно, защо различните хора съществуват значителни различия в чувствителността на бронхите в отговор на вдишване на бронхиальных дразнители. Може би в този играят ролята на ранните инфекции на детството, неустановленные имунологични механизми, и бронхиална хиперактивност.

При астматическом бронхит имунен конфликт на алергени с антитела, локализирани в големите и средни бронхите. При атопической форма на заболяването лигавицата на бронхите е бледа и отечная, сегментарные бронхите са стеснени, а в skylight стая се наблюдава голям брой вискозен слуз.

При инфекциозна форма се наблюдават оток и гиперемия на лигавицата на бронхите, както и на лигавицата, гнойный тайна.

READ  Гадене и повръщане при ангина при деца и възрастни

Ако имате астматични бронхити, симптоми и лечение медикаментозными и средства на хората ще бъдат достатъчно полезни.

Симптоми и признаци на астматично бронхит са комбинация от симптоми и признаци на бронхит и астма.

Пациентите могат да изпитат някои или всички от следните симптоми:

 • сбивчивое дишане;
 • хрипове;
 • кашлица;
 • чувство за притискане в гърдите;
 • прекомерното образуването на слуз в бронхите.

Моля, обърнете внимание

Вируси или бактерии, които предизвикват бронхит, заразни. Въпреки това, хроничен астматичен бронхит, обикновено, не е заразно състояние и, следователно, не е заразна.

Лечение на астматично бронхит може да включва:

 • Наречени бронходилататори с кратко действие.
 • Ингаляционные кортикостероиди.
 • Пролонгированные наречени бронходилататори, използвани заедно с ингаляционными глюкокортикостероидами (ИГКС).
 • Комбинираната инхалатори, съдържащ стероид, така и бронходилататори средство.
 • Използването на овлажнител за въздух.

Бактериални респираторни инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотици, които ще ви предпише лекарят.

Домашни средства за лечение на астматично бронхит:

 • Билкови чайове, приготвени от джинджифил, канела, мента, розмарин, анасон, евкалипт или корен от женско биле — това са отлични естествени и домашни средства за лечение на астматично бронхит лечението в домашни условия. С цел подобряване на ефективността на тези естествени средства може да се добави малко мед, той помага за предотвратяване на образуването на слуз в бронхите.
 • Добра комбинация е една чаена лъжица мед, смесена с малко джинджифил сок. Отлично помага при суха, отрывистом кашлица.
 • Редовната употреба на неподсладен сок от червена боровинка и сок от бъз от полза за намаляване на респираторни проблеми, причинени от астма и бронхит. Въпреки това, приема на тези сокове трябва да са в ограничени количества. Например, можете да се разтварят две чаени лъжици концентрат в чаша вода.
 • Алтернативни методи на лечение, като акупунктура, акупресура и ароматерапия (мащерка, евкалиптово масло и т.н.) се считат за ценни домашни средства за облекчаване на астматично бронхит. Използването на магнитни вода също набира популярност в наши дни.

Профилактика на астматично бронхит:

 • Внимателно премахване на прах и козина от домашни животни.
 • Не използвайте агресивни почистващи препарати или други домакински изделия, които могат да бъдат дразнещи.
 • Обучение на детето си измие ръцете и други навици, които ще позволят да се сведе до минимум настинка.
 • Цитат от пушачите колкото се може по-далеч.

Лекарите често задаван въпрос е: може ли да се каже, че астматичен бронхит и бронхиална астма, това е едно и също?

В пулмология астматичен бронхит се счита за състоянието на предастмы. Това е астматичен бронхит — това е началото на астма. Въпреки това в тези две състояния има разлика: при астматическом бронхит пристъпи изразено задушаване, обикновено не се случва, но те са при бронхиална астма.

READ  Инхалации с физраствором при кашлица: препоръки и избор инхалатор

Астматичен бронхит: симптоми и лечение при възрастни остра и хронична форма

При астматическом бронхит симптоми и лечение при възрастни се различават в зависимост от формата на заболяването:

 • Остър астматичен бронхит може да предизвика кашлица и задух.
 • Пациентите с хроничен астматичен бронхит, често страдат умерен задух. Те също могат да се оплакват от упорита кашлица в резултат на повишена секреция на слуз.

Лекарят ще ви задам въпроси за симптомите и ще назначи редица анализи и тестове, като например:

 • Спирометрия. Това е тест, който оценява функцията на белия дроб.
 • Рентгенография на гръдния кош.
 • Изследване на кръвта.

Лечение на астматично бронхит преследва няколко цели.

Когато пациентът изпитва остър пристъп на астма, целта на лечението е за облекчаване на симптомите на инфаркт. В противен случай лечението е насочено към предотвратяване на тези остри епизоди. Лечението може също да бъде насочено към подобряване на функцията на белия дроб и позволява на пациентите не се ограничавайте в никакви дейности.

В някои случаи, астматичен бронхит може да бъде причинена от инфекции, както и алергии. Лекарят може да предпише «Омализумаб» — това е лекарство, което намалява реакцията на имунната система към алергии. Други лечение включва антихистаминови препарати и средства, които постепенно намаляват чувствителност на имунната система към алергените.

В случай на остър пристъп на астматично бронхит се използват бързо действащи наречени бронходилататори, които действат в рамките на няколко минути. Те помагат за намаляване на отока. За бързо действие бронходилататорам са лекарства, известни като бета-агонисти, които имитират сигнали на нерв, «говорещи» мускули около бронхите да се отпуснат.

Обикновено се използват бета-агонисти с кратко действие е «Альбутерол», «Пирбутерол» и «Левалбутерол».

Ако е с диагноза астматичен бронхит, симптоми и лечение при възрастни се основава на дългосрочен контрол на астматично бронхит.

Обикновено включва употребата на ингаляционных кортикостероиди и бронходилататори продължително действие.

Към последните се отнасят «Формотерол» и «Салметерол». Тези лекарства могат да бъдат използвани в комбинация с ИГКС (например, «Флутиказон» или «Беклометазон»), за да поддържа дихателните пътища отворени и намаляване на дългосрочните симптоми на астма (например, кашлица и задух).

Пациенти, след консултация с вашия лекар може също така да използвате перорален прием на лекарството «Кромолин» за контрол на хронични симптоми астматично бронхит.

Други методи за лечение на заболявания включват определяне на модификаторите лейкотриенов («Монтелукаст» и «Зилеутон»), които намаляват възпалението.

READ  Антибиотици при отите при възрастни и деца: функции дестинация

Астматичен бронхит: симптоми и лечение при деца, диагностика

Основна причина за астматично бронхит, честотата на пристъпите, продължителността на спазъм, както и неговата интензивност може да варира от бебе до бебе.

При астматическом бронхит симптоми и лечение при деца могат да бъдат следните:

 • Симптомите на бронхит, могат да се проявяват във вид на кашлица, затруднено дишане (диспнея), хрипове при дишане и обща слабост.
 • Диагностирование и лечение на астматично бронхит при деца на възраст до 5 може да бъде трудно. При бебета и малки деца първичните симптоми на болестта — хрипове и кашлица — могат да бъдат предизвикани и от други условия. Освен стандартните диагностични тестове, използвани за измерване на това колко добре някой диша, не може лесно или по точно да се използва с деца на възраст до 5 години. С цел диагностициране на заболявания, лекарите обикновено предписват рентгенова снимка на белите дробове и кръвна картина.
 • Управление на астматични бронхити при деца на възраст до 5 изисква внимателно и сравнително честото наблюдение. Можете да се сведе до минимум симптомите на заболяването, като следвате изготвяне на план за действие, разработен съвместно с педиатър. Самолечение е абсолютно забранено, ако не искате да изложат на риск живота на детето.

Ако детето астматичен бронхит, симптоми и лечение при деца и няколко по-изразени, отколкото при възрастни. При лечение на астматично бронхит при децата обикновено се използват медикаменти с удължено действие.

Към тях се отнасят:

 • Ингаляционные кортикостероиди, включително с будесонидом, флутиказоном и беклометазоном.
 • Модификатори лейкотриенов могат да бъдат добавени в плана на лечение, когато ингаляционные кортикостероиди не водят до подобряване на състоянието на пациента. Лекарството «Монтелукаст» под формата на дъвчене таблетки е подходящ за деца на възраст от 2 до 6 години, а в гранулированном като може да бъде добавен в пюре за деца на възраст от 1 година.
 • Пролонгированные бета-агонисти (ингаляционные препарати), като «Салметерол» могат да бъдат добавени в схемата на лечение с кортикостероиди.
 • «Кромолин» — инхалаторен медикамент, който блокира възпалителните на събитието — може да се използва като допълнително лечение с ингаляционными с кортикостероиди.
 • Орални кортикостероиди се използват тогава, когато астматичен бронхит не може да се контролира с други методи на лечение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec