Бронхиална астма: симптоми и лечение, включително и първата помощ при пристъп на астматическом

Бронхиална астма е хронична алергична патология на дихателните пътища, което се характеризира с воспалительной реакция с втягиванием в процес на различни клетъчни елементи.

Най патофизиологическим явление при астма е стесняване на лумена на бронхиална дърво в различните му нива.

Защо развива се бронхиална астма?

Симптоми и лечение на това заболяване могат да се различават съществено.

Главната роля в тези различия, играе произходът на тази патология.

 • Генетична склонност. Според проучвания, повече от една трета от пациентите с астма родителите също са болни. За такава форма има специално име — атопическая бронхиална астма. Симптоми и лечение на тази форма, като правило, имат по-сложните мобилен характер, тъй като почти винаги заболяването се проявява в детската възраст.
 • Професия. Влиянието на различни патогенни агенти, с които човек може да се докосват в производството, също така може да доведе до развитие на бронхиална астма. Най-често причините за болестта стават зловредни газове, биологични и минерални изпаряване. Особеност на такива форми е фактът, че симптомите не изчезват дори след продължителен период на липса на контакт с алергена.
 • Вредни навици. Пушенето е важен допринасящ фактор за развитието на бронхиална астма. Освен, че тютюневият дим сам по себе си може да предизвика заболяване, той още и травмирует лигавицата на дихателните пътища, отколкото косвено също помага да се развиват бронхиална астма.
 • Околна среда. Доказано е, че хората, живеещи в райони с изобилие от замърсяването на околната среда от отработените газове или производствени испарениями, дим, много по-често се развиват бронхиална астма. Симптоми и лечение на такива форми, като правило, че не са специфични, но за да се постигне ремисия непременно трябва да се извърши преместване в по-благоприятна зона.
 • Хранене. Някои хранителни продукти също могат да повлияят върху хода на заболяването бронхиална астма. Растителни храни, сокове, богати на витамини, храни, богати на фибри и антиоксиданти, и в малка степен са в състояние да намали активността на бронхиалната астма. Животински продукти, продукти, богати на мазнини, протеини и рафинированными въглехидрати напротив, влошават клинични прояви на патология.
 • Битова химия. Около 18% от случаите на заболяването бронхиална астма, предизвикана от различни почистващи препарати. Най-голямата концентрация на патогенни вещества, съдържащи се в аэрозолях и средства за миене на пода.

Как се проявява астма?

Главен признак на бронхиална астма, обструкция на бронхите, е резултат от няколко различни имунологични и неспецифични механизми. Най-важното явление става стоманобетонни елементи вискозен слуз, която не отхаркивается правилно. Заедно с това постепенно се развиват промени в стената на самия бронха, които се характеризират с утолщением на лигавицата и спазми гладкомышечного слой. В сумата на всички тези фактори влошават или напълно блокират преминаването на въздуха, което води до развитие на основните симптоми.

Защо е трудно за диагностициране на бронхиалната астма?

Бронхиална астма е заболяване, което може да има много различни проявления. Всички те зависят от степента на выраженности на заболяването, възрастта на пациента и скоростта на развитие.

В ранните етапи, обикновено специфични симптоми, които могат да посочат точно на астма, не. Първият признак превърне в кашлица. Той кратко и се провежда от себе си, поради което често остава без внимание. Характерните проявления (задушаване) астма разкрива себе си вече в по-късните етапи.

Но дори и лекарите често могат да се пренебрегнат някои диагностическими тестове и да бронхиалната астма за хронична обструктивна болест на белите дробове — ХОЗЛ. Най-често подобна ситуация възниква при развитието на астма по време на края възраст и с изобилие от пушенето.

READ  Главоболие и виене на свят при и след ТОРС

И сложност при диагностиката се дължат на полиморфизъм на клиничните прояви не само при различните хора, но дори и при един и същи пациент. В различни временни интервали от симптомите могат да имат слаба степен на выраженности, а след известно време може да възникне и съвсем друга осложненная картина.

Съществува цял списък от прояви, с които се характеризира с бронхиална астма. Симптоми и лечение, като правило, са в пряка зависимост от степента на тежест на заболяването.

В ранните етапи има само кашлица. Първоначално тя е суха, с прекъсвания, преминава самостоятелно, без да се прилагат никакви лекарства. След известно време този кашлица възниква отново, но вече е придружено от задух и изхвърлянето на храчки.

Възниква известно влошаване на общото състояние, лоша поносимост физически натоварвания. В този период често се закономерност между появата на симптомите и контакт с определени вещества — алергена.

Нататък се развиват алергични заболявания (ринит, конюнктивит). Данни заболявания могат да се появят и по-рано, но е характерна за връзка между тях и симптоми на астма се определя само при разгърната клинична картина. Все по-силно се влошава дишането на пациента, то става по-трудно, има подсвиркване, хрипове, усещане за «запушване» в гръдния кош.

За такива хора най-удобно е сидячее положение с акцент ръце — тя помага за подобряване на дишането. Ако при тази клинична симптоматике не се обърнете за помощ към лекар, започват да се развиват астматични пристъпи.

Астматични пристъпи или пристъпи на задушаване — това е най-характерно проявление на бронхиална астма. По време на такъв пристъп пациентът се опитва да отнеме сидячее положение, упереться ръце в масата или на облегалките на стола. Дишането също придобива специфичен характер — човек прави кратък и остър дъх, след това, което се случва дълъг, бавен и мъчителен дъх, по време на който може да се чуе хрипове.

Визуално човек може да открие: разширяване на междуреберных периоди, ги ретракцию (нахлуване навътре) и лифт (интервали придобиват вертикално положение). Ако пристъп трае доста дълъг период от време, той може да бъде придружен от умерена болка в долната част на гръдния кош.

Обикновено астматическому пристъп се предшества от така наречената «аура» — човек се чувства това, което трябва да настъпи пристъп. И пред него могат да се появят: кашлица, задух, често кихане, изобилие от носните секрети.

При изразена пристъп на лицето у човека възниква страх, отбелязва цианоза (посиняване) на крайниците, а след това и на цялото тяло. Значително се увеличава честотата на сърдечните съкращения, болният губи способността си да говори. Също така е възможно преходно замъгляване на съзнанието.

Първа помощ при астматическом пристъп. Астматичен пристъп е опасно за живота на пациента състояние. Общи принципи на първа помощ на болните от астма трябва да притежават всички роднини и близки.

Основни понятия на прости, но в същото време много ефективни:

 • Ако човек е болен от астма, които вече от известно време с него, като правило, се намира на инхалатора. На първо място трябва да се помогне на пациента да се възползват от тях. При астматическом пристъп трябва да направите 2 инхалация през устата, а при неефективност — още 2 по-късно от 10 минути.
 • Ако такава ситуация възниква за първи път или инхалатор наблизо няма нужда незабавно се обадете в екип строители на спешна медицинска помощ. И да потърсят помощ при нужда за липсата на ефективност на проведени инхалации.
 • Да се осигури достъп на кислород. Максимално облекчаване на сжимающую гръдния кош и шията дрехи.
 • Даде най-удобното положение. Почти всички болни са най-удобно да се намира на един стол с лице към облегалката, с акцент ръцете си в горната част и лек наклон напред.
 • Да се опитаме максимално да успокои човека и препоръча да правите дълбоки вдишвания през носа. Такова дишане и релаксация прекалено спазмированных междуребрените мускули може да се подобри вентилацията на белите дробове.
 • При възможност се даде на болния 1-2 таблетки на разположение антигистаминного на наркотици, например: тавегил, супрастин, диазолин или димедрол.
READ  Усложнения в белите дробове след грип - причини и лечение

Бронхиална астма: симптомите при възрастни, основни принципи на лечение

При присвояване на повечето възрастни се наблюдават класическите признаци, по които се характеризира с бронхиална астма.

Симптомите при възрастни не са толкова злокачественный характер, като при деца, но също така може да застраши здравето и живота на човека.

Те възникват само при контакт с алергена.

Главните симптоми на бронхиална астма при възрастни включват:

 • Недостиг на въздух.
 • Кашлица.
 • Катаральные явления (ринит).
 • Пристъпи на задушаване.

Лечение на бронхиална астма при възрастни могат да се разделят на 3 основни групи:

 • Лекарствена терапия.
 • Средства на народната медицина.
 • Немедикаментозное лечение.

Цялата медикаментозную лечение на бронхиална астма при възрастни могат да се разделят на две големи групи:

 • Симптоматические средства. Тук се включват лекарства от групата на бета-2-адреномиметиков (Салбутамол) и кстантинов (Эуфиллин). Действат те директно на лигавицата на бронхите. Те са в състояние да ги спазъм, разширяване на техния просвет, като по този начин восстанавливая тяхната проходимост. Поради това тези продукти се наричат бронхолитиками. Са, те като спешна помощ по време на пристъп. Използва за профилактика на тези средства е противопоказано.
 • Лекарства базисной терапия. В тази група включва: кромоны (Интал, Тайлед), антагонисти лейкотриеновых рецептори (Монтелукаст), ингаляционные глюкокортикостероидные лекарства (Будесонид, Флутиказон) и моноклонални антитела (Омализумаб). Лекарства от този тип имат своето терапевтично въздействие чрез намаляване на активността на възпалителния процес и обезвреждането на води.
  Основни лекарства се приемат редовно, с цел профилактика на астматични пристъпи, и вендузи постоянни симптоми на бронхиална астма. Но те не са в състояние да окаже незабавно въздействие, така че за директно вендузи инфаркт те са неподходящи. При необходимост различни групи лекарства могат да бъдат комбинирани по между си (Серетид, Симбикорт).

Неконвенционални методи на лечение в по-малка степен, но също влияят на това, как протича бронхиална астма. Симптомите при възрастни в някои случаи може да не е напълно купироваться с помощта на някои народни средства. Обаче постностью доверяться на алтернативната медицина, не си струва — тази терапия трябва да бъде подкрепена от медикаментозным лечение и задължително се съгласува с лекуващия лекар.

Най-популярните и ефективни начини:

 • Джинджифил, а именно: сок, етерично масло за инхалации, бульон и alcoholate.
 • Овес под формата на отвари.
 • Чесън масло.
 • Отвара от розмарин.

Важно

Традиционната медицина не трябва да се използва по време на астматично инфаркт. В такива ситуации трябва да се използва само ингаляционные лекарства.

Немедикаментозное лечение. Този раздел включва в себе си средства, които чрез физически или друго въздействие върху тялото, са в състояние да окаже положително влияние върху това, как протича бронхиална астма. Симптомите при възрастни под влияние на различни процедури намаляват, а етап на ремисия придобива траен характер.

READ  Лаещ кашлица при дете: причини, механизъм на развитие и разлики от сопения

Най-популярните от тях:

 • Комплекс упражнения Бутейко — един от видовете на дихателната гимнастика.
 • Спелеотерапия — продължително пребиваване в специални условия: солена мина, пещери, карстови пещери.
 • Галотерапия — техника за лечение, което предполага намирането на пациента в изкуствена солна пещера, въздух, в който е наситен с физиологичен разтвор, лютиви.

Симптомите на бронхиална астма при деца, лечение и профилактика

Симптомите на бронхиална астма при деца носят по-тежък характер, отколкото при възрастни.

Това се дължи на високата степен на възприемане на тялото на бебето към алергена и функционална незрелостью на дихателните пътища.

Лечение на деца включва в себе си такива същите общи принципи, че и при възрастни:

 • Идентификация води и предотвратяване на контакт на детето с тях.
 • Рационално и беспрерывная лекарствена терапия.
 • Немедикаментозное лечение.

За постигане на клинична ремисия на всички терапевтични средства трябва да се използват в комплекс и под строг надзор на д-р.

Медикаменти за лечение на бронхиална астма при деца и включва в себе си два основни вида лекарства: симптоматические и отправна точка. Обаче за предпочитане въвеждането на тези средства при децата е небулайзер, тъй като той осигурява необходимата доза въвеждането и не изисква синхронизация с акт на вдишване.

При деца противовъзпалителни лекарства от групата на основни средства, имат подтискащ ефект върху симптомите на бронхиална астма само след 21-28 дни след началото на приема, така че ги приемате всичко предполага дълги курсове на лечение.

Въпреки това, ингаляционные глюкокортикостероиды са медикаменти на избор за лечение на бронхиална астма при деца. Съвременните лекарства почти всички деца се прехвърлят без сериозни последствия, а рискът от развитие на нежелани лекарствени реакции при спазване на дозировката се свеждат до минимум.

Също струва да се помни, че глюкокортикостероиды по природа са хормонални средства, и при децата прилагането им, биха могли да имат редица нежелани последствия при нередовно или нерационалното използване.

До странични явления са:

 • Прекомерното наддаване на телесна маса, която се движи по затлъстяване.
 • Намаляване на защитните сили на организма.
 • Нарушение на хормоналния баланс и възрастта промени.
 • Патология на стомашно-чревния тракт: язвена болест на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника, гастрит.

Освен основен фармакологично лечение се използват и без наркотици методи:

 • Лечебна физкултура.
 • Дихателна гимнастика, в т. ч. с помощта на специално оборудване.
 • Рефлексотерапия: акупунктура и други.
 • Посещение на солните мини, гала-камери и др.

Как да се намали честотата на пристъпите на бронхиална астма при детето? За да се намали честотата на пристъпите и свеждане до минимум на общите симптоми на бронхиална астма, трябва да се прибегне до различни превантивни мерки. Това е особено важно за децата с вродена склонност към тази патология.

Основните аспекти на превенция включват:

 • Предотвратяване на контакт с алергени дете.
 • При новородени — максимално дълго кърменето.
 • Прилагат хипоалергенни препарати, възглавници и завивки.
 • Редовно влажна и обща прибиране на реколтата.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec