Болки в стомаха и корема и температура 37-38 причини и лечение

Болки в корема и стомаха-причини и лечение

Наличието на болка в подложечной област може да бъде симптом, като чревни инфекции и заболявания, причинени от други причини, доста често изискват хирургическа намеса. При това често болковият синдром се съчетава с развитието на хипертермия. Що се отнася до друга симптоматика, като диспепсические оплаквания, повръщане, диария, подуване на корема, след това в зависимост от конкретната патология, те могат да бъдат повече или по-малко ясно изразени.

Заболявания неинфекционной на природата

Неинфекционной патология, сопровождающейся развитието на болка регионална синдром в корема и гипертермией, са следните заболявания:

 • остър апендицит;
 • остър холецистит или хроничен в стадий на обостряне;
 • остър панкреатит;
 • чревна непроходимост;
 • херния.

Освен това, в тази група се отнася перитонит, който обикновено не е първично заболяване, а се застъпва усложнение на заболяване на стомашно-чревния тракт, като:

 • язва на стомаха и дванадесетопръстника, трансфери перфорации;
 • перфорация на жлъчния мехур;
 • травми, свързани с разкъсване на черния дроб, далака;
 • тумори;
 • чревно кървене.

Най-честата неинфекционной причина, когато пациентът има болки в корема и повишена температура, е остър апендицит.

В типичния случай на заболяване се характеризира с развитието на болки в подложечной област с по-нататъшно отклонение в дясната подвздошную. Температурните показатели, когато това се честват на ниво субфебрильных цифри.

При децата болестта може да се развива нетипично, което затруднява диагностиката. Тъй като температурата и болки в корема, бебето има симптоми и на някои инфекциозни заболявания, е необходимо да се помисли за диференциална диагноза. Помощ може да осигури наблюдение на динамиката на левкоцитите на кръвта (за остър апендицит се характеризира с тенденция на нарастване лейкоцитоза в продължение на няколко часа). Наличието на възпаление на аппендикса е повод за незабавна хирургическа намеса. При края на проведено оперативно лечение на заболяване може да бъде сложно перитонит, което значително усложни лечението.

Остър холецистит (или хроничен в напреднал стадий) и са придружени от силна болка в корема и температура 38 градуса. Локализирана болка в горния десен квадрант или в точката на проекция на жлъчния мехур. Засилва тя, след приемане на мазна или пържени храни. Освен болка в корема, температура 37-38 градуса, е характерно наличието на диспепсических нарушения, като например появата на гадене, горчив вкус в устата, понякога повръщане. Може да има място астеновегетативный синдром, който се характеризира с слабост, раздразнителност, безсъние.

При образуването на камъни в жлъчния мехур може да се развие жълтеница. За изясняване на въпроса за необходимостта от хирургична намеса е важен метод за диагностика е ЕХОГРАФИЯ на черния дроб и жлъчния мехур, което позволява да се разкрие конкременты, техния размер, локализиране. Именно това е ценна информация, допринася за определянето на тактиката на лечение.

Състояние, при болки в стомаха и висока температура, е характерно и за остър панкреатит. Болката при този интензивен, опасва, или е локализирана в лявото подреберье и иррадиирует в гърба. Температурни показатели може да достигне 39 градуса. Характерно е също така гадене, повръщане, «са на панкреаса» стол под формата на течност, пенистого кала, състоящ се от хаотичен остатъци от мазнини.

READ  Как да използвате лекарството Полидекса при отите

Възрастен може да боли корем, и да докладва температура 37 при ущемлении херния. Най-често, сопровождающимися точно болевым синдром, в областта на корема, са паховые, бедренные, пупочные херния. Болката е локализирана на място проекция херния или обхваща целия корем. Тъй като всяко оперативната намеса е за предпочитане да провеждат рутинно, пациентите с такава патология трябва незабавно да се потърси консултация към хирурзите, без да се чака за развитие на усложнения. Зашиване херния, прекарано в планираните начин допринася за быстрейшему възстановяване на организма, тъй като послеоперационное за да минава по-лесно.

Остра чревна непроходимост е усложнение на различни хирургична патология и може да бъде причинено от инфекционно-токсични причини.

Заболяването се характеризира с болки в корема и повръщане, без температура. За характера на болката – распирающая, схваткообразная. Има място гадене, повръщане застой на съдържанието. Обективно: на корема вздут, отбелязва асиметрия му, задържане на изпражнения и газове. Визуален контрол проучване открива наличието на пневматоза.

Основният симптом на перитонит, възпаление на перитонеума – увеличаващата се болка в корема, повръщане, повишаване на температурата, бързо влошаване на общото състояние. Обективно погледнато, се празнува подуване на корема, остра болезненост във всички отдели, нестабилно налягане, тахикардия. Състоянието изисква незабавна хирургическа намеса. В противен случай, може да доведе до развитието на шок и е фатално.

Спешни състояния

Спешна консултация хирург е необходима и при много други патологични състояния. Симптомите, появата на които се изисква вземане на незабавно решение:

 • остро възникнала болка;
 • засилване на болката в рамките на кратък период от умерена до нестерпимой;
 • болка, придружени от появата на напрежение в мускулите на корема;
 • наличието на допълнителни симптоми, като например развитието на хипертермия, диария, повръщане;
 • наличието на тахикардия, придружаващи болковият синдром;
 • липсата на изпражнения и газове.

Наличието на тази симптоматика е необходимо условие за повикване бригади на «бърза помощ» и консултация хирург. Въпреки това, има голям брой заболявания, причинени от различни микроорганизми, също свързани с развитието на тази симптоматика и изискващи друга лечебна тактика.

Инфекциозни заболявания

Що се отнася до инфекциозни заболявания, придружени от болки в корема и температура на възрастен и бебе, се отнасят до тях

 • дизентерия;
 • салмонелоза;
 • хранителна токсикоинфекция;
 • вирусни хепатити;
 • глистные нашествия.

Най-типично заболяване е дизентерия, придружени от явления на обща интоксикация, като слабост, неразположение, влошаване на апетита, повишаване на температурата, главоболие. Болки в корема първо разлитого характер, след това става схваткообразной, нарастващата преди дефекацией. Характерно е наличието на тенезмов, тянущих болки в правото черво, които изпращат в сакрума. Стол може да бъде повече от 10 -15 пъти на ден. В тежки случаи – до 50. При този каловые изхождането се заменят слуз и кръв.

При атипични форми може да не се отбележи наличието на примеси на кръв и слуз в изпражненията, което затруднява диагностиката. Дифференциальную диагностика в този случай е необходимо да се извършва и с други чревни инфекции, когато болки в корема, диария и температура. Освен клинични данни за потвърждаване на диагнозата може да се основава на отделяне на паразита от изпражненията, бактериологическое проучване. Засаждане на съдържанието на червата, помага за идентифициране на причината за заболяването и в случаите на субклинических форми или хронична дизентерия, проявляющейся периодичната болка в корема, поносом и температура 37-37,2 градуса.

Тъй като причинител на болестта е вид бактерия шигелл, провеждане на курс антибиотикотерапии ще попречи на преминаването на болестта в хронична форма, и ще допринесе за възстановяване.

Салмонелоза – остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с различни форми от бессимптомного течението до развитие на инфекционно-токсични шок. Най-типичен е гастроинтестинальная форма, характеризиращи се с остър началото, наличието на интоксикация, повишена температура на тялото до най-високите нива, болка в стомаха, гадене, повръщане. След няколко часа се отбелязва появата на неприятна миризма на изпражненията, без тенезмов и примеси на кръв. Наличието на многократно повръщане и изпражненията до 10-15 пъти на ден може да бъде причина за развитие на синдром на дехидратация.

За него е характерно наличието на жажда, суха, набръчкана кожа, липсата на урината, намаляване на кръвното налягане. Възможно е развитие на спазми. Освен промиване на стомаха лечебни дейности задължително да включва в себе си напълване на течности, изгубени от организма. За диагностика играе важна роля за идентифициране на причинителя в останки от храна, урина и изпражнения, повръщане масите, а също и разпространение на заболяването в групата от хора, употреблявших определен обсемененный продукт.

Хранителна токсикоинфекция — още едно много често срещано заболяване, характеризиращо се с такива симптоми като болка в корема, повръщане, повишаване на температурата. Диария се развива при половината от заболелите пациенти. Най-често причинител в този случай е стафилокок или продуктите му на жизнената дейност на науката Пациентите се оплакват от болки в корема, гади ми се, температурата е 37, силна слабост. Болката е остър схваткообразный характер. Слабост и неразположение силно изразени. Отбелязва се намаляване на температурата на крайниците, бледност на кожата покрива, понижаване на кръвното налягане. Въпреки тази изразена симптомите на това, вече до масово изселване на деня обикновено се отбелязва подобряване състоянието и възстановяване.

Първоначалния период на ботулизъм се придружава от гадене, повръщане, поносом, болка в корема при нормални температурни показатели. Неврологическая и съща симптоматика, характеризующая това заболяване, може да се прояви само в един ден. Като се има предвид сериозен прогноза за заболяване, трябва спешно искане за медицинска помощ.

Наличие на болка в корема, температура 37-38 градуса, диспепсических нарушения е характерно за вирусни хепатити. Диагнозата може да бъде трудно в преджелтушном период. С появата на същите патогномоничного симптома дифференциальную диагностика се извършва между гепатитами друга етиология и заболявания, сопровождающимися развитие на жълтеница, което е много важно за определяне на лечебната тактика и извършване на дейности в огнището.

Helminthiasis

Helminthiasis – това е група от заболявания, причинени от попадение паразитни червеи и ларвите им в организма. До заболяване на тази група са

 • эхинококкоз;
 • анкилостомидоз;
 • ascariasis;
 • описторхоз.

Данни нашествия и придружени от оплаквания, когато болки в стомаха, температура, гадене, повръщане, диария. Допълнителни признаци в този случай могат да бъдат раздразнителност, загуба на тегло, лош сън, отделяне на слюнка, кожни прояви. Що се отнася до болка регионална синдром, тогава той по-слабо изразени в сравнение с диспепсическими разстройства. Що се отнася до хипертермия, то обикновено не по-висока от субфебрильных цифри или в рамките на нормалните показатели. При диагностициране може да помогне за откриване на яйца на червеи в изпражненията.

Эхинококкоз – заболяване, от дълго време протекающее безсимптомно или с малка тежест в горния десен квадрант. Повод за провеждането на рентгенологического изследвания, ЕХОГРАФИЯ на черния дроб, освен болка регионална синдром, може да се превърне в зозинофилия. Въпреки факта, че състоянието на здраве на такива пациенти, в продължение на дълго време остава на задоволително и не изисква спешна хоспитализация, въпреки това, лечението эхинококкоза е хирургическа намеса.

Патология на други органи и системи

В някои случаи под болки в корема, маскирани с друга патология, не е свързано с увреждания на стомашно-чревния тракт:

 • гинекологични заболявания (руптура на яйчниците, извънматочна бременност, тумори на малкия таз);
 • бъбречна патология (пиелонефрит, бъбречно-каменна болест, гломерулонефрит);
 • инфаркт на миокарда.

Болки в кръста, сопровождающийся ущемлением нерв, също може да бъде причина за появата на болка регионална синдром в областта на корема. Има случаи заблуден хоспитализация на тези пациенти в отделения-хирургично профил.

Заболявания, когато пациентът има болки в корема и се празнува температура 38 градуса, много често е бъбречна патология. Болката при това локализиран в лумбалната област, или корема, което затруднява диагностиката.

При бъбречна колике характер на болката патогномоничен: такива пациенти са, не може да стои.

При това могат да се празнува жалби на рези при уриниране, чести позиви, урината под формата на месни помия. Общ анализ на урината, както и ултразвуково изследване на бъбреците, ще помогне да се определи допълнителни обследованиями и избор на тактика за лечение.

Що се отнася до гинекологични патологии, ако тя не е свързана с разкъсване на яйчниците, болката се развива постепенно и се носят постоянно, тянущий характер, локализуясь в надлобковой област или в място проекция на яйчниците. Няма допълнителни диспепсических оплаквания при това не се празнува. Въпреки това може да се осъществи гнойни или зацапване от влагалището, което също е диагностично знак. Установяване на причините в този случай ще допринесе за консултации на гинеколог.

Болки в корема – симптом на много тежки заболявания, хирургически профил. Своевременно оперативно лечение на такива състояния е много важно като прогностичен признак. Следователно, във всички случаи, когато съществува опасност от точно такава патология, трябва да се потърси помощта на специалисти, особено ако болковият синдром ярко изразени, е налице допълнителна симптоматика като хипертермия, рязко влошаване на общото състояние, диспепсических нарушения.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec