Авамис: състав, форма на продукта и разпределение на лекарството в организма

Авамис — това е хормонален officinalis лекарство, отнасящи се към групата на назални глюкокортикостероидов. Този клас медикаменти се появи сравнително неотдавна (в частност, Авамис записани на фармацевтичния пазар само през 2007 г.) и веднага спечели голяма популярност сред отоларингологов.

Факт е, че по-рано за лечение на сезонен и целогодишен ринит, са използвали стероиди под формата на таблетки, а при тежко протичане на алергия и под формата на инжекция.

Естествено, това предизвика някои нежелани реакции, особено опасни за малките деца и подрастващите през пубертета, така и за възрастни.

Локално приложение на тази група лекарства е намалена до минимум риска от нежелани ефекти, тъй като основният компонент на практика не попада в кръвообращението. Въпреки това, възможността за нежелани реакции остава, затова лекарите препоръчват да се въздържат от прилагането на лекарството Авамис и по-евтини групови аналози при бременност и кърмене.

Първоначално подобни лекарства, предписани само за лечение на алергичен ринит, в момента, обаче, е доказана ефективност на назални глюкокортикостероидов в лечението на обраслите аденоиди (I и II степен). Някои лекари препоръчват Авамис и в състава на комплексната терапия на гайморитов и на други пациенти.

Основният компонент на лекарства е флутиказона фуорат. Заслужава да се отбележи, че именно въвеждането на молекула флутиказона фуоратной група значително увеличен аффинность на лекарството, т.е. степента на свързване с глюкокортикоидными рецепторите на лигавицата на носната кухина.

Както твърди производителят Авамиса, фармацевтична корпорация Glaxosmithkline (Великобритания), този показател флутиказона фуората по-висока от тази на всякакъв друг спрей за нос, стероиди средства.

Активната съставка Авамиса въздействие върху почти всички аспекти на патогенезата на алергичен ринит. Той инхибира синтеза на редица цитокини, азотен оксид, некротизиращ α и др. На клетъчно ниво флутиказона фуорат намалява количеството на мачтата клетки, базофилов, еозинофилите.

По този начин officinalis лекарството има противовъзпалителен, противоотечное и антиалергичен ефект. Освен това, Авамис намалява съдържанието на эпителии на Т-лимфоцитите, потиска улавяне и транспорт на които провокират алергии антигени. Това води до ингибированию продукти, слуз и намаляване на пропускливостта на кръвоносните съдове.

Авамис се предлага под формата на спрей за нос доза спрей за 27,5 микрограма флутиказона фуората в една доза (във флакон съдържа 120 дози). Специално внимание заслужава и самото устройство и спорта за пръскане на препарата.

Тя е уникална разработка на компанията Glaxosmithkline и има редица предимства пред други артикули:

 • клапан за пръскане се намира на страничната повърхност на флакона, който е удобен не само за самостоятелно прилагане, но и за въвеждане на лекарство на детето;
 • активната съставка е равномерно върху носната кухина във формата да бъде фино разпръснати хомогенен аерозол;
 • количеството на една доза не надвишава 50 микролитра, което на практика елиминира стекание на лекарството върху задната стена на фаринкса и, като следствие, го проглатывание;
 • конструкция помпа осигурява правилното дозиране;
 • на флакона има индикаторное прозорец, който дава възможност да се контролира, колко е останало на лекарството;
 • външен вид опаковки не прилича на лекарство, което не създава за пациента психологически дискомфорт.

Освен това, след Авамис спрей не оставя послевкусия и усещане на неприятна миризма в носа. Това улеснява използването му за терапия в ранна възраст.

READ  Грип при деца – симптоми и лечение, профилактика на заболявания

Флутиказона фуорат почти не е разтворим във вода, така че се абсорбира в кръвния поток от лигавицата на носа и в минимално количество (около 0,5%). Риск от поглъщане на лекарството е почти изключен, но дори и при поглъщане в храносмилателния тракт бионаличността Авамиса не надвишава 1%. Освен това, той напълно (за 99,5%) се свързва с плазмените протеини и се метаболизира в черния дроб. Голяма част от лекарството се екскретира през червата и само 1-2% — с урината чрез бъбреците.

Действие Авамиса се развива в средно 8 часа, така че на първо време е препоръчително използването му в комбинация с сосудосуживающими средства и антигистаминными лекарства. Действие върху рецепторите на устната носа трае около 24 часа, което дава възможност да използвате лекарството само един път в денонощието.

Фармакодинамика лекарството Авамис проучван от различни категории пациенти. Доказано е, че степента на засмукване флутиказона фуората не се различават, в зависимост от възрастта и бъбречната функция. Въпреки това, при нарушение на работата на черния дроб концентрация на активната съставка дейност. Но тези цифри са били толкова незначителни, че корекция на дозата, за да се предотврати развитието на нежелани реакции не се наложи.

Указания за употреба Авамис: показания за употреба, начин на приложение и дозировка

В повечето случаи лекарството се предписва на пациенти, страдащи от различни форми на алергичен ринит — както целогодишно, така и сезонно.

На фона На използването на Авамиса в съответствие с инструкциите за употреба, които се елиминират такива клиничните симптоми на заболяването:

 • сърбеж;
 • кихане;
 • отделянето от носа;
 • затруднено носового дишане;
 • нарушение на обонянието.

Трябва да се подчертае, че по спектъра на активност на този спрей за нос не отстъпва на другите медикаменти за лечение на алергии (че са средства под формата на хапчета и съдосвиващо капки).

Освен сезонно или целогодишно ринит, Авамис с успех се използват за лечение на хипертрофия на фаринкса сливиците (аденоидита) в комбинация с лекарства за ускоряване на ток лимфата, спрейове за напояване и саниране на носната кухина.

Освен това лекарството се предписва при изразена воспалительном процеса на фона на остър синузит. Допълнително лекарите задължително предписват локално или системно антибактериално средство.

Режим на дозиране се определя от Авамиса инструкциите за употреба и в зависимост от клиничните прояви на заболяването:

 • За деца от 2 до 11 години препоръчителната дозировка е един спрей във всяка ноздра веднъж на ден, ако симптомите на заболяването са записани, се допуска два впрыскивания 1 път на ден, след подобряване на състоянието се връщат към още режим на употреба на наркотици.
 • За деца над 12 години и възрастни началната доза е 2 пръскане веднъж на ден, след улесняване на носового дишане и възстановяване на обонянието (подобен резултат се постига приблизително през седмица) количество от лекарството намаляват наполовина.

Важно е да знаете

Общата продължителност на терапията се определя от лекар индивидуално за всеки пациент.

В началото на курса на лечение дори и при спазване на дозировката, посочена в указанията за употреба Авамиса, че ефектът на лекарството изразени не в пълна степен. Така че през първите няколко дни препоръчват за 10-15 минути преди да го използвате прекарат хигиена на носната кухина: изплакнете от слуз физиологичен разтвор, може да прокапе сосудосуживающий лекарство.

READ  Може ли да се направи вдишване при температура

Преди първата употреба трябва внимателно премахване на тапа, а след това и няколко пъти да натиснете бутона за опаковка, докато не започне пръскане на спрей. Преди всяко последващо прилагане трябва да се разклаща интензивно флакон, поставен на върха на пистолет в ноздра в противоположна посока на моста на носа. След това трябва да бъдат 1 или 2 пъти (според описанието, което дава указания за прилагането на Авамиса) кликнете на бутона опаковка и повторете същото за другата ноздра.

Флутиказона фуорат: противопоказания за употреба, странични ефекти и възможни аналози

Нежеланите реакции на фона на приложение на препарата, Авамис се срещат изключително рядко, което е свързано с липсата на системен ефект на лекарството.

Най-често пациентите отбелязват дискомфорт в областта на носа и фаринкса:

 • сухота;
 • дразнене;
 • усещане за парене;
 • запушване на носа;
 • кървене от носа, особено към него са предразположени пациенти, перенесшие по-рано операция на синусите.

В единични случаи лекарите отбелязват появата на главоболие, леки кожни обриви. При алергична реакция на флутиказона фуорат може да се развие анафилактичен шок, бронхоспазма и ангионевротического оток. Въпреки това, подобни усложнения възникват изключително рядко.

Рискът от системни нежелани реакции се увеличава при предозиране на лекарството (а става дума за превишаване на броя на в десетки пъти). Освен това лечебно средство е подложен на активен метаболизъм в черния дроб, така че при разрешение на нарушаване на нейната функция е възможно развитие на системни странични ефекти.

С повишено внимание флутиказона фуорат трябва да се прилага едновременно с други синтетични глюкокортикостероидами (GCS) под формата на таблетки, поради високия риск от предозиране. Такова съчетание може да доведе до забавяне на растежа и развитието при деца и юноши, по-голяма нервност, агресия, раздразнителност, нарушения на съня, симптоми на синдрома на Кушинг.

Ако обаче, без прилагането на лекарството Авамис можеш да направиш, следва да се използва възможно най-ниска доза и само за ограничен период от време. При деца, подложени на дълъг курс на терапия флутиказона фуоратом, е необходимо редовно да проверявате функцията на хипоталамо-хипофизната система, надбъбречните жлези и съответствие на растеж и развитие възрастта на детето.

Рискът от странични ефекти се увеличава при едновременно използване на Авамиса и ritonavir. Що се отнася до взаимодействието с други лекарствени средства, данни за никакви усложнения няма.

Поради нисък риск от странични ефекти, противопоказания при използване на флутиказона фуората почти няма, с изключение на свръхчувствителност към активно и помощен съставки на лекарството и детска възраст до 2 години.

Но д-р подчертават, че на адекватни клинични изследвания по отношение на прилагането Авамиса в период на бременност не е проведено, така че използването му по време е в света на детето се препоръчва само по строги показания. Освен това, няма данни за контакт флутиказона фуората в майчиното мляко, което също ограничава прилагането на лекарства при кърмене.

Въпреки факта, че най-аффинностью до глюкокортикоидным рецептори има точно Авамис, лекарят може да предложи и алтернативни лекарства. Те също съдържат хормони от тази група и сходни по действие на патогенезата на първичната алергичен ринит.

READ  Лекарства при болки в гърлото: това, което те са

Така, изразени противовъзпалителни и противоотечным ефект притежават такива лекарства:

 • Беклометазон «Орион» Фарма (Финландия), основният компонент на препарата е беклометазон, препоръчителната доза е от 1 до 4 распылений в денонощието, при деца се прилагат, считано от 6-годишна възраст;
 • Бенакап (Русия), активна съставка — будесонид, към недостатъците на лекарства са под формата на освобождаване, медикамент се произвежда под формата на назални капки, което не винаги е удобно за пациента;
 • Дезринит (Израел), основен компонент — мометазон, по ефективност той е само малко по-ниско флутиказона фуорату, то също може да се прилага при деца от 2 години, режим на дозиране се определя индивидуално;
 • Назарел (Израел), е пълен аналог на Авамиса, но при използване на Назарела по-висок риск от странични ефекти поради разлики в дизайна и спорта;
 • Назонекс (Белгия), съдържа мометазон, преди излизането на пазара на флутиказона фуората е най-популярният наркотик, много от пациентите предпочитат да използват именно Назонекс;
 • Насобек (Израел), активен компонент е беклометазон, за разлика от другите средства, съдържащи глюкокортикостероиды, му се предписва само при алергичен рините, при синуситах и аденоидитах лекарство показва липсата на ефективност;
 • Ринокленил (Германия), в състава му влиза също беклометазон, така че показания и по-специално използването на лекарства за напълно съвпада със спрей Насобек;
 • Тафен Назаль (Швейцария), активна съставка — будесонид, така че този спрей е добра алтернатива за местните капки Бенакап;
 • Фликсоназе (Великобритания), лекарството съдържа също така и флутиказон, но във форма на микронизиран пропионат, така че по ефективност той малко се различава от Авамиса.

Цената на Авамис е достатъчно висока и е от 680 до 700 рубли. Въпреки това, като се има предвид, че флакон лекарство съдържа 120 дози от активното вещество, на една опаковка е достатъчно за поне два месеца на продължително лечение.

Коментари

Олга, на 34 години:

«Дъщеря поставиха диагноза аденоидит III степен и им препоръчахме да изтривате глоточные сливиците хирургично. Но д-р посъветва да опитате цялостен курс на лечение, като един от определени лекарства е Авамис. След няколко седмици от лечението аденоиди е намалял в размер, и се появи реален шанс да се избегне операция».

Игор, 40 години:

«Цял живот мучился от сезонни алергии. Всяка пролет напълно закладывало носа, което естествено доставляло-силен дискомфорт. Не можех да спи нормално, да работят, трябваше дори да вземат отпуск по болест. Опитах всякакви спрейове и капки, но само Авамис премахва напълно всички симптоми на алергия. Използвам го от няколко години и не е забелязал никакви странични ефекти».

Много лекари се сблъскват с такъв проблем, тъй като страхът от използване на хормонални лекарства. Въпреки всички опасения са неоснователни, тъй като, когато се използва локално усложнения почти не се появяват, независимо от възрастта на пациента. Лекарството Авамис, съдържащ флутиказона фуорат, е най-безопасно, но в същото време и най-ефективен.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00428 sec