Болки в гърлото при преглъщане, без температура: причини, съпътстващи симптоми и възможни усложнения

Нормално върху лигавицата на носоглътката е налице огромно количество бактерии. Подобна флора наричат условно-инфлуенца, тъй като тя обикновено не предизвиква заболявания, нещо повече, е неразделна част от нормалното функциониране на местния имунитет.

И болки в гърлото при преглъщане, без температура обикновено свидетелства за отслабване на защитните сили на организма и е първият симптом на различни възпалителни процеси.

Но не винаги дискомфорт в гърлото възниква под влияние на инфекция. Често подобна клинична картина може да е признак на заболявания на други вътрешни органи, които, изглежда, с болки в гърлото при преглъщане, без температура, които не са свързани.

Основната задача на лекар се установи точната причина за тези симптоми, тъй като точно идентифициране на основното заболяване определя схемата на лечение. Леки нарушения може да се коригира на народни средства за защита в домашни условия, бактериални възпалителни процеси изискват задължително прилагане на антибиотици.

Основните причини за появата на болки в гърлото при преглъщане, без температура, така и с висока температура случат тези състояния:

 • почти всички вирусни инфекции, включително и херпес, Епщайн-Бар, грип и други;
 • наличието на инфлуенца бактериална и гъбична флора, обикновено това стафилококи, стрептококи, мая гъбички от рода Candida;
 • остри инфекциозни заболявания, като ангина, стоматит, гингивит, фарингит и др;
 • тютюнопушенето, включително и пасивното вдишване на тютюнев дим;
 • консумацията на твърд алкохол;
 • дразнене на лигавицата на алергени;
 • различни нарушения перистальтики на червата, при които е затруднено акт преглъщане и по-нататъшното развитие на храната от устната кухина в основните отдели на храносмилателната система;
 • гастроэзофагеальный отлив, сопровождающийся забросом кисело съдържание на стомаха обратно в хранопровода;
 • киселини, обикновено тя се усеща парене в областта на стомаха, но понякога такова състояние се проявява същите усещания в гърлото;
 • язвена болест;
 • травма;
 • попадането на чуждо тяло, най-често това са малки рибни кости;
 • различни увреждания на зъбите и венците (кариес, абсцес, пульпит), понякога неприятни усещания при преглъщане възникват и при прорезывании мъдреците;
 • странични действия на лекарства за локално приложение, например, назални спрейове или капки, спрейове, ополаскивателей за устната кухина;
 • отиты;
 • вдишването е много студен въздух;
 • силен задух при интензивни физически натоварвания;
 • патология на щитовидната жлеза;
 • прекалената преумора на гласните струни и на мускулите на шията;
 • лимфаденит, причинена.

Болки в гърлото при преглъщане, без температура може да бъде с различна интензивност. Понякога на пациента просто са загрижени дискомфорт, сопровождающийся лесно покалыванием. Силно напрежение на мускулните сухожилия се проявява усещането за буца в гърлото. При киселини в стомаха и контакт кисел сок от стомаха обикновено се появява силно усещане за парене, распространяющееся на цялата фаринкса.

Признак на възпалителен процес е постоянна болка, усиливающаяся при преглъщане, и увеличаване на температурата на тялото. Трябва да се каже, че отит далеч не винаги протича само с неприятни усещания в слуховом пътеката. В някои случаи, особено при деца, за подобна патология е показано като път, болки в гърлото, пляскам в дясното или лявото ухо. Тяхната интензивност се начисляват при опит да отвори широко устата си, или да поглъщат слюнката.

При нараняване или поглъщане на чуждо предмет се появява остра болка в гърлото, без температура. Тя обикновено локализуется от страна на поражението. На фона На алергична реакция на дискомфорт се засилва при пряк контакт на човека с алергена. Ярък пример за това служи за увеличаване на парене в гърлото при вдишване на тютюнев дим.

Възпалено гърло, без температура, не винаги е повод за посещение при лекар. Комбинация с лек недомоганием и хрема свидетелства в полза на обикновена настинка, която може да се лекува самостоятелно в домашни условия. Въпреки това, понякога е необходима консултация от специалист.

READ  Антибиотик Зиннат за деца: дозировка, показания и предпазни мерки при прилагането на

Да се обърнат към лекар трябва да бъде и в такива случаи:

 • застроена болезнени усещания;
 • покачване на температурата;
 • петна по лигавицата на гърлото;
 • появата на изъязвлений;
 • кашлица;
 • «заснемането», болки в ушите, нарушения на слуха;
 • усещане за мравучкане в някаква област на лицето и шията;
 • увеличаване на размера на щитовидната жлеза;
 • изразени трудности при преглъщане;
 • болки в областта на корема;
 • промяна на тембъра на гласа.

Факт е, че за болки в гърлото, без температура или протичащи на фона на треска може да даде силни усложнения в различни органи и системи. Например, болки в гърлото често води до увреждане на сърдечния мускул, дори и след курса на терапия с антибиотици, да не говорим за опити за самолечение. Много вирусни инфекции също така да изискват прилагането на определени медикаменти. Поражението на щитовидната жлеза водят до нарушаване на работата на почти всички органи. Язвена болест на стомаха и други заболявания на храносмилателната система се нуждаят от постоянна диета и наблюдение от гастроентеролог.

Обаче влошаването на състоянието на първо място трябва да си запиша час за лекар. Той ще се проведе на първичен преглед, занесет в картата основното оплакване, предписват стандартните лабораторни изследвания. След това при необходимост д-р насочи към профильному специалист.

Възпалено гърло, без температура: причини, симптоми най-честите заболявания

Един от най-често срещаните лезии на горните дихателни пътища, особено в детска възраст е ларингит.

Това заболяване се характеризира с възпалителни процес, локализирани в ларинкса, свързваща гърлото и трахеята.

Причината за подобна патология може да е вирусна или бактериална инфекция или реакция на различни дразнители (прах, остър мирис).

Освен това, ларингит е «професионално» заболяване за хора, чиято работа е свързана с интензивно натоварване на гласните струни (учители, певци, говорители и т.н.).

Подобна е причина за появата на болки в гърлото, без температура, придружен от клинични прояви:

 • осипший глас, понякога човек изобщо може да се говори само шепнешком;
 • усещане за изсушаване в гърлото, дъх е придружено от появата на силна болка;
 • кашлица, понякога с примеси на храчки;
 • умерено повишаване или пълна липса на треска;
 • остра болка при преглъщане.

Това заболяване е особено опасно за деца. Обикновено той възниква на фона на вирусна инфекция или настинка. В ранна възраст възпаление на гърлото често придружени от оток на лигавицата. През нощта рязко започва пристъп на кашлица, се превръща в астма. Такова състояние се нарича фалшиви крупом, болестта е индикация за незабавна хоспитализация.

Понякога след прекаран грип, аденовирус, фарингит, или синузит възпалителен процес обхваща не само на ларинкса, но засяга и трахеята. Основните симптоми на ларинготрахеита са пълна или частична загуба на глас и силен саднящий болезнена суха кашлица.

Причини за болки в гърло, без температура, също могат да бъдат възпалителни процеси в устната кухина. Това е:

 • Възпаление на венците, подобно увреждане на венците обикновено се развива поради неспазване на правилата за хигиена и натрупвания на зъбна плака. Риска от заболявания се увеличава при авитаминози. Основните симптоми на патология служат за отделяне на кръв от рани при миене на зъбите или изплакване, лош дъх на устата.
 • Стоматит. В този случай възпалението обхваща цялата лигавицата на устната кухина. Основната причина за заболяването е разпространяване на бактериална или гъбична инфекция, особено на фона на отслабен имунитет. Своята роля играят и механични травми, недостиг на в диетата на основните витамини, алергична реакция, силен стрес, нарушения в хормоналния фон. Стоматит протича с образуването на лигавицата на устната кухина многобройни раните, което е придружено от силна болка при преглъщане или случаен връзка при миене на зъбите. При деца стоматит протича със силна треска.
 • Кариес. Такова банално заболяване може да стане причина за сериозни усложнения. Разпространение на процеса в дълбочина на зъба засяга нервните окончания, което е придружено от силна болка, и тя може да бъдат локализирани не само директно в зъба, но и да се даде на гърлото.
READ  Защо новороденото дете кихане: най-честите причини и начини за предотвратяване на

Друго често срещано заболяване, което засяга лигавицата на цялата фаринкса, е фарингит. В повечето случаи патология възниква в резултат на остра дихателна вирусна инфекция. Процесът започва с обичайната хрема, леко неразположение и першения в гърлото. По-нататъшното прогресиране на заболяването води до засилване на болката, повишаване на температурата, липса на апетит и други, «класически» за ОРИ симптоми.

В редки случаи са с болки в гърлото, без температура, причините за които в доброкачествени и злокачествени новообразованиях. Но трябва да се отбележи, тумори с неблагоприятна прогноза се срещат в единични случаи. Много по-често се диагностицира безвреден папиломи, хемангиоми, невриномы. Дискомфорт при преглъщане обикновено се появява веднага след събуждане и скоро изчезва. Въпреки това на пациента се притеснява трайно усещане за наличие на чуждо тяло в гърлото, сухота на лигавиците.

Злокачествени тумори на гърлото растат много бързо, а в някои случаи, първите симптоми се появяват вече в по-късните етапи на заболяването. Освен болки в гърлото, без температура, притеснен, лош дъх, примеси на кръв в слюнката. Поради поражението на меките тъкани на небцето е възможно хъркане, попадането на храна в вливане носа кухина, епизоди на апнея.

Болки в гърлото, в дясно са: ясна локализация неприятни усещания като симптом на травма или чуждо тяло

Етиологията на травматични лезии на гърлото и лигавицата на фаринкса е разнообразна.

На първо място — това е падане, силен удар в областта на кадыка по време на битки, автомобилна катастрофа, опит за задушаване и др.

Опасност от подобни травми се състои не само в риск от силен оток на тъканите, когато просто болки в гърлото, в дясно или в ляво.

Често тези поражения са придружени от скъсването на магистрални съдове, в комбинация с увреждания на гръбначния стълб в шийните отдел и гръбначния мозък, което може да доведе дори до смърт на пациента.

Друг вид наранявания е химически или топлинна изгаряне при поглъщане на химикали, оцет, вдишване твърде горещ въздух и механично въздействие на лигавицата. При ожоге възниква силна болка, засегна цялата повърхност на фаринкса. В такъв случай е необходима спешна лекарска помощ.

Причина за механично увреждане на лигавицата може да бъде случайно проглатывание дете остър предмет, невнимателно разделывание риба преди хранене. При поглъщане на чуждо тяло в гърлото ме боли от дясната или лявата страна, дискомфорт се засилва при преглъщане на слюнка или храна. Интензивността на неприятни усещания нараства при едновременното настинки или други възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.

В някои случаи причина за това е, че гърлото ме боли в дясно или в ляво, служи възпаление на лимфните възли, разположени зад ушите. Процесът се развива бързо. Характерен симптом е значително увеличаване на размера на лимфната възел, и болезненост се разпространява не само в гърлото, но и на долната челюст. Кожата над мястото на възпалението е гореща на пипане, ограничава подвижността на мускулите на шията. Тъй като в повечето случаи болестта е инфекциозна характер, може да се увеличи температурата.

READ  Висока температура без симптоми (признаци на настинка) възрастен и дете

Режещата болка в гърлото: основни методи на лечение

Днес във всяка аптека провизор предлага широк набор от медикаменти за отстраняване на режещата болка в гърлото. В това разнообразие на лекарства трудно да се разбере дори и лекар.

Свали остро възпаление, омекотява раздразнената лигавицата, облекчаване на възпалено гърлото ще хапчета и бонбони за резорбция. Почти всички съвременни лекарства оказват също така и антимикробното действие на основните причинителите на инфекции на горните дихателни пътища.

Лекарите препоръчват:

 • Лизобакт, този медикамент често се предписва на деца. Отличителна черта на лекарства е способността да се засили фактори на местния имунитет на организма.
 • Исла-Мента, дадено естествено средство съдържа екстракт от исландски мъх, оказывающего противовъзпалително, успокояващо и отхрачващо действие.
 • Стрепсилс, близалки притежават не само бактерицидно, но и паразитите ефект.
 • Анги Септ, благодарение на наличието в състава на местна упойка, тези хапчета за бързо премахване получават най-болки в гърлото.
 • Тонзилотрен. Това хомеопатично лекарство е много подходящ за профилактика на екзацербация на хроничен тонзилит.

Освен хапчета и бонбони за резорбция, за борба с болести на горните дихателни пътища се използват различни спрейове, притежаващи противовъзпалително и бактерицидно действие. Така, един от най-често прилаганите лекарства е спрей Тантум Верде. Също популярни Ингалипт, Каметон, Мирамистин, Хлорхексидин.

Лечение на възпалителни заболявания на гърлото при бременни жени трябва да се извършва под контрола на лекар или отоларинголога. За прилагане на някои лекарствени средства, дори и на растителна основа може да бъде вредно за развитието на плода. Затова лекарите препоръчват безопасни изплакване отвара от лайка или невен.

При съмнение за бактериална инфекция е необходима терапия с антибиотици, но прилагането им трябва да бъде само по предписание на лекаря. За локално използване препоръчват Биопарокс. Но далеч не винаги успява навреме да се спре разпространението на инфлуенца микрофлора. За предотвратяване на усложнения от бактериален възпаление на горните дихателни пътища, придружени от режещата болка в гърлото, препоръчват антибиотици от групата на пенициллинов и цефалоспорин, например, Аугментин, Цинат, Цефодокс.

Важно

Появата на дискомфорт при вдишване, недостиг на въздух, натиск усещания в областта на гръдния кош може да е сигнал за започваща пневмония.

Народни лечители при появата на неприятни усещания в гърлото и настинки препоръчват да не е опъната водочный загряващ компрес. Също са полезни изплакване на физиологичен разтвор с добавка на няколко капки йод, екстракт от цветовете на люляк, отвара от жълъди, цвекло сок с оцет (1 супена лъжица. л. оцет в чаша сок). Се справят с лигавицата на фаринкса може да се смес от сок от нар с нарязани на ситно кора на този плод и мед.

Но режещата болка в гърлото може да бъде симптом не само една невинна простуда, но и опасни инфекциозни заболявания (например, скарлатины или дифтерия). Така че ако в рамките на 2-3 дни лечение с народни средства за защита, различни полосканиями и хапчета за резорбция не носи ефект, трябва задължително да се консултирате с лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00138 sec