Цефотаксим: структура и фармакологично действие

Този медикамент непознат на много хора, като ефективен антибиотик с широк спектър на действие.

Лечение на сложни заболявания, най-често не е едно средство за локално приложение, трябва да се вземат по-силно лекарство.

Антибиотици се смятат за опасни в случай на предозиране, затова трябва да се прилагат такива средства само за строг предписано от лекар, който улавя определена доза за всеки пациент.

В редица случаи именно Цефотаксим избавлял пациенти от сложни заболявания, за бързо пускане на инфекцията от организма.

Трябва да се помни, че антибиотик трябва да се приема в комплекс с пробиотиками, с живи бактерии, тъй като силен наркотик нарушава чревната микрофлора. Съдържанието във флакона Цефотаксима различно, а именно — 05; 1; 2 г.

Форма на продукта

Цефотаксим може да бъде представен под формата на таблетки, прах за въвеждане в мускулната тъкан. Лекарството се продава в стъклен флакон определена дозировка, който е запечатан в кутия, инструкция приложен. Съдържанието на флакона трябва да се разтвори. На вид лекарство бял или бледо жълт цвят, без характерна миризма.

Фармакологично действие

Антибактериално лекарство, применяющийся в цялата област на медицината, има висока устойчивост към много видове патогенни микроорганизми, унищожава протеин вътре бактерии, а също така унищожава биосинтеза на клетките от микроорганизми.

Фармакодинамика и фармакокинетика

След първото въвеждане на болния, ефектът може да се наблюдава още след половин час. Цефотаксим бързо се абсорбира в кръвния поток, се разтваря в меките тъкани, синовиалната течност, също убива бактериите в мокроте, жлъчката, урината, бързо прониква чрез плацентата по време на бременност, неговата концентрация открити в майчиното мляко на майката.

Отделя лекарство бъбреците, на около 55%, след 5 часа след пълното действие. Около 20% Цефотаксима се екскретира в непроменено формата на изпражненията. Антибиотик, унищожава следните видове бактерии: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Diplococcus, Streptococcus, Bacillus mycoides, Escherichia coli, Morganella morganii, Yersinia, Fusibacterium.

Не подлежат на унищожаване на антибиотик следните видове бактерии: Acinetobacter baumannii, Bacteroides Fragilis, Clostridium difficile, Enterococcus spp,Pseudomonas aeruginossa.

В резултат на изпитване Цефотаксима на животните, не е била разкрита канцерогенен и мутагенное въздействие на лекарството. Антибиотик веднага се абсорбира в кръвта, се свързва с плазмените протеини, бързо се разпределя по всички тъкани в организма, терапевтичен ефект се наблюдава в течността на гръбначния мозък, особено при заболяване на менингит.

Цефотаксим ваксини: показания и странични ефекти

Антибиотик се е утвърдила като един добър препарат за борба с редица заболявания с възпалителен характер, активно се бори с много видове инфекции в организма.

Също така трябва да се обърне внимание (по-добре при покупка) на това, че лекарството не е устойчив към някои от другите видове бактерии. Обикновено преди назначаването на лекарството на пациента, лекарят гледа показанията на анализ на урината или на кръвта, определя дозата, както и сравнява съответствието на един или друг патоген, устойчивостта му към наркотик.

Трябва да се отбележи спектър от заболявания, при които се назначават от Цетофаксим ваксини:

 • Лечението на такова заболяване като менингит, не е без антибиотик. Най-често микроорганизми, причиняващи това заболяване, бързо убиваются според средство.
 • Инфекции, водещи до воспалениям на дихателните органи — бронхит, пневмония, абсцес на белите дробове.
 • При всякакви кожни заболявания, а именно ожулвания, стрептодермии, пиодермии, акне, еризипел, след операции за отстраняване на образувания по кожата.
 • В стоматологията след премахване на зъби, до извършване на операция на костната тъкан, и да се избегне попадане на микроби. Често зъболекар предписва лекарство след откриване на гнойной инфекция на венците.
 • За лечение на изгаряния, които са станали проводник на инфекция, както и големи инфектирани рани.
 • При различни видове инфекции в пикочния мехур, а също и половата система при мъжете и жените — уретрит, цистит, пиелонефрит, сифилис, гонорея, эндометрит.
 • При болки в гърлото, а също така, причинени след нея усложнения.
 • При перитоните.
 • След операции-хирургично тип, избягване на усложнения, причинени от микроби.
 • След аборт, с проникване във вътрешността на матката на хирургически инструменти, и за да не се допусне попадането на инфекция.
READ  Как да пия Парацетамол при температура: прилагането и противопоказания

Противопоказания

Цефотаксим, въпреки своето широко действие при различни заболявания, има противопоказания, тъй като е силен антибиотик. Да не се използва лекарство без лекарско предписание, тъй като има редица микроорганизми, които антибиотик, устойчив, може да се случи така, че при контакт с тялото, той само се изпрати към сървъра на чревната микрофлора, не оказва никакво въздействие на зловредни бактерии. Специалист трябва да сравним действия по отношение на тези или други патогенни микроорганизми.

Цефотаксим ваксини не са назначени ако:

 • пациентът не понася на отделните компоненти на лекарства;
 • ако пациентът възниква постоянна алергия към лекарства, като пеницилин;
 • интрамускулно антибиотик не може да въведете детето до две години;
 • при остро заболяване на бъбреците, нефрит, чернодробна недостатъчност;
 • интравенозно лекарство не се въвежда децата преди 14 години;
 • хората с различни заболявания на стомаха — язва, повишена киселинност;
 • по време на бременността, лекарството не трябва назначен в началото на времето.

Странични действия

Много антибиотици имат странични действия, а често някои от тях се проявяват при пациенти изрази. Ето защо е толкова важно да се спазва правилната дозировка на лекарството, който е избран лекар индивидуално, в зависимост от телесното тегло.

Цефотаксим може да окаже върху тялото на отрицателното въздействие, а именно:

 • на храносмилателните органи — кандидоза, рани вътре в устата, киселини, изсушаване в устата, загуба на апетит, гадене, повръщане, колит, нарушена работа на черния дроб, поява на панкреатит;
 • на дихателните ораны — спазми на бронхите, недостиг на въздух, оток на Квинке;
 • в работата на сърцето — аритмия, тахикардия, рязък скок на кръвното налягане, в редки случаи при пациенти се наблюдава спиране на сърцето;
 • алергия — кожен дерматит, сърбеж, подуване, копривна треска;
 • на кръвоносната система — анемия, намаляване на броя на тромбоцитите;
 • на пикочно-половата система на жените и мъжете — смущения в работата на бъбреците, нефрит бъбреците, вагинална кандидоза при жените;
 • други реакции — болезнени усещания, на движението на наркотици по виена, появата на хематом на мястото на инжектиране, зачервяване на кожата.

В момента на въвеждане на наркотици интравенозно на пациента може да се появи задух, втрисане, задух, сърцебиене, в този случай, трябва да се консултирате с лекар, а също и да спре да влиза антибиотик.

Ако на пациента се прави убождане в болница, след процедурата, трябва да малко да седне, тъй като след това са възможни виене на свят, треска в лицето, човек може да загуби съзнание. За по-добро пренасяне на интравенозно инжектиране се препоръчва да се легне на дивана в болницата.

Цефотаксим: инструкция за прилагането на таблетки при бронхит

Хапчета Цефотаксим при бронхит трябва да бъдат строго по предписание на специалист, тъй като те са разделени на дози, които зависят от телесното тегло на човека, както и от степента и тежестта на преминаващ заболявания.

READ  Хрема при детето от 1 до 5 години: от това и как се лекува

Преди да се прилагат Цефотаксим, указания за употреба изисква подробно изследване. Силна разлика между приема на таблетки и инжекции с това заболяване не е, така че дозировката на таблетки е същата, както при внутримышечном въвеждане.

Назначава Цефотаксим в таблетките от 2 до 13 г на ден. Приема на препарата, си струва, един час след хранене. На празен стомах антибиотик, само да не трябва, тъй като има вероятност от възпаление на лигавиците, появата на гадене. Трябва също да се помни, че успоредно с наркотици трябва да се вземат пробиотици нормализующие микрофлору в червата, така че можете да избегнете дисбактериоза, млечница.

Като се вземат при други заболявания

Най-често Цетофаксим се инжектира във вена или мускул. Дозата се определя от специалист, въз основа на това, какво количество от инфекция попада в организма.

Обикновено антибиотик се назначава в дозировка: деца след 12 години, възрастен с телесно тегло, с тегло не по-малко от 55 кг при инфицировании на организма в лека или средна форма на 1 г след 10 — 12 часа. Дозата зависи от това, доколкото този организъм е чувствителен към дадено вещество, както и от това как пациентът се чувства след инжектиране.

Ако на пациента установена тежка степен на поражение на микроби, дозата се увеличава до 12 г на всеки 12-14 часа, което си струва да се раздели на няколко пъти. Ако човек открита гонорея — антибиотик се инжектира в мускула на бедрото на 1 г. Преди хирургични вмешательствами (1,5 часа) на лекарството се инжектира по 1 г на вената или в мускул.

Ако човек разполага с бъбречна недостатъчност — Цефотаксим се въвежда по 1-2 грама на всеки 10-12 часа. При бронхит интрамускулно лекарството се инжектира по 2 грама на всеки 10 — 12 часа. При остър цистит, лекарството трябва да се инжектира в мускулите и 1 г по-късно 12-14 часа. При инфекции на кожата, лекарството трябва да се въвежда в организма доза от 4-6 грама на 24 часа.

Предозиране

В случай на предозиране на лекарството може да се появи световъртеж, алергии, кожни обриви, втрисане, гадене, повръщане, дисбактериоза. При такива реакции трябва да се прилага симптоматично лечение.

Взаимодействие

Въвеждането на препарата вътре е недопустимо заедно с диуретическими средства, тъй като веднага ще се появят нежелани реакции, деноминирани в лошо съсирване на кръвта. При инжектиране на медикаменти във виена не може да се разрежда го Лидокаином и подобни на него вещества, антибиотик трябва да се развежда в физрастворе или специално предназначени за ваксини вода. При анаеробна инфекция, средство комбинируют с доза метронидазол.

Децата

Антибиотик малък предписват с цялото внимание. Децата, на възраст под 12 години, дозата варира в рамките на 1-2 г на всеки 12 часа. Доза зависи от степента на заболяването, теглото.

При бременност и кърмене

Бременните жени не може да се използва Цефотаксим. Указания за употреба забранява прием на този антибиотик в първия триместър, на по-късните дати на антибиотик, може да определяни само в случай, ако неговите ползи за здравето на майката ще бъде по-висока опасност за бебето.

Този тип жени, приема на лекарството трябва да са строго под контрола на специалист. Цефотаксим по време на бременност не се предписва без остра нужда, тъй като за пациенти има редица други противомикробных средства, разрешени точно в период, в света на детето. По време на кърмене, антибиотик, може да се приемат жена, само в случай на замяна на майчиното мляко в сместа.

READ  Остатъчен кашлица при възрастни и дете

Цефотаксим произвежда в големи количества, за да проникне в кърмата, което има отрицателно влияние върху бъдещото развитие на детето. Ако няма възможност да кърми бебето смес, в такъв случай, вашият лекар трябва да вземете антибиотик, който може да комбинирате с кърменето.

Антибиотик Цефотаксим и неговите аналози

Антибиотик се отпуска в аптеки за предоставяне на рецепта от лекар на латински.

Условия на съхранение

Производител антибиотик препоръчва да спазват условията за съхранение, а именно температурата не трябва да е над + 20 градуса, на място трябва да бъде сухо и тъмно. Децата не трябва да се взема антибиотик Цефотаксим в ръце.

Срок на годност

Цефотаксим може да бъде валидна в рамките на 2 години.

Специални указания

Когато пациентът е на лечение Цефотаксимом, не могат да пият алкохол, това намалява действието на лекарствата, се отразява на черния дроб, стомаха и бъбреците.

При пациентите се наблюдава тахикардия, повръщане, задух, ускорен пулс, замъглено в очите.

Лекарството не влияе върху концентрацията на вниманието, зрението, така че може да се използва по време на шофиране на кола.

Преди да назначи антибиотик, вашият лекар трябва да провери състоянието на кръвта, правилно вземете дозата да се избегне появата на нежелана алергии към съставки на антибиотични компоненти.

Особено внимателно трябва да се предпише лекарство при заболяване на бъбреците, черния дроб. Ако се отбелязва изразена бъбречна недостатъчност, дозата на лекарството е сведена до минимум.

Ако антибиотик Цефотаксим приемат дълго време, задължително трябва да контролира работата на бъбреците, се приемат пробиотици, за да не е на дисбактериоза на червата или млечница.

Аналози:

 • Клафоран.
 • Цефосин.
 • Панцеф.
 • Цифран.

Коментари

Ирина, Тула «Цефотаксим назачали мъжа си при пневмония. Нищо в него не, добро средство и помогна да преодолее болестта в продължение на шест седмици, с изключение на него все още се взимали други лекарства. Странични реакции не е имало, инжектира лекарството в мускулите на бедрото. Единственият недостатък му е болката при укалывании, препарат попада под кожата и се появява чувство че нещо се разкъсва отвътре.»

Юджийн, Калуга «е Отлично средство срещу вредни бактерии, аз не съм привърженик на прием на антибиотици, защото знам, как те влияят върху храносмилането, все още не утешава един момент — спрямо много патогенни микроорганизми лекарство не действа, така че сам да не се купуват антибиотик, иначе ползата никаква няма.»

Цена, къде да купя

Цената на Цефотаксима под формата на прах (1 g в един флакон) в рамките на Русия от 70 автобуса за 5 флакона. Цефотаксим доста силен антибиотик, болните трябва да се помни, независимо, че го прилагат не може, тъй като има редица противопоказания, пренебрегването на които може да се получат смъртоносни резултати.

Трябва да се проучи срещу всички бактерии действа лекарството, дори и след като сте излезли от лекар, трябва да се сравни името на микроорганизми в списъка с анализи и прочетете инструкциите, за коя от тях антибиотик не е устойчив. Само правилното прилагане на Цефотаксима дава добри резултати от лечението.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00120 sec