Белодробна болест и техните симптоми: възможна патология и техните прояви

Леки — това са двойка органи, находящ се в гръдната кухина и извършване на редица функции.

Основната задача на белите дробове — газовата обмяна. В альвеолах се случва обмен на въглероден диоксид и кислород между вдыхаемым въздух и венозна кръв.

Това е жизнено необходима функция, при нарушение на която възниква остра или хронична хипоксия, а при спиране на дишането бързо се развива клинична и след биологичната смърт.

И дробовете са място, което непосредствено в контакт с външната среда, а така също и на всички патогенните агенти, передающимися въздушно-капково начин.

Като се има предвид значението за организма като цяло, болест на белите дробове и техните симптоми са изключително важни моменти, което позволява максимално бързо и ефективно лечение.

Всички белодробни заболявания се разделят на няколко групи:

 1. Вродени заболявания.
  • Дисплазия — малформации. Тук се отнасят: липса или изостаналост лесно или бронхиална дърво, малформации на белодробни съдове, кистозное прераждането и други подобни
  • Белодробни симптоми на системни заболявания. Синдром На Брутона, Муковисцидоза.
 2. Придобити патология.
  • Остри форми
  • С увреждания на бронхиална дърво. Бактериален бронхит, вирусни, токсични или термичен произход.
  • С увреждания на тъканите на белите дробове. Абсцес, гангрена на белия дроб. Пневмония с различна етиология.
  • Хронични форми
  • С увреждания на бронхиална дърво. Хронични бронхити, бронхиална астма, бронхоэктатическая болест, хронична обструктивна белодробна болест.
  • С увреждания на тъканите на белите дробове. Емфизем на белите дробове, пневмокониозы, туберкулоза.

Отделно има доброкачествени и злокачествени заболявания. В по-голяма степен това се отнася до опухолевым процеси в белите дробове. До благоприятен опухолям включват: фиброма, липома, аденом. До злокачествени новообразованиям се отнасят — лимфом, сарком, плоскоклетъчен карцином.

Последиците за човешкия организъм. Белодробна болест и техните симптоми могат да имат най-различни последици за човека. Остри възпалителни патология при своевременно лечение на най-често имат благоприятна прогноза, както за живеене, така и за здравето. Хронични заболявания при правилно лечение, в голямата си част не са подложени на заплахи за живота на човек, но значително намаляват качеството на живот.

Доброкачествени и злокачествени заболявания, а също и огромни гнойни процеси (абсцес, гангрена), изискват бърза намеса на жизнения показания. Злокачествени заболявания на белите дробове и симптомите им често малозаметны заради това, което е късно диагностицирана. Затова те често метастазируют и са със съмнителна или неблагоприятна прогноза. Рак на белия дроб — най-честата причина за смърт при белодробни заболявания, на второ място е заето от пневмония.

READ  Синупрет при гайморите: надеждна помощ без химия и токсини

Могат ли да боли леки: най-често срещаните симптоми на белодробни заболявания

Могат ли да боли-леки? Самата белодробна тъкан няма рецептори за болка. Това означава, че при развитието на локални патологични промени усещането за болка не се появява.

Но много може да се каже, че усещането за болка в гръдния кош точно те изпитвали. Основното е, че гръдния кош выстилает плевра, която има два слоя — висцеральный (покриващи органи, включително и белите дробове) и париетальный или пристеночный — выстилающий гръдния кош отвътре.

Висцеральная плевра, също както и белите дробове, рецептори за болка не е, и не боли, не може. Обаче болезнените края има париетальная плевра, и при втяжении си в болестния процес възниква болка. Затова, отговаряйки на въпроса: «могат ли да боли-леки?» отговорът е — не, но коригирани с това, че болката може да възникне при повреда на плеврата.

Признаци, че имате проблем с белите дробове. Почти всички белодробни заболявания са достатъчно характерни клинични прояви. Те включват кашлица (суха и мокра), задух, чувство за тежест и болка в гърдите, hemoptysis и др. Често пъти тези симптоми са придружени от неспецифични прояви — повишаване на телесната температура, обща слабост, сънливост, понижаване на апетита.

В кои случаи трябва спешно да тичам на лекар? Всяко легочное заболяване е причина за посещение на терапевт или семеен лекар. Почти всички заболявания на дихателната система, склонни към прогрессированию. Това означава, че отлагането на консултация с утежнява състоянието на пациента и усложнява процеса на лечение. Но има и признаци, при които да се потърси медицинска помощ веднага. На първо място — това е отделянето на храчки с жилки кръв.

Във всички случаи това е симптом на сериозни нарушения, а често — първите прояви на белодробен кръвоизлив. Изразена диспнея също е тревожен знак, при които трябва незабавно да се консултирате с доктор. Такива болести като бронхиална астма или хронична обструктивна белодробна болест водят до стесняване на лумена на бронхите и хронична хипоксия, която пагубен ефект върху целия организъм. А от остър пристъп на бронхиална астма е жизнеугрожающим състояние. За да се избегне нужда редовно да вземат лекарства, които правилно може да назначи само от лекар.

Белодробни заболявания и техните симптоми: клиничната картина най-честите заболявания

Всички белодробни заболявания и техните симптоми в началните стадии е много подобна. За всички, без изключение, заболявания е характерно увеличаване на честотата на дишането, повишаване на сърдечната честота и нарушения на акт на вдишване или излизане.

READ  Всичко за профилактика на ТОРС с помощта на средства Виферон

Идентифициране на конкретно заболяване може да е само по резултатите от физикального изследвания (пальпация, ударни и стетоскопа) и данни на лабораторни анализи (общ анализ на кръвта и урината, ЕКГ) и инструментални методи на изследване (радиография, компютърна томография, бронхоскопия). Без допълнителни изследвания точна диагноза инсталирате невъзможно. Основните белодробни заболявания и техните симптоми са представени по-долу.

Бронхит е възпаление на стените на бронхиална дърво с стесняването им лумена. Бронхит могат да бъдат остри и хронични. Възникват или са заточени те, като правило в студено време. Клинична картина включва обща отпадналост, суха кашлица, която преминава във влажна, към който се присъединява към светлата или жълтеникав храчки. При фонов отслабването на имунитета може да се увеличи температурата на тялото си до най-високото цифри на 38,5-39 градуса. Без подходящо лечение на бронхит може да премине в пневмония.

Альвеолит — заболяване, което се характеризира с масивна и възпаление на алвеолите и интерстиция на белите дробове. Тези белодробни заболявания и техните симптоми зависят от конкретната форма — идиопатична, алергични или токсични. Общи за всички форми на симптомите — прогресивна диспнея (в по-голяма степен при физическо натоварване), суха кашлица без храчки, цианоза, обща отпадналост, евентуално повишаване на температурата до 38 градуса.

Пневмония е възпаление на белодробната тъкан по-често инфекциозен произход. При това в болестния процес в по-голяма степен участва алвеолите, в които се откроява възпалителен ексудат. В зависимост от степента на увреждане на пневмония може да бъде очаговой, сегментарной, съсобствеността, водосточни и тотална. От степента на разпространението на тези форми на белодробни заболявания и техните симптоми са различни по тежест и сложност в лечението. Основните симптоми — повишаване на телесната температура над 39 градуса, кашлица с отделяне на голямо количество гнойной храчки, при втяжении в процес на плеврата се присъединява болка в гръдния кош. Дишането става кратко, учащенным, могат да се появят чува хрипове.

Абсцес на белия дроб — това е ограничен участък гнойно-деструктивни процес в тъканите на белите дробове. Развива се при намаляване на имунитета или като усложнение на други заболявания. Най-чест причинител — стафилококи. Абсцес може да бъде остър и хроничен. При остър развитието възниква рязко повишаване на телесната температура над 39,5 градуса, засилено изпотяване, силен недомоганием, суха кашлица и настроение в гърдите. При хроничен абсцессе на първо място излиза хронична хипоксия с цианозом и гнойной отделяне на храчки, която се отделя при кашлица.

READ  АРИ при бременност (1-3 триместър) - какво и как се лекува

Емфизем на белите дробове — това е патология, която се проявява повишено съдържание на въздух в белодробната тъкан и деструкцией на алвеолите. При нея не се случва нормално на газовата. Най-често тя се развива на фона на хронична обструктивна бронхит и дълго пушене. Клинично емфизем проявява силен задух, цианозом, разширение на гръдния кош и выбуханием междуребрените интервали и надключичной яма. Торакс придобива характерната «Бочкообразную форма».

Туберкулоза на белите дробове — това е инфекциозно заболяване, причинено от микобактерий туберкулоза или пръчка на Кох. Може да има различни форми: разпространен, милиарный, инфильтративный, ограничен, цирротический, кавернозен и др. Дадено заболяване на белия дроб и на симптомите на определено време не са идентифицирани, само от време на време може да се появят и с нищо не е свързан кашлица. При продължително развитие на първите се появяват неспецифични симптоми: обща отпадналост, бледост, апатия, повишаване на температурата до 37,5 градуса, засилено изпотяване. Много често се увеличават регионалните лимфни възли. След известно време възниква кашлица с изхвърлянето на прозрачна или жълтеникава слюнка, hemoptysis.

Рак на белия дроб или бронхогенная карцинома — злокачественное новообразование на тъканите на белия дроб, който се развива от епитела на стените на бронхите. Може в зависимост от локализацията да бъде централна или периферический. Общи прояви — бърза загуба на тегло, общо неразположение, субфебрильная температура. Това заболяване на белите дробове и неговите симптоми се проявява не веднага. Централна рак дава клиника значително по-рано периферното.

Първите прояви — прогресивна диспнея, спадание лесно, хипоксия. Веднага възниква кашлица, към който бързо се присъединява към храчки с жилки кръв. Често болката възниква, тъй като процесът на бързо засяга плевру. Периферический рак на клинично се проявява само в по-късните етапи и има подобна симптомите на това, но в по-малка степен выраженности.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00152 sec