Болка при кихане — в гърдите, в корема, в гърба и долната част на гърба и други части на

Болка в различни части на тялото при кихане

Болка при кихане – симптом резерв на много заболявания и отклонения в състоянието на организма в зависимост от локализацията на болезнените усещания. При кихане привлича около 50 мускулите на тялото: от мускулите на гърлото, диафрагмата, гърдите, перитонеума до мускулите на гърба и ръцете. Да ги свие в състояние да въздейства върху околните органи, усилва болезненост при наличие на възпаления, травми, навяхвания. Така че болката може да се появи почти всеки орган и част на тялото.

Локализация на болката в гръдния кош може да сочи към болки в кръста. Болка след кихане в кръста и в долната част на перитонеума често изпитват бременните жени, което се дължи на хормонален вълна, увеличаване на размера на матката, разтягане на ставните връзки при вынашивании.

Болки в гърлото чрез кихане – възможен знак за настинки, вирусни инфекции на дихателните пътища, последици от травми в тази част на тялото. Тази болка често отдава под ухото.

Понякога след кихане боли главата – това често е симптом на аневризми и интракраниална заболявания.

Всяка болка си има причина, която да може да се определи само лекар, така че ако възрастен или дете боли кихане, непременно се обърнете към специалист.

Причини

Причините за кихане и болезнени усещания при този рефлексе могат да се различават. Кихане, често просто провокира или усилва чувството за болка. Така се случва, например, когато възниква болка в корема при кихане и кашляне, вследствие на атрофия на коремните мускули, разтягане на ставните връзки.

Кихане може да предизвика различни алергени, механични дразнители на лигавицата (микрочастици, като прах, бита на боклук), слънчева светлина, остра смяна на температура, инфекции, настинки, заболявания на горните дихателни пътища, което води до подуване на лигавицата на носоглътката и риниту, промени в структурата на носната преграда, полипи в носа, отделните лекарства.

Причините за възпаление в тялото по време на кихане, са многобройни и зависят от това, в коя част боли: гърба, гърдите, корема, гърлото, ръцете.

Болка в гърдите при кихане е ноющей, колющей; внезапна и краткосрочна или продължителна. Тя може да бъдат локализирани в горния отдел на гърдите, между плешките или отстрани на гърдите, се разпространява в зоната на врата, подмишниците, ръцете или лявото рамо, се появят едновременно с болки в главата и гърлото.

Причините за гръдни болки следните:

 • остеоартроза (дегенеративни промяна на междуребрените на ставите и хрущялите);
 • синдром на Титце (възпаление на реберно-хрящевых сочленениях);
 • патология в гръдния отдел на гръбначния стълб и на цялото ребро скелет, на които показва силна болка в гърдите при кихане или кашляне, придружени скованностью в областта на гръдния кош;
 • междуребрената невралгия, проявляющаяся под формата на «стреляющих» болки между ребрата при силна кашлица, и на вдишване;
 • гръдната остеохондроза (удебеляване на издънки прешлени и загуба на связками еластичността);
 • онкологични заболявания на белите дробове (при рак на болка могат да бъдат най-разнообразни по вид и локализация, както и отдающими в ръцете, корема, врата и шията;
 • патология на мускулите на гръдния кош, свързани с тяхната постоянна стягиванием (ако болката се разпространява в обширни територии, става въпрос за ръка).
READ  Възможно ли е да се пие алкохол при температура

Болка в корема при кихане под формата на лесен за кратко изтръпване или в по-силна и продължителна форма често притеснява бременни жени, което е свързано с естествените физиологични промени: разтягане на ставните връзки, нарастването на матката, в която въздействат издърпвам от кихане близките мускули, прекомерно отклонение на срамните кости.

Обикновено, болки в областта на слабините и над пубис. Тази болка преминава бързо и не трябва да предизвика страх.

Причина за болки при бременност в по-късните срокове могат да бъдат трусове от дете.

Когато болката показва патология

Ако една жена се чувства при кихане болки в яйчниците и болки в схваткообразно и от една страна, това може да е признак на извънматочна бременност. При това има и други симптоми: виене на свят, внезапна слабост, загуба на съзнание.

Схваткообразные болки в долната част на корема, включително при кихане, може да бъде признак за преждевременно раждане и отлепване на плацентата.

Възникнали при кихане, както и независимо от него, теглене на дълготрайна болка в долната част на корема, пляскам в долната част на гърба и задницата, характерни при опасност от спонтанен аборт. Ако не направите нищо, болката може да стане по-остри, схваткообразными.

Но локализированная в областта на корема, болка е характерна не само за бременни.

Други причини за болки в областта на перитонеума:

 • остра болка в долната част на корема при кихане, кашляне или резки движения, характерни за възпалителните процеси в придатках;
 • онкологични заболявания на пикочния мехур или ректума;
 • болката в корема може да се посочи и в спаечный процес в малкия таз;
 • ако при кихане болки в корема, не са изключени патология в червата;
 • болки в дясната страна при кихане и не само може да се посочи апендицит;
 • холецистит, цистит.
READ  Резки промени в и скача телесна температура при деца и възрастни - причини и лечение

Болката в гърба при кихане и често притеснява бременна, тъй като в мускулите на гърба представляват значителна натоварване при вынашивании, а им рязко намаляване при кихане допълнително провокира болка.

Но причина за това симптома може да стане и редица заболявания при мъжете и жените, с някои от тях не са свързани пряко с гръбначния стълб:

 • притискане на корените на нервите в гръбначния стълб;
 • наранявания на гръбначния стълб;
 • инфекция, тумори в областта на гръбначния стълб;
 • при кихане болка в гърба възниква при хора, страдащи от кръста на остеохондроза;
 • различни патология в прешлени, междупрешленните дискове, сухожилия и сухожилия, както и в подкрепа на скелет на мускулите;
 • заболявания на органи в областта на малкия таз при жени, новообразувания в областта на таза при мъже и жени.

Болки в кръста при кашляне и кихане или люмбалгия е ноющей или стреляющей са засегнати по-често пациенти от 30 години. Не винаги такава болка е симптом на сериозно заболяване, тъй като е свързана с физическо натоварване на гръбначния стълб, вследствие на прямохождения и може да посочи само на заседнал начин на живот, затлъстяването, неправилното хранене, стресови ситуации.

Болка в ръцете при кихане често е свързана с това, че болката, която се достига в друга част на тялото (например, в гръдните мускули), иррадиирует в ръце. Появата на болезнени усещания в ръцете е възможно да се обвърже с такива патологиями на шийния отдел на гръбначния стълб, като, например, межпозвонковая херния на различни етапи на своето възникване.

Лечение на

Лечение на болкови усещания при кихане зависи от причината за появата на болка, нейната локализация, интензивност, свързани с тях симптоми. Ако болката не е свързана със заболяване и носи краткосрочен характер, може да помогне на превантивни мерки.

Бременни жени, изпитващи болки при кихане и кашляне задължително трябва да се консултирате с лекар, за да разбера, дали болезнени усещания симптом на заболявания или нарушения на протичането на бременността.

Най-вероятно, кратък болка в долната част на корема и в кръста след кихане е обикновен знак за корекция на тялото и не изисква специално лечение, особено ако няма други тревожни симптоми. Специалист може да препоръча за облекчаване на състоянието носят специални костюми бандаж, редовно гимнастика, препоръча физиотерапия.

Ако болката е силна, често се повтаря и трае дълго след кихане, лекарят ще ви предпише подходящите лекарства, в зависимост от причината за болката.

READ  Хроничен фарингит: симптоми и лечение при възрастни

Ако се съди по симптоми, има опасност от извънматочна бременност, трябва да се бърза. В такъв случай една жена да се наложи хирургическа намеса.

Лекарствена терапия на болки, възникващи по време на и след кихане, насочени обикновено към негативно облекчение на болката, намаляване на нейната интензивност.

Болки в гърба при мъжете и жените, възникващи, включително при кихане, може да се лекува техники и мануална терапия.

Ако болки в гърдите, корема, гърлото и други части, възникнали при кихане, причинени от онкологией, доброкачествени тумори, може да бъде назначена химиотерапия, хирургична операция.

Оперативната намеса е неизбежна и при апендицит и други заболявания, които причиняват остра болка в корема при кашляне или кихане.

Ако възрастен или дете след кихане болки в гърлото, най-вероятно трябва да се третира възпалителен процес на горните дихателни пътища.

Профилактика

За да се предотврати или намали болезненост от кихане, бременни жени използват най-различни техники. Някой помага приседание клякам с чувство на лек кихане, други лягат и стисна колене към корема. Същността на данни на манипулация е да се намали въздействието на намаляващите при кихане мускулите на опъната връзки, по-голяма матката, издигане на пикочния мехур.

По време на света, не се препоръчва потискат чихательный рефлекс, тъй като тялото, по този начин не е да се отървем от слуз и различни любопитни микрочастиц, които предизвикват кихане, следователно, желанието кихане ще се появят отново и отново. Предвиждане кихане, по-добре вземи удобна поза и чихните, не сдерживаясь, в чиста суха салфетка за еднократна.

За да предотврати болезнените усещания в гърба или кръста, причинена от гиподинамией, правете специални упражнения, по-често разминайтесь, избягвайте течения и претоварване, както и травми на гръбначния стълб.

По този начин, болка, возникающую поради кихане, не може да се пренебрегне, тъй като тя може да посочи на болести и патологични състояния в тези части на тялото, където тя възниква. От друга страна, такава болка не е задължително да е повод за паника и не винаги изисква лечение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00115 sec