Боли под шпатула от лявата страна: характер на болката и причини

Развитието на болка регионална синдром в подлопаточной област може да се дължи на редица причини, като се започне с преки щети на горния раменния пояс, до иррадиацией с други области. Във връзка с това, че се разболяват под шпатула от лявата страна може при ургентных състояния, е необходимо своевременно да се диагностицира това състояние.

За по-подробно разбиране на тази гледна точка са необходими познания по анатомия на горния раменния пояс. Тя се формира лопата, ключицей и раменната кост.

Данни за образование формират такива сочленения, като акромиально-ключичный и раменна става. На мускулния апарат на раменния пояс включва дельтовидную, над — и подостную, кръгли мускули и подлопаточную. От своя страна, рамото се формира клювовидно-лента, лента, двуглавой, трехглавой и лакътната мускули. При директно увреждане на данни образувания се развива клинична картина на вредата, която е във връзка със силен разветвлением нерви брахиального сплит може да иррадиировать в областта на плешките.

Тази симптоматика може да бъде провокирано от кардиологическими заболявания, патология на дихателната, нервната, опорно-двигателната система и дори-ЧРЕВНИ болести. Диагнозата на това състояние на първо място се основава на данни в медицинската история. Лекарят е длъжен да разбере от пациента характер на болката.

Болки говори за хронична етиология. Най-често това е симптом за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Ако пристъпи на болка регионална синдром са свързани с емоционални перенапряжениям или стрес, след това, преди всичко, трябва да се изключат декомпенсацию хронични заболявания на сърцето и големите съдове.

Ако го боли под шпатула с лявата ръка, предимно в сутрешното време, след продължителна работа в седнала или една поза, физически натоварвания, тогава е необходимо да се изключи невралгии.

Обикновено такъв тип болка се провежда след интензивно месене, вземане на топъл душ или компреси. Остеохондроза на гръдните или шийните отдели могат да иррадиировать в ръката или гърба, а също така става этиологической предпоставка за виене на свят, гадене или парестезиям. Описват болката като тъпа, тянущую или ноющую. При липса на правилна тактика на лечението може да се превърне в постоянна.

В случай, че болезнени усещания под шпатула силно изразени, а след това е необходимо колкото се може по-рано да се консултирате с лекар с обща практика или вертебрологу. Етиологията на внезапни болезнени усещания може да бъде свързана с невралгией в хода на междуребрените мускули или иррадиацией при язва на стомаха, стенокардия. Най-опасно за живота състояние с подобни клинични прояви е инфаркт на миокарда.

READ  Пертуссин: инструкция за употреба, описание, състав и противопоказания за употреба

При това състояние при пациенти прогресира ишемическое увреждане на миокарда, субективни симптоми, което също е усещането за парене, страх от смъртта. Пациентите с предынфарктным състояние също така отбелязват, че ви боли под шпатула от лявата страна, по време на вазо-нервно горната греда на крайниците, от лявата страна на шията и гръбначния стълб.

Остър характер болката често се дължи на увреждане на междуребрените нерви. Допълнителни критерии при откритото изследване е развитието на болка регионална синдром при палпация, в дълбочината на вдишване или при активни движения.

Остра пронизваща болка в подлопаточной област може да има пряко отношение към остра пневмония или плевриту. В този случай трябва да се проведе рентгенова диагностика, аускультацию и перкуссию на белите дробове. Често пациентите отбелязват при себе си други симптоми данни заболявания (кашлица, хрипове, гипертермию, отпадналост), които имат важно прогностични значение. Пулсиращ характер болка има клинично значение при грыже на междупрешленните дискове. Често тази патология е придружено от артериална хипертония, главоболие, а също и усещане за ползанья мурашек ръцете.

Подобна клинична картина може да се развие при пакета на стената на аортата. При такива пациенти в миналото, са наблюдавани сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система (стеноза на аортната клапа, атеросклероза, вродени пороци на развитието), чести подуване на долните крайници, недостиг на въздух и увеличаване на печене, като следствие на застой в големия кръг на кръвообращението.

Усещането давящей болка може да действа субективно симптом съдова дистония (ВСД) или да бъдат свързани с прогресия на коронарна болест на сърцето.

За извършване на диференциална диагноза е важно да се знае, че ако болката под шпатула от лявата страна може да се купировать прием на нитроглицерина, а причината е ангина. Ако се облекчи състоянието може да се обикновени аналгетици, тогава трябва да приемем ВСД. Купировать остър пристъп на инфаркт на миокарда е възможно само с помощта на наркотични аналгетици.

Защо болки под шпатула от лявата страна: этиологические фактори за развитие на

Развитието на болка регионална синдром в подлопаточной област много рядко носи идиопатична характер, затова е необходимо колкото е възможно по-рано да разбера какви заболявания са причина за развитие на симптома. Отговорът на въпроса, защо болки под шпатула с лявата ръка, могат да се дават само след оценка за характера на болката, за извършване на диференциална диагноза и провеждането на специални методи на изследване.

READ  Температурата при отите като един от основните симптоми на заболяването

Причина за болки в подлопаточной зона може да действа заболявания на тези органи и системи на организма:

 1. На Опорно-двигателния апарат. Клинично болка в подлопаточной област могат да бъдат последвани от такива заболявания, като болки в кръста, междуребрената невралгия, травматични повреди ребра или раменния сплит, както и myofascial синдром. Боли под шпатула от лявата страна при вертеброгенном нейродистрофическом синдрома. Поражението на удар или гръдния отдел на гръбначния стълб е придружен от развитието на болезнени усещания при завъртане на главата, пистите или продължително пребивават в сидящем положение.
 2. Дихателната. Боли под шпатула от лявата страна при вдишване в случай на ангажиране в болестния процес париеталния на плеврата. Развитието на болезнени усещания в областта на лявата плешка може да се дължи на левосторонней пневмония, плевритом, остър бронхит или образуването на абсцес на левия бял дроб.
 3. В сърдечно-съдовата. Заболявания на сърцето и големите съдове водят до иррадиации болки в подлопаточную област при развитието на коронарната болест на сърцето, инфаркт, перикардита, ангина пекторис, аортна аневризма или недостатъчност на митралната клапа.
 4. Стомашна-чревния тракт. До иррадиации в подлопаточную област водят такива заболявания, като язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, спазъм на хранопровода и в редки случаи на остър панкреатит. Най-често болката под шпатула се развива при пробиване.
 5. Психогенна заболявания. Към днешна дата най-спешните проблеми с група психогенных заболявания е вегето-съдова дистония.

Боли лявата страна на гърба под лопата: диагностика и лечение

Болка под шпатула се отнася до броя на симптоми, които изискват незабавна диагностика. На първо място трябва да се изключат от пациента ургентные състояние, носещи заплаха за живота.

Диагностика на болка регионална синдром под шпатула включва:

 1. История като живота и болестта.
 2. Провеждане на основните клинични изследвания на:
  • Общ анализ на кръвта.
  • Общ анализ на урината.
  • Биохимичен анализ на кръвта.
  • Радиография.
  • Электрокардиография.
 3. Специални клинични проучвания:
  • Компютърна томография.
  • Магниторезонансная томография.

Ако пациентът има болки под шпатула с лявата ръка и отдава под ръка, първо трябва да се проучи как се развива този симптом.

При отягощенном анамнеза от страна на сърдечно-съдовата система, болка под шпатула комбинируется с болевыми усещания в областта на гръдния кош, шията и лявата ръка.

READ  Пропосол: инструкция за употреба на наркотици

Такава разпространението на болката изисква незабавно вендузи и провеждане на электрокардиографического изследвания. Остър и лют характер на болката е клиничен израз на стенокардия или инфаркт инфаркт на миокарда. Купировать този удар може с помощта на нитроглицерина или наркотични аналгетици. По-нататък в ургентном наред трябва да се потърси консултация към кардиологу.

Постоянна болка в дълъг период от време, което се засилва при натоварване, показва хронично заболяване. В повечето случаи причина за това е поражението на раменния сплит или нервен апарат на гръдната или на шийния отдел на гръбначния стълб. За премахване на болка регионална синдром в домашни условия можете да вземете обезболяващо лекарство. Но трябва да се отбележи, че аналгетици не са в състояние да гарантират излекуване от тази болест, затова трябва да се потърси помощ от невролог или вертебрологу.

Боли лявата страна на гърба под шпатула при увреждане на гръбначните прешлени или на мускулния апарат. В случай, че боли под шпатула с лявата ръка, при шофиране, трябва да се изключи възпалително заболяване на мускулно или нервен апарат. Болковият синдром на подлопаточной област, се увеличава на вдишване и са придружени от симптоми като кашлица, повишена температура, общо неразположение изискват допълнителна диагностика при пульмонолога. За потвърждаване на диагнозата пневмония трябва да се проведе рентгенографию органи на гръдната кухина.

Рехабилитация и профилактика

В случай, че боли лявата страна на гърба под шпатула трябва на първо място да прекарате лечебни дейности, които зависят от етиологията на заболяването. След провеждане на лечение, трябва да се обърнат към реабилитологу за разработване на индивидуална програма за рехабилитация.

Рехабилитационните дейности включват провеждане на лечебна гимнастика, физиотерапия дейности, както и определяне на аналгетици, при остра нужда.

За ранна профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат трябва да се нормализира режим на почивка и на труда, правим сутрешната гимнастика, както и избягване на прекомерни физически натоварвания. Правилната гимнастика предупреждава за развитие на исхемичен увреждане на миокарда.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00156 sec