Азитромицин при отите: фармакологично действие

Азитромицин е първият от азалидов (подклас макролидни антибиотици) бързо се превърна в един от най-честите лекарства, предписани от педиатри.

Азитромицин се прилага за лечение на различни видове инфекции, причинени от бактерии:

 • инфекции на горните и долните дихателни пътища (синузит, тонзилит, пневмония и т.н.);
 • инфекции на кожата;
 • инфекции на ушите;
 • болест, передающиеся при сексуален контакт.

Този наркотик е устойчива на киселинни рН, има бионаличност > 30% и относително дълъг полуживот (до 96 часа).

Внутриклеточная концентрация на азитромицина може да бъде 100 пъти по-висока от неговата концентрация в плазмата на кръвта. Висока концентрация на лекарственото средство в фагоцитах частично обясняват ефективността на азитромицина за лечение на вътреклетъчни инфекциозни агенти. Това качество също е в основата на петдневния лечение азитромицином при отите и остър фарингит.

Азитромицин подтиска синтеза на бактериални протеини. Той е ефективен при лечението на заболявания, причинени от:

 • различни грамположительными и грамотрицательными бактерии;
 • някои анаеробни микроорганизми;
 • микобактериями.

Обаче азитромицин е инертен по отношение на грам положителни бактерии, които са резистентни към еритромицин.

Основният проблем за използване на азитромицина при отите са повтарящи се, устойчиви пневмококковые щамове и неоптимальная клинична ефективност срещу гемофильной инфекция.

Съвременните деца препоръки одобряват прилагането на азитромицина за лечение на остър отита на средното ухо, само тогава, когато пациентът има анафилактическая алергия към пеницилин.

Начин на употреба на азитромицина

Можете да се вземат повечето форми на лекарства азитромицин и преди, и след приемане на храна.

Прием на азитромицина под формата на перорална се извършва на празен стомах, най-малко един час преди или два часа след като ядоха.

 • Дозата за възрастни при отите е 500 mg дневно еднократно. Курс — 3 дни.
 • Дозата за деца съставят въз основа на изчисление 10 мг на кг телесно тегло веднъж дневно. Курс — 3 дни.
READ  Гръдната такса за кашлица: какво е това, състав и свойства

Не трябва да се запази приготвената суспензия за по-нататъшна употреба. Изхвърляйте суспензия, която не се използва в продължение на 12 часа.

Азитромицин таблетки трябва да се приема веднъж на ден. Биологичната наличност на таблетки не се намалява с приема на храна.

 • При отите деца над 12 години и възрастни се назначава от 500 мг на азитромицина един път на ден. Курсът на лечение — 3 дни.
 • Децата от началното училище лекарство дават от изчисляване на 10мг на кг телесно тегло веднъж дневно. Обикновено се предписва тридневен курс.

Важно

Приемайте точно според указанията на вашия лекар. Следвайте указанията на инструкциите. Дозата и продължителността на лечение азитромицином, се различават за друг тип инфекция.

Само лекар може да вземе решение да назначи антибиотик при отите при възрастни в зависимост от доверието в диагноза, възрастта на пациента и тежестта на симптомите.

Не всички форми на отита трябва да се лекува с антибиотици.

Е Важно да се разграничават остър катарална делене отит на средното ухо, лечението на които може да се провежда с антибиотици от экссудативного средно отита, при които приложението на антибиотици все още дискутабельно. При отите с выпотом антибиотици може да помогне, ако течността се намира в ушите, след няколко месеца на лечение и води до влошаване на слуха на двете уши.

Много деца не се нуждаят от антибиотик, защото тяхното заболяване не е причинено от бактериална инфекция.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00091 sec