Болки в мускулите и температура — причини и лечение

Болки в мускулите и хипертермия

Различен по характер на болката в мускулите и температура – честият симптом, с който се сблъсква поне веднъж в живота си всеки човек в зряла възраст, така и в детска възраст. Болки в мускулите (мускулни болки) много често са свързани с развитието на спазъм на мускулатурата и зажатием нервни окончания. Такива болки са отбелязани и в спокойно състояние, а при натоварване те да бъдат подобрени.

Гипертонус мускулите възниква вследствие на физическо усилие, продължително статично натоварване, травми, престой на течение, на проникване в организма инфекции, токсични шок и дори стрес.

Често болки в мускулите се проявява като усложнение след грип и други заболявания. Ако болката е придружен от възпаление на мускулните тъкани (миозити), на пациента се покачва температурата до 37 – 39°C.

При бременност, особено при неопитни жени, болки в гладката мускулатура на матката и други органи, мускулите на корема, таза и гърба. В норма при това не трябва да се покачва температура или се появят други симптоми (кървене, гадене, главоболие).

Във всеки случай, голямо силна болка в мускулите и температура 38°С и по-горе – опасен сигнал, който дава свидетелство за инфекциозен процес и възпаление на общия или локален характер.

Етиология и локализация

По симптоматике болки в мускулите, често е проблематично да ги зададете точната причина. Понякога тези болки се диагностицира като патология на вътрешните органи, освен болезнен тласък често иррадиирует по корешкам нерви, така че е трудно да се определи къде точно е възникнала болката и защо. Наличието на температура усложнява диагноза, тъй като на болката в мускулите, причинена от, например, усилена тренировка във фитнеса, може да наложиться паралелно причинени от възпалителния процес. Както и в други случаи, като при грип, болки в мускулите и температурата са свързани помежду си.

  1. Грип и ТОРС
READ  След грип боли крака - причини усложнения и лечение

Грип – честата причина за болка и ломоты в мускулите и ставите, които могат да бъдат локализирани в различни части на цялото тяло. При този симптоме температурата се повиши до 37 – 38°C. чувството на Дискомфорт в мускулите при грип достига такава степен, че човек е трудно да се движа или да се изкачи от леглото. Като болка в коренно се различават от тези, които се появяват след силно физическо натоварване.

При други ВЗЕМАНИЯ, произтичащи в остра форма, също така понякога и болки на мускулите и вдига температура.

  1. Миозити

Миозити, гнойный, негнойный или паразитарный – честата причина за мускулни болки. Миозити, възникващи като усложнение след грип, може да окаже влияние върху мускулите на шията, гърдите и кръста. Шиен миозити най-опасен. Ако засегнати едновременно няколко мускулни групи, говорят за полимиозите.

При тази патология мускулите силно боли, губят тонус и постепенно могат да атрофирали. Болката се засилва при движение или напрежение, като в резултат на намаляване на мускулната тъкан патология се развива, се появява скованост движения, болки в ставите.

Произходът на гнойного инфекциозен миозита свързани с травма на мускулите и проникване в раната инфекция. Болката е локализирана на мястото на поражението.

При паразитарном миозите, вызванном токсоплазмой или трихинела, както и други паразити, освен на мускулната болка в областта на теле, шийните и лумбалните мускули, силно се издига температура (до 40 – 41°С), се появява подуване на лицето и други симптоми.

Неинфекционный остър миозити засяга раменния пояс, врата, гърба и задницата. Най-новата разновидност се нарича прострелом или лумбаго.

Зона на поражение силно боли. Ако не направите нищо, остър миозити може да се превърне в хроничен.

  1. Эпидемическая мускулни болки
READ  Стенокардия при възрастни – какви видове са и какви са придружени от симптоми на

Инфекциозно заболяване, което се случва при заразяване с вирус Коксаки. Характерни симптоми: приступообразная остра болка в мускулите на гърдите, врата, горната част на гърба, раменете и ръцете си, е много високата температура (до 39 – 40°С).

  1. Токсичен шок

Болки в мускулите, вследствие на токсични шок е заядлив характер и е придружена от температура до 39°С и други симптоми (болка в гърлото, главата, поносом, повръщане, учащенным сердцебиением).

  1. Патология на вътрешните органи и други причини

Болки в мускулите може да бъде свързана с възпалителни процес на проекция на това орган, когато се честват болка: в бъбреците, органите на отделителната, дихателната система, ЧРЕВНИ, както и патологиями на гръбначния стълб, заболявания на нервната система.

Наранявания, навяхване, постоянна статична товароносимост, силен стрес по време на тренировка, намирането на течение, натоварване на мускулите по време на света в норма предизвикват мускулна болка, но не трябва да бъдат придружени от повишена температура.

Ако това се случи, значи към едно увреждане се добавя инфекциозно заболяване или възпаление на мускулните влакна.

Терапия

Лечение на болки в мускулите е разделена на этиологическое и симптоматично. За облекчаване на болезнените симптоми се предписват противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти за вътрешно приложение: анальгин, индометацин, диклофенак. За борба с инфекцията се прилагат антибиотици, антивирусни, имунномодулиращи лекарства.

Също така са показани мазила за триене: финалгон, фастум гел, апизартрон, меновазин анестезирующая течност на базата на новокаина, ментол, алкохол и анестезина, санитас, baume-бенге, випратокс, гимнастогал, камфоцин или обикновена перцовая тинктура, мелливенон, миотон, нафтальгин.

Към използването на согревающих мазила и аналгетик при болки неизвестна етиология трябва да се отнасят много внимателно, тъй като вместо терапевтичен ефект от тяхното прилагане може да се наблюдава влошаване на състоянието.

Така че преди да използвате лекарства консултирайте се с лекар.

Физикална терапия включва електрофореза с гистамином или новокаином, на ултравиолетовите лъчи.

Понякога при болки в мускулите, помага за лечебна гимнастика и манипулативни терапия.

Като народни средства за защита се прилагат лечебни вани и маски с глина или кал, а също така прикладывания лед или топъл компрес на пораженным сайта. При болки в гърба, ръцете и краката се използва здраво ластични превръзки. Задължително условие за успешно лечение на болки в мускулите е пълен мир и обездвиживание на засегнатия орган.

По този начин, лечение на мускулни болки с температура зависи от причините за възникването им. Не знаейки произхода на болката и точна диагноза, не може да предпише лечение: вземане на лекарства, отидете на мануальному терапевт, согревать или охлаждане на мускулите, пия обезболяващо и да продължи да се движи, утежняващи ситуацията.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00130 sec