Челюстен синузит – видове, причини за настъпване и симптоми

Към днешна дата, синузит е едно от най-разпространените заболявания в света — абсолютно повечето хора поне веднъж са се сблъсквали с него.

Синузит — нарицателно име за възпалителни заболявания в adnexal пазвите на носа.

Верхнечелюстным синузит наричат възпалително заболяване на лигавицата на максиларните синуси.

Тези синусите на носа също се наричат гайморовыми, така че втората и по-известно име на това заболяване — синузит.

Има много причини за появата на верхнечелюстного синузит — в частност, причини за образование тази болест може да стане на следните фактори:

 • не вылеченные заболявания на горните дихателни пътища;
 • хронична хрема;
 • аденоиди;
 • изкривяване на носната преграда;
 • представители на бактериална, гъбична или вирусна природа.

Произход има риногенный синузит (активатори на инфекция попадат чрез вливане носа кухина), одонтогенный синузит (възпалителни процеси на горната челюст), гематогенный синузит (пренася кръв) и травматичен челюстен синузит.

Одонтогенный челюстен синузит — симптоми и диагноза

Одонтогенный челюстен синузит (на снимката вляво) е често срещано и неприятно заболяване.

Източник на инфекция при одонтогенном синусите са болни зъби, корени, които често излизат в област челюстен синусите.

Основният симптом на синузит този вид: главоболие, обхващат като цяло, цялата засегнатата половина на лицето. При навеждане на главата напред болката се засилва, а също така се появява чувство за тежест и своеобразен «приливите и отливите» в засегнатата област. Освен това, може да се появи забележимо подуване на бузата.

Другите симптоми включват:

 • затруднено носового дишане;
 • влошаване на обонянието на заразена страна;
 • гноистые носните секрети.

Диагнозата се установява от лекар-отоларингологом на база на разглеждане на пациента, както и на резултатите от лабораторните анализи и рентгенова снимка.

READ  Йодная мрежа за кашлица: принцип на действие и показания за процедурата

При наличието на синузит снимка ще покаже добре различимое гомогенное потъмняване на синусите, които са включени в възпалителен процес. В случай, че снимката е направена при изправено положение на пациента, може да се наблюдава също така и нивото на течността в възпалена пазва.

Двустранен челюстен синузит — основни характеристики

В зависимост от локализацията синузит може да бъде едностранно (вълнуващо само една от двете синусите), така и двустранно.

Двустранно верхнечелюстным синузит наричат възпалително заболяване веднага две максиларните синусите.

Възпалението е придружено от видимо подуване на лигавицата, а също и много лигавицата на носните секрети.

Двустранен челюстен синузит се среща много по-рядко, отколкото едностранно, но това е по-ярко изразена симптомите на това.

Заслужава да се отбележи, че за разлика от едностранно форми на тази болест, двупосочен челюстен синузит често протича много по-тежко и с по-сериозни последици.

Признаци на двустранния верхнечелюстного на синузит могат да бъдат:

 • Неприятни распирающие усещане в носа и околоносовой област.
 • Гъсто гноистые на секрет от носната кухина.
 • Запушване на носа и затруднения в дишането и от двете страни.
 • Носов глас.
 • Ниската работоспособност, общото влошаване на здраве, летаргия и апатия.
 • Повишена температура на тялото.
 • Общата интоксикация на организма, на фона на възпалителни процеси.

Трябва също да се отбележи изразена локализирана болезненост при палпация синусните кухини и скуловой област. Освен това е важен знак на двустранния верхнечелюстного синузит може да бъде появата на болезнени усещания при навеждане на главата напред.

Как се лекува челюстен синузит?

Челюстен синузит традиционно се лекува по два начина — медикаментозным и хирургично.

Медикаментозно лечение включва приложение на антибиотици (пенициллинового, цефалоспоринового и други серии) за да се бори директно с инфекциите и сосудосуживающих капки (например, ксилометазолина) за премахване на подуване на лигавицата на носа.

READ  Лекарства за грип и настинка: общите критерии за избор, списък на основните средства за облекчаване на симптомите на ОРИ

Оперативното лечение включва пункция сайт максиларните синуси, в хода на който се извлича гноистое съдържание от засегнатия синус. Също така тук може да се дължи на премахването на заразени зъбите при одонтогенных максиларните синуситах.

Избор на подходящ метод на лечение, а също и лекарствените средства, може определяни само след предварителна консултация с квалифициран специалист-отоларингологом.

В случай на незадоволителен резултат от лекарствено лечение на експерт може да се назначи допълнително провеждане на физиотерапевтични процедури.

Трябва да се помни, че самолечение или закъсняло диагностициране на верхнечелюстного синузит може да доведе до доста сериозни последици. При първите симптоми на заболяване, обърнете се към лечащему лекар.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00069 sec